Prima pagină
„Parcul Tematic” de pe Cozla s-a dus pe apa Sâmbetei. Ca şi celelalte obiective de la Trei Coline

În ultimii ani, nu puţine proiecte locale, fie cele rămase la stadiul de promisiuni electorale, fie cele începute şi rămase neterminate sau abandonate, fie cele finalizate, dar total inutile, întregesc zestrea municipiului, care este etalată pentru a atrage cică turiştii, atât de mulţi aşteptaţi.
Toţi banii cheltuiți pe aceste fantezii, fie că este vorba despre investiţia în cimitirul megalitic de pe „Trei Coline”, fie despre noua variantă a pistei de schi, fie despre telescaunul construit pe lângă vechea pistă de schi, aflată şi aceasta într-o stare jalnică de degradare, au avut o singură finalitate, s-au dus pe apa Sâmbetei.
Pentru ceea ce s-a dus pe apa Sâmbetei, încă nu ni s-a făcut cunoscut că DNA ar fi deschis vreun dosar penal cuiva, pentru recuperarea banilor noştri. Mandatul primarului Andrei Carabelea a debutat în 2020 cu o listă de fantezii, cu care a sucit minţile a 8% dintre pietrenii cu drept de vot, care i-au asigurat astfel accesul la cheile oraşului.
Concluzia imediată care s-a impus a fost că pietrenii nu prea ies la vot, şi pe cale de consecinţă, municipiul are primarul pe care aceştia îl merită. Proiectul care ne-a fript cel mai greu a fost acel eşec răsunător, ca de butoi gol, numit Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, cu care ne-a făcut viaţa iad într-un mod la fel de durabil.
La toate acele obiective, devenite piese de muzeu, se adaugă recentul „Parc Tematic”, un proiect de suflet al primarului „care încă este”, Andrei Carabelea, gândit de acesta în perioada juvenilă. Am râs cu poftă la o caricatură recentă din presa locală, în care un ins deschide larg uşa biroului primarului Carabelea, invitându-l pe acesta să iasă afară la joacă. Felicitări caricaturistului pentru ideee şi tupeu.
Ceea ce am de spus nu o fac din poziţia de Gică Contra, ci doar din postura de onest locuitor al cetăţii, căruia îi pasă, fiind sătul de atâţia primari, care și-au făcut o vocaţie din a ne ajuta să trecem strada, atunci când vor să facă o pauză din trasul tunurilor. De o pleiadă de astfel de primari am tot avut parte, primari care şi-au lansat proiecte mult mai lungi decât mandatul lor, de pe urma cărora ne-am ales cu praful de pe tobă şi cu bugetul local la limita falimentului.
Tema „Parcului Tematic” Cozla este prăduiala banului public
M-am tot întrebat, încă de la lansarea iniţiativei, care este tema reală a „Parcului Tematic”, proiectat sub înţeleapta diriguire a primarului Carabelea şi aprobat de nişte consilieri locali, la fel de înţelepţi, pe banii noştri?
Deşi am o vârstă, am rămas un împătimit al mişcării pe munte, ca atâţia alţi pietreni. Îmi satisfac această patimă urcând des Cozla, pe singurul traseu amenajat dintre Colibele Haiducilor şi Trei Căldări, via Trei Coline. Alte trasee, de pe vremea lui Nicu Albu, au dispărut și nimeni nu catadicsește să le refacă.
Există suficient de mulți sceptici care nu văd ce obiective i-ar face pe turişti să invadeze municipiul Piatra Neamţ, până când prezenţa lor masivă ne va face să ieşim în stradă şi să protestăm împotriva invaziei lor, cum este trendul prin Europa. Acestor sceptici le spun că unul din principalale obiective de atracție turistică ar putea fi cel de pe muntele Cozla, dar acesta nu beneficiază de nici o popularizare, din contra.
Este vorba despre muzeul de aer liber de la Trei Coline, care îşi binemerită renumele de „Parcul prăduirii banului public”, un veritabil parc tematic. Un astfel de obiectiv „atractiv” ar putea fi acest muzeu în aer liber, în care un ghid priceput ar putea face bani tăind bilete. Dar acest muzeu, care este la concurenţă cu Muzeul Cucuteni, are nevoie de popularizare, încă de la urcarea în Telegondola de la Gară.
În aceste circumstanţe, nu înţeleg ce i-a mai trebuit primarului Carabelea să-şi planteze şi el în zonă un „Parc Tematic”, când deja există unul alături, aflat în nefolosinţă totală. Zilele trecute, am urcat la Trei Coline şi după ce am revăzut starea deplorabilă în care se află „Parcul prăduirii banului public” de acolo, am coborât pe traseul fostei viitoare pârtii de schi de pe versantul vestic, pentru a vedea cum arată în realitate „Parcul Tematic” al lui Carabelea, de care s-a făcut atâta vorbire prin presa locală.
La urcare, întâlnind un amic care cobora, venind de la „Trei Căldări” și l-am întrebat dacă a văzut pe traseu ceva care aduce a „Parc Tematic”. Mi-a răspuns că a văzut aşa ceva, dar acum este demolat şi zace ca şi stabilimentul de la „Trei Coline”. Am ajuns şi am văzut şi eu minunea. Sfătuiesc pe toţi pietrenii care n-au văzut încă minunea de „Parc Tematic”, să facă un efort şi să urce Cozla s-o vadă. Merită efortul.
Dacă nu se foloseşte Telegondola pentru urcuş, sfătuiesc pe cei care o iau la picior și stau mai prost cu inima, să-şi ia de acasă un scaun pliant şi o umbrelă, pentru că pe traseu nu mai sunt decât vreo şapte bănci, restul au fost desfiinţate odată cu reabilitarea drumului, iar dacă vine vreo ploaie nu aveţi unde vă adăposti.
Sfătuiesc de asemenea şi Primăria să pună la intrarea în „Parcul Tematic” un panou cu avertizarea băsesciană „Aici sunt banii dumneavoastră!”. Pentru cine nu ştie încă, „Parcul tematic” a fost plasat pe spaţiul destinat viitoarei pistei de schi, o pârtie mult mai lungă, dar mai lentă decât pârtia existentă pe versantul estic.
La preluarea mandatului, primarul Carabelea nu şi-a propus să găsească o utilizare pentru costisitoarele construcţii de la „Trei Coline”, respectiv clădirea care s-a vrut hotel, marele iglu şi telescaunul, care zac neutilizate de mulţi ani. În schimb, primarul Carabelea a propus, iar consilierii au aprobat, o soluţie pentru utilizarea fostei viitoarei pârtii de schi, amenajând acolo un „Parc Tematic”, dedicat în special copiilor.
Părinţi, nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în „Parcul Tematic”
Cine va vizita ceea ce s-a vrut a fi un „Parc Tematic”, va rămâne crucit de ceea ce va vedea. Cum ajungi acolo, pe partea stângă sunt aruncate claie peste grămadă, o mulţime de trunchiuri de copaci şi de chituci de trunchiuri, care au făcut nu demult obiectul unor amenajări, rodul unor fantezii ale nu ştiu cui.
Cu acele trunchiuri și chituci se poate umple o garnitură de tren de marfă, nici prea lungă, nici prea scurtă. Şochează faptul că acei chituci au fost aruncaţi în stivă înlănţuiţi cu nişte scoabe, după cum au fost utilizaţi în amenajările realizate. Multe dintre scoabe îşi au colţii la vedere, reprezentând un real pricol pentru copiii dornici de escaladări.
Deja a apărut în folclorul local informaţia că amenajările respective, realizate de o echipă de drujbiști, au fost desfiinţate şi împinse cu tractorul la marginea pădurii, în urma unui protest al unor părinţi şi bunici îngrijoraţi de riscurile la care sunt supuși copiii. Au mai rămas nedemolate doar nişte amenajări rudimentare, în chip de „Masa Tăcerii” şi nişte buşteni în chip de bănci de stână.
Mai grav este faptul că au rămas utilizabile trei amenajări din buşteni întregi, făcute pentru căţăratul copiilor până la înălţimea de trei metri deasupa pământului. Nu trebuie să ai o imaginație prea bogată pentru a realiza cât de uşor pot aluneca sau dezechilibra copiii şi cădea de la acea înălţime.
Se impune desfiinţarea urgentă și a acestor amenajări periculoase, sursă de inevitabile accidente. Cireaşa pe tort este mai la vale, la prima curbă spre dreapta a pârtiei, de unde se intră în pădure pentru a merge mai departe, spre „Trei Căldări”. Acolo a fost plasat un uriaş cioplit din lemn, reprezentând un personaj mitologic, nu se ştie care, nefinalizat încă.
Recunosc că imensa construcţie din lemn, atâta cât s-a realizat până la abandonarea ei, ar fi fost o reuşită, deşi pentru un adult, şi cu atât mai mult pentru un copil, este greu de identificat personajul reprezentat. Dacă lucrarea ar fi fost finalizată, avea şansa să fie de succes, dar a fost abandonată la jumătatea drumului, torsul personajului nefiind cuplat cu picioarele, care zac și putrezesc alături.
Am întrebat doi puşti, care se jucau în vecinătatea personajului fără nume, dacă ştiu pe cine reprezintă uriașul. Puștii s-au uitat lung la mine, apoi la tatăl lor care îi însoţea şi unul din ei mi-a răspuns laconic: „Nişte lemne”. Întreaga suprafaţă a pistei de schi, care este foarte generoasă ca spaţiu şi privelişte, ar putea fi amenajată pentru a facilita pietrenilor „o ieşire la iarbă verde” cu familia.
Bineînţeles asigurându-li-se o minimă dotare, respectiv pavilioane cu mese şi bănci şi chiar grătare, cum există deja prin alte părţi cu primari pragmatici, nu fantezişti. Am plecat de acolo îngrijorat de potențialele pericole la care sunt supuşi copiii nesupravegheați, scăpaţi în „Parcul Tematic” al fantezistului Carabelea.
La ieşirea din acest Parc, către „Trei Coline”, am zărit un panou avertizor care părea că mă contrazice. Panoul avertiza că în zonă sunt pericole. Când m-am uitat mai atent, am văzut că pericolul era datul cu sania, drept care acest lucru era interzis expres pentru timp de iarnă. Până la datul cu sania, pericolul cu cioatele nu face obiectul îngrijorării Primăriei.
Chiar merită să fie vizitat „Parcul Tematic” sau ce a mai rămas din acesta. În mod firesc, „Parcul Tematic” ar trebui inclus în „Parcul prăduirii banului public” aflat alături, tema fiind comună. Mă gândesc cu emoţie la finalizarea „Grădinii publice” din Parcul Cozla, pentru care nu se ştie care primar va tăia panglica.
Mă adresez pe această cale noului primar ales şi noilor consilieri locali aleşi, care nu-şi vor intra în atribuţii decât la 1 octombrie. Până atunci, primarul „care este” şi consilierii locali existenţi sunt ocupaţi cu făcutul valizelor. Până la 1 octombrie, primarul şi consilierii aleşi pe 9 iunie ar trebui să gândească o soluţie de utilizare a obiectivelor care zac în nefolosinţă pe Cozla.
Referitor la iglu-ul existent, în acesta s-ar putea amenaja, fără mari cheltuieli, un teren de tenis sau de baschet, pentru cei dornici de mişcare. Apropo de Parcul Cozla, nu-mi pot reprima o nedumerire. De ce acest parc nu este dotat cu o administraţie exclusivă şi permanentă, care să aibă ca singură preocupare administrarea Parcului Cozla și la ușa căreia să putem bate?

-
Prima pagină5 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină7 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz