Contactează-ne

Actualitate

Oraşul furat sub ochii noştri: Totuşi, unde sunt pietrenii?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Titlul acestui articol, unul de opinie şi care se doreşte a fi un manifest pentru salvarea Bazei Hipice şi a Telegondolei, e o parafrazare a versurilor celebrei poezii „Capul de la Turda”.

Ultima strofă a acestei poezii ce acuză, pe drept, că românii au lipsit când străinii l-au tăiat pe Mihai Viteazul, spune aşa: Capul lui Mihai Viteazu ne-a lăsat numai cu trupul,/Nu contează că străinii nu aveau nici pic de scrupul,/Eu, de-o singură-ntrebare, mă scârbesc şi mă mai mânii/Totuşi unde-au fost, românii? Totuşi, unde sunt românii?.

Versurile mi-au revenit în minte văzând cum, zilele acestea, mulţi pietreni sunt absenţi şi nu înţeleg unde sunt şi de ce lipsesc, în vremea în care nişte şmecheri, poate străini, poate chiar de pe aici, vor să fure o halcă din oraş.

O halcă mare, o halcă importantă: terenurile de la Baza Hipică şi, victimă colaterală, Telegondola. Pentru că e un articol de opinie, spun apăsat ce cred: adevărata miză a tunului care se produce în aceste zile prin împingerea la faliment a societăţii Perla Invest este nu Telegondola, ci terenurile de la Baza Hipică. Iar eu, personal, sufăr mai mult pentru acele terenuri, dacă se pierd, decât pentru Telegondolă. A nu se înţelege că soarta telegondolei îmi este indiferentă.

Planul şmecherilor a fost clar şi, cel puţin acum, devine evident: au inventat o societate, Perla Invest, pe care au umflat-o artificial în primii ani de existenţă ca să pară viabilă, puternică, şi ca să poată să îi dea fără să comenteze nimeni “giuvaierul coroanei”, terenurile de la Baza Hipică.

După ce mârşăvia cu “înzestrarea” Perlei s-a produs, i-au tăiat porţia de “steroizi” financiari şi societatea s-a arătat a fi ceea ce era de fapt: o “perlă” falsă îndopată cu bani publici, de fapt o “mârţoagă” care era numai bună de tăiere, adică de faliment.

Dar falimentul nu era fără folos pentru şmecherii care au dospit planul mârşav: terenurile de la Baza Hipică urmau să fie vândute pe nimic şmecherilor.

Dacă vi se pare că fabulez, vă rog să îmi permiteţi să vă reamintesc ce s-a întâmplat în urmă cu vreo şase ani. Făcând apel la texte publicate în Monitorul de Neamţ.

Atunci, terenurile de la Baza Hipică au fost scoase la licitaţie şi au fost vândute pe preţuri de nimic. N-o spun eu, a spus-o instanţa de judecată: “Asa cum arãtam si în alte editii ale cotidianului Monitorul, douã au fost motivele care au dus la anularea celor douã licitatii în urma cãrora o bunã parte din terenul aflat sub Baza Hipicã Piatra Neamt au fost înstrãinate de cãtre ANAF în contul datoriilor pe care Perla Invest le avea la bugetul de stat. Primul se referã la pretul derizoriu cu care au fost vîndute cele douã parcele, iar cel de-al doilea motiv a fost acela cã firma adjudecãtoare nu întrunea conditiile de participare la licitatie” – text publicat în Monitorul de Neamţ.

Ce a spus atunci instanţa? Că terenurile au fost vândute la preţ derizoriu. Asta se vrea şi azi şi vă reamintesc că, azi, când vorbim, terenurile de la Baza Hipică sunt evaluate la sub 20 de euro metrul pătrat. De aia vor şmecherii să se ajungă la falimentul Perla Invest. Ca terenurile să ajungă din nou pe tarabă, la preţuri derizorii.

Atunci instanţa le-a stricat şmechereala, dar ei nu au renunţat şi vor să o pună în practică azi.

Cum de atunci nu au putut şmecherii să-şi ducă la bun sfârşit planul mârşav? Citez tot din Monitorul de Neamţ:

“Cãldura sufocantã de ieri dupã-amiazã nu i-a tinut la umbrã pe cãlãretii veniti la concursul de cãlãrie de la Piatra Neamt, acestia acceptînd sã iasã la o actiune de protest. A fost o paradã sumbrã de aceastã datã, în care au constrastat tãcerea sportivilor cu pancarte si strigãtul de disperare a lui Costache Lupu, presedintele Clubului Sportiv Ecvestru Piatra Neamt, pentru a nu dispãrea Baza Hipicã. Cîteva zeci de practicanti si iubitori ai sportului cãlare au defilat ieri prin centrul urbei, unii pe jos, altii în trãsuri, în speranta cã autoritãtile nu vor rãmîne insensibile la problemele lor.

Dotati cu pancarte, sportivii au cãutat sã le arate celor care detin frîiele administratiei si politicii nemtene, cã trebuie fãcut ceva pentru salvarea Bazei Hipice. Sintagme precum „Crimã ecvestrã“, „Salvati Baza Hipicã“, sau „Iasiul sustine Baza Hipicã“ puteau fi citite pe pancartele purtate de reprezentantii cluburilor participante la concursul de la Piatra Neamt. Lumea care era pe drum se oprea si cãuta sã se dumireascã despre ce e vorba, mai ales cã întreg convoiul de protestatari era încadrat de masini ale jandarmilor, politistilor si Salvãrii. Spre marea surprindere a publicului, unul dintre sportivi, îmbrãcat în costumul alb de cãlãret, împingea cãrutul în care era un copilas de cîteva luni. Tatãl sãu spera cã prin efortul de ieri al tuturor celor care au venit la protest, micutul va avea sansa de a cãlãri la Piatra Neamt, asa cum i s-a întîmplat si lui pînã acum.

Costache Lupu, presedinte al CS Ecvestru Piatra Neamt, dotat cu un microfon pentru a fi auzit în cele patru zãri, relata despre istoria bazei sportive si cum a ajuns ea sã fie scoasã la vînzare. Vinovati erau gãsiti consilierii locali si conducerea primãriei pietrene, care au activat în mandatul trecut. „Au trecut Baza Hipicã din domeniul public în domeniul privat si a fost datã cãtre societatea Perla Invest. Aceastã societate nu si-a plãtit dãrile cãtre stat, motiv pentru care Finantele i-au pus sechestru pe bunuri. Situatia s-a complicat pînã cînd s-a ajuns la organizarea licitatiei pentru a se executa bunurile ipotecate. Asa cã luna trecutã, la a doua strigare, s-a vîndut o primã parcelã din Baza Hipicã, în suprafatã de 1.000 de metri pãtrati. Vor mai urma si alte licitatii pentru vinderea altor parcele. Este un dezastru ce se întîmplã la Piatra Neamt“, i-a informat Costache Lupu pe locuitorii urbei”.

Da, atunci pietrenii, nemţenii, şi nu numai, nu au dormit pe ei. Atunci au fost prezenţi. În stradă, dacă a fost nevoie şi le-au dat şmecherilor peste botul pe care deja se lingeau gândindu-se că au “halit” terenurile de la Baza Hipică.

Aşa că azi, întreb din nou: Totuşi, unde sunt pietrenii? Baza Hipică, şi nu numai, e din nou în pericol. Mai sunt pietreni în viaţă? Eu sper că da şi că înţeleg că iarăşi oraşul are nevoie de ei.

Legendă foto: Imaginea este din vremurile în care pietrenii nu… lipseau.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Titi

    23 noiembrie 2022 at 6:09 PM

    Lasati,lasati……vrajeala. Perla Invest este chiar fosta Primariei. Plătirea datoriilor de catre oameni este pură nebunie. Fier vechi,un simbol al coruptiei! Mos Costache sa tacă, a fost la picioarele tuturor politicienilor pentru 3 lei,a vrut si functii, Baza hipica demult este doar a bogatilor care si duc copiii acolo. Sa o închidă, nicio perdere…poate isi face Kober o vila acolo si se reface gradina Zoo.

  2. Popescu

    25 noiembrie 2022 at 3:54 PM

    Cine și de ce a acceptat Planul de reorganizare al Perla Invest? De ce în Planul de reorganizare apare faptul că terenul de la Baza hipică va fi vândut spre finalul perioadei de reorganizare și de ce au acceptat prețul de evaluare a terenului? Cine are interes în falimentarea Perla Invest? În condițiile în care se vinde „piciorul” telegondolei de la gară, Perla rămâne fără venituri și nu va avea cu ce plăti restul datoriilor și, ghici, ce se va întâmpla? Va intra în faliment! Mă întreb, dacă primăria vrea să salveze Perla, de ce nu cumpără Telescaunul, pentru că oricum pârtia de schi și toate accesoriile (sistem de iluminat, instalație apă, tunuri de zăpadă, Ratrak, sistem de supraveghere etc.) sunt în proprietatea primăriei și nu aduc niciun beneficiu pentru Perla, ba aduc pagube.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea

Actualitate

.u.e UE

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Atât mi-a venit în minte după ce azi, 8 decembrie, an de graţie 2022, “fraţii” europeni ne-au demonstrat din nou că pentru ei suntem, cel mult, ruda săracă. Care poate cel mult să stea la poartă, dacă vine cu daruri în vizită, dar nu are ce căuta în casă. Pe cale de consecinţă, Austria şi Olanda s-au opus intrării noastre în Schengen.

Bineînţeles, că doar nu suntem idioţi, cu largul concurs al celorlalţi, franţuji, nemţălăi, etc. Austria a fost călăul care şi-a asumat securea, că doar le-am dat tot, inclusiv codrul care era (singur) frate cu românul, şi nu mai avea nimic de luat, deci nimic de pierdut.

Olanda a fost mai perversă ca o curvă din port (Constanţa, eventual) şi a spus că nu a votat împotriva noastră, ci doar împotriva Bulgariei, dar… ghinion, eram “la pachet”. Cam ca un violator care siluieşte două fetiţe ce mergeau de mână prin pădure, dar faţă de una se “scuză” spunând că de fapt îi era “poftă” doar de cealaltă, dar, ce să-i faci, erau împreună pe potecă.

Iar restul “fraţilor” europeni au asistat la violul urmat de execuţia victimei mimând indignarea şi nemulţumirea, dar de fapt fiind mai mult decât bucuroşi de deznodământ. Nişte voyerişti libidinoşi care nu pot să-ţi provoace decât scârbă.

Aşa că, deşi sunt inamicul plăcuţelor suedeze de orice fel, iar zisa cu Puie Monta m-a revoltat, chiar dacă pe Ponta, şi alţii ca el, şi partidul/partidele lui nu l-am halit niciodată nici cu un kilogram de lămâi, azi, după raptul de la Consiliul JAI de la Bruxelles, nu mi-a venit în cap decât .u.e UE.

În rest… numai de bine. Fraţii europeni rămân doar ei fraţi, noi rămânem tot singuri la părinţi şi tot la răscruce de imperii şi interese, dar şi cu blestemul să avem în ultimii ani doar conducători care cred că a sta capră e semn de diplomaţie nu de maximă curvăsăreală.

Şi care încearcă să se autoconvingă şi să ne convingă că vreun “gospodar” european, după ce a muls capra românească de a lăsat-o costelivă, o va lua cu el în “living” în loc să o lege cu belciug într-un grajd răpciugos. N-ai să vezi, aşa cum nici azi nu am văzut.

Poporul e.. inert şi-i suportă şi-i (re)voteazăpe “căprarii” care s-au cocoţat în fruntea neamului şi au vândut pe nimic tot, de am ajuns de batjocura Europei.” Fraţii” ăştia occidentali ne zic europeni când e vorba să le dăm, şi le-am dat tot ce-am avut, dar nu ne scot din ţigani hoţi şi cerşetori când cerem şi noi ceea ce merităm.

Dar noi acceptăm şi ne probabil chiar ne bucurăm că suntem trataţi în halul ăsta. Am devenit un neam de masochişti pe care nici nu-i mai interesează cine mânuieşte biciul. Aşa că să nu ne mire că suntem şi, tare mi-e teamă, vom fi încă mulţi ani şi bătuţi, şi cu banii luaţi. Aşa ne trebuie, pentru că doar asta merităm.

A, să nu uit, “cestitamo Croaţia”. După “slava Ukraini”. Că până să ajungem să avem de ce să spunem şi “felicitări România”… mai avem de aşteptat. Poate viitoarele generaţii… că noi stăm şi ne uităm şi mugim ca viţeii la poarta Schengen-ului. Şi la câte alte Înalte Porţi.

Aşa că… MUUUU UE.

Citește știrea
Advertisement
Trending