Contactează-ne

Actualitate

Olimpiada de Benzi Desenate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea a avut loc în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ■ tema ediţiei inaugurale a fost „Povestea inelelor olimpice“ ■

Biblioteca „G.T. Kirileanu“ Neamţ a fost partener în proiectul naţional Olimpiada de Benzi Desenate, a cărei primă ediţie s-a încheiat recent. Competiţia a fost iniţiată de Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor de benzi desenate şi romane grafice şi Mădălina Corina Diaconu, jurnalist Radio România Cultural, cu scopul de a promova spiritul olimpic şi de a conştientiza valorile culturale naţionale, europene şi internaţionale în rîndul elevilor din ciclurile primar, gimnazial şi liceal.

Tema ediţiei inaugurale, „Povestea inelelor olimpice“, nu a fost aleasă întîmplător, întrucît în 2020 se împlinesc 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic. Cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu“ Braşov, prin Centrul de excelenţă pentru copii şi tineret, bibliotecile publice şi şcolare din întreaga ţară s-au alăturat proiectului, iar în perioada martie- noiembrie sute de elevi pasionaţi de a noua artă s-au înscris la concurs.

Proiectul s-a desfăşurat sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, filiala Caraş Severin şi Muzeul Municipiului Bucureşti. Iată lista cîştigătorilor din judeţul Neamţ. Clasa a II-a – menţiuni – Elisabeta Mitrea, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra Neamţ, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“ Neamţ; Tania Benchea, Şcoala Gimnazială Tămăşeni, Biblioteca Comunală Tămăşeni. Clasa a III-a, Locul I – Teodora Matei Enache, Biblioteca Comunală „V. Chirilă“ Gîdinţi, Şcoala Gimnazială Gîdinţi. Clasa a IV-a, Menţiuni – Petru Mihai Popa, Biblioteca Comunală „V. Chirilă“ Gîdinţi, Neamţ; Rafaela Maria Petrişor, Şcoala Gimnazială Tămăşeni, Biblioteca Comunală Tămăşeni; Sara Benchea, Şcoala Gimnazială Tămăşeni, Biblioteca Comunală Tămăşeni. Clasa a V-a, Locul III – Giulia Lucaci, Şcoala Gimnazială Tămăşeni, Biblioteca Comunală Tămăşeni.

Menţiuni – Ana Maria Divile, Şcoala Gimnazială Sagna, Biblioteca Comunală „N. Păduraru“ Sagna. Clasa a VI-a, Menţiuni – Diana Iosub, Şcoala Gimnazială „Elena Cuza“ Piatra Neamţ, Biblioteca Judeăeană „G. T. Kirileanu“; Emma Maria Grigoraş, Şcoala Gimnazială Moldoveni, Biblioteca „S. Porcescu“ Moldoveni. Clasa a VIII-a, Locul I – Alessio Roberto Antochi, Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ Roman, Biblioteca Comunală Tămăşeni. Clasa a X-a, Menţiuni – Ioana Diana Amarghiloaiei, Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ Roman, Biblioteca Comunală „S. Popescu“ Moldoveni. Şcoli de artă, Clasa a VI-a, Locul II – Cristina Ştefania Pavăl, Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, Biblioteca Judeţeană Neamţ; Menţiuni – Smaranda Hogia, Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, Biblioteca Judeţeană Neamţ. Clasa a IX-a, Locul I – Ilinca Tatiana Lupaşcu, Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, Biblioteca Judeţeană Neamţ. Biblioteca Neamţ a mai fost reprezentată de Matei Barcan (clasa a II-a, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra Neamţ) şi de Maya Maria Butnaciuc (clasa a IV-a, Şcoala Gimnazială nr. 1, Dumbrava Roşie).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Centru de vaccinare în parcarea de la mall

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ toţi consilierii pietreni prezenţi la şedinţă au votat pentru

Primăria Piatra Neamţ va încheia un parteneriat cu SC Shopping City Piatra Neamţ SRL pentru amenajarea unui centru de vaccinare de tip “drive through” în parcarea mall-ului din municipiu.

În conformitate cu acordul de parteneriat amintit, firma care deţine mall-ul va pune la dispoziţie suprafaţa de teren din parcarea amenajată şi va asigura cheltuielile pentru utilităţi (apă şi energie electrică), iar municipalitatea, prin Direcţia de Asistenţă Socială va face operaţional centrul de vaccinare împotriva Covid-19, respectiv va asigura echipamentele şi personalul necesar. Solicitarea a venit de la Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare şi are drept scop promovarea campaniei de vaccinare.

În şedinţa extraordinară organizată marţi, 11 mai, toţi consilierii prezenţi au votat pentru acest proiect de hotărâre. De notat că, în afara unor absenţe temporare, din Consiliul Local Piatra Neamţ au plecat, prin demisie, Liviu Harbuz, de la Pro România, şi, la începutul acestei săptămâni, liberalul Cezar Filip. Locurile lor nu au fost încă ocupate de următorii de pe lista de supleanţi aşa că în acest moment se poate spune că alianţa PNL-USR-PRO România a pierdut majoritatea în CL. Dar sunt mulţi care se întreabă dacă PNL va mai avea majoritate după ce va fi învestit noul consilier de la PRO. Pe motiv că la judeţ această formaţiune defilează alături de PSD. Reamintim că în CL Piatra Neamţ, PNL, USR şi PRO au avut până acum o majoritate la mustaţă cu 12 voturi faţă de cele 11 ale PSD, PMP şi ALDE.

Citește știrea

Actualitate

Violator şi traficant de minori, păstrat în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au cerut şi obţinut prelungirea arestului pentru inculpatul de 44 de ani ■ acesta a găzduit doi fraţi minori pe care i-a agresat sexual şi i-a pus la cerşit ■

Romaşcanul de 44 de ani, care a abuzat sexual doi fraţi minori pe care i-a determinat să şi cerşească, mai are de stat după gratii. Procurorii DIICOT Neamţ au cerut şi obţinut prelungirea arestului preventiv pentru Judele Grişa Costel, acesta fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori.

Decizia Tribunalului Neamţ de la finalul lunii trecute nu era definitivă, dar valabilitatea ei expira la data de 3 iunie. Cercetările în cauză au stabilit că, din anul 2019 încoace, romaşcanul a racolat doi minori pe care i-a luat sub aripa lui „ocrotitoare“.

În mod abuziv şi forţat, i-a dus acasă la el, i-a găzduit, iar în schimb i-a scos la cerşit şi le lua banii pe care aceştia îi obţineau din mila trecătorilor. Recent, în acest an, a dus relaţia la un alt nivel şi i-a abuzat sexual pe cei doi adolescenţi.

„La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vîrstă de 44 de ani, pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori“, conform unui comunicat al DIICOT.

În fapt s-a retinut că, începînd cu anul 2019 inculpatul, prin ameninţări cu acte de violenţă, a constrîns doi minori să practice cerşetoria, pe raza municipiului Roman, minori pe care i-a găzduit în locuinţa sa, beneficiind de sumele de bani obţinute de aceştia.

De asemenea, în luna martie 2021, inculpatul a întreţinut relaţii sexuale, prin constrîngere, cu cei doi minori. Pe 5 aprilie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ, au efectuat un număr de două percheziţii domicliare, în urma cărora a fost pus în aplicare un mandat de aducere.

În cursul aceleiaşi zile bărbatul a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivă. După deliberări, propunerea a fost admisă, iar măsura privativă de libertate a fost luată pentru o perioada de 30 de zile.

Activităţile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacau şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Neamţ. De menţionat este faptul că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, arată DIICOT.

Citește știrea

Actualitate

Vînt şi scîntei, foc în două gospodării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele incendii au avut loc pe 10 mai, unul la Valea Albă, comuna Războieni, iar celălalt la Barticeşti, în comuna Boteşti ■ nu au fost victime, ci doar pagube materiale ■

Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au avut de lucru şi pe 10 mai 2021 au intervenit pentru stingerea unor incendii ce au avut loc la două gospodării din judeţ.

Unul dintre evenimente a fost anunţat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 16:24, forţele de intervenţie fiind solicitate la un incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Valea Alba, comuna Războieni. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere, precum şi un echipaj de militari din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, cu o autospecială de stingere.

La ajungerea salvatorilor, focul se manifesta la o anexă gospodărească (adapost plante furajere) şi la acoperişul casei de locuit, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp şi anexa gospodărească cu suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Din fercire au fost doar pagube materiale, nu şi şi victime. Specialiştii ISU au ajuns la concluzia că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de focul deschis în spaţii deschise. Un alt eveniment nedorit a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 13:00, cînd pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Barticeşti, comuna Boteşti.

Iniţial au intervenit voluntari din cadrul SVSU Boteşti, dar au venit şi două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. La ajungerea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la cîţiva snopi de strujeni de porumb, rezemaţi de o anexă gospodărească, şi acoperişul unei anexe, cu posibilitatea propagării la casa de locuit. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite.

A ars aproximativ o tonă de strujeni de porumb şi 10 mp din acoperişul anexei gospodăreşti. Scînteile purtate de vînt şi căzute pe materiale combustibile au fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending