Contactează-ne

Prima pagină

Retroparada Toamnei: se impozitează nostalgia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 62 de mașini de epocă au fost aduse pentru prezentare la Curtea Domnească din Piatra Neamț ■ guvernul intenționează impozitarea autovehiculelor istorice ■ organizatorul - Reprezentanța Bacău/Neamț a Retromobil Club România - speră un răspuns pozitiv la demersurile făcute nn

Nicu Marin este președintele Asociației Retromobil Club România filiala Bacău. Cu ani în urmă a mai fost președinte pe zona Bacău – Neamț. După cum spune zâmbind cu bonomie ”Marea majoritate a colegilor  sunt și prieteni, nu e doar pasiunea care ne leagă”. Sunt oameni care se știu și se prețuiesc, sunt invitați la toate evenimentele organizate.

Expoziția organizată pe 14 octombrie a.c. , la Curtea Domnească, pe platforma Turnului lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț a cuprins prezentarea a 62 de vehicule istorice, toate atestate istoric. Toate au cel puțin 30 de ani, așa cum este cerința.

”Cea mai veche participantă este un Fiat Simca Balilla din 1937” a precizat Nicu Marin. ”A venit  pe roțile persoanale, este foarte bine îngrijită de proprietarul ei, un elvețian naturalizat în Bacău. Retromobil are o paletă largă de reprezentanți, acoperim toate clasele sociale. Pasiunea rămâne liantul de bază. E o sărbătoare a noastră. În primăvară organizăm evenimente în Bacău, spre toamnă venim aici”.

Printre vehiculele istorice se decupa silueta  elegantă a unui Mercedes Gazelle Replica SSK decapotabil, din 1993 (foto sus). ”Este copia certificată a unui model din 1929, fabricată în America” ne-a explicat binevoitor unul dintre membrii Retromobil.  Elegantă, în bleu turcoaz și alb, era un Oldsmobile Super 88 Sport Sedan (1960). Am admirat multe mașini Merces, unele reale bijuterii tehnice, Volkswagen-uri minione alături de motociclete cu ataș cu aer antebelic.

Între automobilele expuse se află și autoturisme Dacia din anii ’70, aducând cu ele nostalgia și entuziasmul mașinilor românești produse la Dacia Pitești. Am apreciat și mașini Aro, foste mașini de uz militar, recuperate și reparate după ce armata le casase.

Vehiculele istorice vor plăti taxa de drum

Evenimentele se susțin prin club și prin contribuția personală a membrilor săi.

În acest context, intenția guvernului de a impozita vehiculele istorice ca mijloace de transport a devenit motiv de îngrijorare pentru membrii Asociației Retromobil Club România. Conducerea națională a Clubului s-a adresat guvernului, arătând că o astfel de decizie va aduce puțini bani la buget și multă dezolare pentru pasionați și colecționari. Aceștia nu vor putea plăti taxe de mii sau zeci de mii de lei pe an și, cel mai simplu, vor retrage din circulație exponate de patrimoniu tehnic, multe dintre acestea autovehicule rare, produse cândva în România.

Se pare că acum nostalgia este lux costisitor pentru peste 4000 de proprietari ai mașinilor istorice. Retromobil  Club România așteaptă cu speranță un răspuns pozitiv la demersul făcut din luna august.

”În toate țările europene, în SUA, Marea Britanie, automobilele istorice nu sunt impozitate” a spus Nicu Marin. ”Doar în Belgia este o taxă anuală de circa 100 de euro, simbolic. Știm pentru că facem parte din Federația Internațională a Vehiculelor Istorice. Noi nu câștigăm bani din pasiunea noastră”.

Până atunci, de pe 16 octombrie, vehiculele istorice vor plăti taxa de drum.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending