Contactează-ne

Actualitate

Pandemia, moţiunea de cenzură, alegerile locale şi responsabilităţile clasei politice şi ale electoratului

Știre publicată în urmă cu

în data de

În sfârşit, Marcel Ciolacu, liderul PSD, ne-a scos din stresul aşteptării, anunţându-ne public că moţiunea de cenzură mult trâmbiţată, va fi lansată luni 17 august într-o procedură ,,curat constituţională”.

După acest anunţ, analiştii politici mai sceptici, privind cu un ochi la pandemie, au reacţionat parafrazând hamletian: ,,O fi sau nu o fi moţiune?”

Părerea mea, ca simplu cetăţean cu drept de vot, este că , deşi suntem în pandemie, moţiunea va fi lansată, cu aceeaşi certitudine cu care în 27 septembrie vor avea loc alegeri locale.

Deosebirea dintre cele două evenimente succesive, moţiunea şi alegerile, constă în multiplele faţete ale oportunităţii lor. Din punct de vedere al riscului pandemic, niciunul din evenimente nu este oportun.

Pe de altă parte, dacă votul moţiunii nu poate fi fraudat, la votul de la alegeri, pandemia deschide Cutia Pandorei, privind contestarea rezultatelor din cauza prea multor fraude electorale posibile. Partidul Naţional Liberal are acum nevoie de o infuzie de fraude electorale, precum are nevoie de oxigen bolnavul de coronavirus. Autorul moral al posibilelor fraude poate fi găsit la Cotroceni, de unde sunt propagate acuzele că PSD-ul se face vinovat de toate bâlbele Guvernului Orban. Perdeaua acuzelor vrea să ascundă şi cele două perioade de vid legislativ ale guvernării liberale în plină pandemie. Premierul Ludovic Orban ne prosteşte de la obraz, susţinând că în timp ce el respectă întocmai Constituţia României, tripleta constituită din PSD, Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului, o încalcă flagrant, răstălmăcind-o.

După 16 mai, odată cu sfârşitul stării de urgenţă, Guvernul Orban nu a reuşit să reglementeze izolarea şi carantina decât altfel ca în restul ţărilor europene şi în flagrant dezacord cu Constituţia României.

Lui Ludovic Orban i-au trebuit vreo zece zile ca să trimită proiectul necesar al legii în Parlament. Camerei Deputaţilor i-a luat două zile să-l aprobe, Senatului i-au trebuit alte zece zile să-l aprobe, iar lui Klaus Iohannis i-a luat trei zile să-l promulge şi să-l publice. Aceasta este istoria celui de al doilea vid legislativ.

Ludovic Orban ne minte zilnic, că guvernul lui a fost lăsat în vid legislativ timp de trei săptămâni, pentru a putea pune numărul de infestaţi şi decedaţi în cârca PSD-ului.

Problema zilei, trece sau nu trece moţiunea?

Nu se pune problema dacă trece sau nu trece moţiunea. Liderul PSD Marcel Ciolacu ne-a avertizat de mai multe ori că moţiunea va fi depusă numai în cazul în care este sigur că va trece. Deci, Marcel Ciolacu nu are de ales între o moţiune care va trece şi o moţiune care nu va trece. O depune sau nu o depune.

Prin simpla depunere a moţiunii, există riscul discreditării PSD-ului, căruia unii vor să-i consolideze statutul de agent electoral al PNL- ului şi al lui Klaus Iohannis.

Dacă moţiunea va trece, Klaus Iohannis nu va intra în clenciuri. A transmis public, de atâtea ori, că nu va reintroduce PSD-ul la guvernare. Astfel, PSD-ul va fi condamnat de coronavirus să voteze orice guvern propus de Iohannis. Chiar şi un Guvern Orban 3.

Într-o astfel de situaţie, valoarea moţiunii s-ar reduce doar la o poliţă plătită lui Klaus Iohannis, pe care acesta abia o aşteaptă. Klaus Iohannis are nevoie de noi motive, pe care să le reintroducă în repertoriul său anti-PSD, cu care să maximizeze scorul electoral al PNL. Numărul inerent al infectaţilor şi al deceselor, din cauză de Covid-19, va fi scos din contul guvernării PNL şi contabilizat exclusiv în contul PSD.

Clasa politică şi electoratul, în faţa examenului responsabilităţii

Campania electorală, care urmează între 28 august şi 27 septembrie, este atipică. Electoratul are dreptul să i se explice public, cine este responsabil pentru ravagiile pandemiei în plan medical, social şi economic.

Klaus Iohannis şi Ludovic Orban ne spun că responsabilitatea nu este a lor, pentru că ei ,,şi-au făcut treaba”. După explicaţiile lor, responsabilitatea este a PSD-ului, pentru că acţionează de parcă ar fi la guvernare, provocând deliberat viduri legislative, pentru a compromite Guvernul Orban.

În numele aceloraşi responsabilităţi, Marcel Ciolacu i-a reproşat Preşedintelui Iohannis că nu a dorit să se consulte şi cu celelalte partide, în afară de PNL, pentru a se ajunge la soluţii consensuale. Pandemia impunea un astfel de comportament preşedintelui României, pentru a mobiliza toate forţele politice într-o dezbatere naţională.

Singura soluţie adoptată de preşedinte, preluată şi de premier, a fost atacul permanent asupra PSD şi aliaţilor acestuia, adică asupra majorităţii parlamentare.

Cinic, Ludovic Orban îşi încheia discursul în faţa Parlamentului, pe 12 august, cu aserţiunea ,,Cred că de responsabilitatea noastră, a tuturor, depinde evoluţia României”. Una zice alta fumează. Responsabilitatea Guvernului Orban se dezvăluie şi în descifrarea accentului pus de acesta între combaterea pandemiei şi actul alegerilor locale.

Cu gândul la alegeri, guvernul induce zilnic teama de a ne prezenta la vot. În mod special se induce teama în rândul populaţiei vârstnice, deloc neglijabilă numeric, decisă să riposteze la anunţul că pensiile vor fi majorate brut doar cu 14% şi real doar cu 10%, în loc de 40%, iar alocaţiile pentru copii doar cu 20%, în loc de 100%. Responsabilitatea electoratului este să iasă la vot, pentru a sancţiona aroganţa şi cinismul politicienilor, deoarece mai există viaţă şi după pandemie.

Responsabilităţi politice, marca judeţului Neamţ

Nu ştiu ce fac nemţenii în ultima vreme, de se îndrăgostesc de ei politicieni cu buletine de prin alte judeţe. Avem ceva din candoarea unei bunicuţe, toţi ne vor binele şi se reped la noi să ne conducă să trecem strada.

Giurgiuveanul Răzvan Cuc este dispus să se mute în Piatra Neamţ, să ne conducă ca primar al oraşului, din partea PSD-ului. Bucovineanul Mugur Cozmanciuc a părăsit Iaşi-ul ca să preia şefia Consiliului Judeţean Neamţ cu sarcină de la partid.

Şi unul şi altul au venit în Neamţ trimişi de la Centru cu sarcini de partid. Au venit să ne fericească, precum Agamiţă Dandanache din ,,O scrisoare pierdută” a lui Caragiale.

Că unii nemţeni declară că vor să elibereze judeţul de PSD, este la fel de adevărat, după cum unii, şi nu puţini, vor să elibereze Primăria Piatra Neamţ de spiritul PNL-ului, considerând că le-a ajuns. Este în puterea, atât a unor nemţeni, cât şi a celorlalţi să-şi promoveze prin vot valorile autohtone pe funcţiile respective, că doar n-a rămas judeţul în deficit de competenţe tocmai acum în plină pandemie.

Se dovedeşte că anul acesta nemţenii nu au nicio şansă să-şi pună pe listele proprii oameni de valoare autohtoni, pentru că acei de la Centru, ca pe vremea comuniştilor, au câte un Dandanache cu bastonul de mareşal în tolbă, pe care ni-l trimit depeş să-l votăm într-o veselie provincială.

Fiecare dintre aceşti doi candidaţi ne fac promisiuni idilice, de consistenţa aeroportului promis de Gheorghe Ştefan, care ne-a păstorit de ne-a lăsat în curul gol, plini de datorii pentru 30 de ani. Liberalul Gheorghe Ştefan a lăsat Primăriei Piatra Neamţ o datorie enormă, de 324 milioane lei, care se umflă la 400 milioane cu tot cu dobânzi şi comisioane. Primăria a fost preluată de liberalul Dragoş Chitic, care în iulie 2020 ne anunţa victorios că a reuşit să ramburseze băncilor jumătate din datoria liberală pe banii noştri. Astăzi, nu pun în discuţie valoarea lui Cuc sau Cozmanciuc, ci doar atitudinea arogantă a şefilor lor de la Centru, recte PSD şi PNL, care consideră judeţul Neamţ un judeţ marginal, bun doar de muls voturi, fără valori proprii pentru a fi promovate.

Ambii candidaţi şi-au împănat programele de promisiuni locuri comune, de genul că o să fie bine şi la vară cald. Trebuie să fim duşi rău cu pluta pe apa Bistriţei, dacă ne-am uita în gura lor, când încearcă să ne vândă pielea ursului din pădure, când se vede de la o poştă că nu au nicio strategie cum or să-l împuşte. Deciziile lor, ca prezumtiv primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, nu depind de ei, ci de cohorta consilierilor locali sau judeţeni.

Aceşti consilieri ridică mâna după cum le dictează interesele lor şi uneori interesele partidului care i-a lansat. Interese care pot coincide sau nu cu cele ale primarului sau ale preşedintelui judeţean, ce abia i-au votat ca orbeţii, crezându-i mesianici şi omnipotenţi pentru cel puţin patru ani. Electoratul ar trebui să fie mai responsabil şi să nu ignore naiv, marea diferenţă dintre sloganul de campanie şi nevoile sale reale. Suntem naivi să credem că ce ne promit aceşti candidaţi, chiar au şi puterea să o facă. Singurul lucru pe care îl poate face un astfel de personaj ajuns pe funcţie este să propună. Puterea de a aproba nu este în mâna consilierilor locali sau judeţeni, grup de aşa-zişi specialişti. S-au specializat şi consilierii în a schimba cameleonic culoarea politică după cum bat vânturile şi interesele. Cameleonismul nu se manifestă doar odată la patru ani, ci la fiecare şedinţă de consiliu. Nu trebuie să uităm, acum, după 30 de ani, că atât primarii, preşedinţii de consilii judeţene, cât şi consilierii, sunt interesaţi ca roata căruţei intereselor lor de gaşcă sau de partid să fie unsă permanent, ca să nu scârţâie şi să-i lase în drum.

Din cauza pandemiei, campania electorală nu se face decât prin panotaje sau la televizor şi acestea nu ne prezintă decât poza candidaţilor. Electoratul trebuie să facă un efort nemaiîntâlnit, de a intui ce se ascunde în spatele pozelor.

Aroganţa unui slogan electoral trăsnit, al USR-Plus

Sunt partide care nu mizează pe schimbarea lor, ci pe schimbarea electoratului. Panourile publicitare ale neomarxiştilor USR – Plus din Neamţ ne propun să le votăm candidatul, postat sub sloganul aberant ,,Om cu om, vom schimba Piatra Neamţ”.

Dacă nu au reuşit marxiştii de ieri să ne schimbe ,,Om cu om”, pentru a ne transforma în ,,omul de tip nou”, poate or reuşi să realizeze neomarxiştii de astăzi. Culmea este că acum, useriştii cu plus ne cheamă la vot, ca să ne schimbe ei pe noi, nu noi pe ei. Băieţii ăştia nu prea au idei, dar îşi permit aroganţe. De aroganţe nu ducem lipsă graţie Guvernului Orban.

Actualitate

Florin Zaharia (USR PLUS Neamț): ”Îmi doresc ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Florin Zaharia are o lungă experiență de navigator, de comandant de nave comerciale, a lucrat cu  profesioniști veniți din țări și culturi diferite, și a văzut toată lumea – zonele ei cele  mai bogate, ca și cele mai sărace. La alegerile locale din luna septembrie, Florin Zaharia a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț din partea Alianței USR PLUS și acum este unul dintre cei patru consilieri județeni ai Alianței.

 

La alegerile parlamentare de luna viitoare, Florin Zaharia ocupă prima poziție pe lista Alianței USR PLUS pentru Senatul României și spune că vrea să ajungă senator pentru a fi vocea nemțenilor în Parlamentul României.

 

„Vreau să-mi pun experiența dobândită colindând lumea în ultimii 20 de ani în slujba nemțenilor, fiindcă îmi doresc mult ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni.Iar cu această pandemie și ce va veni după, va fi mare nevoie de vocea asta.

 

N-am făcut politică până de curând. Dar, pentrucă sunt un familist convins, vreau ca fiica mea să crească și să trăiască în România, alături de colegii ei de generație – și, credeți-mă, e foarte greu să găsești argumente, în fața acestei generații, când vine vorbe despre de ce ar rămâne, în loc să plece în Vest.

 

M-am implicat în USRPLUS fiindcă vreau să schimb și percepția cetățenilor despre clasa politică, să nu mai auzim că toți politicienii suntem la fel. Să demonstrăm că se poate face politică cu adevărat pentru cetățenilor, nu lobby pentru grupurile cu mulți bani.

Ca parlamentar, vreau să contribui la o reformă administrativă majoră, care să creeze condiții pentru dezvoltarea locală, la crearea unui mediu curat, fără gropi de gunoi neecologice și fără poluatori, la încurajarea lanțurile scurte de distribuție a produselor alimentare și sprijinirea asocierii micilor fermierilor. A celor care, acum, sunt alungați din piețele acoperite, fără să aibă vreo alternativă să ne dea în continuare mâncare proaspătă, produsă local.

 

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Am încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot”, a declarat Florin Zaharia.

 

Pe 6 decembrie, nemțenii votează Alianța USR PLUS pentru o Românie fără hoție!

 

https://fb.watch/1-kBopgnT6/

 

Articol comandat de USR Neamt

Citește știrea

Actualitate

Ger şi zăpadă în masivul Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vîrf de munte termometrele au indicat -10 grade ■ tot acolo este şi ceva zăpadă ■ Luna Cadourilor debutează cu timp rece, dar spre finele săptămînii ne putem aştepta la o apreciere consistentă a regimului termic ■

Finalul lui Brumar a adus primii fulgi de nea din acest sezon, iar Luna Cadourilor debutează cu un regim termic sub media perioadei. Vestea bună este că pînă la finalul săptămînii regimul termic se apreciază considerabil şi specialiştii spun că în zona noastră se face mai cald decît ar fi normal la acest moment al anului, cu valori termice dirne ce se apropie de 10 grade Celsius.

Regimul termic nocturn are aceeaşi tendinţă şi dacă la începutul intervalului de prognoză vor fi minime de -5 grade, pînă la final se ajunge la temperaturi nocturne de pînă la 6 grade. Pînă atunci trebuie spus că în vîrf de munte, pe Toaca, a fost ger şi tot acolo, la acest moment este strat de nea, ce-i drept nu prea consistent.

Pe 30 noiembrie 2020, la ora 10, termometrele indicau 0 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia de la Ceahlău- Toaca unde era ger şi se înregistrau -10 grade. Un pui de vînt făcea ca acolo să se resimtă temperaturi de -12 grade. Tot acolo este singurul loc din judeţ unde este zăpadă în strat ce nu trece de 4 centimetri. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că luna decembrie debutează cu timp rece, şi chiar dacă astăzi este anunţat soare în prima parte a intervalului, maxima nu trece de 0 grade, la limita îngheţului.

Noaptea va fi cea mai rece din ultima perioadă de timp şi mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Jumătatea săptămînii, miercuri 2 decembrie, nu aduce nici un fel de schimbare în registrul termic, valorile termice diurne vor fi de 0 grade, iar peste noapte minima se opreşte la -4 grade. Joi, 3 decembrie, va fi cer variabil cu soare şi se mai îmbunează registrul termic. Asta deoarece ziua trecem la valori termice pozitive, de 1 grad, iar noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de -3 grade.

Pe finele săptămînii se încălzeşte spectaculos faţă de zilele anterioare. Vineri, 4 decembrie, va fi soare dimineaţă, apoi se adună norii şi ar putea veni ceva stropi de ploaie. Maxima dirnă saltă nesperat pînă la valoarea de 7 grade, iar noaptea aduce -1 grad. În prima zi de week-end, sîmbătă 5 decembrie, va fi deosebit de cald. Cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii, în schimb ne vom bucura de o maximă diurnă de pînă la 8 grade, în timp ce peste noapte vor fi temperaturi pozitive, de 5 grade.

Cea mai caldă zi din luna decembrie pare a fi cea de Moş Nicolae. Duminică, 6 decembrie, rămînem cu cerul acoperit, însă meteorologii anunţă temperaturi diurne care ajung pînă la 9 grade. Şi peste noapte va fi deosebit de cald şi se vor înregistra 6 grade cu plus.

Citește știrea

Actualitate

Dispariţie cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei tinere de 30 de ani, din Săbăoani, care a plecat de acasă pe 26 noiembrie. Dispariţia a fost anunţată de tatăl femeii, care a reclamat că fiica, Irimia Ana Maria a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu mai este de găsit.

Tînăra are o înălţime de 1,65 m, aproximativ 50 de kilograme, păr castaniu, ondulat, ochi căprui, corpolenţă slabă. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză bleumarin, vestă de culoare verde închis, pantaloni tip jeans negri, fiind încălţată cu adidaşi negri. Orice persoană care poate oferi informaţii este rugată să apeleze 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending