Contactează-ne

Actualitate

Parlament unicameral – expresie a demagogiei băsesciene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Demagogia lui Băsescu a făcut carieră şi prozeliţi în 2004, când acesta cu sloganul de campanie „Să trăiţi bine!“ ne-a luat primul mandat de preşedinte al României, pentru 5 ani.

Demagogia băsesciană a evoluat pe parcurs, pentru ca în 2009, prin Referendumul pe tema „Parlament unicameral cu 300 de parlamentari“, Băsescu să ne ia şi al doilea mandat de preşedinte, pentru încă 5 ani.

Astfel, din demagogie în demagogie, Traian Băsescu ne-a luat 10 ani din viaţă, din care ne-am ales cu praful de pe tobă. Prozeliţii lui Băsescu, pentru că România nu duce lipsă de astfel de specimene, au reluat acum în 2021 tema aiuritoare a acestuia, cu Parlamentul unicameral, dovedind astfel că au călcat adânc în acest rahat populist, de al cărui iz nu se mai pot debarasa.

Nu poţi acum să nu recunoşti, dacă eşti obiectiv, că cei 10 ani de preşedinţie ai lui Băsescu au fost o catastrofă pentru România, dar şi faptul că la referendumul din 2009, prea mulţi români s-au dus după fenta lui. Mai multă demagogie, decât cea din tema referendumului, nu ştiu să fi consemnat istoria României din 1990 până în prezent.

Dedesubturile referendumului din 2009

Preşedintele Traian Băsescu, care candida în 2009 pentru un nou mandat, avându-l contracandidat pe Mircea Geoană, a organizat referendumul în aceeaşi zi cu primul tur de scrutin, mizând pe naivitatea românilor.

Scopul real al referendumului era să-i asigure un nou mandat lui Traian Băsescu. Tema referendumului a fost inspirată lui Băsescu de faptul că în percepţia electoratului, imaginea Parlamentului era în cădere liberă. Nu din cauza instituţiei, ci din cauza parlamentarilor, din ce în ce mai compromişi moral şi profesional. Cei care l-au votat atunci pe Băsescu, dar au votat şi referendumul, au fost cei care au căzut în capcana demagogiei acestuia, crezând că lucrurile se vor rezolva desfiinţând Senatul.

Referendumul este un act consultativ, nu are valoare juridică. Pentru a aplica rezultatul acelui referendum, mai întâi trebuie modificată Constituţia şi apoi legile aferente. Acest obiectiv băsescian nu s-a realizat încă, dar acum vine noul preşedinte al Senatului care declară că vrea să reaşeze în drepturi referendumul aiuritor al lui Băsescu.

Preşedintele Senatului suflă în borşul electoral al lui Traian Băsescu

Noul preşedinte al Senatului, doamna Anca Paliu Dragu, căreia i-ar fi stat mai bine ca Ministru al Finanţelor, înlocuitor al lui Cîţu, nici nu s-a acomodat bine cu poziţia biroului în clădirea Parlamentului şi dă semne că este muncită de grija referendumului lui Băsescu.

Proaspăt aterizată în scaunul de omul nr. 2 al României, fără a avea brumă de experienţă în legislativ, fiind la primul mandat de parlamentar, doamna Dragu de ea şi-a deschis agenda şi a notat prima problemă care crede că frământă pe români şi care vrea s-o rezolve imediat. Anume, vrea să reformeze Parlamentul. Şi nu oricum, ci prin transpunerea în viaţă a referendumului lui Băsescu din anul 2009.

În preajma sfintei zile de Crăciun, doamna Dragu, frământată de gânduri duhovniceşti, s-a mărturisit că va înfiinţa o comisie parlamentară, pentru modificarea Constituţiei, privind trecerea de la un Parlament bicameral, la unul unicameral cu 300 de parlamentari. Atunci, în 2009, tema aiuritoare a referendumului nu a beneficiat de vreo dezbatere publică, ca românii să aibă habar ce trebuie să voteze. La electorat nu au ajuns nici păreri pro, nici păreri contra. Afurisenia asupra parlamentarilor a fost abil mutată de Băsescu asupra Parlamentului.

Atât de bine a prins prostia cu Parlamentul unicameral, că zilele trecute am citit în presa locală o aserţiune asupra ilegitimităţii modelului bicameral introdus prin „lovitură de stat“ de domnitorul Al. I. Cuza la 2 mai 1864. Probabil că şi noul preşedinte al Senatului are o părere identică, de şi-a făcut stindard de luptă din trăsnaia referendumului lui Băsescu. Până şi un deputat PNL a declarat că iniţiativa preşedintelui Senatului este „o trăsnaie populistă“.

Trebuie precizat că doamna Anca Dragu este un important membru al USR – PLUS, formaţiune care are doar 80 de parlamentari cu totul, dar care a pretins pentru o aşa „consistentă“ componenţă şi funcţia nr. 2 în Statul Român. Doamna a fost ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Cioloş, zis şi Guvernul Zero, timp de un an şi o lună. Pentru şefia Senatului a fost propusă tot de Dacian Cioloş.

Ca finanţist, care s-a remarcat pozitiv, doamna Dragu ar fi trebuit să studieze istoria bicameralismului în România, precum şi în lume, înainte de a deschide gura pentru a sufla în borşul lui Băsescu. Este adevărat că numărul de 466 de parlamentari ai actualului Parlament este cam mare, dar acest număr poate fi redus simplu, prin lege, fără constituire a vreunei comisii sau alte pierderi de vreme.

Scurtă istorie a Parlamentului în România

Bazele parlamentarismului în România se pun în anul 1831, prin adoptarea Regulamentului organic. În anul 1857, în Ţara Românească şi în Moldova se înfiinţează Adunările elective (Divanurile ad-hoc), ca expresie a spiritului unionist.

Divanurile ad- hoc au iniţiat unirea celor două ţări în 1859. În opera sa de modernizare a noului stat român, în baza „Statutului dezvoltator al Convenţiei de la Paris“ din 1864, domnitorul Al. I. Cuza a consacrat principiul bicameralismului, înfiinţând Senatul (Corpul Ponderator) alături de Adunarea Electivă. În timpul domniei lui Cuza, în ţară au avut loc răscoale ţărăneşti.

Domnitorul a vrut să introducă reforme agrare, să anuleze iobăgia, să secularizeze terenurile mănăstireşti şi să reducă terenurile marilor boieri. Proprietarii pământurilor erau în majoritatea lor şi parlamentari, aşa că s-au opus reformelor. La 2 mai 1864, Cuza a dizolvat Adunarea Electivă, pentru a putea aplica noile reforme, dizolvare pe care istoria a consemnat-o ca „lovitură de stat“. Marile Puteri nu au văzut cu ochi buni acest model de reformă al lui Cuza. Boierii nemulţumiţi au format „Monstruoasa coaliţie“, care l-a adus la putere pe Carol I, tot printr-o lovitură de stat.

La 1 iunie 1866, promulgându-se noua Constituţie a României, Parlamentul bicameral este menţinut şi devine independent de puterea executivă. Constituţia din 1923, votată de cele două Camere, statuează principiul separării puterilor în stat. La 10 februarie 1938, regele Carol II , subminând Parlamentul, îl transformă într-un organism decorativ, lipsindu-l de principalele atribuţii. În toamna anului 1940, sub regele Mihai, instalat tot prin lovitură de stat odată cu instaurarea dictaturii militare, activitatea Parlamentului a fost suspendată total.

În iulie 1946, puterea comunistă instalată, sub conducerea sovieticilor, girată de americani şi englezi, desfiinţează sistemul bicameral şi Marea Adunare Naţională înfiinţată în loc devine „organul suprem al puterii de stat“, trecându-se astfel la sistemul unicameral. Constituţia din 1965 statuează că MAN este „unicul organ legislativ“. Prin Constituţia din 1991 se revine la Parlamentul bicameral, cel din perioada 1864- 1940. În Europa, prin menţinerea bicameralismului în statele unitare, precum România, puterea este divizată între cele două Camere, fiind împiedicată astfel instalarea monopolului puterii la una din camere.

Se asigură astfel şi susţinerea principiului pluralismului. Bicameralismul asigură posibilitatea negocierii între cele două Camere asupra soluţiilor legislative şi politice. Este falsă aserţiunea unora, că sistemul bicameral este justificat numai în cazul statelor federale. În cazul statelor nordice, Finlanda, Norvegia Suedia, Danemarca, acestea au trecut la sistemul unicameral numai în cazul în care au instituit mecanisme care să suplinească rolul celei de a doua Cameră. De observat că în Europa, statele cu Parlament unicameral sunt state cu populaţii reduse numeric, sub 10 milioane de locuitori.

Bicameralismul reprezintă un instrument destinat moderării puterii şi a eficientizării procesului legislativ. În Europa centrală, din care face parte şi România, Parlamentul bicameral a avut o evoluţie asemănătoare. Aserţiunea unora, că „Senatul a apărut în România în urma unui act abuziv, cu rolul de a consolida un regim autoritar“, nu poate fi susţinută decât umblând cu bocancii lui Băsescu prin istorie.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    5 ianuarie 2021 at 9:52 AM

    Asa cum remarcați dvs. in treacăt, parlamentarii actuali sunt „cam multi”. Gura pacatosului …. Observând si calitatea intelectuală și morală a unora dintre ei, este clar ca sunt mult prea multi. Dacă s-ar face un recensămînt „adevarat”, s-ar vedea ca populatia tarii este undeva la 17 milioane si, iarăși, sunt prea multi. Asa ca eu, antibasist convins, care am votat pentru la acel referendum dar nu l-am votat pe tartor, subscriu la parerea dnei Dragu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending