Contactează-ne

Eveniment

PANDEMIE – Neamţ: Măsuri drastice anticoronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Casa de Pensii suspendă relaţiile cu publicul ■ şi Biblioteca Judeţeană impune aceleaşi măsuri ■ la instanţe sînt măsuri speciale ■ într-o singură zi, numărul celor aflaţi în autoizolare în judeţ a crescut simţitor ■ dacă pe 10 martie în judeţ erau în autoizolare 357 de persoane, miercuri DSP a comunicat că sînt 429 ■

Instituţiile publice din Neamţ impun măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus.

„Din motive de siguranţă medicală, legate de prevenirea răspîndirii şi infectării cu coronavirus, Casa Naţională de Pensii Publice anunţă că activitatea de audienţe, atît la sediul central, cît şi la sediile Caselor teritoriale de pensii, va fi suspendată începînd cu data de 11.03.2020 şi pînă pe data de 31.03.2020, urmînd ca, în funcţie de evoluţia situaţiei, să fie anunţate şi alte decizii“, conform unui comunicat al Casei de Pensii.

În perioada 11.03.2020 – 31.03.2020 activităţile de relaţii cu publicul din cadrul caselor teritoriale de pensii se vor limita la depunerea, respectiv ridicarea de documente la/de la sediul instituţiilor (inclusiv solicitarea şi plata ajutorului de deces), acordarea de informaţii prin telefon, e-mail, poştă, din motive de siguranţă medicală.

Pentru celelalte tipuri de servicii (petiţii, sesizări, cereri bilete de tratament, cereri adeverinţe stagii cotizare, alte cereri ce nu sînt însoţite de documente oficiale) se poate apela la serviciile poştale, inclusiv cele electronice, iar acolo unde se impune depunerea unor documente originale (ex: cereri de recalculare drepturi pensie) cererea şi documentele în cauză vor fi transmise în regim scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Informaţiile solicitate de petiţionari vor fi oferite telefonic pe toata durata programului de lucru, de luni pînă joi, de la 08.00-16.30, iar vinerea între orele 08.00-14.00. Liniile telefonice directe pentru relaţii cu publicul sînt: 0233-211294 – Stabiliri Prestaţii, 0233-210341 – Plăţi Prestaţii, 0233-215074 – Evidenţă Stagii de Cotizare, 0233-211353 – Bilete de tratament şi 0233-211522 – Telefonul pensionarului. „Pentru buna funcţionare a activităţii cu publicul, solicităm beneficiarilor ca accesul în instituţie să fie realizat doar pentru depunerea sau ridicarea documentelor, cu limitarea timpilor de staţionare în spaţiile comune, cît şi păstrarea distanţei de cel puţin un metru între solicitant şi funcţionarul public de la ghişeu, precum şi între ceilalţi beneficiari aflaţi în sediul instituţiei“, comunică Casa de Pensii Neamţ.

Bibliotecă, instanţe…

Şi Biblioteca Judeţeană Neamţ anunţă suspendarea activităţilor culturale pînă la finalul lunii martie 2020. Toate evenimentele culturale planificate în acest interval se suspendă, reprogramează, fără nici o excepţie. Atelierele creative pentru copii şi tineri, cercurile de lectură şi cursurile pentru învăţarea limbilor străine se suspendă şi se replanifică de comun acord cu partenerii bibliotecii.

S-a mai decis suspendarea activităţii curente de împrumut de carte la domiciliu şi serviciile de studiu şi lectură oferite prin săli/module de lectură, acces Internet, începînd de astăzi, 12 martie. La nivel organizaţional au fost întreprinse în perioada anterioară şi alte măsuri de prevenţie, inclusiv măsuri organizatorice şi funcţionale suspendarea/reprogramarea tuturor activităţilor culturale programate în luna martie, fără nici o excepţie, măsuri suplimentare de igienă şi prevenire a infecţiei cu Coronavirus (COVID-19). Tot de pe 12 martie şi pînă cel puţin la data de 22 martie activitatea cu publicul a Bibliotecii Judeţene se suspendă temporar.

În dimineaţa zilei de 11 martie, toţi justiţiabilii care aveau treabă la Judecătoria Roman se aflau în faţa instituţiei ale cărei uşi erau închise pe motive de coronavirus. Apoi, a fost postat pe portalul instanţei un comunicat de presă. În sinteză, din acest document aflăm măsurile dispuse de conducerea instanţei pentru prevenirea răspîndirii cornavirusului:

„Pentru a evita aglomerarea sălilor de judecată, toate şedinţele de judecată se vor derula într-o manieră care să permită prezenţa simultană a maxim 15 persoane în fiecare sală de judecată. În acest sens se recomandă ca strigarea cauzelor şi a justiţiabililor să se facă în etape, pe loturi de cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată şi să se asigure publicitatea şedinţelor de judecată.

Totodată se recomandă ca la fiecare 90 de minute de şedinţă de judecată aceasta să fie suspendată pe o perioadă de 15 minute, timp în care se va asigura aerisirea şi igienizarea sălilor de judecată. Pe holurile instanţei cetăţenii/justiţiabili şi avocaţii nu vor putea staţiona mai mult de 20 de persoane.

Se recomandă ca persoanele aflate în incinta sediului Judecătoriei Roman, fie că staţionează pe holuri/coridoare ori se află în sălile de judecată să stea la o distanţă deminim 1 metru, una de cealaltă. Se recomandă ca persoanele aflate în incinta sediului Judecătoriei Roman ca, pe toată durata prezenţei în sediul Judecătoriei Roman să respecte măsurile de igienă şi de protecţie recomandate de către autorităţile naţionale competente pentru prevenirea infecţiei cu COVID -19“.

Măsuri anticoronavirus a impus şi Judecătoria Tîrgu Neamţ. Maxim 5 avocaţi pot intra în sala de judecată, dimineaţa, pentru consultarea dosarelor. Dosarele se vor judeca în loturi de 5 cauze pentru a nu aglemera sala de judecată. La arhivă şi registratură accesul publicului se face pe rînd, cîte 3 persoane.

S-au luat măsuri de dezinfectare cu soluţii pe bază de clor sau alcool, iar masa de studiu de la arhivă se dezinfectează o dată la o oră şi jumătate. Se recomandă ca pările asistate de avocat să vină în sală numai dacă prezenţa lor e absolut necesară. Au interzis la instanţă cei bolnavi sau care au călătorit în zone de risc, iar justiţiabilii trebuie să completeze chestionare.

„Cauzele în care au calitatea de părţi persoane aflate în stare de deţinere în penitenciar sau Arestul IPJ Neamţ, cu excepţia propunerilor de arestare preventivă precum şi a cauzelor în care completul de judecată apreciază absolut necesară prezenţa în sala de judecată a persoane, se vor soluţiona prin videoconferinţă“, conform Judecătoriei Tîrgu Neamţ.

429 de persoane erau în autoizolare

În ce priveşte situaţia la nivel de judeţ privind supravegherea şi controlul infecţiei cu coronavirus în judeţul Neamţ trebuie spus că într-o singură zi, de pe 10 pe 11 martie 2020 numărul celor aflaţi în autoizolare la domiciliu a crescut cu 79 de persoane.

Pe 10 martie, în judeţ erau în autoizolare 357 de persoane, miercurii DSP comunicînd: „429 persoane sînt în autoizolare la domiciliu, din care 2 persoane izolate în secţia psihiatrie, 6 persoane instituţionalizate. Din monitorizarea zilnică telefonică, toate cele 429 persoane sînt afebrile, asimptomatice“.

Vestea bună – nici o persoană nu este în carantină. Simultan, toate unităţile de învăţămînt inclusiv licee şi şcoli postliceale s-au închis de pe 11 martie pînă cel puţin la data de 22 martie, bolnavii internaţi în instituţiile medicale din judeţ nu mai pot fi vizitaţi de aparţinători şi toate cursele aeriene în şi dinspre Italia au fost suspendate pînă la noi ordine.

Graniţele terestre nu au fost închise în schimb operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica românilor că vor intra în carantina sau izolare pe teritoriul României. magazinele, marketurile şi supermarketurile sînt obligate să ia măsuri de dezinfecţie frecventă şi să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Sînt permise adunări cu sub 200 de participanţi fără avizul DSP. Cei care doresc informaţii pegate de prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii cu virusul ugigaş pot apela gratului linia telverde 0800 800 358.

ULTIMA ORĂ: Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie în cazul noului coronavirus. Informația a fost transmisă de BBC pe Twitter în urmă cu puţin timp, miercuri, 11 martie.

Actualitate

Necontenitele ploi, iată care-i bilanţul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un septuagenar a fost luat de viitură ■ eforturile medicilor nu au dat roade ■ cîteva familii au rămas izolate la Piatra Şoimului după ce un podeţ a fost luat de ape ■ au fost şi alte necazuri: pomi căzuţi pe carosabil, curţi inundate şi pene de curent ■

Precipitaţiile abundente care au căzut la finele săptămînii trecute au adus o grămadă de necazuri. Un bătrîn luat de ape şi-a pierdut viaţa, mai multe familii au rămas izolate după ce un podeţ a fost rupt de ape, numeroase curţi, case sau beciuri au fost inundate şi s-au înregistrat pene de curent ce au lăsat consumatorii fără alimentare cu energie electrică.

Tragedia soldată cu moartea unui om a avut loc pe 18 iunie 2021, cînd un localnic de 78 de ani, din Almaş, comuna Gîrcina, a fost luat de o viitură. A fost solicitat ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 19:00, militarii fiind anunţaţi că o persoană a fost luată de ape.

La locul solicitarii s-au deplasat de urgenţă pompierii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu o autospecială complexă pentru intervenţie cu o barcă, o autospecială pentru stingere şi o autospecială cu medic de la Serviciul de Ambulanţă.

Victima a fost scoasă în viaţă din pîrîul umflat de ape şi i s-au aplicat manevrele de resuscitare. Din nefericire, septuagenarul nu a mai putut fi salvat, iar medicul de pe ambulanţă a declarat decesul victimei. Pe 19 iunie, viiturile create în urma ploilor abundente au rupt un podeţ peste pîrîul Iapa şi patru familii din trei gosdpodării au rămas izolate de restul lumii.

Era vorba de şapte persoane, între care un sugar dar şi un octogenar din localitatea Neguleşti, comuna Piatra Şoimului. La faţa locului s-au deplasat pompierii cu o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospeciala complexa pentru intervenţie şi un autoturism de serviciu, intervenţia avînd loc în crucea nopţii, în jurul orei 00:25.

„În localitatea Neguleşti din comuna Piatra Şoimului, 4 familii (7 persoane dintre care o persoană de 80 de ani şi un bebeluş) au rămas izolate în urma ruperii unui podeţ din lemn, peste pîrîul Iapa. Persoanele izolate nu au solicitat asistenţă medicală. ISU Neamţ s-a deplasat la faţa locului cu o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospeciala complexă pentru intervenţie şi un autoturism de serviciu.

La locul evenimentului se aflau primarul comunei şi membri din cadrul SVSU Piatra Şoimului. Pompierii, cu ajutorul autospecialei de intervenţie şi salvare de la înălţime, au trecut pe malul drept al pîrîului Iapa şi au dus pîine şi lapte praf. Toate persoanele izolate au refuzat evacuarea din gospodării. Misiunea a avut un grad ridicat de risc deoarece deplasarea peste pîrîu s-a facut pe sub o linie electrică de medie tensiune”, conform ISU Neamţ.

Acestea au fost cele mai grave situaţii provocate de ploile abundente, însă în multe alte situaţii militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgeţă Neamţ au intervenit pentru degajarea arborilor doborîţi de vînt pe carosabil, ori pentru evacuarea apei din curţi inundate. Conform ultimului raport au autorităţilor emis în dimineaţa zilei de ieri, 21 iunie, în ultimele 24 de ore cîteva localităţi au fost afectate de fenomenele meteo. Este vorba de Straja, din comuna Tarcău, localitatea Agîrcia din comuna Alexandru cel Bun şi satul Solca din Oniceni. Ca urmare a fenomenelor meteo (codurile galbene şi portocalii de furtuni şi inundaţii) au avut loc mai multe misiuni ale echipajelor de intervenţie ale pompierilor.

A fost o misiune de evacuare a apei dintr-o curte în localitatea Straja, comuna Tarcău. La misiune s-au deplasat militarii de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ, 4 subofiţeri cu două autoturisme de serviciu şi o motopompă transportabilă. A mai fost o misiune de evacuare a apei dintr-o curte în localitatea Solca, comuna Oniceni. S-au deplasat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, Punct de lucru Poienari, 3 subofiţeri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o motopompă transportabilă.

O altă misiune s-a desfăşurat în localităţile Agîrcia şi Bistriţa, din comuna Alexandru cel Bun. Acolo s-au deplasat salvatori de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ şi şeful SVSU din localitatea menţionată, pentru verificarea unor sesizari primite prin numărul unic de urgenţă 112. În toate celelate situaţii forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii militari.

În zilele cu firtuni, mai multe gospodării din diverse localităţi au fost private de furnizarea de energie electrică, însă în zorii zilei de ieri, 21 iunie 2021 în judeţ nu mai erau consumatori nealimentaţi cu energie electrică, toate avariile fiind rezolvate. „Pe perioada raportării a fost nealimentată cu energie electrică o linie de medie tensiune cu 14 puncte de transformare, fiind afectaţi 11 consumatori din localitatea Pildeşti“, conform raportului ISU.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Actualitate

Inconştient în trafic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima vreme s-a înmulţit numărul şoferilor prinşi că erau la volan deşi consumaseră alcool ■ în funcţie de concentraţia alcoolică, fapta este contravenţie ori infracţiune ■

Oamenii legii din cadrul Poliţiei Oraşului Tîrgu Neamţ au depistat în flagrant un localnic de 48 de ani, care conducea un autoturism pe un drum public, fiind sub influenţa alcoolului.

S-a întîmplat pe 16 iunie, iar pentru că emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i s-au prelevat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Reamintim că, în perioada 7 – 13 iunie 2021, poliţiştii nemţeni au acţionat pe arterele rutiere, aplicînd aproape 1.000 de sancţiuni contravenţionale, o treime fiind pentru vitezomani.

„Neregulile constatate au atras aplicarea unui număr de 948 sancţiuni, dintre care 356 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 111 pentru abateri săvîrşite de biciclişti, 42 pentru abateri ale pietonilor, 23 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 449 pentru alte abateri“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Au fost reţinute 139 de permise de conducere, dintre care 60 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise cu mai mult de 50 km/h, 23 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 66 pentru nerespectarea altor norme rutiere care atrag suspendarea dreptului de a conduce.

Anchetatorii recomandă şoferilor să fie responsabili în trafic. Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglînd răspunsul la stimulii optici şi auditivi, scade concentrarea, atenţia şi reflexele. În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa alcoolului la volan, în funcţie de concentraţie, fapta se poate fi contravenţie sau infracţiune.

Cînd aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, este vorba de contravenţie, ce se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Vorbim de infracţiune cînd aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală.

Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează. De menţionat este faptul că refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucît legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Citește știrea

Trending