Contactează-ne

Actualitate

Parlamentul, de la Vadim şi Păunescu, la Şoşoacă şi Bulai

Știre publicată în urmă cu

în data de

Paralela dintre personajele pomenite mai sus nu este deloc întâmplătoare. Atât între Corneliu Vadim Tudor şi Diana Şoşoacă, cât şi între Adrian Păunescu şi Iulian Bulai sunt ceva puncte de tangenţă, pentru care să se merite compararea. Toţi, deopotrivă, au fost sau sunt parlamentari români, care au populat Parlamentul, o instituţie a statului despre care cetăţenii nu prea au cuvinte de laudă.

Corneliu Vadim Tudor (1949 – 2015) a fost poet, publicist, scriitor şi om politic, fiind mai multe mandate senator al Partidului România Mare (PRM). Vadim avea un remarcabil talent pamfletar, mult gustat de amatorii de băşcălie, înşiraţi de la uşa palatului, până la uşa cortului. A fost un personaj cu exprimări colorate, taxate deseori ca fiind extremiste sau cu accente naţionalist-populiste.

Adrian Păunescu (1943 – 2010) a fost înainte de toate un poet şi apoi om politic. Înainte de 1989 a iniţiat mişcarea ,,Cenaclul Flacăra”, mult apreciată de ,,generaţia în blugi”, care s-a pregătit astfel pentru a sprijini Revoluţia.

Atât lui Vadim, cât şi lui Păunescu, detractorii le-au reproşat că au fost sicofanţii regimului Ceuşescu. Cu toate păcatele lor, amândoi au fost doi oameni de cultură remarcabili. Amândoi au fost senatori cu mai multe mandate în Parlamentul României, fiind vajnici apărători ai valorilor naţionale şi tradiţiilor naţionale. Cu priză la structurile militare, Vadim a fost în Senat membru al Comisiei de apărare şi ordine publică. Ca om de cultură, Păunescu a fost şeful Comisiei de Cultură din Senat, în mai multe mandate. Ca oameni de stânga, amândoi nu s-au sfiit să recunoască că erau marxişti, spre deosebire de neomarxiştii de astăzi.

Diana Şoşoacă, avocat de profesie, a prins acum un mandat de senator, pe spezele Alianţei pentru Unitatea Românilor (AUR), la care s-a convertit instant. Încă din prima zi de existenţă parlamentară, aceasta s-a remarcat intrând în activitate. Adică a intrat pe Facebook, după cum fac majoritatea parlamentarilor, când se aşează în bancă, plasându-se în faţa tabletelor din dotare. În Parlament, dar şi în afara acestuia, doamna Şoşoacă face ce ştie mai bine. Face avocatură, la toate orele şi pe toate programele televiziunilor care o invită, pentru a-şi salva ratingul.

Toţi parlamentarii AUR sunt ca o mare familie. Nici nu sunt prea mulţi, fiind de toţi doar 47, dar s-au format ca politicieni odată cu partidul, cu care vor să schimbe lumea. Norocul lor este că a dispărut PRM-ul lui Vadim şi a rămas nişa goală, ocupând-o spre disperarea UDMR-ului.

De când cu pandemia, instanţele de judecată au rămas cam pustii şi avocaţii şomeri au umplut Parlamentul pentru a nu pierde darul vorbirii. În plină pandemie, nici Parlamentul nu o duce mai bine, trecând de la dezbaterea în direct la dezbaterea online. Nici nu şi-a început bine activitatea parlamentară, că doamna Şoşoacă a asaltat instanţele cu plângeri penale, din Maramureş până în Dobrogea, fiind într-o veşnică căutare de pricini. În fişa postului unui parlamentar scrie că rostul lui este să facă legi, nu plângeri penale. Ca parlamentar, doamna Şoşoacă este în plină campanie de promovare a meseriei sale de avocat şi vom ajunge să aflăm că şi-a deschis prin ţară mai multe cabinete de avocat, decât cabinete parlamentare.

Pe acest parcurs, Şoşoacă se face remarcată prin acţiuni şocante, croşetate mai mult pe subiecte de scandal, decât pe substanţă. Din recuzita zgomotoasă nu-i lipseşte nici vuvuzeaua, pe care n-a apucat încă s-o promoveze în Parlament, precum predecesorii săi din USR sau cei din PRM care l-au fluierat copios pe Băsescu în 2006, când acesta juca piesa condamnării comunismului.

Viitorul politic al doamnei Şoşoacă este prevăzut în astre. În 2024, dacă aceasta nu ajunge Preşedintele României, va prelua măcar funcţia de Ministru al Justiţiei, după modelul promovării în această funcţie a unui deputat USR, Stoian Ion. Acesta, întrebat ce anume îl recomandă pentru funcţia de ministru al justiţiei, a replicat că a fost singurul care a sărit la jugulara lui Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, de care nu au profitat decât USR-ul şi Klaus Iohannis.

Bomboana de pe coliva TVR, vrea s-o pună deputatul Iulian Bulai (USR)

Sâmbătă 2 ianuarie, a doua zi după Anul Nou 2021, deputatul Bulai a debutat cu o acuză la adresa TVR 1, că a difuzat de Revelion ,,un program plin de băşcălie, la adresa a tot ce înseamnă pandemie. Că TVR 1 a subminat campania de protejare a coronavirusului”. Programul fusese prezentat de protagoniştii formaţiunii Vacanţa Mare, însoţiţi de cântăreţul Dan Bitman.

Aceştia şi-au permis să facă băşcălie de unele soluţii de combatere a pandemiei, numite pompos politici, promovate din palatele Cotroceni şi Victoria. În mod sigur, băşcălia la adresa preşedintelui Iohannis şi a Guvernului Orban a căşunat cuiva, deputatul Bulai trezindu-se pe post de portavoce a acestor două instituţii independente de cultură. Deşi nici Consiliul Naţional al Audiovizualului nu are treabă cu editorialele emisiunilor TV, Iulian Bulai a crezut că în fişa funcţiei de şef al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor scrie pe undeva că are drept de cenzură.

Nu cred că a fost cadorisit cu această funcţie, pentru nu ştiu ce merite culturale şi pe bază de algoritm. Iulian Bulai, de vocaţie artist plastic, zice că vorbeşte fluent norvegiana, pe care a învăţat-o pe străzile din Oslo, înnodând baloane pentru copii sau mimând personaje. Este partea boemă a experienţei lui de viaţă, pe care i-o respectăm, dar este cam puţin pentru o aşa funcţie în Parlament, pentru a-l putea compara cu Adrian Păunescu.

Să nu creadă cineva că de data acesta domnul Bulai de la cultură a avut o rătăcire, atacând postul naţional de televiziune tocmai de Revelion. Şi la Revelionul dintre anii 2019 -2020, domnia sa a reclamat că la Biblioteca Naţională Română a avut loc un mare dezmăţ, ceea ce s-a dovedit ulterior ca a fost un mare ,,fake news”. Domnul deputat are antecedente multe, capabile să ne bulverseze bruma de credinţă în cele sfinte, care ne-a mai rămas. La sfintele sărbători de Paşti, din 2019, acesta scria pe Facebook că ,,Învierea este şi despre tentativa unui grup criminal organizat de a promova un fake news”. Mai grav decât băşcălia celor de la Vacanţa Mare este faptul că la Crăciunul din 2019, drept credincioşii României au fost scandalizaţi de deputat, care a susţinut public despre Fecioara Maria că a fost ,,o mamă surogat”, iar despre Iisus că a fost ,,născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi”.

Obligat să-şi pună cenuşă în cap, după necuviinţele debitate, şeful de la Cultură a promis că va face penitenţă, mergând pe bicicletă până la Biserica romano- catolică de la Cacica, judeţul Suceava. Când a intrat în Parlament, în 2016, Iulian Bulai a jurat cu mâna pe Constituţie şi pe Scriptură. Pe cât de puţin le-a respectat, poate fi acuzat acum de sperjur.

Un astfel de om, care rătăceşte, vrea să ne arate drumul drept?. Un teolog din Cluj îl absolvă de orice vină pe Iulian Bulai, învinuindu-i doar pe românii care l-au votat să ajungă în Parlament.

După deputatul Iulian Bulai ,,băşcălia” este o problemă de ,,securitate naţională”

Deoarece TVR 1 a difuzat ,,băşcălia” în noaptea de Revelion, atentându-se astfel la ,,securitatea naţională”, deputatul de la Cultură solicită discutarea cazului în CSAT şi toţi cei implicaţi să aibă parte ,,de îndată ” de dosare penale pentru ,,delict de opinie”. Deputatul va apela la colegul său de la USR , despre Ministrul Justiţiei Stoian Ion este vorba, ca acesta să încrimineze în Codul Penal băşcălia ca ,,delict de opinie”.

Şi pentru că şi-a făcut mâna cu modificarea legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, domnul ministru Stoian Ion să mai dea o ordonanţă, că unde a mers mia, merge şi suta.

În realitate, aici nu este vorba despre vreun atentat la siguranţa naţională şi nici despre vreun delict de opinie. Aici este vorba despre capul lui Moţoc. Deputatul Bulai vrea capul preşedintelui TVR, pe numele ei Doina Gradea, care s-a menţinut susţinută de reprezentanţii Guvernului Orban.

Miza scandalului ,,Garcea – Revelion TVR” este postul doamnei Gradea, care este jurat să fie dat Mădălinei Dobrovolschi, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Iohannis, ajunsă acum doar prezentatoare la televiziunea Realitatea Plus. Atacul deputatului la adresa preşedintelui TVR este fără precedent. Nu intră în atribuţiile vreunui parlamentar să ameninţe cu destituirea şeful unei instituţii a Statului Român.

Este un atac marca USR, motivat de faptul că funcţia din TVR este revendicată de această formaţiune flămândă, ca preţ că s-a implicat în guvernare. După implicarea sângeroasă a USR-ului, în bătălia de a pune mâna pe mai multe posturi de prefect, urmează şi postul de la TVR 1. Întrebat cum motivează cererea de înlocuire a Doinei Gradea, Iulian Bulai a dat un răspuns marca Gâgă ,,Doina Gradea trebuie să plece, pentru că Firea, Olguţa şi Dăncilă au plecat”. Parcă eram mai siguri când la Cultură conducea Adrian Păunescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending