Actualitate
Parada mascaţilor se va organiza pe 31 decembrie, la Târgu Neamţ

■ data Festivalului Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou a fost aleasă pentru a se respecta restricţiile impuse de contextul pandemic
Tradiţionala paradă a mascaţilor se va organiza la Târgu Neamţ pe 31 decembrie, între orele 11 şi 15.
Evenimentul se desfăşura în mod tradiţional pe 2 ianuarie, dar organizatorii au fost nevoiţi să schimbe data pentru a îndeplini condiţiile impuse de contextul pandemic. Explicaţii au fost oferite de primarul Daniel Harpa pe contul său de socializare.
,,Pentru că numai în perioada 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2021 avem voie să organizăm evenimente fără restricţii în ceea ce priveşte numărul participanţilor, a trebuit să mutăm Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou în data de 31 decembrie, între orele 11,00 şi 15,00. Era singura variantă favorabilă, astfel încît orice târgoveţ să se poată bucura dde această frumoasă tradiţie”, a menţionat primarul.
Formaţiile care doresc să participe la festival şi să concureze pentru premiile puse în joc de către organizatori trebuie să se înscrie la Casa Culturii Ion Creangă. Manifestarea va începe cu parada formaţiilor prin centrul oraşului, apoi va urma evoluţia acestora pe scena în aer liber.
După dezbaterile juriului, vor fi acordate premii cîştigătorilor, pentru cea mai bună reprezentare(ansambluri/grupuri), datini şi obiceiuri(solişti) şi cea mai bună mască. Fondurile pentru festival vor fi asigurate de la bugetul primăriei, respectiv al judeţului. La ediţiile trecute, printre cei mai vîrstnici concurenţi se numărau membrii Plugului de la Humuleşti, unul dintre cele mai apreciate grupuri de urători din zonă.
Acesta este format din gospodari îmbrăcaţi în costum popular, care îşi spun urătura de lîngă plugul tras de boi, folosindu-se de dobe, bucium, fluier, bici, toate instrumentele necesare ca să iasă o urătură autentică, aşa cum era şi în vremea copilăriei lui Ion Creangă. La una dintre ediţiile anterioare, Sergiu Dascălu, instructorul Ansamblului de copii Poieniţa şi director al Căminului Cultural de la Vorona-Botoşani, era de părere că publicul numeros ,,cere” ca festivalul să fie de o amploare mai mare:
,,Cred că este unul dintre cele mai mari festivaluri, dar ca şi public, nu neapărat ca şi formaţii participante. Ar trebui să capete o şi mai mare amploare, avînd în vedere publicul spectator. Festivalul ar putea fi unul naţional. Organizatorii pot să invite din Maramureş, din Ardeal, din alte părţi ale ţării. Oricum aici este vatra tradiţiilor, la noi, în Moldova, cu Neamţ, Suceava, Botoşani, Bacău”.
Evenimentul a început să se desfăşoare în mod organizat în urma unei hotărîri adoptate de Consiliul Local în decembrie 2012. Înainte nu se cheltuia mai nimic şi nu se făceau mari eforturi pentru organizare, mizîndu-se pe faptul că mascaţii din zonă aveau oricum obiceiul să se adune pe 2 ianuarie în centrul oraşului.
Autorităţile urbei au hotărît să se implice după ce s-a observat o scădere a participanţilor şi a publicului spectator, constatîndu-se şi că poluarea culturală şi fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile şi tradiţiile autentice.

-
Actualitate2 săptămâni,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitate7 zile,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate4 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină6 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină4 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate5 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate4 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț