Prima pagină
Retroparada Toamnei: se impozitează nostalgia

■ 62 de mașini de epocă au fost aduse pentru prezentare la Curtea Domnească din Piatra Neamț ■ guvernul intenționează impozitarea autovehiculelor istorice ■ organizatorul - Reprezentanța Bacău/Neamț a Retromobil Club România - speră un răspuns pozitiv la demersurile făcute nn
Nicu Marin este președintele Asociației Retromobil Club România filiala Bacău. Cu ani în urmă a mai fost președinte pe zona Bacău – Neamț. După cum spune zâmbind cu bonomie ”Marea majoritate a colegilor sunt și prieteni, nu e doar pasiunea care ne leagă”. Sunt oameni care se știu și se prețuiesc, sunt invitați la toate evenimentele organizate.
Expoziția organizată pe 14 octombrie a.c. , la Curtea Domnească, pe platforma Turnului lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț a cuprins prezentarea a 62 de vehicule istorice, toate atestate istoric. Toate au cel puțin 30 de ani, așa cum este cerința.
”Cea mai veche participantă este un Fiat Simca Balilla din 1937” a precizat Nicu Marin. ”A venit pe roțile persoanale, este foarte bine îngrijită de proprietarul ei, un elvețian naturalizat în Bacău. Retromobil are o paletă largă de reprezentanți, acoperim toate clasele sociale. Pasiunea rămâne liantul de bază. E o sărbătoare a noastră. În primăvară organizăm evenimente în Bacău, spre toamnă venim aici”.
Printre vehiculele istorice se decupa silueta elegantă a unui Mercedes Gazelle Replica SSK decapotabil, din 1993 (foto sus). ”Este copia certificată a unui model din 1929, fabricată în America” ne-a explicat binevoitor unul dintre membrii Retromobil. Elegantă, în bleu turcoaz și alb, era un Oldsmobile Super 88 Sport Sedan (1960). Am admirat multe mașini Merces, unele reale bijuterii tehnice, Volkswagen-uri minione alături de motociclete cu ataș cu aer antebelic.
Între automobilele expuse se află și autoturisme Dacia din anii ’70, aducând cu ele nostalgia și entuziasmul mașinilor românești produse la Dacia Pitești. Am apreciat și mașini Aro, foste mașini de uz militar, recuperate și reparate după ce armata le casase.
Vehiculele istorice vor plăti taxa de drum
Evenimentele se susțin prin club și prin contribuția personală a membrilor săi.
În acest context, intenția guvernului de a impozita vehiculele istorice ca mijloace de transport a devenit motiv de îngrijorare pentru membrii Asociației Retromobil Club România. Conducerea națională a Clubului s-a adresat guvernului, arătând că o astfel de decizie va aduce puțini bani la buget și multă dezolare pentru pasionați și colecționari. Aceștia nu vor putea plăti taxe de mii sau zeci de mii de lei pe an și, cel mai simplu, vor retrage din circulație exponate de patrimoniu tehnic, multe dintre acestea autovehicule rare, produse cândva în România.
Se pare că acum nostalgia este lux costisitor pentru peste 4000 de proprietari ai mașinilor istorice. Retromobil Club România așteaptă cu speranță un răspuns pozitiv la demersul făcut din luna august.
”În toate țările europene, în SUA, Marea Britanie, automobilele istorice nu sunt impozitate” a spus Nicu Marin. ”Doar în Belgia este o taxă anuală de circa 100 de euro, simbolic. Știm pentru că facem parte din Federația Internațională a Vehiculelor Istorice. Noi nu câștigăm bani din pasiunea noastră”.
Până atunci, de pe 16 octombrie, vehiculele istorice vor plăti taxa de drum.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitate7 zile,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă
-
Actualitate4 zile,
Lunea Albă 2025 – A doua zi de Paște: Ce trebuie să faci pentru noroc, sănătate și iertare divină. Tradiții, superstiții și obiceiuri vechi de sute de ani