Contactează-ne

Actualitate

Opinii divergente pe seama crizei de medicamente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ farmaciștii susțin că lipsesc o serie de medicamente din gama antibioticelor, pentru boli psihice și oncologice ■ medicii de familie susțin că sunt altele, care le înlocuiesc ■

Este cunoscut faptul că sistemul de aprovizionare cu medicamente din România se confruntă, periodic, cu o criză. Cauzele acestor discontinuități în aprovizionare țin, în opinia reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, cât și a celor de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România de mai mulți factori: de la politica comercială a producătorilor, până la probleme de logistică și transport.

Președinta Colegiului Farmaciștilor Neamț, Ana Maria Stejar, a declarat pentru „Monitorul” că discontinuitățile de aprovizionare, care apar periodic, au cauze multiple, de la politica de preț, la motive comerciale, legate de aprovizionare și  până la războiului din Marea Roșie, știut fiind că materiile prime care sunt folosite la prepararea medicamentelor nu mai sunt fabricate în România, ci sunt importate din China și India.

În aceste condiții vapoarele trebuie să ocolească zona și ajung mai greu în Europa. „În toate farmaciile românești se simte o lipsă de medicamente și de foarte multe produse farmaceutice. Una din cauze se pare a fi legată și de conflictul din Marea Roșie, care afectează importul de materii prime, care se face, de regulă din Asia. Pe de altă parte, firmele importatoare invocă politica de prețuri din România”, a precizat Ana Maria Ștejar.

În 2022 și 2023, una dintre principalele cauze ale discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente a fost politica de preț mai ales în ceea ce le privește pe cele ieftine, în condițiile în care costurile substanțelor active și ingredientelor au crescut, pe plan mondial, semnificativ, uneori de peste 10 ori. România are o politică de preț pentru medicamente bazată pe cele mai mici prețuri dintr-un „coș“ de 12 state de referință: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia și Germania.

Așa cum se știe, materiile pe care le mai folosesc cele două fabrici românești de medicamente: Terapia Cluj și Antibiotice Iași se importă, în condițiile în care înainte de 1990 acestea erau produse la Azomureş, Oltchim, Colorom Codlea, Nitramonia Făgăraş, firme închise după Revoluție. Medicii de familie sunt, însă mai rezervați, în raport cu acest subiect, apreciind că farmaciile o duc încă bine.

„Din punctual meu de vedere, nu suferim din cauza lipsei de medicamente. Acestea pot fi înlocuite. Augumentinul, Amoxicilina, Ciproflaxacimul pot fi înlocuite cu altele, care acționează similar. Era o modă să fie prescrise aceste medicamente. Eu sunt medic din generația mai veche și în timpul regimului comunist erau puține medicamente și ne descurcam. Cele două fabrici, Terapia Cluj și Antibiotice Iași, fabrică medicamente.

Farmaciștii e bine să nu se plângă pentru că în România s-au deschis bănci și farmacii. Băncile au început să se mai închidă, în timp ce farmaciile încă proliferează și trăiesc foarte bine, atât ei cât și firmele care le aprovizionează. Se vând tot felul de suplimente alimentare, pe care le bagă pe gâtul pacienților. E adevărat că noua reglementare a modului de prescriere a antibioticelor îi afectează puțin, dar să nu plângem de grija farmacilor.

Cei care au investit în farmacii, care nu sunt în domeniu, cer performanță angajaților pentru a le asigura salariile. Noi prescriem medicamente în raport cu diagnosticul pacienților și nu cu nevoia de profit a farmaciilor”, a declarat Lucian Florin Costin, medic de familie la Stănița.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending