Contactează-ne

Actualitate

Pandemia a amînat şi recensămîntul agricol

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Comisia Centrală de Recensămînt Agricol a revizuit calendarul de desfăşuraren în intervalul 1 mai - 31 iulie se va realiza colectarea datelor din teren ■ prelucrarea lor va fi în august 2021 - martie 2022 ■

Pandemia de Coronavirus a obligat Comisia Centrală de Recensămînt, care funcţionează pe lîngă Institutul Naţional de Statistică să amîne data de desfăşurare a recensămîntului agricol din 2021, în ceea ce priveşte perioada de colectare a datelor din teren.

Directorul Direcţiei Judeţeane de Statistică, Claudiu Harabagiu, a făcut cîteva precizări cu privire la modul de desfăşurare a acţiunii şi a evidenţiat rezultatele obţinute la activitatea de simulare, realizată în Neamţ, în a doua parte a lunii octombrie 2020.

„Comisia Centrală a revizuit calendarul de desfăşurare a recensămîntului agricol, în sensul că a fost amînată colectarea datelor. Iniţial, aceasta trebuia să se facă în intervalul 1 februarie-30 aprilie 2021, decizîndu-se ca aceasta să aibă loc între 1 mai-31 iulie 2021.

Procesarea datelor, care era programată în perioada mai 2021- martie 2022 a fost mutată şi ea, din august 2021 în martie 2022, restul termenelor planificate iniţial rămînînd nemodificate. Practic rămîne ca diseminarea rezultatelor naţionale ale recensămîntului agricol să se facă tot în luna decembrie 2022, cum era planificată în calendarul iniţial“, a precizat Claudiu Harabagiu.

În toate judeţele ţării s-a desfăşurat, în a doua parte a lunii octombrie, o acţiune de probă, necesar evaluării clarităţii chestionarului aplicat în teren în timpul recensămîntului, precum şi a instrumentelor de colectare a datelor. Procesul de simulare s-a realizat cu sprijinul Serviciului Tehnic de Telecomunicaţii Speciale şi cu suport financiar din partea Băncii Mondiale. Simularea recensămîntului s-a realizat în Neamţ în trei unităţi administrativ teritoriale, într-un număr de 108 exploataţii agricole şi la persoane fizice.

„Simularea recensămîntului agricol s-a efectuat în comunele Gîrcina, Dumbrava Roşie şi Alexandrul cel Bun, în perioada 12-23 octombrie 2020, pentru colectarea datelor din cele 108 exploataţii agricole cu personalitate juridică şi de la persoane fizice, aplicîndu- se un chestionar electronic, încărcat pe tablete cu ajutorul STS“, a mai spus Claudiu Harabagiu.

Directorul Direcţiei de Statistică Neamţ a recunoscut, că din cauza pandemiei de Coronavirus, va fi mai dificil de colectat datele din teren, însă este mulţumit faptul că echipele de recenzori ai Comisiei Judeţene au colaborat bine cu experţii din cadrul comisiilor locale de recensămînt lucrarea realizîndu-se în condiţii optime şi la termen.

Rezultatele vor evidenţia schimbările intervenite de la ultimul recensămînt agricol din 2010 şi pînă acum, evoluţia exploataţiilor agricole, situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care au primit subvenţii şi care se află sub restricţii de mediu. Vor fi recenzate şi efectivele de animale, adăposturile pentru acestea şi numărul persoanelor, la zi, care lucrează în agricultură.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending