Contactează-ne

Actualitate

Părinţii nu vor să audă de profu’ cu hărţuirea sexuală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de pe 26 ianuarie, profesorul acuzat că a hărţuit sexual o elevă a trebuit să se prezinte la şcolile la care preda, respectiv Bicaz şi Dumbrava Roşie ■ la aceste unităţi s-au constituit comisii, dorindu- se desfacerea contractului de muncă ■ părinţii ameninţă că-şi retrag elevii dacă profesorul va fi primit la catedră ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, susţine că procedurile de înlăturare din învăţămînt a profesorului Cristian Pipirigeanu, care a declanşat scandalul sexual de la Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ, continuă la şcoli din Bicaz şi Dumbrava Roşie, unde cadrul didactic este titular.

Acesta a predat matematică, prin detaşare, la două licee din Piatra Neamţ şi a intrat în colimatorul opiniei publice pentru că ar fi hărţuit o elevă de 21 de ani, de la seral. Scandalul a intrat într-o nouă fază de luni, 26 ianuarie, zi în care s-a trecut la procedurile de desfacere ale contractului de muncă, de către comisii de la unităţile şcolare la care acesta este titular.

„Profesorul Pipirigeanu are contract de muncă şi la Şcoala Regina Maria din Bicaz şi la Şcoala Gimnazială Dumbrava Roşie. El şi-a dat demisia de la Liceul Tehnologic imitrie Leonidaţ, acolo unde a izbucnit scandalul, dar cercetarea disciplinară va continua şi acolo, pentru că aceasta va trebui finalizată printr-un document. Nu putem ca într- o situaţie ca aceasta, deosebit de gravă, să trecem lucrurile cu vederea şi un astfel de cadru didactic să mai rămînă în învăţămînt. Am înţeles că şi celelalte şcoli unde predă s-au autosesizat şi au demarat procedurile de desfacere a contractului de muncă, bazat pe încălcarea flagrantă a unor articole din Legea educaţiei, privitoare la comportamentul deviant al unui cadru didactic. Se vor continua procedurile de sancţionare administrativă a profesorului, care se poate finaliza cu cea mai grea măsură administrativă, aceea a desfacerii de către angajator, adică şcoala la care este titular, a contractului de muncă“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Colegi intransigenţi, dar profesorul a trebuit primit la ore

Profesoara Elena Cristina Sasu, director al Şcolii Regina Maria din Bicaz, fost inspector şcolar, a declarat că la şcoala pe care o conduce profesorul ar trebui să predea matematica la o clasă a VIII- a, unde avea o completare de catedră, restul orelor predîndu-le la Şcoala Gimnazială Dumbrava.

„Ne-am întrunit luni, 26 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administraţie al şcolii pentru a demara procedurile de înfiinţare a unei comisii de cercetare, formată din cinci membri. Vreau să vă mai spun că la şcoala noastră profesorul s-a prezentat doar cîteva zile, între 14 şi 21 septembrie, pentru că, ulterior, a obţinut detaşare la Liceul Dimitrie Leondida şi la Liceul Forestier. După cum se vede, anul acesta noi nu prea am avut interacţiune cu acest profesor. În cursul zilei de luni, 26 ianuarie, am întocmit un referat, pe care l-am înregistrat la secretariat, cu privire la comportamentul inadecvat al cadrului didactic, care a afectat imaginea învăţămîntului nemţean.

Toţi membrii CA au luat atitudine şi s-a ajuns la concluzia că nu putem tolera ca un astfel de cadru didactic să vină în contact cu elevii noştri, aflaţi la o vîrstă sensibilă şi extrem de vulenerabilă, în raport cu astfel de comportamente deviante ale unui adult“, a declarat profesoara Elena Sasu.

Aceasta a spus că deja s-a constituit comisia de cercetare disciplinară, care, în baza Legii educaţiei, a articolului 7, alineat 1, articolului 180, alineat 1 şi a articolului 280, ce stipulează foarte clar că încălcarea normelor de moralitate şi etică profesională, poate lua decizia duce la desfacerea contractului de muncă. Asta pentru că, prin ceea ce a făcut cadrul didactic la şcoala unde a izbucnit scandalul de hărţuire sexuală a unei eleve, pot constitui temeiuri de autosesizare în baza cărora se va putea proceda la cercetarea disciplinară a cadrului didactic, din motivele amintite şi în unităţile şcolare unde este titular.

Profesorul a mai fost cercetat pentru violenţă împotriva elevilor

„Începînd de luni, 26 ianuarie, avem la dispoziţie 30 de zile pentru a parcurge toţi paşii legali necesari ajungerii la sancţiunea administrativă ce mai gravă – desfacerea contractului de muncă, în baza raportului comisiei de cercetare disciplinară care va fi dezbătut în CA al şcolii. Ceea ce vă pot spune este că, urmare a scandalului de la Piatra Neamţ, unul urmărit în presa naţională şi locală, părinţii ne-au cerut, în scris, să nu-l primim pe profesor în şcoală. Din păcate, profesorul este titular şi a trebuit să fie primit la ore şi să predea on-line. Părinţii sînt însă extrem de nemulţumiţi de acest lucru. Ne-au ameniţat că, în cazul în care profesorul va călca în unitatea noastră, îşi vor retrage copiii de la şcoală şi-i vor înscrie la altele. Numai că aceştia nu cunosc Codul Muncii şi prevederile sale.

Trebuie să procedăm conform Legii educaţiei şi să respectăm prevederile Statutului personalului didactic, dar mai ales ale Codului Muncii. Altfel ne putem trezi daţi în judecată, a mai spus profesoara Elena Sasu.

Directoarea Sasu îşi aminteşte că, în anii din urmă, cînd îndeplinea funcţia de inspector şcolar a mai existat o anchetă administrativă la adresa aceluiaşi profesor, acuzat atunci de violenţă asupra unor elevi de clasa a VIII-a, de la Şcoala Regina Maria Bicaz.

„Din cîte am găsit eu în documentele şcolii, atunci a scăpat mai uşor, în sensul că a făcut ce a făcut şi s-a împăcat cu părinţii elevilor, care l-au iertat şi şi-au retras plîngerea“, a mai spus directoarea unităţii din Bicaz. Reamintim faptul că scandalul sexual a izbucnit la Liceul Dimitrie Leonida a fost legat de faptul că profesorul Cristian Pipirigeanu ar fi hărţuit sexual, prin mesaje şi cuvinte obscene, o tînără de 21 de ani, elevă la seral, de altfel şi cea care l-a reclamant la fosta conducere a liceului.

Ce scria în mesaje profesorul

Lecturarea mesajelor profesorului Cătălin Pipirigeanu, care sunt adresate elevei de la Liceul Dimitrie Leonida după ce tânăra a anunţat conducerea unităţii de învăţământ că este hărţuită sexual, arată caracterul unei persoane ce nu prea are nimic în comun cu conceptul de „educaţie“. Practic, acesta s-a dezlănţuit verbal la adresa elevei de 21 de ani de la o clasă de seral unde preda matematică, folosind, pe Facebook, invective şi jigniri, „condamnând“ într-un limbaj grobian faptul că a fost „pârât“ directoarelor şcolii.

Mai rezultă din cele scrise că acel cadru didactic era ferm convins că nu a procedat greşit cerând liceencei o poză nud – „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, atât timp cât convorbirile nu erau făcute la şcoală sau în timpul orelor, argumentând că oricum nu va păţi nimic, deoarece avea „relaţii“. „Relaţia“ dintre cei a început pe Facebook, după ce tânăra a aceptat o „cerere de prietenie“, iar după dialoguri banale iată ce dorea cadrul didactic: „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „Doar suntem adulţi, Suntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză «incendiară» ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia“, sugerându-i-se că nu va avea probleme la matematică:

„La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?“. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni“, replica fiind: „Aunci?… eu de ce nu văd nici o poză?“. La un moment dat, exasperată de insistenţele dadrului didactic, tânăra a prezentat conducerii unităţii conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii.

Dar, după ce i s-a atras atenţia cu privire la comportament, cadrul didactic a început, tot pe Facebook, represaliile. „Toţi elevii mei ştiu ce fel de om sunt! Deci eşti de partea nepotrivită a baricadei! Nu uita, print screen! Şi la şefe! Spor la mârşăvii, jigodie ordinară! Şi nu uita să vii la ore chiar dacă sunt online!?“. Şi mai scria profu: „Eu după programul şcolar pot să fac orice îmi doresc!… Nici o şcoală din ţară nu are ore după ora 8 seara… de aceea nu pot fi tras la răspundere ce ştoarfă agăţ după 8 seara!… ca să ştii! Proaste în fundul gol şi cu urâtănii în loc de soţ găseşti şi în Italia!“. Probabil frustrat, cel în cauză o jigneşte pe eleva pentru care cel mai probabil făcuse o pasiune: „Eu propuneam o soluţie rezonabilă… dar cu o handicapată curvă ca tine (aşa cum singură mi-ai spus!) nu avem ce negocia… Abia aştept să vii la şcoală! Dacă ai curaj! O zi superbă!. Care a «fineţea ta»??? … că te- ai dus la ambele directoare ca o căţea în călduri? Hai sictir! Ţara e plină de curve proaste ca tine“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Actualitate

Tensiuni între un agent şi un ofiţer din Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderul Europol Neamţ, Ioan Cănărău, acuză abuzuri ale adjunctului Poliţiei Roman, comisarul Valentin Băetanu ■ incidentul s-a petrecut în cursul zilei de 4 mai, cînd agentul a refuzat să meargă la o misiune de verificare a unor persoane carantinate ■ comisarul i-ar fi cerut să predea armanentul şi maşina de serviciu ■

Pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, vicepreşedintele structurii, Ioan Cănărău, a publicat în cursul zilei de miercuri, 5 aprilie, o postare prin care acuză „abuzuri incredibile“ ale conducerii Poliţiei Roman şi dă publicităţii memoriul pe care l-a întocmit şi trimis către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Este inadmisibil şi de netolerat comportamentul domnului Cms. şef Băetanu Valentin, împuternicit adjunct al şefului Poliţiei Mun. Roman. Ofiţerul a avut un comportament extrem de necivilizat, violent, nedeontologic, nedemn de gradul şi funcţiile pe care le are. Fiind în timpul său liber, în ziua de 04.05.2021, în jurul orei 17.00, s-a prezentat la sediul Poliţiei Roman şi fără niciun drept, violent în vorbire, atitudine şi comportament a urlat, practic, la mine solicitîndu-mi să-i predau cheia autospecialei de poliţie şi armamentul din dotare.

Eu eram planificat în serviciul de patrulare schimbul 2. Bineînţeles că am refuzat, deoarece comportamentul domniei sale m-a speriat foarte tare şi mi-am făcut griji pentru viaţa, sănătatea mea şi a celor prezenţi. Cine ştie ce se putea întîmpla dacă ofiţerul de poliţie intra în posesia pistolului!?! N-am reuşit să dau o explicaţie logică atitudinii sale pentru că nu se afla în timpul serviciului, pe cale de consecinţă nu avea niciun drept şi niciun motiv întemeiat să dispună astfel de măsuri.

De faţă era şi ofiţerul aflat la comanda subunităţii de poliţie, cms. şef Nicolae Bodron, poliţiştii din camera ofiţerului de serviciu şi jandarmul din patrulă. Am înţeles de la ofiţerul la comandă că l-a înştiinţat pe cms. şef Valentin Băetanu despre faptul că eu am refuzat să îndeplinesc o dispoziţie pe care am considerat-o şi o consider ilegală, aceea de a verifica o persoană carantinată la domiciliu.

Ştiţi şi dumneavoastră că nu există cadrul legal pentru ca poliţiştii să efectueze astfel de activităţi, chiar conducerea MAI recunoscînd acest lucru. Atributul soluţionării refuzului meu era doar al cms. şef Nicolae Bodron. Poliţistul are obligaţia de serviciu de a refuza o dispoziţie pe care o consideră ilegală“, a scris Ioan Cănărău. A

cesta şi-a înştiinţat superiorii că şi anul trecut, în iunie, a mai refuzat în timpul serviciului o misiune de a verifica persoanele carantinate, ţinînd cont de acelaşi argument.

„Amîndoi, domnul Baetanu şi domnul Bodron susţineau că dacă mi-am exprimat acel refuz nu mai pot efectua serviciul şi trebuie să predau cheile şi pistolul. I-am solicitat domnului cms şef Nicolae Bodron să dispună, în scris sau verbal, cadrul legal în prisma căruia am obligaţia de serviciu să verific o persoană carantinată. Pînă la ieşirea din serviciu n-am primit dispoziţia solicitată.

În tot acest timp domnul cms şef Valentin Băetanu ţipa, urla să îi predau cheile autospecialei şi pistolul. Chiar a vrut să mă tragă de mînă spre camera ofiţerului de serviciu unde eu nu am acces. Am decis, de teamă, chiar am spus că mă sperie comportamentul său, să ies în holul din faţa camerei ofiţerului de serviciu, unde are publicul acces.

Înainte de a ieşi, i-am zis domnului cms şef Băetanu să înceteze să mă mai hărţuiască, pentru că nu se află în postura legală de a-mi da dispoziţii. Şi-a continuat acţiunile violente! În urma unui apel 112, ofiţerul la comandă a decis că trebuie să mă deplasez la acel apel, ceea ce am şi făcut“ , a adăugat sindicalistul.

„Europol nu e Ioan Cănărău“

Ioan Cănărău a adus la cunoştinţa IGPR solicitarea de a i se retrage împuternicirea, pe motiv că un ofiţer cu un asemenea comportament nu ar mai putea ocupa o funcţie de conducere şi că ar fi normal să fie trecut pe o funcţie de execuţie, nici măcar pe funcţia anterioară împuternicirii, aceea de şef Birou Rutier al Poliţiei Roman.

Acesta cere IGPR declanşarea unei cercetări disciplinare la Roman, unde conducerea Poliţiei ar desfăşura o campanie de intimidare, hărţuire şi ingerinţe în treburile sindicatului, reamintind incedentul recent de confiscare a unui banner de protest. „Solicit protecţie specială din partea IGPR, în calitate de avertizor public de integritate şi de poliţist care se simte în pericol la locul de muncă. Faţă de cele raportate, vă rog dispuneţi“, îşi încheie plîngerea, Ioan Cănărău.

Contactat telefonic, comisarul şef Valentin Băetanu s-a rezumat a ne declara: „Nu comentez mizerii. Sînt neadevăruri pe care le aruncă în spaţiul public. Să probeze ceea ce spune. Sînt convins că se va face o cercetare internă care va arăta adevărul.

Nu răspund provocărilor lui Ioan Cănărău şi nu intru în polemică cu acesta. Nu pot fi de acord cu acţiunile sale din ultima vreme, în numele Sindicatului Europol, care nu este Ioan Cănărău, ci este format din mulţi alţi poliţişti oneşti, pe care îi respect ca oameni, pentru că sînt poliţişti de nota 40.

Cu mulţi dintre aceştia mă aflu în relaţii de colaborare. Cert este că noua ieşire a lui Ioan Cănărău este un atac la persoana mea şi voi vedea deciziile ce se vor lua de către structurile ierahice superioare. Oricum priorităţile mele în plan profesional şi uman sînt altele şi nu acelea de a comenta mizeriile gratuite ale lui Ioan Cănărău“.

Citește știrea

Trending