Contactează-ne

Prima pagină

Părintele Iustin, ctitorul Mănăstirii Petru Vodă, a fost pomenit la zece ani de la moarte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la slujba oficiată de Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat nenumăraţi pelerini ■ „Eu aşa am mers, cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“, stă scris pe crucea Duhovnicului Moldovei ■

Câteva mii de credincioşi s-au adunat ieri, 10 iunie 2023, la Mănăstirea Petru Vodă, care a fost ctitorită de părintele Iustin, la poalele Ceahlăului, într-o poiană din apropierea satului natal. Au fost momente unice de spiritualitate creştină pentru mulţimea de pelerini care a asistat la slujbă. Ritualul religios a fost oficiat de către preotul Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Alături i-au fost preoţi şi stareţi din zonă, care, împreună cu credincioşii ce vin an de an la lăcaşul de cult, s-au adunat în curtea aşezământului. De altfel, acolo este şi mormântul înţeleptului părinte, el fiind situat lângă biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Preotul Iustin Pârvu a decedat la vârsta de 94 de ani, la un spital din Cluj, chinuit fiind de o boală incurabilă.

„Ne-a fost pildă de blândeţe, de dragoste, de rugăciune, răbdare şi înţelepciune. El a aparţinut unei generaţii de mărturisitori. Şi parcă părintele Iustin a fost anume pregătit de Dumnezeu să se grijească pentru a nu se pierde credinţa neamului nostru, care s-a curăţit în închisorile comuniste, în acele prigoniri, în robie şi acele chinuri grele. Şi-a iubit semenii, a iubit adevărul şi ţara“.

Acestea erau spusele unui preot la o pomenire de acum câţiva ani. Şi în 2023, la Mănăstirea Petru Vodă au fost pelerini din toată ţara, unii îmbrăcaţi în straie naţionale şi purtând steaguri tricolore, lucru atestat de numerele de înmatriculare ale maşinilor cu care au bătut drumul spre aşezământul nemţean.

Părintele Iustin a ctitorit mai multe lăcaşuri de cult, lângă cea de la Petru Vodă fiind şi Mănăstirea Paltin, care-s vizitate, anual, de zeci de mii de peleri. Prima dintre ele atrage şi pentru caracterul memorial, ea fiind dedicată martirilor din temniţele regimului comunist, fostul stareţ, Iustin Pârvu, petrecând în detenţie mulţi ani.

La Petru Vodă este înhumat preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, nume relevant al ortodoxiei româneşti contemporane şi poetul Radu Gyr (reînmormântat aici). Lăcaşul având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril a fost înfiinţat în anul 1992, într-o poiană din Munţii Stânişoarei de către arhimandritul Pârvu în amintirea celor care au suferit în detenţie în perioada comunistă.

În ceea ce priveşte Mănăstirea Paltin, ea are hramul Acoperământul Maicii Domnului şi a fost ctitorită în 1993, pentru a deservi aşezăminte sociale. Recunoscut drept urmaş al părintelui Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria, preotul Iustin s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni (pe atunci), judeţul Neamt.

A participat cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din al Doilea Război Mondial, ajungând până la Odessa şi Cotul Donului. În 1945 a fost arestat şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964. Asta după ce i-a sfidat pe torţionarii comunişti. A fost întrebat dacă s-a lepădat de credinţă, iar răspunsul negativ l-a costat ani de detenţie în plus.

A fost încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti, muncă silnică executând în mina de la Baia Sprie. În 1992 a început construirea lăcaşului de la Petru Vodă, spunând că ideea zidirii unei mănăstiri l-a făcut să treacă mai uşor peste cumplitele suferinţe din temniţele regimului totalitar.

„Arhimandritul Iustin Pârvu a aşezat în sufletul românilor dragostea şi credinţa faţă de Dumnezeu, iubirea de neam şi onoarea românului. Această doime, spiritualitate şi românism, l-au remarcat pe marele arhimandritul ca Duhovnicul neamului românesc“, spunea Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, despre duhovnicul pe a cărui cruce de mormânt sunt scrise propiile cuvinte: „Eu aşa am mers, cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending