Contactează-ne

Eveniment

PANDEMIE – Neamţ: Măsuri drastice anticoronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Casa de Pensii suspendă relaţiile cu publicul ■ şi Biblioteca Judeţeană impune aceleaşi măsuri ■ la instanţe sînt măsuri speciale ■ într-o singură zi, numărul celor aflaţi în autoizolare în judeţ a crescut simţitor ■ dacă pe 10 martie în judeţ erau în autoizolare 357 de persoane, miercuri DSP a comunicat că sînt 429 ■

Instituţiile publice din Neamţ impun măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus.

„Din motive de siguranţă medicală, legate de prevenirea răspîndirii şi infectării cu coronavirus, Casa Naţională de Pensii Publice anunţă că activitatea de audienţe, atît la sediul central, cît şi la sediile Caselor teritoriale de pensii, va fi suspendată începînd cu data de 11.03.2020 şi pînă pe data de 31.03.2020, urmînd ca, în funcţie de evoluţia situaţiei, să fie anunţate şi alte decizii“, conform unui comunicat al Casei de Pensii.

În perioada 11.03.2020 – 31.03.2020 activităţile de relaţii cu publicul din cadrul caselor teritoriale de pensii se vor limita la depunerea, respectiv ridicarea de documente la/de la sediul instituţiilor (inclusiv solicitarea şi plata ajutorului de deces), acordarea de informaţii prin telefon, e-mail, poştă, din motive de siguranţă medicală.

Pentru celelalte tipuri de servicii (petiţii, sesizări, cereri bilete de tratament, cereri adeverinţe stagii cotizare, alte cereri ce nu sînt însoţite de documente oficiale) se poate apela la serviciile poştale, inclusiv cele electronice, iar acolo unde se impune depunerea unor documente originale (ex: cereri de recalculare drepturi pensie) cererea şi documentele în cauză vor fi transmise în regim scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Informaţiile solicitate de petiţionari vor fi oferite telefonic pe toata durata programului de lucru, de luni pînă joi, de la 08.00-16.30, iar vinerea între orele 08.00-14.00. Liniile telefonice directe pentru relaţii cu publicul sînt: 0233-211294 – Stabiliri Prestaţii, 0233-210341 – Plăţi Prestaţii, 0233-215074 – Evidenţă Stagii de Cotizare, 0233-211353 – Bilete de tratament şi 0233-211522 – Telefonul pensionarului. „Pentru buna funcţionare a activităţii cu publicul, solicităm beneficiarilor ca accesul în instituţie să fie realizat doar pentru depunerea sau ridicarea documentelor, cu limitarea timpilor de staţionare în spaţiile comune, cît şi păstrarea distanţei de cel puţin un metru între solicitant şi funcţionarul public de la ghişeu, precum şi între ceilalţi beneficiari aflaţi în sediul instituţiei“, comunică Casa de Pensii Neamţ.

Bibliotecă, instanţe…

Şi Biblioteca Judeţeană Neamţ anunţă suspendarea activităţilor culturale pînă la finalul lunii martie 2020. Toate evenimentele culturale planificate în acest interval se suspendă, reprogramează, fără nici o excepţie. Atelierele creative pentru copii şi tineri, cercurile de lectură şi cursurile pentru învăţarea limbilor străine se suspendă şi se replanifică de comun acord cu partenerii bibliotecii.

S-a mai decis suspendarea activităţii curente de împrumut de carte la domiciliu şi serviciile de studiu şi lectură oferite prin săli/module de lectură, acces Internet, începînd de astăzi, 12 martie. La nivel organizaţional au fost întreprinse în perioada anterioară şi alte măsuri de prevenţie, inclusiv măsuri organizatorice şi funcţionale suspendarea/reprogramarea tuturor activităţilor culturale programate în luna martie, fără nici o excepţie, măsuri suplimentare de igienă şi prevenire a infecţiei cu Coronavirus (COVID-19). Tot de pe 12 martie şi pînă cel puţin la data de 22 martie activitatea cu publicul a Bibliotecii Judeţene se suspendă temporar.

În dimineaţa zilei de 11 martie, toţi justiţiabilii care aveau treabă la Judecătoria Roman se aflau în faţa instituţiei ale cărei uşi erau închise pe motive de coronavirus. Apoi, a fost postat pe portalul instanţei un comunicat de presă. În sinteză, din acest document aflăm măsurile dispuse de conducerea instanţei pentru prevenirea răspîndirii cornavirusului:

„Pentru a evita aglomerarea sălilor de judecată, toate şedinţele de judecată se vor derula într-o manieră care să permită prezenţa simultană a maxim 15 persoane în fiecare sală de judecată. În acest sens se recomandă ca strigarea cauzelor şi a justiţiabililor să se facă în etape, pe loturi de cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată şi să se asigure publicitatea şedinţelor de judecată.

Totodată se recomandă ca la fiecare 90 de minute de şedinţă de judecată aceasta să fie suspendată pe o perioadă de 15 minute, timp în care se va asigura aerisirea şi igienizarea sălilor de judecată. Pe holurile instanţei cetăţenii/justiţiabili şi avocaţii nu vor putea staţiona mai mult de 20 de persoane.

Se recomandă ca persoanele aflate în incinta sediului Judecătoriei Roman, fie că staţionează pe holuri/coridoare ori se află în sălile de judecată să stea la o distanţă deminim 1 metru, una de cealaltă. Se recomandă ca persoanele aflate în incinta sediului Judecătoriei Roman ca, pe toată durata prezenţei în sediul Judecătoriei Roman să respecte măsurile de igienă şi de protecţie recomandate de către autorităţile naţionale competente pentru prevenirea infecţiei cu COVID -19“.

Măsuri anticoronavirus a impus şi Judecătoria Tîrgu Neamţ. Maxim 5 avocaţi pot intra în sala de judecată, dimineaţa, pentru consultarea dosarelor. Dosarele se vor judeca în loturi de 5 cauze pentru a nu aglemera sala de judecată. La arhivă şi registratură accesul publicului se face pe rînd, cîte 3 persoane.

S-au luat măsuri de dezinfectare cu soluţii pe bază de clor sau alcool, iar masa de studiu de la arhivă se dezinfectează o dată la o oră şi jumătate. Se recomandă ca pările asistate de avocat să vină în sală numai dacă prezenţa lor e absolut necesară. Au interzis la instanţă cei bolnavi sau care au călătorit în zone de risc, iar justiţiabilii trebuie să completeze chestionare.

„Cauzele în care au calitatea de părţi persoane aflate în stare de deţinere în penitenciar sau Arestul IPJ Neamţ, cu excepţia propunerilor de arestare preventivă precum şi a cauzelor în care completul de judecată apreciază absolut necesară prezenţa în sala de judecată a persoane, se vor soluţiona prin videoconferinţă“, conform Judecătoriei Tîrgu Neamţ.

429 de persoane erau în autoizolare

În ce priveşte situaţia la nivel de judeţ privind supravegherea şi controlul infecţiei cu coronavirus în judeţul Neamţ trebuie spus că într-o singură zi, de pe 10 pe 11 martie 2020 numărul celor aflaţi în autoizolare la domiciliu a crescut cu 79 de persoane.

Pe 10 martie, în judeţ erau în autoizolare 357 de persoane, miercurii DSP comunicînd: „429 persoane sînt în autoizolare la domiciliu, din care 2 persoane izolate în secţia psihiatrie, 6 persoane instituţionalizate. Din monitorizarea zilnică telefonică, toate cele 429 persoane sînt afebrile, asimptomatice“.

Vestea bună – nici o persoană nu este în carantină. Simultan, toate unităţile de învăţămînt inclusiv licee şi şcoli postliceale s-au închis de pe 11 martie pînă cel puţin la data de 22 martie, bolnavii internaţi în instituţiile medicale din judeţ nu mai pot fi vizitaţi de aparţinători şi toate cursele aeriene în şi dinspre Italia au fost suspendate pînă la noi ordine.

Graniţele terestre nu au fost închise în schimb operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica românilor că vor intra în carantina sau izolare pe teritoriul României. magazinele, marketurile şi supermarketurile sînt obligate să ia măsuri de dezinfecţie frecventă şi să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Sînt permise adunări cu sub 200 de participanţi fără avizul DSP. Cei care doresc informaţii pegate de prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii cu virusul ugigaş pot apela gratului linia telverde 0800 800 358.

ULTIMA ORĂ: Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie în cazul noului coronavirus. Informația a fost transmisă de BBC pe Twitter în urmă cu puţin timp, miercuri, 11 martie.

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Amenzi de 50.000 de lei de la jandarmi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în luna octombrie ■ la acestea s-au mai adăugat vreo 276 de avertismente scrise ■ mai bine de jumătate s-au datorat crizei sanitare ■

Mai bine de jumătate din sancţiunile aplicate de jandarmi în luna octombrie 2020, indiferent dacă vorbim de amenzi sau avertismente scrise, au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. Cel puţin aşa rezultă din bilanţul activităţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ pentru octombrie 2020.

„Pe timpul misiunilor care au avut loc în luna octombrie, jandarmii au aplicat 388 de sancţiuni contravenţionale, constînd în 112 amenzi în valoare totală de 50.000 de lei şi 276 de avertismente scrise. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 217 de sancţiuni, constînd în 17 amenzi şi 200 de avertismente, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

De asemenea, nici faptele de tulburare a ordinii şi liniştii publice, de încălcare a normelor de convieţuire socială sau alte fapte prevăzute şi sancţionate de legislaţia în vigoare privind comerţul ilicit, regimul silvic şi piscicol nu au fost trecute cu vederea, fiind aplicate un număr de 171 de sancţiuni contravenţionale.

În total, în octombrie, jandarmii au constatat 388 de fapte antisociale, militarii executînd aproape 900 de misiuni în sprijinul cetăţenilor. Tot luna trecută, pentru asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor, jandarmii nemţeni au desfăşurat 861 de misiuni, dintre acestea 647 fiind de menţinere a ordinii publice. Acţiunile au avut loc atît independent cît şi în sprijinul efectivelor de poliţie, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională şi prevenirea răspîndirii virusului SARS-Cov-2.

Pe linia constatării faptelor de natură penală, jandarmii au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală în cazul constatării a două infracţiuni (loviri şi alte violenţe, utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament pentru pescuit), iar pe timpul misiunilor desfăşurate în cooperare cu efective din cadrul IPJ Neamţ, jandarmii au acordat sprijin la constatarea a 22 de infracţiuni.

Au fost puse în aplicare, conform dispoziţiilor legale, 60 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane şi s-a intervenit în 89 de situaţii urmare a apelurilor efectuate prin numărul unic de urgenţă 112, cele mai multe, 62 la număr, fiind pentru aplanarea unor conflicte.

„Facem apel, în continuare, către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de conduită sanitară şi distanţare interpersonală, precum şi reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii şi limitării răspîndirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, pentru protejarea lor şi a celor dragi“, a mai comunicat Jandarmeria Neamţ.

Citește știrea

Trending