Contactează-ne

Actualitate

Pacient transferat pe „bucăţi“ la Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat, care a suferit o amputaţie a fost trimis la o clinică din Iaşi degetul tăiat a fost uitat la Spitalul Roman ■ reprezentanţii unităţii sanitare şi Serviciului de Ambulanţă spun că nu au nici o vină pentru cele petrecute ■ circumstanţele întîmplării nefericite sînt cercetate de Ordinului Asistenţilor, Poliţie şi Parchet ■

Scandalurile din sănătatea nemţeană par a nu se mai termina. După cel cu pacienţii care îşi făceau nevoile în „pungă“ sau acuzele privind modul cum erau trataţi bolnavii, ambele izbucnite la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, iată că un nou incident, unul de „noaptea minţii“ sau de „rîsu’ – plînsu“ a apărut în cursul zilei de 5 aprilie, cînd la Centrul de Primiri Urgenţe a unităţii sanitare menţionate a fost adus un pacient în vîrstă de 54 de ani, care a suferit un accident de muncă la o societate de prelucrare a lemnului din comuna Ştefan cel Mare.

Acesta suferise o amputaţie a unui deget, a fost trimis la Iaşi, dar degetul a fost uitat la Roman. „Este vorba de un eveniment produs la o firmă de industrializare a lemnului, unde un tîmplar universal, în vîrstă de 54 de ani, care avea o vechime în acelaşi loc de muncă de 10 ani, în timp ce manevra un reper de lemn de pe masa circularului a ajuns cu palma stîngă în zona pînzei circularului, accidentîndu-se grav.

Fiind vorba de un accident cu incapacitate temporară de muncă, competenţa cercetării acestuia revine unei comisii la nivelul angajatorului, care are un termen de 15 zile în care va trebui să stabilească clar împrejurările în care s-a produs accidentul, vinovăţiile şi caracterul acestuia.

Dosarul va ajunge la ITM unde vom verifica dacă a fost întocmit corect din punct de vedere al HG 1425 şi al Legii 319. După verificare noi îl avizăm sau îl respingem“, a declarat Ioan Popescu, inspector şef al Inspectoratului teritorial de muncă Neamţ. Conform comunicatului purtătorului de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Neamţ, Andreea Trifan, vina uitării la Roman a degetului amputat ar aparţine angajaţilor de la Serviciul de Ambulanţă, care au fost sunaţi insistent, din sfert în sfert de oră, ţinînd cont că în operaţii de acest fel cu secţionarea unui membru, contează fiecare minut.

„Pe 5 aprilie 2021, la ora 08.25 a ajuns la CPU Roman un pacient din Piatra Neamţ. În urma unui accident de muncă, prezenta plagă palmară stîngă, cu secţionarea degetului inelar şi secţiune de tendon, prin tăiere. A fost examinat radiologic. Între timp, medicul urgentist a solicitat transferul pacientului la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, pentru Secţia chirurgie plastică.

La ora 09.10 s-a primit avizul de transfer. La orele 09.15, 09.30 şi 09.45 medicul urgentist romaşcan a apelat telefonic Serviciul Judeţean de Ambulanţă, deoarece maşina întîrzia să ajungă. La ora 09.50 pacientul a fost preluat prin transfer. Asistenta de pe ambulanţă, deşi a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheaţă, a omis să îl preia.

La ora 10.10 medicul urgentist a solicitat altă ambulanţă şi la ora 10.30 recipientul în care era păstrat degetul a fost preluat şi transportat către spitalul din Iaşi“, a precizat Andreea Trifan.

Au fost declanşate şi alte anchete

Într-o asemenea conjunctură, începe pasarea vinii între instituţii, care se artă cu degetul reciproc. Aflat la conducerea Serviciului de Ambulanţă cîteva zile, în lipsa managerului unităţii, directorul tehnic, Ionel Ceaiu, susţine că vina, din primele cercetări interne, ar aparţine angajaţilor din CPU Roman.

„La nivelul Serviciului de Ambulanţă s-a deschis o anchetă internă. S-au luat notele explicative de la angajaţii noştri, dar din punctul nostru de vedere predarea pacientului a fost defectuoasă, la nivelul CPU Roman. Logic era ca în momentul predării pacientului către personalul de pe ambulanţă să se fi predat şi recipientul în care se afla degetul secţionat. Acesta nu a fost uitat de către echipajul nostru, ci nu a fost predat acestuia. Medicul de la CPU ar fi trebuit să consemneze în foaia de observaţie toate amănuntele legate de predarea- primirea pacientului. Conform cercetărilor noastre preliminare, solicitarea pentru o nouă ambulanţă care să trimită la Iaşi şi degetul uitat a fost făcută după 50 de minute, cînd la Roman s-a consatat că recipentul respectiv nu a fost predat.

Ancheta internă nu este încă definitivă“, a declarat Ionel Ceaiu. Între timp şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Neamţ s-a autosesizat în ceea ce priveşte incidentul, fără precedent, de la Roman. Conform declaraţiilor preşedintelui acestui for profesional, Puiu Sîrbu, fiind vorba despre implicarea unui asistent medical şi declaraţiile fiind controversate, cazul urmează să fie analizat de către Comisia de etică şi deontologie profesională, care va vedea dacă la mijloc a fost vorba de malpraxis, din partea asistentului medical de la SAJ sau dacă vinovăţia se află în „curtea“ Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Concomitent, poliţiştii de la Secţia Rurală Ştefan cel Mare, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, desfăşoară propria anchetă. „S-a întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de neluare a măsurilor legate de securitate şi sănătate în muncă“, a precizat Georgiana Moşu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Rămîne de văzut ce vor stabili verificările declanşate în acest caz de către instituţiile menţionate mai sus şi dacă se vor stabili vinovăţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending