Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Pamflet culinar suin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Desi au trecut 16 ani de la schimbarea macazului, desi s-au perindat tot felul de guverne si parlamentari, omul tot cu strachina mai goalã a fãcut Crãciunul si Revelionul. Si înjurã tot ca-n 89… Bãnuind cã fiecare are mult aer în pungutã, hai sã ne reamintim minunãtiile care se puteau obtine din suina ucisã si pîrlitã cu paie. Este un exercitiu intelectual obligatoriu, la fel ca folclorul, ca sã nu ne facã sãrãcia sã uitãm de bunãtãtile acestei parsive vieti. Dacã nu le-am mîncat, mãcar sã le vorbim: Antricot afumat, Aspic (gelatinã), Burtã afumatã si papricatã, Burtã friptã, Cabanos, Caltabos, Cîrnati, Cap de porc, Ceafã, Costitã afumatã, Cîrnãciori, Debretini, Fierturã de afumãturi, Jambon, Jumãri, Kaiserfleisch, Lebãrvursti, Limbã, Muschi file, Mititei, Oase afumate, Pastramã, Prad, Rãcituri, Ruladã, Salam, Sîngerete, Slãninã, Suncã,Tobã, Tocãturã, Tochiturã. Acesta e alfabetul porcin. Dacã n-ai avut un godac de tãiat prin bãtãturã, sigur ai mers pe la negustori sã alegi produsul preferat ca sã-ncerci a-l cumpãra. Asa a început „colinda“ pe la tarabe, cu sacosa în mînã, moment dramatic în care îti dai seama cît de calic esti. Cele mai mari frustrãri au fost în aceastã perioadã, ti-a venit sã-nebunesti cînd ai vãzut vitrinele strãlucitoare si pe copiii tãi salivînd ca javrele lui Pavlov, iar tu trebuie sã le explici de ce nu poti cumpãra nimic, de ce n-ai bani… Unii au întins-o la mama la tarã, cu trei banane învelite într-un ziar si s-au întors la oras cu sarsanalele pline. Pãrintii i-au petrecut pînã la masinã, sãrutîndu-i si privindu-i cu drag, iarna e grea si bãtrînetile si mai si… Cine stie dacã vor mai trãi pînã la Pasti, cînd copiii vor veni dupã miel.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Trending