Contactează-ne

Actualitate

Intervenție chirurgicală laparoscopică extrem de laborioasă, premieră la spitalul din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadrele medicale au realizat o nefrectomie parțială laparoscopică, pacientul fiind diagnosticat cu o formațiune tumorală ■ este prima astfel de intervenție chirurgicală efectuată în afara unui centru universitar din zona Moldovei ■

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a anunțat pe pagina de Facebook o nouă operație în premieră la unitatea sanirară, una realizată recent. E vorba de o nefrectomie parțială laparoscopică, prima din județul Neamț.

„Aceasta reprezintă îndepărtarea doar a cancerului de la nivelul rinichiului, fără a scoate însă și rinichiul, acesta păstrându-și în continuare funcția în corp. Numai în ultimul an au fost efectuate 5 astfel de operații prin operație clasică (cu tăietură), dintre care una a avut un grad ridicat de dificultate fiind efectuată pe un rinichi în potcoavă.

Aceasta anomalie rară este caracterizată prin lipirea celor doi rinichi în partea inferioară,  iar orice complicație apărută în timpul operației putea duce la scoaterea ambilor rinichi și intrarea pe dializă. În urmă cu 2 săptămâni a fost efectuată prima astfel de intervenție prin abord laparoscopic, avantajul fiind inciziile mult mai mici și timpul de recuperare mai rapid.

Astfel, un pacient de 68 de ani care s-a prezentat pentru dureri abdominale difuze și lipsă de aer a fost diagnosticat iar în cursul investigațiilor prin Tomografie Computerizată cu o formațiune tumorală de 3/3 cm la nivelul rinichiului stâng. Având în vedere dimensiunea tumorii cât și poziția favorabilă s-a decis efectuarea acestei intervenții prin abord laparoscopic.

Durata operației a fost de 3 ore iar aceasta a decurs fără incidente, pacientul fiind externat vindecat la câteva zile postoperator”, se precizează în comunicatul de presă de pe pagina de Facebook a instituției. Intervenția a fost efectuată de doctorii Șova Edvin, medic primar urolog și doctor Cojocaru Ion, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Buhuși. Anestezia generală a fost asigurată de Grigore Monica, medic primar anestezie și terapie intensivă și as. Mineață Lăcrămioara.

Este prima astfel de intervenție chirurgicală efectuată în afara unui centru universitar din zona Moldovei, altele de acest tip fiind realizate doar la Institutul Oncologic din Iași. Investițiile în aparatură și personal de la spitalul Roman, dar și suportul conducerii cu privire la adoptarea de tehnici chirurgicale noi face posibil ca pacienții să beneficieze de servicii de calitate disponibile până acum doar în centrele universitare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending