Contactează-ne

Actualitate

Partea financiară a divorțului: Lucruri de știut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deși fiecare cuplu visează să trăiască fericit până când moartea îi desparte, pentru unele familii, realitatea nu este atât de lipsită de nori. Rata divorțurilor în România atinge cote record, așa că este vital să fii realist și să eviți să cazi în disperare odată ce dezastrul lovește. Prea mulți oameni intră într-un proces de divorț nepregătiți, ceea ce le afectează sănătatea financiară și îi aterizează într-o înțelegere de divorț nedreaptă. Acest articol acoperă principalele aspecte ale tratării înțelepte a problemelor financiare comune în timpul unui divorț, ceea ce vă va ajuta să vă protejați banii și să ajungeți la o încheiere a vieții de familie echitabilă și satisfăcătoare pentru ambele părți.

1. Gestionarea deficitară a finanțelor

Atâta timp cât trăiți în cuplu, problemele financiare pot părea nesemnificative. Cu toate acestea, multe aspecte financiare neplăcute pot ieși în evidență atunci când începeți un proces de divorț. Un imprumut online, un card de credit gol sau absența investițiilor pe care le-ați acumulat împreună timp de ani de zile – toate aceste surprize vor agrava cu siguranță procesul deja stresant.

Ce puteți face pentru a evita astfel de probleme? În primul rând, este vital să păstrați un buget comun și să vă țineți reciproc responsabili pentru economiile, cheltuielile și investițiile din fiecare lună. Nu este nimic rău în a verifica din când în când contul pentru a vedea dacă fondurile pe care le-ați rezervat pentru investiții au fost într-adevăr alocate pentru obligațiuni și acțiuni în loc de o nouă achiziție scumpă și capricioasă. De asemenea, este important să folosiți instrumente comune de bugetare și să urmăriți cheltuielile împreună; ideal ar fi să aveți o aplicație cu acces familial sau un document Google în care să înregistrați toate fluxurile de bani și facturile.

2. Neactualizarea testamentului

Neactualizarea testamentului este o altă gafă de evitat în timpul procedurilor de divorț. Este prudent să vă actualizați testamentul la fiecare trei ani sau ori de câte ori condițiile familiale sau financiare se schimbă semnificativ. Din păcate, se întâmplă și lucruri rele și cu siguranță nu doriți ca fostul soț să vă moștenească sau să vă controleze bunurile dacă vi se întâmplă ceva. Deși divorțul nu invalidează un testament, este responsabilitatea dvs. personală să modificați instrucțiunile din testament pentru a realoca bunurile rudelor sau copiilor dvs. așa cum credeți de cuviință.

3. Nu iau în considerare pensiile

În cele din urmă, unii oameni nu iau în considerare pensiile lor atunci când divorțează. Pensiile sunt unele dintre cele mai mari active pentru cuplurile care divorțează, cuprinzând peste 40% din averea familiei. Din păcate, majoritatea divorțaților nu discută despre pensii în timpul divorțului, și totuși acestea sunt de obicei împărțite între cuplurile divorțate.

În acest sens, acordul 50/50 nu este cea mai optimă soluție pentru cuplu. Deși poate fi o scurtătură către discuții și certuri interminabile, adesea îl tratează incorect pe cel care câștigă mai mult. Prin urmare, este important să fiți deschis și sincer cu soțul/soția cu privire la contribuția dumneavoastră la planul de pensii comun și să discutați cu avocatul dumneavoastră despre varietatea de alternative disponibile.

4. Neglijarea aranjamentelor privind proprietatea asupra locuinței

Divorțul poate afecta unul dintre bunurile cele mai sentimentale dintr-o căsătorie – casa familiei. O casă de familie este mai mult decât un simplu bun. Aceasta conține multe amintiri comune din timpul căsniciei. După divorț, a stabili cine păstrează casa sau dacă ar trebui să o vindeți și să împărțiți încasările are implicații financiare serioase.

Deși vânzarea casei și împărțirea încasărilor este o opțiune logică, aceasta are implicații fiscale, deoarece poate duce la impozitarea câștigurilor de capital. Acest impozit variază de la o jurisdicție la alta, unele impozitând încasările dacă acestea depășesc 200 000 de euro de persoană sau 500 000 de euro de cuplu.

Alternativ, un cuplu poate conveni să întrețină locuința și să o dețină în coproprietate pentru a oferi un cămin stabil copiilor mici. Cu toate acestea, această alternativă necesită un acord obligatoriu din punct de vedere juridic cu privire la cine se ocupă de costurile de întreținere, impozitele pe proprietate și plățile ipotecare.

5. A fi prea emotiv

Emoțiile preiau adesea controlul asupra cuplului aflat în divorț, ceea ce este distructiv pentru bunul simț și împiedică rezolvările financiare echitabile. De exemplu, un membru al familiei poate decide să își pedepsească soțul din orice motiv și să lupte până la sfârșit pentru a-l priva de bunurile și fondurile comune. Alții pot cădea în rolul de victimă și își pot sacrifica toate bunurile câștigate cu greu de dragul de a se retrage din procesul de divorț împovărător din punct de vedere emoțional. Ambele strategii sunt greșite deoarece lasă unul dintre soți într-o situație foarte nedreaptă; odată ce se așează praful, cu siguranță vor regreta oricare dintre aceste decizii.

O abordare mai înțeleaptă este să lăsați emoțiile să se liniștească sau să angajați reprezentanți legali care se vor ocupa în locul dumneavoastră de problemele juridice, eliberându-vă de necesitatea de a participa la procedurile judiciare sau de a intra în discuții interminabile cu soțul dumneavoastră și de a plânge toată noaptea după aceea. Discutați toate aspectele financiare cu avocatul dvs. și planificați o strategie de împărțire a bunurilor pe care o pot discuta ulterior cu avocatul celeilalte părți. Deoarece asistenții juridici nu sunt implicați emoțional, cu siguranță vor încheia înțelegeri mai bune și vă vor ajuta să ieșiți mai repede din tumultul divorțului.

6. Acordul implicit pentru un aranjament 50/50

Deoarece mulți oameni încearcă să evite pe cât posibil stresul unui divorț, ei tind să fie de acord să reducă toate bunurile la jumătate și să încheie problema în acel moment. Cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai complicate în 99% din divorțuri. În primul rând, există întotdeauna o persoană care a câștigat mai mult decât celălalt soț, iar o împărțire 50/50 poate fi nedreaptă. În al doilea rând, pot exista copii în familie care rămân cu unul dintre părinți, iar părintele respectiv ar trebui să primească mai multe bunuri pentru a le asigura traiul.

Cu atâtea nuanțe, o împărțire 50/50 este rareori posibilă și nu trebuie să vă faceți griji sau să vă stresați din această cauză. Fiți pregătiți să vă așezați împreună cu avocatul dvs. și să faceți o listă cu tot ceea ce ați acumulat împreună cu soțul/soția de-a lungul vieții voastre comune. Apoi, elaborați un plan de negociere.

Divorțul fără drame este posibil

După cum puteți vedea, un divorț poate deveni nesfârșit de stresant dacă nu știți cum să gestionați partajul financiar. Cu toate acestea, având în vedere aceste sfaturi, cu siguranță veți ajunge la o înțelegere mai bună cu fostul soț și veți finaliza divorțul fără emoții distructive și suferință.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending