Actualitate
Se trece la ora de vară
■ schimbarea de oră se va face sâmbătă, 30 martie spre duminică, 31 martie ■ ceasurile se dau cu o oră înainte și ora 3 devine ora 4 ■ ceasurile vor fi ajustate pentru a se potrivi cu schimbările sezoniere ale luminii naturale ■ odată cu trecerea la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, comparativ cu două ore în perioada orei de iarnă ■
În noaptea de sâmbătă 30 martie spre duminică 31 martie se trece la ora de vară. În această noapte ceasurile se dau cu o oră înainte și ora 03:00 devine ora 04:00. Atât răsăritul cât și apusul vor fi cu o oră mai târziu pe 31 martie, comparativ cu ziua anterioară. Astfel vom avea mai multă lumină seara, marcând începutul unei perioade în care ceasurile vor fi ajustate pentru a se potrivi cu schimbările sezoniere ale luminii naturale.
Această modificare a orei are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 20 martie 2024, moment în care ziua și noaptea au aceeași durată. Odată cu trecerea la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, comparativ cu două ore în perioada orei de iarnă. Această modificare va fi valabilă până la solstițiul de vară din 20 iunie 2024, când ziua va fi cea mai lungă din an.
Introducerea orei de vară a fost inițial concepută pentru a extinde perioada în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui, având un impact pozitiv asupra activităților desfășurate în aer liber, în special în agricultură. Sistemul cu ora de vară și ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, ca o măsură de economisire a energiei, în special în contextul unor perioade de criză sau instabilitate pe piața petrolului, cum ar fi cele din anii 1970.
Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel ca ora exactă rămâne aceeași, cu privire la minute și secunde.
De-a lungul anilor mai multe țări au decis să renunțe la această schimbare, iar Uniunea Europeană poartă deja discuții în acest sens. Multe state au renunțat recent la această practică, unele dintre ele invocând problemele de sănătate, ca motiv principal pentru a evita resetarea ceasurilor. În ultimii 10 ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Samoa, Siria și Uruguay au decis să renunțe la schimbarea orei.
Majoritatea țărilor europene practică schimbarea orei
Doar aproximativ o treime din țările lumii practică ora de vară, iar marea majoritate a acestora se află în Europa. Pe acest continent doar Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia nu își schimbă ora. În afara Europei, ora de vară este cel mai des întâlnită în America de Nord, unde unele părți din SUA și Canada o folosesc, precum și în America Latină și în Caraibe.
În unele țări, inclusiv în SUA, ora de vară este valabilă doar pentru o parte a țării. În SUA, Hawaii și cea mai mare parte a Arizonei, precum și unele teritorii, nu respectă ora de vară. Australia, Brazilia și Canada sunt într-o situație similară. De exemplu, în Australia, ora de vară nu este respectată în Queensland, Teritoriul de Nord, Australia de Vest, Insula Christmas sau Insulele Cocos (Keeling).
Deși Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, nici până în acest moment România, și nici alte țări, nu au luat o decizie în acest sens.
Site-ul ORA EXACTĂ.eu a anunțat când se schimbă ora din anul 2024 și până în 2035, după cum urmează:
-în 2024 ora se schimbă Duminică 31 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 27 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2025 Duminică 30 Martie +1 oră (ora de vară) Duminica 26 Octombrie -1 ora (oră de iarnă);
-în 2026 Duminică 29 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 25 Octombrie -1 ora (oră de iarnă);
-în 2027 Duminică 28 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 31 Octombrie -1 ora (oră de iarnă);
-în 2028 Duminică 26 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 29 Octombrie -1 ora (oră de iarnă);
- în 2029 Duminică 25 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 28 Octombrie -1 oră (oră de iarnă);
-în 2030 Duminică 31 Martie +1 oră (ora de vară) și Duminică 27 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2031 Duminică 30 Martie +1 oră (ora de vară) și Duminică 26 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2032 Duminică 28 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 31 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2033 Duminică 27 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 30 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2034 Duminică 26 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 29 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-în 2035 Duminica 25 Martie +1 oră (ora de vară) Duminică 28 Octombrie -1 oră (ora de iarnă);
-
Actualitate15 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate7 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitate2 săptămâni,
Ursul împușcat la Borlești era înregistrat cu GPS
-
Prima pagină2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare! Senatorul Liviu Brătescu demisionează din PNL, acuzând „cumetrii politice”
-
Eveniment2 săptămâni,
44 de hectare de teren arse în două zile