Actualitate
Paris – 75 de ani de la înființarea primei Eparhii în afara granițelor Românie
■ Eparhia a fost înființată de Mitropolitul Visarion Puiu ■ președintele Asociației ”Mitropolit Visarion Puiu” , preotul romașcan Florin Țuscanu, a primit Ordinul ” Crucea Mitropolit Visarion Puiu” ■
Părintele dr.Florin Țuscanu a fost invitat, în perioada 7-10 noiembrie, la ”Zilele Catedralei Metropolitane din Paris”, manifestare prilejuită de marcarea a 75-a de ani de la înființarea primei Eparhii în afara granițelor României. ” În acea de-a treia zi, 9 noiembrie, după oficierea Sf Liturghii într-un impresionant sobor in care au slujit toți ierarhii Sinodului Mitropolitan (Șapte ierarhi) sub protia IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, am primit din partea IPS Sale distincția eparhială “Crucea Mitropolit Visarion Puiu” cu Gramata Mitropolitană. Mulțumesc cu recunoștință Înaltului ierarh, pentru invitația de a conferenția astazi, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înființarea primei Eparhii din afara granițelor, cu reședința la Paris, de către mitropolitul Visarion Puiu, dar și pentru ospitalitate și generozitate.” a consemnat preotul Țuscanu.
Conform programului anunțat pe pagina de internet a evenimentului joi, 7 noiembrie, la ora 18,00 au fost primite de la București Sfintele moaște (mâna dreaptă) a Sfântului Nicolae, care de 400 de ani se află în biserica voievodală ”Sfântul Gheorghe Nou” din București și a avut loc și vecernia.
Slujbele au continuat și vineri, 8 noiembrie credincioșii prezenți închinându-se la moaștele sfântui Nicolae. În cea de a treia zi, sâmbătă, 9 noiembrie, de Ziua Sfântului Nectarie a avut loc dimineață Sfânta Liturghie, urmată de conferința intitulată ”75 de ani de la crearea Eparchiei ortodoxe române în Europa Occidentală, unde părintele dr.Florin Țuscanu a conferențiat și a prezentat cartea ”Ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu. 60 de ani de la moartea și funeraliile sale” din lucrarea ”Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovani Calabria”, apărută la Editura Lexon, Chișinău, 2020.
Cea de a doua prezentare a aparținut cercetătorului Adian Nicolae Petcu care a conferențiat pe tema „Eparhia românilor din apusul Europei sub conducerea mitropolitului Visarion Puiu”, prilej cu care au fost expuse o serie de documente și imagini. Sâmbătă,9 noiembrie, din program nu a lipsit un concert susținut de artiștii Ionel Streba, Valentina Dascălu, Maria Coman, Mihaela Mingheraș, Nicolae Alexandru Oncescu, coralele Catedralei: Junior și Corala Sfinții Arhangheli.
Manifestările s-au încheiat duminică, 10 noiembrie dimineață, cu Sfânta Liturghie, continuând închinarea la Sfintele Moaște.
Recurs la memorie
Reamintim faptul că, potrivit portalului Theofania fondatorul și primul cârmuitor al eparhiei amintite a fost Mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964). Cu această ocazie, ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Arhiepiscopul Ortodox Român ales al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au participat la eveniment și au sfințit pictura Capelei de pe lângă Catedrală, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni și Sfântului Ierarh Ioan Maximovici.
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale face parte din Patriarhia Română și se îngrijește de viața duhovnicească și pastorația românilor din Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Italia, Spania și Portugalia. Din anul 1998, Mitropolia este păstorită de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Aceeași sursă punctează și câteva date de referință din biografia mitropolitului Visarion Puiu, care s-a născut la data de 27 februarie 1879, primind, la botez, numele de Victor, fiind primul dintre cei trei copii ai preotului Ioan Puiu și al preotesei Elena, din localitatea Girov, județul Neamț.
A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman. După trei ani petrecuţi la Roman, se va înscrie la cursul superior al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iaşi, pe care-l absolvă în 1899, când se va înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În anul 1905, va reveni la Roman, unde, pe 22 decembrie, se va călugări. A fost tuns în monahism la Catedrala episcopală de către episcopul Gherasim Safirin, care l-a și hirotonit diacon pe seama catedralei. În ianuarie 1907, a plecat să-şi desăvârşească studiile teologice la cea mai înaltă şcoală a vremii, Academia duhovnicească de la Kiev, ca bursier. La întoarcerea în ţară, în iulie 1908, a fost trimis la Galaţi, unde a fost hirotonit ieromonah, la propunerea episcopului Pimen Georgescu. La 6 decembrie 1908 a fost hirotesit protosinghel, iar la 1 ianuarie, anul următor, arhimandrit. La 17 martie 1921, arhimandritul Visarion a fost ales episcop al Argeşului. În anul 1923, s-aunînfiinţ at două episcopii noi în Basarabia: a Hotinului şi a Cetăţii Albe, prilej cu care Visarion Puiu va fi transferat ca episcop la Hotin, având reşedinţa la Bălţi, fiind instalat la 13 mai 1923. În anul 1935, episcopul Visarion va fi ales mitropolit al Bucovinei, având reşedinţa la Cernăuţi. De pe 16 noiembrie 1942 până pe 14 decembrie 1943, mitropolitul Visarion Puiu va conduce Misiunea Ortodoxă Română în Transnistria.Pe 23 august 1944 se afla la Viena și hotărăște să nu se mai întoarcă în România. Între 1945-1958 este cârmuitor al eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În luna februarie a anului 1946, la aşa-zisul Tribunal al Poporului din Bucureşti, Mitropolitul Visarion a fost judecat în lipsă și condamnat la moarte în contumacie, iar apoi Biserica Ortodoxă Română, sub presiunea regimului totalitar, l-a caterisit în 1950. A fost reabilitat post-mortem de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în anul 1990. Ultimii 10 ani ai vieţii i-a petrecut în nordul Franţei, în satul Viels Maisons. În ziua de 10 august 1964 s-a stins din viaţă, în vârstă de 85 de ani. Pe mormântul său este scris sugestiv un fragment din Psalmul 136, 1: „La râul Vavilonului, acolo am șezut și am plans”…
-
Actualitate12 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Fața și reversul săptămânii politice
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia