Contactează-ne

Prima pagină

„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aproape toate prevederile Legii Educației au fost amânate, chiar dacă au intrat în vigoare ■ naveta cadrelor didactice va fi decontată de primării în funcție de banii pe care îi au autoritățile locale ■ salariile au fost înghețate, iar angajările în învățământ sunt blocate ■ foarte multe drepturi sociale au fost amânate sau menținute la nivelul celor de anul trecut ■

Se știe deja că prevederea referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, așa numita „Ordonanță trenuleț” suspendă și o serie de drepturi financiare în sistemul Educației, prevăzute în Legea 198/2023.

Cum Ordonanța austerității a fost dată în prejma Sărbătorilor de iarnă, când țara a fost, practic, „închisă” din 20 decembrie și până în ianuarie, nimeni nu a făcut prea multe lucruri pentru a lămuri situația. Referindu-ne la domeniul Educației am contactat conducerea FSLI Neamț, pentru o analiză a acestor prevederi și a modului de acțiune a sindicatelor.

Secretara FSLI Neamț, Gabriela Grigore, ne-a făcut câteva prezizări referitoare la ceea ce se întâmplă în județul Neamț din punct de vedere al sindicatelor. „Noi am făcut o primă analiză a conținutului actului normativ  și am analizat, punctual, prevederile acestuia. Ne aflăm în plin proces de comunicare cu sindicatele din școli. Ne vom întâlni în Biroul Operativ al FSLI Neamț, luni, 13 ianuarie 2025, pentru a analiza conținutul ordonaței austerității.

Suntem în contact și cu Federația și culegem opiniile oamenilor din școli pentru a putea stabili pașii, pe care-i avem de urmat față de conținutul actului normativ. Dezamăgirea nostră este legată de faptul că majoritatea prevederilor acestora, prevăzute în Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2023, se află în al doilea an de prorogare (amânare n.r).

În conformitate cu Ordonanța austerității ele urmează a fi prorogate până în 2026-2027. În funcție de semnalele din fiecare județ, la nivelul FSLI se vor contabiliza toate reacțiile sindicatelor din școli și, în funcție de ceea ce se întâmplă în teritoriu se va convoca o ședință a Colegiului liderilor naționali,  în care se vor stabili măsurile ce vor fi luate”, a declarat Gabriela Grigore.

Analizând punctual toate prevederile „Ordonanței trenuleț”, am reușit să ne facem o idee despre efectele acesteia în sistemul de Educație. „Dacă ne referim la decontarea navetei cadrelor didactice, este vorba de prorogarea conținutului legii privind decontarea acesteia prin prisma interpretării prevederilor Legii 198/2023,  care stipula ca acest decont se va face de către primării din finanțarea de bază, care se primește de la Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar.

Nu s-a prorogat decontul navetei pe vechea lege, care este în aplicare, ci pe noua lege. Cadrele didactice navetiste beneficiază de decontul de navetă pe vechea lege, sumele fiind asigurate din bugetele unităților administrative. Din câte știm noi, la ora aceasta există o serie de primării care au restanțe la acest capitol. De exemplu una din primăriile cu restanțe este, după  ceea ce știm noi, Primăria Roman.

Avea ceva întârzieri în decontarea navetei, legate de interepretarea greșită a legii. Am luat legătura și cu cei doi inspectori școlari generali (Ionuț Ciocoiu și Dana Păiuș-  n.r) care sunt și consilieri locali. Știu că la o rectificare bugetară de la sfârșitul anului au mai fost prevăzute câteva sume, dar rămâne să vedem cum se vor lichida aceste restanțe”, a mai spus Gabriela Grigore.

Primarul Romanului, Laurențiu Leoreanu, a declarat că au fost achitate toate restanțele: „Suma plătită în 2024 din bugetul local pentru naveta cadrelor didactice a fost de 391.548 lei pentru cele 157 de persoane care fac naveta. La 31 decembrie a fost achitată întrega sumă, neexistând restanțe. Unitățile școlare solicită suma necesară trimestrial, atunci când înaintează și documentele justificative. Pentru 2025 se vor relua deconturile după adoptarea bugetului”.

De remarcat, însă, și faptul că membrii Consiliului Economic și Social care au analizat conținutul Ordonanței austerității au dat aviz negativ prevederii Ordonanței, e drept, consultativ, cu mențiunea: „În prezent, primăriile refuză decontarea navetei personalului din învăţământ. Menționăm că, de la apariția Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, personalul din învățământ nu mai beneficiază de decontarea navetei, deoarece articolul a fost prorogat în fiecare an, dar nu s-au transmis precizări clare primăriilor pentru decontare“.

Salarii înghețate, angajări blocate, drepturi amânate

Salariile în Educație sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși grilele care prevăd o creștere a retribuțiilor cu 50% au fost trimise la Ministerul Muncii de către conducerea Ministerului Educației.  Concursul de Titularizare și angajările din Educație sunt blocate în 2025, cu excepția posturilor unice, adică acolo unde există un post cu atribuții, care nu poate fi acoperit de personalul existent.

Primele de carieră didactică și primele de carieră profesională vor fi acordate doar în măsura în care ele vor fi primite din fonduri europene nerambursabile, acestea fiind cheltuieli de dezvoltare profesională. Se estimează că la nivelul întregului sistem ar fi vorba de 2,12 miliarde lei.

Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți,  ar putea fi și ele suspendate în anul 2025, în condițiile în care în anul 2023 au beneficiat aproximativ 600.000 copii, suma alocată din fonduri europene fiind anul trecut de 12 milioane de euro.

Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate și doar în orașele în care ei studiază. Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, din ambele legi ale Educației nu se va aplica nici în 2025, acesta fiind al 12-lea an consecutiv când această prevedere legală nu este respectată și aplicată de Guvern.

Al 12-lea an al neaplicării legii: nu există răspundere guvernamentală 

Cum nu există o lege a răspunderii guvernamentale, este al 12-lea an consecutiv când nu există vreo consecință a neaplicării legii, în condițiile ”dezmățului financiar”, din anul electoral trecut. Masă caldă sănătoasă la școală se va acorda doar în limita sumei de 1,1 miliarde lei, pentru școlile prinse în proiect anul trecut, în ciuda faptului că în programul de guvernare era prevăzută implementarea mesei calde pentru cel puțin un million de elevi.

Reorganizarea inspectoratelor școlare și a Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) este și ea amânată. Se renunță și la înființarea Centrului Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică (CNFDCD),  organism care asigura formarea inițială și continuă a personalului din sistemul de educație.Aceeași soartă o are și Centrul Național pentru Educație Incluzivă, prevăzut și el tot în ultima lege a educației.

Profesorii care coordonează implementarea proiectelor nu pot fi plătiți suplimentar, nu pot fi remunerați din banii din proiect și în continuare nu pot fi recompensați cu reducerea normei didactice. Creșterea cu 25% a costului standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, prevăzută în legea educației este și ea amânată la aplicare până în septembrie 2026, fără nicio justificare bazată pe studii sau date.

Bursele sunt înghețate, atât pentru elevi cât și pentru studenți, la valorile din 2024. Voucherele pentru elevii cu CES – cerințe educaționale speciale – sunt amânate până în septembrie 2026, fără să existe vreo explicație față de cei peste 100.000 de elevi aflați în această situație și față de părinții acestora. De asemenea, nu există o analiză asupra impactului măsurii sau al lipsei acesteia.

Neaplicarea limitării numărului de elevi în liceu, la o medie de 22, cu maximum 26 se amână pentru septembrie 2026. Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul 1 nu pot să-și reducă norma de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede Legea 198/2023, potrivit proiectului de OUG, care nu oferă nicio fundamentare a acestei măsuri, rămânând în vigoare doar rducerea normei pentru cei cu 25 de ani vechime, așa cum era în vechea lege.

Acordarea premiului cadrelor didactice pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității, este amânată la aplicare și anul acesta.  Este vorba de acel fond suplimentar aflat la dispoziția consiliilor de administrație din școli prin care puteau fi recomnpensate cadrele didactice cu rezultate meritorii.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending