Contactează-ne

Actualitate

Părintele Țușcanu – Dreptul la neuitare. Povestea unor biserici seculare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Vovidenia este prima sărbătoare având cruce roșie din Postul Nașterii Domnului ■ este ziua în care Sfinții Ioachim și Ana au adus-o pe prunca Maria la temple ■

Se știe că, în ziua de 21 noiembrie, Sfinții Ioachim și Ana au adus-o pe prunca Maria la templu lucru cu mare încărcătură simbolică la creștiinii ortodocși. Preot doctor Florin Țuscanu vorbește în rubrica „Dreptul la neuitare”, una pe care o susține cotidian pe contul său de Facebook, despre bisericile cu acest hram din zona de la confluența râurilor Moldava și Siret. Două biserici au hramul la 21 noiembrie: Biserica „Precista Mică” Roman și Biserica din Micșunești, Făurei.

„Sărbătoarea închinată „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, numită în popor Vovidenia este prilej de mare bucurie duhovnicească pentru noi toți, dar puțini știu că această sărbătoare are vechi tradiții în zona Romanului, pentru faptul că a existat încă din vechime o biserică în Târgul Romanului cu acest hram, iar în timpul episcopului Melchisedec Ștefănescu, la anul 1880 a fost adusă la Micșunești o biserică de lemn cu același hram, din satul Bălțătești.

Ambele biserici, care își serbează acum hramul, au povești frumoase, învăluite în mister, peste care s-a așternut nedreapta uitare, fapt pentru care voi aminti câteva lucruri despre fiecare locaș de cult. Biserica Precista Mocă, sau „Precista de Sus” din Roman, a fost ridicată pe locul ultimei biserici de lemn din târgul Romanului, la anul 1791. Episcopul Melchisedec Ștefănescu menționează în «Chronica Romanului și a Episcopiei de Roman» un detaliu prețios.

Înainte de zidirea actualei biserici de zid, exista aici o biserică de lemn cu acest hram, care ar fi fost ridicată de un preot cu numele Ioniță. Un fiu al acestui preot a donat un clopot de bronz la anul 1777, care se păstrează până astăzi în clopotniță. La anul 1791, locuitorii acestei zone a târgului au început zidirea actualei biserici de zid, împrejurul vechii bisericuțe de lemn.

Atunci când zidurile au ajuns deasupra ferestrelor, meșterii au început să demonteze vechea bisericuță din bârne de lemn, făcând un acoperiș provizoriu noilor ziduri. A rămas așa până la anul 1826, când bătrânul preot Ioan Sofrăcescu a reușit să încheie lucrarea și să sfințească biserica. Amintesc faptul că în același an – 1826 – a fost resfințită și biserica „Precista Mare” din Roman, după ample lucrări de renovare, de către mitropolitul Moldovei Veniamin Costachi, episcopul Romanului Meletie și arhiereul Varlaam Sardeon, egumenul de la „Sfântul Spiridon” Iași“.

Cât despre Biserica Vovidenia din satul Micșunești, comuna Făurei, județul Neamț, la anul 1880 vechiul așezământ a fost mistuit în întregime de un incendiu, fapt pentru care sătenii au apelat la o soluție ingenioasă, de a solicita demontarea și strămutarea unei vechi biserici de lemn din satul Bălțătești, unde se ridicase între timp o nouă biserică de zid. Obținând acordul și binecuvântarea episcopului Melchisedec, sătenii au transportat cu carele grinzile de lemn și odoarele vechii bisericuțe de la Bălțătești, prin osârdia unui evlavios și vrednic sătean pe nume Ionică Gligorcea, care mai apoi se va călugări la Mănăstirea Bistrița.

Pe icoana hramului – Intrarea Maicii Domnului în Biserică – este făcută o însemnare: „Făcută cu cheltuiala preotului Constantin Bran din satul Micșunești, 1893 ianuarie 10”. De-a lungul timpului, bisericuța de lemn din Micșunești a suferit mai multe lucrări de consolidare, restaurare și renovare, care au modificat cumva identitatea ei, de monument de arhitectură populară – pereții au fost tencuiți, acoperișul de draniță a fost înlocuit cu tablă zincată, au fost turnate prispele și scările de acces și altele – totuși monumentul păstrează planul treflat inițial și echilibrul formelor volumetrice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending