Contactează-ne

Eveniment

Octogenar judecat din nou pentru omor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instanţa de fond a aplicat o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni de închisoare ■ anchetatorii au atacat sentinţa ■ inculpatul de 82 de ani şi-a ucis concubina de 59 de ani ■

Neculai Manea, în vîrstă de 82 de ani, din Borleşti, va fi judecat din nou pentru uciderea concubinei, o femeie de 59 de ani. Asta după ce procurorii au atacat cu apel sentinţa Tribunalului Neamţ prin care octogenarul a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, acordînd familiei victimei despăgubiri civile de 10.000 de lei şi daune morale de 15.000 lei. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău, care va da o decizie definitivă. Totul a avut loc pe 11 aprilie 2016, dar dacă iniţial nu s-a ştiut de omor şi s-a vorbit numai de o moarte suspectă, agresiunea a ieşit la iveală la necropsie. Aşa stînd lucrurile, Manea a fost reţinut pentru omor şi a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare. Avînd în vedere vîrsta înaintată, magistraţii de la Tribunal au respins propunerea şi l- au plasat în arest la domiciliu. Conform actelor de urmărire penală, în gospodăria lui Manea, care trăia de mai mulţi ani cu viitoarea victimă, scandalurile se cam ţineau lanţ şi erau generate, de cele mai multe ori, de consumul de băuturi alcoolice. Mai tînără şi mai în putere, arareori se întîmpla ca femeia să fie altoită şi cel mai des bătrînul era cel care o încasa. Scandalurile erau de notorietate, dar nu au degenerat cît să fie nevoie de intervenţia oamenilor legii. Asta pînă pe 11 aprilie 2016, cînd cei doi concubini au consumat alcool, iar pînă la agresiuni verbale nu a mai fost decît un pas. Ulterior certurile au degenerat în bătaie şi se pare că prima rundă ar fi fost cîştigată de femeie. Avînd în vedere toate aceste considerente, Manea, cel mai probabil cînd consoarta a adormit, a atacat-o. Ar fi strîns-o de gît şi i-a rupt osul hioid, ceea ce a dus la deces. Cînd şi- a dat seama ce a făcut, bărbatul a încercat să-şi şteargă urmele, a aşezat femeia în pat, a făcut ordine în casă şi la cîteva ore după omor a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. A fost constatat decesul, dar pentru că nu exista o cauză certă, cazul a fost încadrat ca fiind moarte suspectă. A fost dispusă necropsia, iar cei de la Serviciul de Medicină Legală Neamţ au scos la iveală crima. Inculpatul nu a recunoscut fapta. El a susţinut în faţa anchetatorilor că victima ar fi căzut, iar el, cu cîtă putere avea, a încercat să o ridice şi să o aşeze în pat. S-a căznit, fiind neputincios, dar în nici un caz nu a avut intenţia de curma viaţa celei cu care-şi împărţea viaţa de cîţiva ani. Varianta lui a fost infirmată de probele administrate în cauză şi încadrarea juridică de moarte suspectă a fost schimbată în omor.

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Amenzi de 50.000 de lei de la jandarmi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în luna octombrie ■ la acestea s-au mai adăugat vreo 276 de avertismente scrise ■ mai bine de jumătate s-au datorat crizei sanitare ■

Mai bine de jumătate din sancţiunile aplicate de jandarmi în luna octombrie 2020, indiferent dacă vorbim de amenzi sau avertismente scrise, au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. Cel puţin aşa rezultă din bilanţul activităţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ pentru octombrie 2020.

„Pe timpul misiunilor care au avut loc în luna octombrie, jandarmii au aplicat 388 de sancţiuni contravenţionale, constînd în 112 amenzi în valoare totală de 50.000 de lei şi 276 de avertismente scrise. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 217 de sancţiuni, constînd în 17 amenzi şi 200 de avertismente, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

De asemenea, nici faptele de tulburare a ordinii şi liniştii publice, de încălcare a normelor de convieţuire socială sau alte fapte prevăzute şi sancţionate de legislaţia în vigoare privind comerţul ilicit, regimul silvic şi piscicol nu au fost trecute cu vederea, fiind aplicate un număr de 171 de sancţiuni contravenţionale.

În total, în octombrie, jandarmii au constatat 388 de fapte antisociale, militarii executînd aproape 900 de misiuni în sprijinul cetăţenilor. Tot luna trecută, pentru asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor, jandarmii nemţeni au desfăşurat 861 de misiuni, dintre acestea 647 fiind de menţinere a ordinii publice. Acţiunile au avut loc atît independent cît şi în sprijinul efectivelor de poliţie, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională şi prevenirea răspîndirii virusului SARS-Cov-2.

Pe linia constatării faptelor de natură penală, jandarmii au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire penală în cazul constatării a două infracţiuni (loviri şi alte violenţe, utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament pentru pescuit), iar pe timpul misiunilor desfăşurate în cooperare cu efective din cadrul IPJ Neamţ, jandarmii au acordat sprijin la constatarea a 22 de infracţiuni.

Au fost puse în aplicare, conform dispoziţiilor legale, 60 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane şi s-a intervenit în 89 de situaţii urmare a apelurilor efectuate prin numărul unic de urgenţă 112, cele mai multe, 62 la număr, fiind pentru aplanarea unor conflicte.

„Facem apel, în continuare, către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de conduită sanitară şi distanţare interpersonală, precum şi reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii şi limitării răspîndirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, pentru protejarea lor şi a celor dragi“, a mai comunicat Jandarmeria Neamţ.

Citește știrea

Trending