Contactează-ne

Actualitate

Părinţii nu vor să audă de profu’ cu hărţuirea sexuală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de pe 26 ianuarie, profesorul acuzat că a hărţuit sexual o elevă a trebuit să se prezinte la şcolile la care preda, respectiv Bicaz şi Dumbrava Roşie ■ la aceste unităţi s-au constituit comisii, dorindu- se desfacerea contractului de muncă ■ părinţii ameninţă că-şi retrag elevii dacă profesorul va fi primit la catedră ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că procedurile de înlăturare din învăţămînt a profesorului Cristian Pipirigeanu, care a declanşat scandalul sexual de la Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ, continuă la şcoli din Bicaz şi Dumbrava Roşie, unde cadrul didactic este titular.

Acesta a predat matematică, prin detaşare, la două licee din Piatra Neamţ şi a intrat în colimatorul opiniei publice pentru că ar fi hărţuit o elevă de 21 de ani, de la seral. Scandalul a intrat într-o nouă fază de luni, 26 ianuarie, zi în care s-a trecut la procedurile de desfacere ale contractului de muncă, de către comisii de la unităţile şcolare la care acesta este titular.

„Profesorul Pipirigeanu are contract de muncă şi la Şcoala Regina Maria din Bicaz şi la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie. El şi-a dat demisia de la Liceul Tehnologic imitrie Leonidaţ, acolo unde a izbucnit scandalul, dar cercetarea disciplinară va continua şi acolo, pentru că aceasta va trebui finalizată printr-un document. Nu putem ca într- o situaţie ca aceasta, deosebit de gravă, să trecem lucrurile cu vederea şi un astfel de cadru didactic să mai rămînă în învăţămînt. Am înţeles că şi celelalte şcoli unde predă s-au autosesizat şi au demarat procedurile de desfacere a contractului de muncă, bazat pe încălcarea flagrantă a unor articole din Legea educaţiei, privitoare la comportamentul deviant al unui cadru didactic. Se vor continua procedurile de sancţionare administrativă a profesorului, care se poate finaliza cu cea mai grea măsură administrativă, aceea a desfacerii de către angajator, adică şcoala la care este titular, a contractului de muncă“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Colegi intransigenţi, dar profesorul a trebuit primit la ore

Profesoara Elena Cristina Sasu, director al Şcolii Regina Maria din Bicaz, fost inspector şcolar, a declarat că la şcoala pe care o conduce profesorul ar trebui să predea matematica la o clasă a VIII- a, unde avea o completare de catedră, restul orelor predîndu-le la Şcoala Gimnazială Dumbrava.

„Ne-am întrunit luni, 26 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administraţie al şcolii pentru a demara procedurile de înfiinţare a unei comisii de cercetare, formată din cinci membri. Vreau să vă mai spun că la şcoala noastră profesorul s-a prezentat doar cîteva zile, între 14 şi 21 septembrie, pentru că, ulterior, a obţinut detaşare la Liceul Dimitrie Leondida şi la Liceul Forestier. După cum se vede, anul acesta noi nu prea am avut interacţiune cu acest profesor. În cursul zilei de luni, 26 ianuarie, am întocmit un referat, pe care l-am înregistrat la secretariat, cu privire la comportamentul inadecvat al cadrului didactic, care a afectat imaginea învăţămîntului nemţean.

Toţi membrii CA au luat atitudine şi s-a ajuns la concluzia că nu putem tolera ca un astfel de cadru didactic să vină în contact cu elevii noştri, aflaţi la o vîrstă sensibilă şi extrem de vulenerabilă, în raport cu astfel de comportamente deviante ale unui adult“, a declarat profesoara Elena Sasu.

Aceasta a spus că deja s-a constituit comisia de cercetare disciplinară, care, în baza Legii educaţiei, a articolului 7, alineat 1, articolului 180, alineat 1 şi a articolului 280, ce stipulează foarte clar că încălcarea normelor de moralitate şi etică profesională, poate lua decizia duce la desfacerea contractului de muncă. Asta pentru că, prin ceea ce a făcut cadrul didactic la şcoala unde a izbucnit scandalul de hărţuire sexuală a unei eleve, pot constitui temeiuri de autosesizare în baza cărora se va putea proceda la cercetarea disciplinară a cadrului didactic, din motivele amintite şi în unităţile şcolare unde este titular.

Profesorul a mai fost cercetat pentru violenţă împotriva elevilor

„Începînd de luni, 26 ianuarie, avem la dispoziţie 30 de zile pentru a parcurge toţi paşii legali necesari ajungerii la sancţiunea administrativă ce mai gravă – desfacerea contractului de muncă, în baza raportului comisiei de cercetare disciplinară care va fi dezbătut în CA al şcolii. Ceea ce vă pot spune este că, urmare a scandalului de la Piatra Neamţ, unul urmărit în presa naţională şi locală, părinţii ne-au cerut, în scris, să nu-l primim pe profesor în şcoală. Din păcate, profesorul este titular şi a trebuit să fie primit la ore şi să predea on-line. Părinţii sînt însă extrem de nemulţumiţi de acest lucru. Ne-au ameniţat că, în cazul în care profesorul va călca în unitatea noastră, îşi vor retrage copiii de la şcoală şi-i vor înscrie la altele. Numai că aceştia nu cunosc Codul Muncii şi prevederile sale.

Trebuie să procedăm conform Legii educaţiei şi să respectăm prevederile Statutului personalului didactic, dar mai ales ale Codului Muncii. Altfel ne putem trezi daţi în judecată, a mai spus profesoara Elena Sasu.

Directoarea Sasu îşi aminteşte că, în anii din urmă, cînd îndeplinea funcţia de inspector şcolar a mai existat o anchetă administrativă la adresa aceluiaşi profesor, acuzat atunci de violenţă asupra unor elevi de clasa a VIII-a, de la Şcoala Regina Maria Bicaz.

„Din cîte am găsit eu în documentele şcolii, atunci a scăpat mai uşor, în sensul că a făcut ce a făcut şi s-a împăcat cu părinţii elevilor, care l-au iertat şi şi-au retras plîngerea“, a mai spus directoarea unităţii din Bicaz. Reamintim faptul că scandalul sexual a izbucnit la Liceul Dimitrie Leonida a fost legat de faptul că profesorul Cristian Pipirigeanu ar fi hărţuit sexual, prin mesaje şi cuvinte obscene, o tînără de 21 de ani, elevă la seral, de altfel şi cea care l-a reclamant la fosta conducere a liceului.

Ce scria în mesaje profesorul

Lecturarea mesajelor profesorului Cătălin Pipirigeanu, care sunt adresate elevei de la Liceul Dimitrie Leonida după ce tânăra a anunţat conducerea unităţii de învăţământ că este hărţuită sexual, arată caracterul unei persoane ce nu prea are nimic în comun cu conceptul de „educaţie“. Practic, acesta s-a dezlănţuit verbal la adresa elevei de 21 de ani de la o clasă de seral unde preda matematică, folosind, pe Facebook, invective şi jigniri, „condamnând“ într-un limbaj grobian faptul că a fost „pârât“ directoarelor şcolii.

Mai rezultă din cele scrise că acel cadru didactic era ferm convins că nu a procedat greşit cerând liceencei o poză nud – „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, atât timp cât convorbirile nu erau făcute la şcoală sau în timpul orelor, argumentând că oricum nu va păţi nimic, deoarece avea „relaţii“. „Relaţia“ dintre cei a început pe Facebook, după ce tânăra a aceptat o „cerere de prietenie“, iar după dialoguri banale iată ce dorea cadrul didactic: „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „Doar suntem adulţi, Suntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză «incendiară» ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia“, sugerându-i-se că nu va avea probleme la matematică:

„La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?“. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni“, replica fiind: „Aunci?… eu de ce nu văd nici o poză?“. La un moment dat, exasperată de insistenţele dadrului didactic, tânăra a prezentat conducerii unităţii conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii.

Dar, după ce i s-a atras atenţia cu privire la comportament, cadrul didactic a început, tot pe Facebook, represaliile. „Toţi elevii mei ştiu ce fel de om sunt! Deci eşti de partea nepotrivită a baricadei! Nu uita, print screen! Şi la şefe! Spor la mârşăvii, jigodie ordinară! Şi nu uita să vii la ore chiar dacă sunt online!?“. Şi mai scria profu: „Eu după programul şcolar pot să fac orice îmi doresc!… Nici o şcoală din ţară nu are ore după ora 8 seara… de aceea nu pot fi tras la răspundere ce ştoarfă agăţ după 8 seara!… ca să ştii! Proaste în fundul gol şi cu urâtănii în loc de soţ găseşti şi în Italia!“. Probabil frustrat, cel în cauză o jigneşte pe eleva pentru care cel mai probabil făcuse o pasiune: „Eu propuneam o soluţie rezonabilă… dar cu o handicapată curvă ca tine (aşa cum singură mi-ai spus!) nu avem ce negocia… Abia aştept să vii la şcoală! Dacă ai curaj! O zi superbă!. Care a «fineţea ta»??? … că te- ai dus la ambele directoare ca o căţea în călduri? Hai sictir! Ţara e plină de curve proaste ca tine“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sporurile dascălilor, probabil la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ premierul a promis că anul acesta nu vor fi tăiate sporurile ■ sindicaliştii spun că unele dintre el nu sînt sporuri, ci gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru drepturi salariale ■ tăierea acestora ar putea aduce o avalanşă de acţiuni în instanţă ■

La recenta întîlnire a premierului Florin Cîţu şi a factorilor de decizie din învăţămînt cu liderii principalelor confederaţii au fost aduse în discuţie intenţiile Guvernului de a „umbla“ la sporurile dascălilor, care, în opinia oamenilor din sistem, nu prea ar fi sporuri ci drepturi.

E vorba de gradaţiile didactice, de indemnizaţiile de dirigenţie, conducere şi de sporul pentru şcolile speciale. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt Neamţ, Gabriel Ploscă, aduce o serie de lămuriri privitoare la chestiunile ridicate de sindicate faţă de nemulţumirile de ordin salarial ale cadrelor didactice.

„Săptămîna trecută a avut loc la sediul Guvernului o întîlnire a federaţiilor reprezentive din învăţămînt, cu prim-ministrul, Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, , la care a fost de faţă şi secretarul de stat în MEN, Gigel Paraschiv şi directorul Direcţiei Financiare, Mihai Păunică, întrunire la care s-au discutat mai multe probleme importante din sistemul de educaţie din România.

Printre altele s-a discutat despre sporurile din învăţămînt care, categoric, nu sînt atît de multe şi atît de mari precum se vehiculează în presă. Referitor la aceste sporuri, aşa cum a anunţat premierul, nu va fi o tăiere a acestora. A fost luat în discuţie modul de calcul a drepturilor salariale, care este unul incorect, aşa cum am subliniat noi, reprezentanţii sindicatelor.

E vorba de gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru învăţămîntul simultan, care, repet nu sînt sporuri, ci sînt drepturi salariale. Totul se calculează la nivelul salariului mediu în plată. Liderii noştri au atras atenţia factorilor guvernamentali că tăierea acestor drepturi va aduce o avalanşă de acţiuni în instanţe, situaţie în care statul va trebui să plătească mai mult, ulterior.

Preşedintele FSLI, Simion Hîncescu, a ţinut să atragă atenţia că aceste sume ar trebui prinse în proiectul de buget de anul acesta. Din păcate, premierul a spus că acest lucru nu mai poate fi făcut, pentru că proiectul a intrat pe fluxul aprobării legislative. În aceste condiţii, partea sindicală a mai spus că ar fi nevoie de circa 375 milioane lei, din rezerva bugetului educaţiei, sumă care ar trebui folosită pentru cheltuielile de personal, ca acestea să acopere calculul corect al salariilor“, a precizat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ.

Premierul a promis sindicatelor că va lua în calcul varinta propusă, la rectificările bugetare din vară şi toamnă. A mai fost adusă în discuţie şi necesitatea urgentării procesului de imunizare a personalului, dar şi susţinerea unor măsuri de reformă a sistemului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezentanţii Guvernului au subliniat faptul că finanţarea şi reforma sistemului de educaţie reprezintă o prioritate şi toate măsurile ce urmează să fie luate sînt în concordanţă cu interesul comun pentru rezolvarea problemelor cronice de la nivelul sistemului de educaţie.

O nouă întîlnire de lucru cu premierul va avea loc în data de 10 martie 2021, dată la care se va constitui un grup de lucru format din reprezentanţi ai guvernului şi ai federaţiilor sindicale reprezentative, urmînd a se stabili şi calendarul de soluţionare a principalelor probleme din sistem.

La întîlnirea în discuţie au luat parte şi reprezentanţi ai elevilor, care au ridicat probleme legate de decontarea transportului, accesul egal la educaţie şi implicarea lor în evaluarea cadrelor didactice, nevoia de investiţii în infrastructura şcolară, de revizuire a costului standar per elev şi a cuantumului burselor.

Citește știrea

Actualitate

Bani în plus la mîncarea din spital, n-a fost să fie, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilieri PSD şi unul de la Pro România au iniţiat un proiect pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilor din spital ■ li s-au alăturat şi doi aleşi de la IPM ■ şedinţa nu s-a putut desfăşura pentru că din sală au lipsit ceilalţi consilieri ■

Grupul celor şase consilieri locali PSD, format din George Bălan, Andreea Broască, Ionuţ Ciocoiu, Radu Curpăn, Iulia Havrici – Tomşa şi Dragoş Moroşanu, la care s-a alăturat şi George Barcă, Pro România, a solicitat convocarea de îndată a CL Roman pentru data de 26 februarie, la sediul primăriei, pentru a dezbate un proiect de hotărîre, iniţiat de aceştia.

Se dorea majorarea alocaţiei de hrană pentru consumul colectiv din cadrul Spitalului de Urgenţă de la 10 lei/zi, la 15 lei, începînd cu 1 martie 2021. Conform unui comunicat de presă, iniţiatorii au apreciat că majorarea alocaţiei de hrană este posibilă, „ţinînd cont de faptul că România a închis anul 2020 cu o inflaţie de 2,1%, după scumpirea alimentelor cu 3,2% şi a serviciilor cu 2,7%, conform unor date INS, majorarea alocaţiei de hrană reprezentînd nu doar un act reparator firesc şi moral, ci şi o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă ar trebui tratată cu prioritate.

Suma necesară este de 350.000 lei. Pe cale de consecinţă, propunem majorarea nivelului alocaţiei de hrană (…) de la valoarea de 10 lei/zi, reperul «Alţi bolnavi adulţi», la valoarea de 15 lei/zi, începînd cu 1 martie 2021. Sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare generate de majorare vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Roman, prin bugetul Spitalului de Urgenţă“, se preciza în comunicatul de presă al PSD. Iniţiatorilor li s-au alăturat şi cei doi consilieri ai Partidului Împreună pentru Moldova, Bogdan Roman şi Teo Baciu.

La şedinţă nu au participat nici primarul Leonard Achiriloaei şi nici viceprimarul Radu Samson. Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a explicat că pentru a trece un asemenea proiect ar fi fost necesară prezenţa a 11 consilierii, dar în sală au fost doar opt. În raportul de specialitate întocmit de directorul economic al Primăriei Roman, Ciprian Alexandru, se preciza că proiectul nu întrunea condiţiile de legalitate: „Pînă la aprobarea bugetului local nu se pot aproba cheltuieli ce nu se încadrează în limita de 1/12 din bugetul anului 2020.

Cheltuielile cu suplimentarea alocaţiei de hrană trebuie înscrise în bugetul local, neaprobat la această dată. În 2020, potrivit execuţiei bugetare, nu au fost alocate în bugetul local sume la acest capitol, drept pentru care nu se poate aloca o cotă de 1/12 din bugetul anului 2020 la titlul de cheltuială care nu a fost cuprins în bugetul anului precedent“.

Citește știrea

Actualitate

Condamnări grele în dosarul Udrea – Băsescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ e vorba despre dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a fostului preşedinte Traian Băsescu ■ Elena Udrea a primit 8 ani de detenţie, iar Ioana Băsescu cu 3 mai puţin ■

Ziua de marţi, 2 martie, a fost iar una neagră pentru fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-deputat de Neamţ în Colegiul uninominal Roman – Ion Creangă, care a fost judecată, alături de Ioana Băsescu şi alte cîteva nume grele în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi s-au pronunţat sentinţe grele.

Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, Ioana Băsescu, fiica cea mare a ex-preşedintelui Traian Băsescu, a primt o pedeapsă mai mică, de 5 ani închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, Victor Tarhon, fost preşedinte al CJ Tulcea a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost achitat pentru acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

„Pentru mine a fost un şoc. M-am întors în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiţie şi că poţi să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Am avut convingerea că ceva s-a schimbat şi că poţi să te aperi, că poţi să aduci probe, că acuzaţiile procurorilor doamnei Kovesi sînt nelegale, nedovedite.

Am probat în acest dosar absolut totul. Nu ştiu ce să mai fac. Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce să demonstrez că acuzaţiile erau rupte de realitate“, a spus Elena Udrea după aflarea sentinţei.

Reamintim faptul că „blonda de la Cotroceni“, cum e încă numită ex-deputata Elena Udrea, a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an şi jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Atunci şi-a anunţat revenirea în ţară pe Facebook, spunînd că a renunţat de bunăvoie la statutul de refugiat, pentru că vrea să îşi crească fetiţa acasă. Prima sa apariţie publică după întoarcerea în ţară a fost pe 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel Bucureşti, în acest proces.

La aflarea veştii privind noua condamnare, evident deznădăjduită, Udrea a mai afirmat public că: „Laura Codruţa Kovesi nu iartă şi nu uită“. Sentinţa va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește știrea

Trending