Contactează-ne

Actualitate

Ordin de încetare a mandatului lui Harbuz. Se schimbă majoritatea?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ordinul a fost emis de prefectul de Neamţ

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a emis, pe 28 aprilie, un ordin privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de ales local al lui Liviu Harbuz, consilier local la Piatra Neamţ. Locul acestuia a fost declarat vacant şi va fi ocupat de următorul pe lista de consilieri locali a celor de la Pro România Neamţ.

Rămâne de văzut dacă va exista o contestare a acestui ordin şi, dacă da, ce va decide instanţa de judecată. Decizia prefectului vine la ceva timp după ce Liviu Harbuz a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizie definitivă, pe motiv că, deputat fiind la acea vreme, a deţinut şi un PFA. Judecata cu Agenţia Naţională de Integritate a durat ani buni, vreo şapte, iar în final decizia definitivă a fost defavorabilă lui Liviu Harbuz. Între timp, acesta ajunsese consilier local de Piatra Neamţ şi era chiar în cărţi pentru funcţia de viceprimar.

Asta pe vremea când funcţiona, măcar declarativ, la Neamţ alianţa dintre PNL, USR şi Pro România. Între timp, Pro România Neamţ a sărit în barca PSD, măcar în parte, deşi Liviu Harbuz a rămas fidel alianţei amintite. Ba chiar a fost artizanul unei “manevre” politice interesante. După ce Înalta Curte l-a declarat definitiv incompatibil, a anunţat că intenţionează să demisioneze din Consiliul Local Piatra Neamţ.

Manevra sa a avut darul să le dea peste cap strategia social-democraţilor de a ţine CL incomplet pentru a nu putea fi aleşi viceprimarii. Bazându-se pe demisia anunţată de Harbuz, PSD nu şi-a mai “convins” vreun ales propriu să demisioneze din CL, cum făcuse în trecut, numai că, în şedinţă, Harbuz a anunţat că renunţă la intenţia de demisie şi a rămas consilier. Aşa s-a făcut că, într-un CL în formulă completă, a fost ales viceprimar Alin Lehăduş. Iar Harbuz nu a mai demisionat nici ulterior, aşa că a votat şi pentru alegerea celui de-al doilea viceprimar de Piatra, în persoana lui Marius Irimia.

Social-democraţii s-au repliat însă şi au contestat alegerea celor doi viceprimari, la Prefectură, susţinând că Harbuz nu mai avea cum, juridic, să renunţe la demisie. Sau la intenţia de a demisiona, odată ce aceasta fusese înregistrată la primărie. Prefectul de Neamţ le-a dat dreptate social-democraţilor şi viceprimarii au fost suspendaţi după ce s-a apelat la instanţa de judecată. Care se va pronunţa… când se va pronunţa. Între timp, Liviu Harbuz a rămas consilier local până… la actualul ordin de prefect.

Majoritatea, calcule complicate

Plecare lui Harbuz din CL Piatra Neamţ duce la o serie de calcule complicate privind cine va avea majoritatea în acest for local. Mandatele, 23 la număr, sunt împărţite astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, câte două Pro România şi ALDE.

Până acum, primarul liberal Andrei Carabelea a putut miza pe o majoritate PNL – USR – PRO, de 12 mandate, ba chiar uneori şi pe un vot de la ALDE. Dacă Harbuz pleacă, e de văzut dacă înlocuitorul său va fi în tabăra PNL sau în cea PSD, cum sunt colegii de la judeţ. Şi dacă înlocuitorul lui Harbuz virează spre PSD, de ce nu ar face acelaşi lucru şi cel de al doilea consilier? Moment în care PSD şi PMP plus PRO şi cu măcar un vot ALDE ar avea 12 voturi, adică majoritate simplă.

Dacă l-ar convinge şi pe al doilea ales ALDE să li se alăture ar avea chiar 13 voturi şi chiar şi-ar putea permite “luxul” să nu mai ţină cont de “orientarea” celui de-al doilea consilier PRO, care până în prezent a fost fidel PNL. Aşadar, plecarea lui Harbuz din CL Piatra Neamţ ar putea schimba majoritatea. Evident, e important ce va decide cel care îl va înlocui. Dar… vom vedea la proxima şedinţă ce ne rezervă viitorul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Evaluare Naţională cu sesiune specială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ministerul a modificat calendarul desfăşurării examenului pentru elevii clasei a VIII ■ acesta se va desfăşura în perioada 7 iunie - 4 iulie ■ absolvenţii care nu au putut susţine examenul vor participa la o sesiune specială ■

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, factorii de decizie din sistemul de educaţie au fost nevoiţi să ajusteze diverse acte normative, din cauza faptului că a fost afectat grav şi procesul de învăţămînt. La sfîrşitul lunii trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a elaborate Ordinul 3744 din 28 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 5455/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a.

Astfel, conform actului normativ amintit a fost fixat Calendarul de desafăşurare a Evaluării Naţionale după cum urmează. Între 7 şi 11 iunie 2021 va avea loc înscrierea pentru examen; 22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la Matematică; 25 iunie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 29 iunie – între orele 16 şi 19 şi 30 iunie – între orele 8-12 – depunerea contestaţiilor; 30 iunie – 4 iulie – soluţionarea contestaţiilor, iar pe 4 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Ca element de noutate, anul acesta este introducerea unei sesiuni speciale, destinate candidaţilor care, conform unui certificat medical, nu s-au putut prezenta în sesiunea anterioară. Conform actului normativ candidaţii aflaţi în situaţia menţionată vor putea înscrie în perioada 7 şi 11 iunie 2021; 5 iulie – Proba la Limba şi literatura română; 6 iulie – proba scrisă la Matematică; 7 iulie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 9 iulie – afişare rezultate înainte de contestaţii (pînă la ora 12.00); 9 iulie, între 14 şi 20 – depunere contestaţii; 10-11 iulie – rezolvare contestaţii; 12 iulie – afişare rezultate finale. În judeţul Neamţ sînt aştepaţi la examenul de Evaluare Naţională 3.660 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Trending