Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

ORASUL FÃRÃDELEGILOR

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un nou atentat mafiot?

• o limuzinã de lux ce apartine lui Petru Voroneanu, a fost distrusã într-un incendiu dubios • BMW-ul X5, în valoare de peste 60.000 de euro, a ars ca o tortã • autoturismul nu era asigurat, afirmã Petru Voroneanu • acesta mai spune cã incidentul nu are nici o legãturã cu recentul rãzboi dintre asa zisele clanuri Tîtã si Donose • politistii nu exclud varianta unui atac mafiot, însã o studiazã si pe cea a unui scurtcircuit • anchetatorii vor stabili dacã incidentul are vreo legãturã cu amenintãrile primite de unii membri ai familiei Voroneanu sau cu niste asa-zise datorii neachitate • seful Politiei spune cã locuitorii nu au motive sã intre în panicã •

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului dintre asa-zisele clanuri ale lumii interlope pietrene (Tîtã si Donose), cã a apãrut o altã poveste cu iz mafiot. Este vorba de distrugerea într-un incendiu izbucnit în noaptea de duminicã spre luni, a unei limuzine de lux, proprietatea lui Petru Voroneanu, în vîrstã de 24 de ani. Si gurile rele s-au grãbit sã afirme cã la mijloc ar fi vorba de un atac pus la cale intentionat. Petru Voroneanu a afirmat cã întîmplãrile nu au nici o legãturã cu recentul scandal dintre clanurile Tîtã si Donose si cã nu are nici o bãnuialã despre un posibil incendiator. „Eram în casã, pentru cã locuiesc în apropiere, cînd am auzit o bubuiturã. Am crezut cã a luat foc o casã, însã cînd m-am uitat pe geam, am vãzut masina mea în flãcãri. Nu stiu ce s-a întîmplat, însã nu cred cã a fost un scurtcircuit. Masina este nouã. Am adus-o în luna decembrie din Germania“, a declarat Petru Voroneanu. Acesta a mai spus cã autoturismul l-a costat peste 60.000 de euro si cã nu era asigurat, ceea ce înseamnã cã el nu va primi nici un leu despãgubire. Ieri dimineatã, locul unde se afla autoturismul ars, la intersectia strãzii Titu Maiorescu cu Bistritei, era întesat de pompieri si lucrãtori de politie, inclusiv criminalisti. Pompierii au studiat autoturismul, însã niciunul nu a tras o concluzie clarã.

Rãzbunare sau scurtcircuit?

„Nu putem spune ce s-a întîmplat, pînã cînd nu finalizãm cercetãrile“, a declarat un pompier aflat la fata locului. Aceeasi pozitie au adoptat-o si politistii. „Nu ne putem pronunta încã în cazul incidentul de azi-noapte. Împreunã cu specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã urmeazã sã stabilim care au fost cauzele acestui incendiu. Existã un martor care afirmã cã focul a izbucnit de sub capotã, ceea ce ar putea însemna cã focul s-a datorat unui scurtcircuit. Posibil de la sistemul de alarmã. Este o variantã pe care noi o studiem cu atentie. De asemenea, vom verifica si alte piste“, a declarat comisarul sef Aurelian Vase Soric, seful Politiei Neamt. Celelalte douã piste, din informatiile pe care le detinem, ar fi presupuse amenintãri primite de proprietarul masinii, ca urmare a unei posibile datorii neachitate. Acest aspect va fi elucidat si dacã Petru Voroneanu va colabora cu politistii. El, însã, a negat în fata reporterilor de la „Monitorul“ aceastã variantã. Trebuie precizat cã ancheta se aflã în lucru la Serviciul de investigatii criminale. Unul dintre ofiterii care se ocupã de caz ne-a declarat, sub semnul anonimatului, cã cel mai probabil în dosar se va solicita o expertizã tehnicã care va clarifica modul în care functioneazã alarma unui BMW X5 si dacã este posibil ca o defectiune tehnicã sã fi stat la baza acestui incident. Întrebat dacã ultimele întîmplãri petrecute în lumea interlopã nemteanã constituie un pericol pentru cetãteni, comisarul sef Aurelian Vasea Soric a declarat: „Evenimentele din ultimele zile nu sînt de naturã sã îngrijoreze. Politia Neamt este pregãtitã sã intervinã în orice moment. Important este sã anticipãm si sã descurajãm astfel de manifestãri“.

Piatra Neamt, locul unde ard noaptea limuzine Din Moldova, orasul Piatra Neamt pare a fi lider la capitolul limuzine incendiate, sute de mii de euro fiind transformate în scrum în urma unor actiuni mafiote. Nici unul dintre aceste cazuri nu a fost rezolvat, toate figurînd în evidente cu autori necunoscuti. Primul incident de acest gen s-a înregistrat în ianuarie 2005, cînd masina judecãtorului Cristian Catanã, pe atunci încã magistrat, un Audi A4, a fost incendiat de persoane necunoscute, pompierii stabilind atunci cã focul a fost pus intentionat, flãcãrile declansîndu-se din partea de jos a autoturismului, pe cauciucuri fiind turnat un lichid inflamabil. Apoi, în luna noiembrie 2005, o limuzinã Audi A8, proprietatea lui Gheorghe Mararu, a fost distrusã într-un incendiu înregistrat pe bulevardul Traian, în zona sediului Asirom. Masina a luat foc în partea din fatã-stînga, dar si în spate, la portbagaj. Interventia rapidã a pompierilor a fãcut ca masina sã fie distrusã doar în proportie de 25%, fiind afectate motorul, farurile, capota, portbagajul si calculatorul de bord. Incendiul s-a dovedit a fi opera unei mîini criminale, în acest caz existînd probe foarte clare. Au fost gãsite urme de benzinã pe portierele masinii si pe cupolã, iar lucrul care a dovedit fãrã dubii cã focul a fost pus intentionat a fost o înregistrare video provenind de la o camerã de supraveghere instalatã chiar în balconul pãgubitului si care a filmat doi bãrbati ce turnau ceva, probabil combustibil, pe masinã. Curios este faptul cã incendiatorii au stat numai cu spatele cãtre obiectivul camerei, ca si cum ar fi stiut tot timpul cã sînt filmati.

Februarie 2006

În luna februarie 2006, douã autoturisme de lux apartinînd unor cunoscuti oameni de afaceri nemteni au fost incendiate de indivizi necunoscuti. În noaptea de 8 spre 9 februarie 2006, a ars un autoturism Porsche Cayenne, proprietatea lui Vasile Puchineanu, bunicul lui Gheorghe Cãtãlin Mararu, cunoscut afacerist pietrean, precum si un autoturism Audi A6 ce era preluat de Emil Junghiu, patronul firmei Prodprosper Piatra Neamt, de la firma Porsche Leasing. Limuzina lui Puchineanu era folositã de nepotul sãu, Cãtãlin Mararu, care în seara respectivã o parcase în zona hotelului Central. Focul a izbucnit la motorul masinii care a fost evaluatã la peste 100.000 de euro. Politistii si pompierii au fost de acord cã la mijloc a fost o mînã criminalã. În aceeasi noapte, indivizi necunoscuti au incendiat autoturismul Audi A 6, folosit de Emil Junghiu. Masina, care a ars în proportie de 90%, era asiguratã. Tot în februarie 2006, la Piatra Neamt a avut loc o tentativã de asasinat împotriva unui cunoscut interlop. Este vorba de Puiu Mironescu, în vîrstã de 34 de ani, care a fost împuscat cu o armã de foc, în fata blocului în care locuieste. Mironescu, care se întorcea acasã împreunã cu prietena sa, a fost acostat de un necunoscut, care, fãrã sã stea prea mult pe gînduri, a scos un pistol si a tras cel putin 5 gloante. Unul dintre acestea l-a lovit în craniu, iar altul în picior. Victima a reusi sã scape de criminal, fiind transportatã ulterior la spital, unde a primit îngrijiri medicale. La acea vreme, cazul a fãcut mare vîlvã, mai multi ofiteri de la IGPR venind la Neamt pentru a pune umãrul la rezolvarea cazului. Desi la acea vreme politistii erau încrezãtori în rezolvarea cazului, precum si a celor privind incendierile de masini, timpul a demonstrat cã nu a fost vorba decît de niste declaratii sforãitoare. Si asta pentru cã nici un incendiator nu a fost prins si nici individul care l-a împuscat pe Puiu Mironescu.

„Calendarul“ atacurilor comandate

9/10 ianuarie 2005. Un Audi A4, apartinînd lui Cristian Catanã (pe atunci judecãtor la Judecãtoria Piatra Neamt) a fost incendiat în spatele blocului. Paguba a fost de 7.000 de euro. 22/23 noiembrie 2005. Un Audi A8, a lui Gheorghe Mararu, asigurat pentru 65.000 de euro arde în fata blocului unde locuia proprietarul. 8/9 februarie 2006. Un Porsche Cayenne, apartinînd bunicului lui Gheorghe Mararu ia foc în parcarea Hotelului Central. Masina valora 100.000 de euro si era asiguratã pentru 55.000. 8/9 februarie 2006. Un Audi A6, proprietate a afaceristului Emil Junghiu este incendiat. Masina era asiguratã pentru 45.000 de euro. 23/24 februarie 2006. Un Renaul Megane, al firmei de lichidãri judiciare Elva Cont arde într-o parcare. Paguba este 50.000 de lei. 23/24 aprilie 2006. O vilã a lui Bogdan Mararu este incendiatã. Paguba a fost de circa 300.000 de lei. 9/10 mai 2006. Un Mercedes E270, a lui Bogdan Mararu, ia foc în fata blocului. Autorii sînt fimati cu o camerã video dar nu sînt identificati. Masina nu era asiguratã si valora 30.000 de euro. 10/11 februarie 2006. Puiu Mironescu, de 24 de ani, este tinta unui asasinat. Un necunoscut îl împuscã, trãgînd cîteva focuri de armã, douã gloante rãnindu-l.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Jandarmii si politistii sînt la datorie si de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cadrele celor douã instititutii vor fi în stradã pentru prevenirea evenimentelor nedorite

Jandarmeria si Politia Neamt au dispus intensificarea mãsurilor si suplimentarea efectivelor pentru asigurarea unui climat de ordine, sigurantã si liniste publicã, la nivel întregului judet, precum si pentru solutionarea operativã a sesizãrilor care vor veni în mini-vacanta dintre ani. „În perioada 30 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, jandarmii vor actiona zilnic, la nivelul judetului, pentru ca cetãtenii sã se poatã bucura de mini-vacanta prilejuitã de trecerea dintre ani în conditii de sigurantã si liniste publicã“, a declarat cãpitanul Marius Gãmãnut, purtãtor de cuvînt al Jandarmeriei Neamt. Pentru a preveni orice incidente ce ar putea tulbura ordinea publicã, precum si pentru descurajarea faptelor antisociale, jandarmii vor fi prezenti în stradã si vor patrula pe traseele de deplasare cãtre zonele unde se organizeazã evenimente, în zonele si arterele intens circulate, precum si în zonele aglomerate. De asemenea, ca urmare a afluentei de turisti, în aceastã perioadã Jandarmeria Montanã si-a suplimentat efectivele, fiind pregãtitã sã intervinã în situatii de urgentã, pentru salvarea celor aflati în dificultate. Inspectoratul de Jandarmi desfãsoarã în aceastã perioadã actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional, prin monitorizarea respectãrii legislatiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Jandarmeria recomandã persoanelor care participã la evenimente sã manifeste rãbdare, sã respecte indicatiile fortelor de ordine si sã evite implicarea în conflicte de orice naturã. În aceastã perioadã, pãrintii sînt rugati sã supravegheze cu atentie sporitã copiii, pentru a preveni eventualele accidente survenite în urma folosirii obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice. Cu ocazia trecerii în noul an, Jandarmeria Neamt ureazã tuturor un cãlduros La Multi Ani! În ceea ce priveste Politia, peste 500 de cadre, cu aproape 250 de autospeciale, vor fi la datorie în perioada mentionatã mai sus. Din totalul politistilor angrenati suplimentar, 400 sînt de la Ordine publicã, aproape 100 de la Rutier, iar restul de la Transporturi, Investigatii criminale, Investigarea criminalitãtii economice, luptãtori de la Interventia rapidã si de la Arme, explozivi si substante periculoase. Va fi monitorizat si traficul rutier, pe toate drumurile nationale, judetene si autostrãzi, pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea evenimentelor nedorite.

Citește știrea

Trending