Contactează-ne

Actualitate

Pacient transferat pe „bucăţi“ la Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat, care a suferit o amputaţie a fost trimis la o clinică din Iaşi degetul tăiat a fost uitat la Spitalul Roman ■ reprezentanţii unităţii sanitare şi Serviciului de Ambulanţă spun că nu au nici o vină pentru cele petrecute ■ circumstanţele întîmplării nefericite sînt cercetate de Ordinului Asistenţilor, Poliţie şi Parchet ■

Scandalurile din sănătatea nemţeană par a nu se mai termina. După cel cu pacienţii care îşi făceau nevoile în „pungă“ sau acuzele privind modul cum erau trataţi bolnavii, ambele izbucnite la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, iată că un nou incident, unul de „noaptea minţii“ sau de „rîsu’ – plînsu“ a apărut în cursul zilei de 5 aprilie, cînd la Centrul de Primiri Urgenţe a unităţii sanitare menţionate a fost adus un pacient în vîrstă de 54 de ani, care a suferit un accident de muncă la o societate de prelucrare a lemnului din comuna Ştefan cel Mare.

Acesta suferise o amputaţie a unui deget, a fost trimis la Iaşi, dar degetul a fost uitat la Roman. „Este vorba de un eveniment produs la o firmă de industrializare a lemnului, unde un tîmplar universal, în vîrstă de 54 de ani, care avea o vechime în acelaşi loc de muncă de 10 ani, în timp ce manevra un reper de lemn de pe masa circularului a ajuns cu palma stîngă în zona pînzei circularului, accidentîndu-se grav.

Fiind vorba de un accident cu incapacitate temporară de muncă, competenţa cercetării acestuia revine unei comisii la nivelul angajatorului, care are un termen de 15 zile în care va trebui să stabilească clar împrejurările în care s-a produs accidentul, vinovăţiile şi caracterul acestuia.

Dosarul va ajunge la ITM unde vom verifica dacă a fost întocmit corect din punct de vedere al HG 1425 şi al Legii 319. După verificare noi îl avizăm sau îl respingem“, a declarat Ioan Popescu, inspector şef al Inspectoratului teritorial de muncă Neamţ. Conform comunicatului purtătorului de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Neamţ, Andreea Trifan, vina uitării la Roman a degetului amputat ar aparţine angajaţilor de la Serviciul de Ambulanţă, care au fost sunaţi insistent, din sfert în sfert de oră, ţinînd cont că în operaţii de acest fel cu secţionarea unui membru, contează fiecare minut.

„Pe 5 aprilie 2021, la ora 08.25 a ajuns la CPU Roman un pacient din Piatra Neamţ. În urma unui accident de muncă, prezenta plagă palmară stîngă, cu secţionarea degetului inelar şi secţiune de tendon, prin tăiere. A fost examinat radiologic. Între timp, medicul urgentist a solicitat transferul pacientului la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, pentru Secţia chirurgie plastică.

La ora 09.10 s-a primit avizul de transfer. La orele 09.15, 09.30 şi 09.45 medicul urgentist romaşcan a apelat telefonic Serviciul Judeţean de Ambulanţă, deoarece maşina întîrzia să ajungă. La ora 09.50 pacientul a fost preluat prin transfer. Asistenta de pe ambulanţă, deşi a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheaţă, a omis să îl preia.

La ora 10.10 medicul urgentist a solicitat altă ambulanţă şi la ora 10.30 recipientul în care era păstrat degetul a fost preluat şi transportat către spitalul din Iaşi“, a precizat Andreea Trifan.

Au fost declanşate şi alte anchete

Într-o asemenea conjunctură, începe pasarea vinii între instituţii, care se artă cu degetul reciproc. Aflat la conducerea Serviciului de Ambulanţă cîteva zile, în lipsa managerului unităţii, directorul tehnic, Ionel Ceaiu, susţine că vina, din primele cercetări interne, ar aparţine angajaţilor din CPU Roman.

„La nivelul Serviciului de Ambulanţă s-a deschis o anchetă internă. S-au luat notele explicative de la angajaţii noştri, dar din punctul nostru de vedere predarea pacientului a fost defectuoasă, la nivelul CPU Roman. Logic era ca în momentul predării pacientului către personalul de pe ambulanţă să se fi predat şi recipientul în care se afla degetul secţionat. Acesta nu a fost uitat de către echipajul nostru, ci nu a fost predat acestuia. Medicul de la CPU ar fi trebuit să consemneze în foaia de observaţie toate amănuntele legate de predarea- primirea pacientului. Conform cercetărilor noastre preliminare, solicitarea pentru o nouă ambulanţă care să trimită la Iaşi şi degetul uitat a fost făcută după 50 de minute, cînd la Roman s-a consatat că recipentul respectiv nu a fost predat.

Ancheta internă nu este încă definitivă“, a declarat Ionel Ceaiu. Între timp şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Neamţ s-a autosesizat în ceea ce priveşte incidentul, fără precedent, de la Roman. Conform declaraţiilor preşedintelui acestui for profesional, Puiu Sîrbu, fiind vorba despre implicarea unui asistent medical şi declaraţiile fiind controversate, cazul urmează să fie analizat de către Comisia de etică şi deontologie profesională, care va vedea dacă la mijloc a fost vorba de malpraxis, din partea asistentului medical de la SAJ sau dacă vinovăţia se află în „curtea“ Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Concomitent, poliţiştii de la Secţia Rurală Ştefan cel Mare, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, desfăşoară propria anchetă. „S-a întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de neluare a măsurilor legate de securitate şi sănătate în muncă“, a precizat Georgiana Moşu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Rămîne de văzut ce vor stabili verificările declanşate în acest caz de către instituţiile menţionate mai sus şi dacă se vor stabili vinovăţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending