Arhivă 2005-2017
Observatori români la Parlamentul European
Parlamentul European primeste, începînd de luni, 53 de observatori din România si Bulgaria. Dar Partidul Popular – cel mai mare grup din Parlament – se plînge deja cã venirea lor va pune la grea încercare legislativul european.
Primire cãlduroasã Cei 35 de observatori români si 18 bulgari vor fi primiti luni la Strasbourg cu discursuri, un concert si chiar o receptie cu mîncare si bãuturã ca de-acasã. Diurna e si ea generoasã – 262 de euro pe zi – cît primeste un europarlamentar, dar practic dublul salariului mediu din cele douã tãri, plus cheltuieile de transport. În schimb, trebuie sã se familiarizeze cu modul de lucru adesea complicat al legislativului european, precum si cu cei 732 de colegi din tãrile care sînt deja membre ale Uniunii Europene. Observatorii pot asculta lucrãrile, dar nu pot lua cuvîntul în plenare. De asemenea, vor trebui sã pãrãseascã sala Parlamentului European, numitã hemiciclu, în timpul voturilor.
Aglomeratie Nu numai pentru a nu fi tentati sã apese vreun buton, dar si pentru cã sala riscã sã devina neîncãpãtoare. În sfîrsit, ei vor trebui sã împartã birourile din lipsã de spatiu. Bob Fitzhenry, purtãtorul de cuvînt al crestin-democratilor din Partidul Popular European, se plînge de toate aceste lipsuri. În plus, spune el, avem dificultãti considerabile în a gãsi interpretati pentru deputatii români si bulgari la reuniunile diverselor comisii si în plenarã.
„Amînare“ Crestin democratii, dintre care multi ar dori amînarea aderare României si Bulgariei, au încercat sã amîne primirea observatorilor. Pînã la urmã însã presedintele parlamentului, sustinut de liebrali, socialisti si ecologisti, au argumentat ca întîrzierea ar trimite un semnal gresit celor douã tãri, descurajînd reformele. Observatorii vor trebui deci sa se decurce fara interpreti la majoritatea sedintelor, prefectionîndu-si cunostintele într-una sau alta din cele 20 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Ei vor trebui sã se decidã sãptãmîna viitoare si la ce grupuri parlamenteare vor sã adere. Cei mai multi observatori români, cei 12 membri PSD, se îndreaptã cãtre grupul socialist; 9 cãtre crestin-democrati – proveniti de la PD, UDMR si minoritãtile nationale, iar 7 cãtre liberali. Nu e clar unde se vor înscrie reprezentantii Partidului România Mare si ai Partidului Conservator, care n-au primit avizul pozitiv al Partidului Popular European la care rîvneau.

-
Actualitate2 săptămâni,
Iarna din aprilie. Ce spune prognoza meteo pentru următoarele zile
-
Actualitate2 săptămâni,
Premieră la Piatra-Neamț: Târg de Florii
-
Actualitateo săptămână,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Actualitateo săptămână,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Prima pagină2 săptămâni,
Greu, tare greu și cu ilfovenii de la Afumați. Ceahlăul a învins cu 2-1 FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Prima pagină2 săptămâni,
Agenția Anti-Doping, ce a „căutat” la CSM Ceahlăul. Clubul este singurul din provincie care a solicitat o astfel de întâlnire FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Surpriză maximă! La doar 13 ani, prins de polițiști într-o ipostază total nedorită