Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Paralizati de ger

Știre publicată în urmă cu

în data de

• termometrul a coborît la -23 de grade Celsius • romascanii din 6.000 de apartamente nu au nici o sursã de încãlzire • desi presiunea gazului metan se aflã în limite normale, din cauza gerului regulatoarele de presiune ale centralelor termice se blocheazã • coloanele de apã de la scãri întregi au înghetat • autobuzele pe o serie de trasee nu au mai plecat din autogarã • gravidele au nãscut la 10 grade • viscolul a izolat cîteva localitãti si zeci de mii de nemteni au rãmas fãrã energie electricã • cîteva scoli si-au întrerupt cursurile •

Aproximativ 6.000 de locuinte ale romascanilor nu au, în prezent, pe un ger nãpraznic, nici o sursã de încãlzire ori sînt încãlzite cu surse improvizate. Aceasta în conditiile în care, conform informatiilor primite de la Statia meteo, în zona Romanului, termometrul a indicat minus 23 de grade Celsius. La ora 15, luni, 23 ianuarie, temperatura era de minus 19 grade Celsius. Directorul societãtii „Acvaserv“, Eduard Corduneanu, a declarat cã societatea a fãcut, cu greu, fatã avalansei de avarii apãrute în aceste zile. „De luni dimineatã am alcãtuit 10 echipe de interventii, a cîte doi oameni, care au alergat de la un bloc la altul, de la o locuintã la alta. La scãri întregi au înghetat coloanele de apã. Am avut interventii la blocuri din Mihai Viteazu, Cuza Vodã, zona Banc-Post, Policlinica cu platã, viitorul sediu al PSD, din strada Stefan cel Mare si Smirodava, unde se aflã adãpostul pentru femeile maltratate“, a precizat Eduard Corduneanu. Pentru a nu avea probleme la captarea de apã, conducerea societãtii a avut în zonã, toatã noaptea de duminicã si în cursul zilei de luni, un utilaj care a deszãpezit. Luni dimineatã, soferii au avut mari probleme cu pornirea motoarelor la masini, mai ales la cele de tip vechi. Din autogarã n-au plecat autobuzele pe traseele: Bãlusesti (Icusesti), Izvoare (Bahna), Cuci (Bozieni) si Vãleni. O altã categorie de romascani, care, aparent, par a se numãra printre „fericiti“, este cea care a fãcut eforturi financiare sã investeascã în centrale proprii de apartament. În aceastã situatie se aflã 13.000 de romascani, ce au contractat, în perioada 2001-2004, în mare parte, credite bancare, pentru a-si rezolva problema termicã. Chiar si asa, multi s-au plîns în legãturã cu presiunea gazelor, care a fãcut ineficiente multe centrale, mai ales cu tiraj normal. „Din pãcate, de la an la an, efortul financiar de sustinere a cheltuielilor cu gazul metan sînt mai grele si nu ne putem permite sã achitãm factura, care, în luna ianuarie, pentru consumul din decembrie a fost deja între 1,9 milioane de lei si 3,5 milioane. La aceastã sumã se adaugã tot pe atît rata la credit. Dacã punem la socotealã curentul electric, apa care se consumã, din ce în ce mai scumpã, ne aflãm în situatia în care încãlzim apartamentul doar cîteva ore pe zi. Stãm în casã, încotosmãnati. A mai dat Dumnezeu si aceastã iarnã grea…“, a declarat romascanca Mioara Toma. Nici cei 3.000 de romascani care locuiesc la case, încãlzite cu gaz metan, nu pot spune cã sînt „fericiti“, pentru cã, abia-abia, pot sustine cheltuielile pentru o „gurã“ de foc. Poate ceva mai linistiti sînt cei 2.500 de romascani care îsi încãlzesc locuintele cu lemne de foc, pentru cã, o tonã de lemne, cu care se poate asigura încãlzirea a douã camere, pe o perioadã destul de mare de timp, costã 1,5 milioane de lei. Totusi, si o parte dintre acestia, care nu au îngrijit cum trebuie sursele de încãlzire, au avut probleme, mai ales pe timp de viscol.

Nasteri la 10 grade Temperaturile extrem de scãzute, din cursul noptii de 22 spre 23 ianuarie, s-au repercutat si asupra bolnavilor internati la Spitalul Municipal Roman. Cel mai mult au avut însã de suferit gravidele de la Sala de Nasteri, din cauza întreruperii furnizãrii de agent termic, în cursul noptii. Doctor Dorel Romanescu, medic primar obstetricã-ginecologie, seful Maternitãtii, a declarat cã în cele douã sãli de nasteri a fost frig, atît în cursul noptii, cînd a fost opritã cãldura, dar si în timpul zilei, cînd, din cauza gerului, nu a fost asiguratã temperatura optimã în saloane. „În noaptea de 22 spre 23 ianuarie erau 10 grade Celsius. În mod normal, temperatura din Sala de Nasteri ar trebui sã fie de 19 grade. Cele douã boxe de nasteri trebuie sã fie bine încãlzite, însã, întrerupîndu-se cãldura în cursul noptii, a fost foarte frig. Conducerea spitalului nu ne permite sã folosim nici o sursã suplimentarã de încãlzire. Luni dimineatã, 23 ianuarie, am împrumutat un radiator de la Sectia neonatologie, dar si nou-nãscutii au nevoie de cãldurã. În garda de 22 spre 23 ianuarie, s-au înregistrat sase nasteri. Luni dimineatã am încercat sã iau legãtura cu directorul economic, pentru a ne permite sã mai aducem un radiator la sãlile de nasteri. Personalul din sectii a fost amenintat cu amenzi substantiale dacã foloseste surse electrice de încãlzire. Este o situatie fãrã precedent, în decursul ultimilor zece ani, dar nici nu au fost, parcã, temperaturi atît de scãzute“, a declarat doctor Dorel Romanescu. Bebelusii nu au avut de suferit, deoarece, la Sala de nasteri, existã o masã de reanimare a nou-nãscutilor, care este încãlzitã electric, acestia fiind înveliti în scutece calde.

Frig periculos în spital Economist Gheorghe Tureschi, seful Serviciului administrativ din spital, a declarat cã, începînd de luni, 23 ianuarie s-a modificat programul fochistilor, acestia lucrînd în flux continuu. „Dacã va scãdea temperatura exterioarã, automat se va decala si programul de furnizare a agentului termic, cu 1-2 ore, în functie de temperatura de afarã. Se va ajunge pînã la 14-15 ore de furnizare a cãldurii“, a declarat Gheorghe Tureschi. Doctor Marilena Þubucanu, sefa Sectiei neonatologie, a declarat cã sectoarele de prematuri si nou nãscuti potentiel septici, de la etajele IV-V, sînt încãlzite, printr-o centralã muralã, comunã. În schimb, în Sectia neonatologie, existã 10 saloane Rooming-in si cinci rezerve, unde agentul termic este suplimentat cu ajutorul a opt radiatoare electrice. „În Sectia neonatologie sînt internati 30 de copilasi. În permanentã, ne preocupãm sã mentinem cãldura optimã. Mamele de la rezerve îsi aduc radiatoare de acasã, iar, în restul saloanelor, mutãm radiatoarele, dintr-un loc în altul. Cînd sînt multi nou-nãscuti si nu avem cum face fatã temperaturilor scãzute, izolãm copiii de mame, într-un salon comun de supraveghere, încãlzit. În general saloanele de la extremitãtile etajului V, situate în aripa vesticã, sînt mai reci“, a declarat doctor Marilena Þubucanu. Numãrul victimelor gerurilor cumplite a mai crescut, cu Elena C., în vîrstã de 47 de ani, din Moreni, care a fost adusã în soc hipotermic, duminicã, 22 ianuarie, starea acesteia fiind extrem de gravã, medicii fiind rezervati în ceea ce priveste sansele de supravietuire.

A „înghetat“ si… Hora Unirii Conducerea Primãriei Roman a anulat, din cauza temperaturilor extrem de scãzute, traditionala ceremonie, organizatã, în fiecare an, în ziua de 24 ianuarie, la Stejarul Unirii. „Am decis anularea ceremoniilor de la Stejarul Unirii, pentru cã nu vom putea scoate copiii în frig, la temperaturile din aceste zile. În fiecare unitate scolarã si la Muzeul de istorie se vor desfãsura manifestãri specifice“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Acesta a mai spus cã Primãria Roman a luat mãsuri pentru ca mãturãtorii de pe stradã sã primeascã un ceai cald.

Viscol, beznã, scoli închise, drumuri blocate… Gerul si viscolul au lãsat fãrã luminã zeci de mii de nemteni dupã ce reteaua de medie tensiune Costisa-Silistea-Români a cãzut în noaptea de duminicã spre luni. Timp de 13 ore, sãtenii din 29 de localitãti au petrecut noaptea la lumina lumînãrii, iar proprietarii de centrale termice au fost nevoiti sã facã focul în sobe pentru a se încãlzi. De duminicã la ora 22 pînã luni în jurul orei 11, sãtenii din Costisa, Cîndesti, Rediu, Podoleni, Români, Bîra, Ghindãoani si Stãnita nu au mai avut curent din cauza defectiunilor înregistrate la douã retele de medie tensiune, Costisa-Silistea-Români si Slobozia-Vlãdicele-Stãnita. „Au fost probleme din cauza lipsei curentului electric, de duminicã seara, la ora 23 pînã luni în jur de ora 11. La scoli si la primãrie am avut noroc cã nu am dãrîmat sobele, altfel nu stiu ce fãceam, din cauzã cã au cãzut centralele. Cred cã mai sînt si prin comunã oameni care au centrale termice, dar majoritatea localnicilor au sobe, din fericire, altfel ar fi stat în frig cît nu a fost curent“, a declarat Constantin Anitei, viceprimarul comunei Costisa. Alte 15 localitãti erau izolate, ieri dimineatã, din cauza viscolului, neavînd acces la drumurile publice. Pe drumul national DN 15 si patru drumuri judetene se circula cu dificultate din cauza zãpezii adunate pe carosabil, iar 5 drumuri judetene erau blocate ieri dimineatã, la ora 8.30. La Fãurei si Climesti, Cotu Vames, Ion Creangã, Stejaru, Bordea, Valea Ursului, Dochia, Soci, Bãlusesti, Itrinesti, Topolita si Petricani, localnicii au rãmas înzãpeziti prin blocarea drumurilor judetene. Mii de elevi nemteni nu au mai fãcut ieri ore, fie pentru cã nu au ajuns ei la scoalã, fie pentru cã nu au putut ajunge la ore profesorii navetisti, din cauza drumurilor înzãpezite. Astfel, conducerea scolii Dochia a solicitat suspendarea cursurilor pe perioada 23-25 ianuarie, din cauza înzãpezirii drumurilor de acces la scoala de centru. Tot drumurile înzãpezite au fãcut probleme scolilor din Valea Ursului, Icusesti si Vãleni. Astfel, la scolile primare din Moreni si Munteni, copiii nu au mai ajuns la ore, nefiind lãsati de pãrinti sã iasã din casã, din cauza gerului, iar la scoala Vãleni, desi copiii au rãzbit prin nãmeti, ei nu au mai fãcut ore deoarece nu au mai ajuns în clase profesorii navetisti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Premii de milioane la parada mascatilor de la Tîrgu Neamt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• traditionala paradã are loc pe 2 ianuarie • trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei si 1.000 lei •

Nemtenii sînt asteptati în ziua de 2 ianuarie, la Tîrgu Neamt, la traditionala paradã a mascatilor – Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, ajuns la editia a VI-a. Evenimentul este organizat de cãtre Primãria si CL Tîrgu Neamt, Casa Culturii si CJ, bugetul alocat depãsind 40.000 lei. Programul va începe cu parada formatiilor de mascati prin centrul urbei, care vor evolua apoi, de la ora 11, pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului. Premierea este planificatã sã aibã loc la ora 13.30. Pe lîngã diplome, vor fi acordate si recompense bãnesti. Astfel, trofeul festivalului va aduce cîstigãtorului 2.500 lei, iar pentru premiile I, II si III se vor oferi 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei. Festivalul a început sã se desfãsoare în mod organizat în urma unei hotãrîri adoptate de CL în decembrie 2012. În urmã cu cîtiva ani nu se cheltuia mai nimic pentru organizare, mizîndu-se pe faptul cã mascatii aveau obiceiul sã se adune pe 2 ianuarie în oras. Autoritãtile au hotãrît sã se implice dupã ce s-a observat o scãdere a participantilor si a publicului spectator, constatîndu-se si cã poluarea culturalã si fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile si traditiile autentice. În formula actualã, festivalul îsi propune perpetuarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale si nationale, cunoasterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc, pãstrarea notei de autenticitate si originalitate a traditiilor si obiceiurilor românesti, descoperirea si culegerea de folclor autentic. Programul si bugetul celei de-a VI-a editii a festivalului mascatilor au fost aprobate de alesii de sub Cetate în sedinta din 22 decembrie. „Traditiile si obiceiurile ocazionate de Sãrbãtorile de iarnã sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din Neamt si nu numai. De la Sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou au loc o serie de manifestãri la care participã toatã colectivitatea, impresionînd prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj si recuzitã. Cîntecele de Colind, Uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, Capra, Ursul, Arnãutii, Dansul cãiutilor si Teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebite, care îmbogãtesc repertoriul national. În Tîrgu Neamt s-a împãmîntenit obiceiul sã se organizeze, în fiecare an, o Paradã a acestor obiceiuri si traditii, ca un adevãrat carnaval, fiind si o importantã atractie turisticã. (…) Mentionãm cã, în cele cinci editii care s-au desfãsurat pînã acum, au participat un numãr mare de formatii din Neamt si din zonele limitrofe judetului“, se mentioneazã în expunerea de motive semnatã de primarul Daniel Harpa.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Trending