Contactează-ne

Actualitate

Parlament unicameral – expresie a demagogiei băsesciene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Demagogia lui Băsescu a făcut carieră şi prozeliţi în 2004, când acesta cu sloganul de campanie „Să trăiţi bine!“ ne-a luat primul mandat de preşedinte al României, pentru 5 ani.

Demagogia băsesciană a evoluat pe parcurs, pentru ca în 2009, prin Referendumul pe tema „Parlament unicameral cu 300 de parlamentari“, Băsescu să ne ia şi al doilea mandat de preşedinte, pentru încă 5 ani.

Astfel, din demagogie în demagogie, Traian Băsescu ne-a luat 10 ani din viaţă, din care ne-am ales cu praful de pe tobă. Prozeliţii lui Băsescu, pentru că România nu duce lipsă de astfel de specimene, au reluat acum în 2021 tema aiuritoare a acestuia, cu Parlamentul unicameral, dovedind astfel că au călcat adânc în acest rahat populist, de al cărui iz nu se mai pot debarasa.

Nu poţi acum să nu recunoşti, dacă eşti obiectiv, că cei 10 ani de preşedinţie ai lui Băsescu au fost o catastrofă pentru România, dar şi faptul că la referendumul din 2009, prea mulţi români s-au dus după fenta lui. Mai multă demagogie, decât cea din tema referendumului, nu ştiu să fi consemnat istoria României din 1990 până în prezent.

Dedesubturile referendumului din 2009

Preşedintele Traian Băsescu, care candida în 2009 pentru un nou mandat, avându-l contracandidat pe Mircea Geoană, a organizat referendumul în aceeaşi zi cu primul tur de scrutin, mizând pe naivitatea românilor.

Scopul real al referendumului era să-i asigure un nou mandat lui Traian Băsescu. Tema referendumului a fost inspirată lui Băsescu de faptul că în percepţia electoratului, imaginea Parlamentului era în cădere liberă. Nu din cauza instituţiei, ci din cauza parlamentarilor, din ce în ce mai compromişi moral şi profesional. Cei care l-au votat atunci pe Băsescu, dar au votat şi referendumul, au fost cei care au căzut în capcana demagogiei acestuia, crezând că lucrurile se vor rezolva desfiinţând Senatul.

Referendumul este un act consultativ, nu are valoare juridică. Pentru a aplica rezultatul acelui referendum, mai întâi trebuie modificată Constituţia şi apoi legile aferente. Acest obiectiv băsescian nu s-a realizat încă, dar acum vine noul preşedinte al Senatului care declară că vrea să reaşeze în drepturi referendumul aiuritor al lui Băsescu.

Preşedintele Senatului suflă în borşul electoral al lui Traian Băsescu

Noul preşedinte al Senatului, doamna Anca Paliu Dragu, căreia i-ar fi stat mai bine ca Ministru al Finanţelor, înlocuitor al lui Cîţu, nici nu s-a acomodat bine cu poziţia biroului în clădirea Parlamentului şi dă semne că este muncită de grija referendumului lui Băsescu.

Proaspăt aterizată în scaunul de omul nr. 2 al României, fără a avea brumă de experienţă în legislativ, fiind la primul mandat de parlamentar, doamna Dragu de ea şi-a deschis agenda şi a notat prima problemă care crede că frământă pe români şi care vrea s-o rezolve imediat. Anume, vrea să reformeze Parlamentul. Şi nu oricum, ci prin transpunerea în viaţă a referendumului lui Băsescu din anul 2009.

În preajma sfintei zile de Crăciun, doamna Dragu, frământată de gânduri duhovniceşti, s-a mărturisit că va înfiinţa o comisie parlamentară, pentru modificarea Constituţiei, privind trecerea de la un Parlament bicameral, la unul unicameral cu 300 de parlamentari. Atunci, în 2009, tema aiuritoare a referendumului nu a beneficiat de vreo dezbatere publică, ca românii să aibă habar ce trebuie să voteze. La electorat nu au ajuns nici păreri pro, nici păreri contra. Afurisenia asupra parlamentarilor a fost abil mutată de Băsescu asupra Parlamentului.

Atât de bine a prins prostia cu Parlamentul unicameral, că zilele trecute am citit în presa locală o aserţiune asupra ilegitimităţii modelului bicameral introdus prin „lovitură de stat“ de domnitorul Al. I. Cuza la 2 mai 1864. Probabil că şi noul preşedinte al Senatului are o părere identică, de şi-a făcut stindard de luptă din trăsnaia referendumului lui Băsescu. Până şi un deputat PNL a declarat că iniţiativa preşedintelui Senatului este „o trăsnaie populistă“.

Trebuie precizat că doamna Anca Dragu este un important membru al USR – PLUS, formaţiune care are doar 80 de parlamentari cu totul, dar care a pretins pentru o aşa „consistentă“ componenţă şi funcţia nr. 2 în Statul Român. Doamna a fost ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Cioloş, zis şi Guvernul Zero, timp de un an şi o lună. Pentru şefia Senatului a fost propusă tot de Dacian Cioloş.

Ca finanţist, care s-a remarcat pozitiv, doamna Dragu ar fi trebuit să studieze istoria bicameralismului în România, precum şi în lume, înainte de a deschide gura pentru a sufla în borşul lui Băsescu. Este adevărat că numărul de 466 de parlamentari ai actualului Parlament este cam mare, dar acest număr poate fi redus simplu, prin lege, fără constituire a vreunei comisii sau alte pierderi de vreme.

Scurtă istorie a Parlamentului în România

Bazele parlamentarismului în România se pun în anul 1831, prin adoptarea Regulamentului organic. În anul 1857, în Ţara Românească şi în Moldova se înfiinţează Adunările elective (Divanurile ad-hoc), ca expresie a spiritului unionist.

Divanurile ad- hoc au iniţiat unirea celor două ţări în 1859. În opera sa de modernizare a noului stat român, în baza „Statutului dezvoltator al Convenţiei de la Paris“ din 1864, domnitorul Al. I. Cuza a consacrat principiul bicameralismului, înfiinţând Senatul (Corpul Ponderator) alături de Adunarea Electivă. În timpul domniei lui Cuza, în ţară au avut loc răscoale ţărăneşti.

Domnitorul a vrut să introducă reforme agrare, să anuleze iobăgia, să secularizeze terenurile mănăstireşti şi să reducă terenurile marilor boieri. Proprietarii pământurilor erau în majoritatea lor şi parlamentari, aşa că s-au opus reformelor. La 2 mai 1864, Cuza a dizolvat Adunarea Electivă, pentru a putea aplica noile reforme, dizolvare pe care istoria a consemnat-o ca „lovitură de stat“. Marile Puteri nu au văzut cu ochi buni acest model de reformă al lui Cuza. Boierii nemulţumiţi au format „Monstruoasa coaliţie“, care l-a adus la putere pe Carol I, tot printr-o lovitură de stat.

La 1 iunie 1866, promulgându-se noua Constituţie a României, Parlamentul bicameral este menţinut şi devine independent de puterea executivă. Constituţia din 1923, votată de cele două Camere, statuează principiul separării puterilor în stat. La 10 februarie 1938, regele Carol II , subminând Parlamentul, îl transformă într-un organism decorativ, lipsindu-l de principalele atribuţii. În toamna anului 1940, sub regele Mihai, instalat tot prin lovitură de stat odată cu instaurarea dictaturii militare, activitatea Parlamentului a fost suspendată total.

În iulie 1946, puterea comunistă instalată, sub conducerea sovieticilor, girată de americani şi englezi, desfiinţează sistemul bicameral şi Marea Adunare Naţională înfiinţată în loc devine „organul suprem al puterii de stat“, trecându-se astfel la sistemul unicameral. Constituţia din 1965 statuează că MAN este „unicul organ legislativ“. Prin Constituţia din 1991 se revine la Parlamentul bicameral, cel din perioada 1864- 1940. În Europa, prin menţinerea bicameralismului în statele unitare, precum România, puterea este divizată între cele două Camere, fiind împiedicată astfel instalarea monopolului puterii la una din camere.

Se asigură astfel şi susţinerea principiului pluralismului. Bicameralismul asigură posibilitatea negocierii între cele două Camere asupra soluţiilor legislative şi politice. Este falsă aserţiunea unora, că sistemul bicameral este justificat numai în cazul statelor federale. În cazul statelor nordice, Finlanda, Norvegia Suedia, Danemarca, acestea au trecut la sistemul unicameral numai în cazul în care au instituit mecanisme care să suplinească rolul celei de a doua Cameră. De observat că în Europa, statele cu Parlament unicameral sunt state cu populaţii reduse numeric, sub 10 milioane de locuitori.

Bicameralismul reprezintă un instrument destinat moderării puterii şi a eficientizării procesului legislativ. În Europa centrală, din care face parte şi România, Parlamentul bicameral a avut o evoluţie asemănătoare. Aserţiunea unora, că „Senatul a apărut în România în urma unui act abuziv, cu rolul de a consolida un regim autoritar“, nu poate fi susţinută decât umblând cu bocancii lui Băsescu prin istorie.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mihai

    5 ianuarie 2021 at 9:52 AM

    Asa cum remarcați dvs. in treacăt, parlamentarii actuali sunt „cam multi”. Gura pacatosului …. Observând si calitatea intelectuală și morală a unora dintre ei, este clar ca sunt mult prea multi. Dacă s-ar face un recensămînt „adevarat”, s-ar vedea ca populatia tarii este undeva la 17 milioane si, iarăși, sunt prea multi. Asa ca eu, antibasist convins, care am votat pentru la acel referendum dar nu l-am votat pe tartor, subscriu la parerea dnei Dragu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Violator şi traficant de minori, păstrat în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au cerut şi obţinut prelungirea arestului pentru inculpatul de 44 de ani ■ acesta a găzduit doi fraţi minori pe care i-a agresat sexual şi i-a pus la cerşit ■

Romaşcanul de 44 de ani, care a abuzat sexual doi fraţi minori pe care i-a determinat să şi cerşească, mai are de stat după gratii. Procurorii DIICOT Neamţ au cerut şi obţinut prelungirea arestului preventiv pentru Judele Grişa Costel, acesta fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori.

Decizia Tribunalului Neamţ de la finalul lunii trecute nu era definitivă, dar valabilitatea ei expira la data de 3 iunie. Cercetările în cauză au stabilit că, din anul 2019 încoace, romaşcanul a racolat doi minori pe care i-a luat sub aripa lui „ocrotitoare“.

În mod abuziv şi forţat, i-a dus acasă la el, i-a găzduit, iar în schimb i-a scos la cerşit şi le lua banii pe care aceştia îi obţineau din mila trecătorilor. Recent, în acest an, a dus relaţia la un alt nivel şi i-a abuzat sexual pe cei doi adolescenţi.

„La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vîrstă de 44 de ani, pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori“, conform unui comunicat al DIICOT.

În fapt s-a retinut că, începînd cu anul 2019 inculpatul, prin ameninţări cu acte de violenţă, a constrîns doi minori să practice cerşetoria, pe raza municipiului Roman, minori pe care i-a găzduit în locuinţa sa, beneficiind de sumele de bani obţinute de aceştia.

De asemenea, în luna martie 2021, inculpatul a întreţinut relaţii sexuale, prin constrîngere, cu cei doi minori. Pe 5 aprilie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ, au efectuat un număr de două percheziţii domicliare, în urma cărora a fost pus în aplicare un mandat de aducere.

În cursul aceleiaşi zile bărbatul a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivă. După deliberări, propunerea a fost admisă, iar măsura privativă de libertate a fost luată pentru o perioada de 30 de zile.

Activităţile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacau şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Neamţ. De menţionat este faptul că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, arată DIICOT.

Citește știrea

Actualitate

Vînt şi scîntei, foc în două gospodării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele incendii au avut loc pe 10 mai, unul la Valea Albă, comuna Războieni, iar celălalt la Barticeşti, în comuna Boteşti ■ nu au fost victime, ci doar pagube materiale ■

Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au avut de lucru şi pe 10 mai 2021 au intervenit pentru stingerea unor incendii ce au avut loc la două gospodării din judeţ.

Unul dintre evenimente a fost anunţat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 16:24, forţele de intervenţie fiind solicitate la un incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Valea Alba, comuna Războieni. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere, precum şi un echipaj de militari din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, cu o autospecială de stingere.

La ajungerea salvatorilor, focul se manifesta la o anexă gospodărească (adapost plante furajere) şi la acoperişul casei de locuit, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp şi anexa gospodărească cu suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Din fercire au fost doar pagube materiale, nu şi şi victime. Specialiştii ISU au ajuns la concluzia că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de focul deschis în spaţii deschise. Un alt eveniment nedorit a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 13:00, cînd pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Barticeşti, comuna Boteşti.

Iniţial au intervenit voluntari din cadrul SVSU Boteşti, dar au venit şi două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. La ajungerea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la cîţiva snopi de strujeni de porumb, rezemaţi de o anexă gospodărească, şi acoperişul unei anexe, cu posibilitatea propagării la casa de locuit. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite.

A ars aproximativ o tonă de strujeni de porumb şi 10 mp din acoperişul anexei gospodăreşti. Scînteile purtate de vînt şi căzute pe materiale combustibile au fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Situaţie hilară la CARP. Au fost alegeri şi sînt doi şefi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au ţinut două rînduri de alegeri ■ instituţia are acum doi preşedinţi: Anca Maria Popovici şi Mircea Anton ■

Bîlciul de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Roman este departe de a se fi încheiat, aşa încît după şapte ani de litigii prin instanţe s-a ajuns la situaţia hilară ca organizaţia, care gestionează banii a peste 26.000 de pensionari, să aibă două conduceri, niciuna recunoscută pînă acum de Judecătorie.

Cert este că, de mai bine de o săptămînă, cele două conduceri, rezultate din două rînduri de alegeri s-au instalat în sediul CARP cu pretenţii de preluare a şefiei. În zilele de 18,19, 20 şi 21 aprilie, la sediul Clubului CARP s-au desfăşurat alegerile grupării Gheorge Popa, unde preşedintă a fost aleasă fiica acestuia, economista Anca Maria Popovici, iar în Consiliul Director cei 420 de membri, care au trecut prin faţa urnelor, i-au ales pe Constică Rusu, Vasile Rusu, Sava Ifrim şi Rotaru Costel.

Pe 6 mai, la un restaurant din oraş s-au desfăşurat alegerile organizate de gruparea: Mircea Anton-Albu-Călărăşanu, la care au participat 92 de persioane, de unde a rezultat o conducerea formată din Mircea Anton – preşedinte şi Eugen Pătraşcu, Dumitru Călărăşanu (care între timp a demisionat), colonelul Alexandru Albu şi Ion Cobzaru.

„Alegerile organizate de gruparea Călărăşanu- Anton-Albu sînt ilegale, pentru că nu s-a respecta statutul. Adunarea Generală a fost organizată cu 10 zile după expirarea mandatelor, care de alfel nu au fost niciodată recunoscute de Judecătorie. Nu au afişat la loc vizibil listele cu delegaţii (1 la 200 membri), nu a fost afişat Raportul de activitate, Raportul comisiei de cenzori.

Delegaţii au fost în familie. De exemplu la alegeri a participat soţia, fiica şi colonelul Albu. S-a votat şi de către două ori de aceeaşi persoană. A fost o băşcălie. Noi am depus la instanţă documentele privind alegerile noastre şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a declarat Gheorghe Popa.

Mircea Anton, preşedintele ales al grupării adverse a susţinut următoarele: „Lucrăm la finalizarea documentelor de înscrie la grefa Judecătoriei. Acum ne aflăm la sediul CARP, unde s-a instalat şi gruparea Popa, care înceracă să blocheze activitatea. Pînă cînd instanţa se va pronunţa, la CARP împrumuturile sînt aprobate de către domnul Călărăşanu, fostul preşedinte“, a declarat Mircea Anton.

Citește știrea

Trending