Contactează-ne

Actualitate

Paisprezece ani de sindicalism medical la Roman. „În sistemul medical românesc sînt multe probleme şi toate majore“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Sindicatul Medicilor Roman, care este condus de doctoriţa Gabriela Popovici, a organizat Adunarea Generală festivă ■ „Cea mai îngrijorătoare situţie o reprezintă criza de personal şi epuizarea celui existent“, a declarat Denis Păduraru, preşedintele CFM România ■

Sindicatul Medicilor Roman, afiliat la Camera Federativă a Medicilor din România (CFMR) a găzduit, la finalul săptămînii trecute, Adunarea Generală festivă, cu ocazia împlinirii a 14 ani de existenţă, prilej pentru a face o analiză a rolului sindicalismului în evoluţia sistemului medical local. Preşedinta SIN MED Roman, dr. Gabriela Popovici, a trecut în revistă acţiunile realizate în acest interval de timp.

A fost subliniată contribuţia sindicatului la cîştigarea în instanţă a drepturilor salariale ale personalului, la acordarea tichetelor de sărbători, la organizarea de simpozioane ştiinţifice, în urma cărăra membrii au beneficiat de credite profesionale, plus colaborarea cu reprezentanţii Colegiului Medicilor pe diverse probleme profesionale.

„Vă solicit, dragi colegi, să aprobaţi cererile de intrare în SIN MED a colegilor noştri asistenţi medicali, care nu fac parte din alt sindicat. Vă propun ca ei să plătească o cotizaţie de doar 20 lei lunar, iar noi, medicii, să plătim o cotizaţie majorată la 50 lei, în condiţiile în care inflaţia ne-a redus posibilitatea de a organiza, ca altădată, actvităţi profesionale creditate, întîlniri colegiale cu prilejul diferitelor evenimente, etc.

În contul bancar al SIN MED se aflau în ianuarie 9.644 lei, iar la 31 mai – 12.219 lei, bani proveniţi din cotizaţii, care în conformitate cu legea sînt virate de spital. Trebuie ştiut că pentru medicii aflaţi în relaţii cu CJAS ele reprezintă cheltuieli deductibile“, a precizat dr. Gabriela Popovici. La întîlnirea de la Roman a fost prezent şi medicul Denis Păduraru.

Acesta a fost ales, recent, preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din România, el fiind cercetător ştiinţific gr. III, medic primar în medicină sportivă şi specialist în reabilitare medicală, doctor în Ştiinţe medicale al Facultăţii de Medicină al Universităţii „Carol Davilla“ din Bucureşti. Are un master în Sănătate publică, competenţe în acupunctură şi homeopatie.

Medicul Păduraru a făcut un ele precizări legate de ultimele demersuri sindicale pentru rezolvarea problemelor salariale. Întrebat de redactorul „Monitorul“ despre percepţia publică a sistemului medical ca fiind unul corupt şi despre implicarea unor cadre medicale, în scandalul de la Ambulanţa Neamţ şi a unui lider de sindicat, preşedintele CFMR a dezavuat astfel de practici incorecte.

„Din păcate, cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ nu este singular. Este regretabil, din punctul nostru de vedere şi am dezavuat la nivelul CFMR acest lucru, aşa cum am dezavuat şi alte cazuri de corupţie, petrecute de-a lungul timpului în sistemul de sănătate, începînd celebrul caz al ex-ministrului Sorina Pintea, continuînd cu nenumăratele cazuri de «vaccinare la chiuvetă», apărunte în întrega ţară şi, din cîte ştiu, şi la Neamţ. Ne amintim despre incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ.

Acolo au murit arşi atîţia oameni şi au avut de suferit şi medici. În sistemul medical românesc sînt multe probleme şi toate majore. Cea mai îngrijorătoare situţie o reprezintă criza de personal şi epuizarea celui existent. 800 de cabinete din întreaga ţară nu au medici de familie şi în următorii ani numărul acestora va creşte exponenţial, odată cu pensionarea doctorilor. O altă problemă gravă a sistemului este cea legată de managementul spitalelor din România, unde directorii sînt numiţi politic.

Dacă este să facem referire la acest lucru, să ne amintim că la Neamţ s-au perindat opt manageri într-un an, la Spitalul de Arşi din Bucureşti vreo 15 în ultimii patru ani. Lipsurile de tot felul din spitale, subfinanţarea cronică a sistemului vor adînci criza. Grav este faptul că medicii nu vor să lucreze în provincie, ci doar în centrele universitare. În Bucureşti există 14.000 de medici, inclusiv rezidenţi, care lucrează în spitale, în timp ce provincia duce lipsă de personal“, a subliniat dr. Denis Păduraru.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending