Contactează-ne

Prima pagină

Pacienți diagnosticați cu botulism

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie și trei copii, care au consumat pește congelat cumpărat de la un magazine, au ajuns la spital ■ pentru că Secția Boli Infecțioase de la Roman nu are gardă, bolnavii au fost trimiși la Bacău ■ botulismul este o boală gravă, care poate conduce la deces ■

Serviciul de Ambulanță, substația de la Roman, a transportat la CPU membrii unei familii formată dintr-un adult și trei copii cu diagnosticul de botulism. Managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, Maria Andrici, a comunicat măsurile luate, având în vederea gravitatea unei asemenea boli.

”În cursul nopții de 7/8 aprilie au fost aduși la Spitalul din Roman un adult și trei minori cu diaree, grețuri, vărsături, pacienții provenind din aceeași familie. Erau stabili, afebrili asociind diareia cu un consum de pește congelat. Fiind o diaree colectivă și la Roman neavând gardă la Boli Infecțioase s-a luat decizia transferării lor la Spitalul Județean Bacău”, a precizat dr. Maria Andrici.

Din comunicatul de presă al Ambulanței rezultă că e vorba de o pacientă de sex feminin, în vârstă de 38 de ani, care a fost diagnosticată cu botulism. Ceilalți membri ai familiei care au fost diagnosticați tot cu botulism sunt o fetiță de 11 ani, o altă fetiță de 7 ani și un băiețel 6 ani, toți îmbolnăvindu-se ca urmare a consumului de pește congelat procurat de la un magazin sătesc.

Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, alarmat și el de situație, a luat legătura cu unitatea sanitară romașcană și cu medicii de la Spitalului Județean Bacău. ”Pacienții au fost transferați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Bacău, din cauza faptului că la Roman nu există medic de gardă la această Secție. La Piatra Neamț la Spitalul Județean se pare că nu erau locuri. E bine că nu s-a confirmat diagnosticul de botulism.

Problema este însă foarte serioasă și ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare. Am luat legătura atât cu Spitalul de la Roman cât și cu cel de la Bacău. Pacienții au acum o stare generală bună”, a precizat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț. Contactat telefonic de redactorul ”Monitorul” primarul comunei Oniceni, Bogdan Duminică, s-a deplasat la cei 4 comercianți de produse alimentare din Solca.

”Am fost la aceste aceste magazine și i-am rugat să oprească peștele de la comercializare pentru a evita alte îmbolnăviri. Le-am explicat pericolul unei asemenea boli. Problema este că va trebui să intervină instituțiile abilitate: DSP, DSVSA, Protecția Consumatorilor pentru a vedea de unde s-au aprovizionat magazinele cu pește, în ce condiții a fost acesta ținut și dacă peștele este cauza îmbolnăvirii”, a declarat primarul, care a spus că în satul Solca există 1500 de locuitori.

Reamintim faptul că botulismul este o boală destul de rară, dar extrem de gravă, fiind provocată de  toxina eliberată  de o bacterie – neurotoxina botulinică. Omul o poate lua prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice. In absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice.

Poate provoca paralizie, dificultăți severe de respirație și, în final, decesul. Boala e produsă de o bacteria Clostridium botulinum sau în unele cazuri de Clostridium baratii și butyricum, bacterii anaerobe, gram pozitive, care formează spori prin care se produce contaminarea. Carcateristic este faptul că se pot îmulți doar în medii în care nu există oxygen (în conserve).

Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine.Boala se instalează mai ales la copii. Dată fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infecție cu toxina botulinică impune terapia cu antitoxina, chiar daca datele de laborator nu confirmă, în prima fază, botulismul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending