Contactează-ne

Actualitate

Părinţii nu vor să audă de profu’ cu hărţuirea sexuală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de pe 26 ianuarie, profesorul acuzat că a hărţuit sexual o elevă a trebuit să se prezinte la şcolile la care preda, respectiv Bicaz şi Dumbrava Roşie ■ la aceste unităţi s-au constituit comisii, dorindu- se desfacerea contractului de muncă ■ părinţii ameninţă că-şi retrag elevii dacă profesorul va fi primit la catedră ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că procedurile de înlăturare din învăţămînt a profesorului Cristian Pipirigeanu, care a declanşat scandalul sexual de la Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ, continuă la şcoli din Bicaz şi Dumbrava Roşie, unde cadrul didactic este titular.

Acesta a predat matematică, prin detaşare, la două licee din Piatra Neamţ şi a intrat în colimatorul opiniei publice pentru că ar fi hărţuit o elevă de 21 de ani, de la seral. Scandalul a intrat într-o nouă fază de luni, 26 ianuarie, zi în care s-a trecut la procedurile de desfacere ale contractului de muncă, de către comisii de la unităţile şcolare la care acesta este titular.

„Profesorul Pipirigeanu are contract de muncă şi la Şcoala Regina Maria din Bicaz şi la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie. El şi-a dat demisia de la Liceul Tehnologic imitrie Leonidaţ, acolo unde a izbucnit scandalul, dar cercetarea disciplinară va continua şi acolo, pentru că aceasta va trebui finalizată printr-un document. Nu putem ca într- o situaţie ca aceasta, deosebit de gravă, să trecem lucrurile cu vederea şi un astfel de cadru didactic să mai rămînă în învăţămînt. Am înţeles că şi celelalte şcoli unde predă s-au autosesizat şi au demarat procedurile de desfacere a contractului de muncă, bazat pe încălcarea flagrantă a unor articole din Legea educaţiei, privitoare la comportamentul deviant al unui cadru didactic. Se vor continua procedurile de sancţionare administrativă a profesorului, care se poate finaliza cu cea mai grea măsură administrativă, aceea a desfacerii de către angajator, adică şcoala la care este titular, a contractului de muncă“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Colegi intransigenţi, dar profesorul a trebuit primit la ore

Profesoara Elena Cristina Sasu, director al Şcolii Regina Maria din Bicaz, fost inspector şcolar, a declarat că la şcoala pe care o conduce profesorul ar trebui să predea matematica la o clasă a VIII- a, unde avea o completare de catedră, restul orelor predîndu-le la Şcoala Gimnazială Dumbrava.

„Ne-am întrunit luni, 26 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administraţie al şcolii pentru a demara procedurile de înfiinţare a unei comisii de cercetare, formată din cinci membri. Vreau să vă mai spun că la şcoala noastră profesorul s-a prezentat doar cîteva zile, între 14 şi 21 septembrie, pentru că, ulterior, a obţinut detaşare la Liceul Dimitrie Leondida şi la Liceul Forestier. După cum se vede, anul acesta noi nu prea am avut interacţiune cu acest profesor. În cursul zilei de luni, 26 ianuarie, am întocmit un referat, pe care l-am înregistrat la secretariat, cu privire la comportamentul inadecvat al cadrului didactic, care a afectat imaginea învăţămîntului nemţean.

Toţi membrii CA au luat atitudine şi s-a ajuns la concluzia că nu putem tolera ca un astfel de cadru didactic să vină în contact cu elevii noştri, aflaţi la o vîrstă sensibilă şi extrem de vulenerabilă, în raport cu astfel de comportamente deviante ale unui adult“, a declarat profesoara Elena Sasu.

Aceasta a spus că deja s-a constituit comisia de cercetare disciplinară, care, în baza Legii educaţiei, a articolului 7, alineat 1, articolului 180, alineat 1 şi a articolului 280, ce stipulează foarte clar că încălcarea normelor de moralitate şi etică profesională, poate lua decizia duce la desfacerea contractului de muncă. Asta pentru că, prin ceea ce a făcut cadrul didactic la şcoala unde a izbucnit scandalul de hărţuire sexuală a unei eleve, pot constitui temeiuri de autosesizare în baza cărora se va putea proceda la cercetarea disciplinară a cadrului didactic, din motivele amintite şi în unităţile şcolare unde este titular.

Profesorul a mai fost cercetat pentru violenţă împotriva elevilor

„Începînd de luni, 26 ianuarie, avem la dispoziţie 30 de zile pentru a parcurge toţi paşii legali necesari ajungerii la sancţiunea administrativă ce mai gravă – desfacerea contractului de muncă, în baza raportului comisiei de cercetare disciplinară care va fi dezbătut în CA al şcolii. Ceea ce vă pot spune este că, urmare a scandalului de la Piatra Neamţ, unul urmărit în presa naţională şi locală, părinţii ne-au cerut, în scris, să nu-l primim pe profesor în şcoală. Din păcate, profesorul este titular şi a trebuit să fie primit la ore şi să predea on-line. Părinţii sînt însă extrem de nemulţumiţi de acest lucru. Ne-au ameniţat că, în cazul în care profesorul va călca în unitatea noastră, îşi vor retrage copiii de la şcoală şi-i vor înscrie la altele. Numai că aceştia nu cunosc Codul Muncii şi prevederile sale.

Trebuie să procedăm conform Legii educaţiei şi să respectăm prevederile Statutului personalului didactic, dar mai ales ale Codului Muncii. Altfel ne putem trezi daţi în judecată, a mai spus profesoara Elena Sasu.

Directoarea Sasu îşi aminteşte că, în anii din urmă, cînd îndeplinea funcţia de inspector şcolar a mai existat o anchetă administrativă la adresa aceluiaşi profesor, acuzat atunci de violenţă asupra unor elevi de clasa a VIII-a, de la Şcoala Regina Maria Bicaz.

„Din cîte am găsit eu în documentele şcolii, atunci a scăpat mai uşor, în sensul că a făcut ce a făcut şi s-a împăcat cu părinţii elevilor, care l-au iertat şi şi-au retras plîngerea“, a mai spus directoarea unităţii din Bicaz. Reamintim faptul că scandalul sexual a izbucnit la Liceul Dimitrie Leonida a fost legat de faptul că profesorul Cristian Pipirigeanu ar fi hărţuit sexual, prin mesaje şi cuvinte obscene, o tînără de 21 de ani, elevă la seral, de altfel şi cea care l-a reclamant la fosta conducere a liceului.

Ce scria în mesaje profesorul

Lecturarea mesajelor profesorului Cătălin Pipirigeanu, care sunt adresate elevei de la Liceul Dimitrie Leonida după ce tânăra a anunţat conducerea unităţii de învăţământ că este hărţuită sexual, arată caracterul unei persoane ce nu prea are nimic în comun cu conceptul de „educaţie“. Practic, acesta s-a dezlănţuit verbal la adresa elevei de 21 de ani de la o clasă de seral unde preda matematică, folosind, pe Facebook, invective şi jigniri, „condamnând“ într-un limbaj grobian faptul că a fost „pârât“ directoarelor şcolii.

Mai rezultă din cele scrise că acel cadru didactic era ferm convins că nu a procedat greşit cerând liceencei o poză nud – „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, atât timp cât convorbirile nu erau făcute la şcoală sau în timpul orelor, argumentând că oricum nu va păţi nimic, deoarece avea „relaţii“. „Relaţia“ dintre cei a început pe Facebook, după ce tânăra a aceptat o „cerere de prietenie“, iar după dialoguri banale iată ce dorea cadrul didactic: „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „Doar suntem adulţi, Suntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză «incendiară» ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia“, sugerându-i-se că nu va avea probleme la matematică:

„La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?“. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni“, replica fiind: „Aunci?… eu de ce nu văd nici o poză?“. La un moment dat, exasperată de insistenţele dadrului didactic, tânăra a prezentat conducerii unităţii conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii.

Dar, după ce i s-a atras atenţia cu privire la comportament, cadrul didactic a început, tot pe Facebook, represaliile. „Toţi elevii mei ştiu ce fel de om sunt! Deci eşti de partea nepotrivită a baricadei! Nu uita, print screen! Şi la şefe! Spor la mârşăvii, jigodie ordinară! Şi nu uita să vii la ore chiar dacă sunt online!?“. Şi mai scria profu: „Eu după programul şcolar pot să fac orice îmi doresc!… Nici o şcoală din ţară nu are ore după ora 8 seara… de aceea nu pot fi tras la răspundere ce ştoarfă agăţ după 8 seara!… ca să ştii! Proaste în fundul gol şi cu urâtănii în loc de soţ găseşti şi în Italia!“. Probabil frustrat, cel în cauză o jigneşte pe eleva pentru care cel mai probabil făcuse o pasiune: „Eu propuneam o soluţie rezonabilă… dar cu o handicapată curvă ca tine (aşa cum singură mi-ai spus!) nu avem ce negocia… Abia aştept să vii la şcoală! Dacă ai curaj! O zi superbă!. Care a «fineţea ta»??? … că te- ai dus la ambele directoare ca o căţea în călduri? Hai sictir! Ţara e plină de curve proaste ca tine“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending