Contactează-ne

Actualitate

„Orfelinatul groazei“. Exhumare a primelor victime dintre copiii instituţionalizaţi la Păstrăveni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea a fost derulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc ■ unul din cadavre a fost exhumat la Păstrăveni, o fată de 17 ani, iar al doilea la Costişa, un băiat de 11 ani ■

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că în perioada 12 – 13 mai s-a desfăşurat o acţiune de exhumare a două dintre victimele Căminului spital pentru minori irecuperabili Păstrăveni, în vederea efectuării unei expertize medico-legale de către experţi din cadrul INML „Mina Minovici“ Bucureşti.

Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili Păstrăveni, situat în comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ, a fost înfiinţat la 1 octombrie 1966. Număr total de decese minori: 394 (241 decese între 1 ianuarie 1980-30 aprilie 1990); Căminul avea o capacitate de 130 de locuri, mărită pînă la 204 locuri, în 1989. La 1 octombrie 1966, din cei 130 de asistaţi, 10 erau sugari, 34 preşcolari, 80 de copii şi tineri cu vîrste cuprinse între 6 şi 18 ani şi 6 adulţi.

Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vîrstă 1-5 ani (235 cazuri), urmată de grupa 6-10 ani (73 cazuri), grupa 11-18 ani (77 cazuri), între peste 18 ani înregistrîndu-se 9 decese. Principalele cauze de deces consemnate în certificate sînt: encefalopatie cronică infantila – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorica şi oligofrenie – cîte 11 cazuri.

Căminul morţii de la Păstrăveni

IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanţă istorică cu privire la regimul comunist şi asistenţă în demersurile de arheologie contemporană. Expertiza arheologica a fost asigurată de dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Neamţ. În data de 12 mai a fost exhumată în Cimitirul de la Păstrăveni o victimă de sex feminin, care la momentul morţii avea vîrsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuţi în Căminul spital Păstrăveni, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil.

Cauza oficială a morţii tinerei a fost encefalopatia cronică. A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costişa. Victima, de sex masculin, avea vîrsta de 11 ani la momentul morţii, iar conform mărturiei tatălui, oferită reprezentanţilor IICCMER, copilul prezentase primele simptome de boală în jurul vîrstei de 5 ani, însă internarea la Păstrăveni a survenit doi ani mai tîrziu, chiar în zilele de Crăciun.

Cauza oficială a decesului a fost anorexie neurogenă. Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali. Demersul este parte a acţiunii de urmărire penală dispusă la nivelul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în baza denunţului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Fragmentele osoase recuperate urmează a fi examinate în cadrul anchetei.

„Mi-am propus ca în mandatul meu să prioritizez, împreună cu colegii mei, proiectele care au ca obiectiv acţiunile de investigare a crimelor şi ororilor petrecute în perioada regimului comunist. Căminul spital de la Păstrăveni a fost numit «orfelinatul groazei», pentru modul în care au fost trataţi acei copii, aşadar, consider că avem cel puţin datoria morală, faţă de victime, de a afla adevărul despre crunta şi injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist. Doresc să le mulţumesc pentru implicare procurorilor care se ocupă de acest caz şi să îi asigur că vor primi tot sprijinul Institutului, în ceea ce priveşte cercetarea şi documentarea cazurilor. Imediat ce ancheta va fi finalizată vom comunica rezultatele obţinute“, a declarat Daniel Şandru, preşedintele IICCMER.

Tratamente inumane şi 394 de decese confirmate în perioada 1966 – 1990

Pe 31 mai 2007, IICCMER a sesizat Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvîrşirea infracţiunii de tratamente neomenoase, prevăzută de art. 358 alin.1, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal şi art.5 Cod penal, prin organizarea unui regim caracterizat de tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflaţi în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni, judeţul Neamţ, în perioada 01.10.1966 – 30.04.1990, cu consecinţa a 394 de decese confirmate.

În denunţul depus, IICCMER a susţinut că agenţi ai Statului Român au organizat, implementat şi controlat un regim caracterizat prin alimentaţie necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condiţiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare şi uneori chiar de familie. Alături de procurori, la exhumare au mai participat organe de poliţie, medici legişti din cadrul INML Bucureşti, experţi ai Institutului Naţional de Expertize criminalistice.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiintific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rînd, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastra post-totalitară. Nu în ultimul rînd, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending