Contactează-ne

Actualitate

Oare-s utile? Poliţia fugarilor şi Poliţia şcolilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noi structuri apar în Poliţia Română ■ va fi înfiinţat un departament specializat în depistare persoanelor dispărute ■ în Neamţ, cele mai multe cazuri din ultimul timp sînt cele cu minori ■ despre un adult nu se mai ştie nimic de 23 de ani ■ o altă direcţie va fi cea dedicată şcolilor, urmînd a desfăşura activităţi de combatere a consumului de droguri, violenţei juvenile şi traficului de persoane ■

Poliţia Romănă va avea în viitor două noi structuri. Una dintre ele va fi specializată în depistarea şi găsirea persoanelor dispărute, indiferent dacă este vorba de minori sau adulţi.

Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu. Noua unitate va funcţiona atît la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei şi în toate inspectoratele judeţene, ele fiind formate din poliţişti şi psihologi. Pe site-ul Poliţiei Române există o secţiune specială pentru persoanele dispărute, ce include aproximativ 73 de minori şi peste 1.000 de adulţi.

În Neamţ, în această vară au fost date dispărute multe persoane, în majoritatea cazurilor fiind vorba de adolescenţi, care din varii motive, uneori din cauza unor fiori de iubire, au plecat de acasă sau din centrele unde erau instituţionalizaţi, dar au revenit sau au fost repede identificaţi de poliţişti. Sînt şi situaţii în care şi adulţii şi-au luat lumea-n cap, din cauza unor neînţelegeri familiale.

Din cei 73 de copii care la acest moment figurează ca dispăruţi pe site-ul Poliţiei Române, trei sînt din Neamţ, toţi fiind instituţionalizaţi. Cel mai recent caz este al unei fete de 15 ani, Lupu Sorina Marina, din Izvoare. Dispariţia a fost semnalată pe 2 septembrie 2020, cînd Secţia de Poliţie Rurală Români au fost sesizate de către reprezentanţii DGASPC Neamţ despre faptul că, pe 1 septembrie, minora nu a mai revenit în centrul în care era instituţionalizată după ce a primit o învoire pentru a pleca la o mătuşă din Izvoare, comuna Bahna. Cercetările efectuate au stabilit că pe 28 august adolescenta a plecat de la locuinţa rudei sale fără a anunţa.

Fata nu este la prima abatere de acest fel. Minora are cam 50 de kilograme, o înălţime de 1,58 m, este atletică, păr şaten, drept, lung, şi faţa ovală. Cine poate da relaţii despre ea este rugat să sune 112, sau să anunţe cea mai apropiată secţie de poliţie. În ce priveşte cazurile de adulţi daţi dispăruţi din Neamţ, unul din cele mai vechi cazuri este cel al lui Moşneagu Vasile Vladimir, care acum ar trebui să aibă vreo 43 de ani.

Acesta a fost dat dispărut de familie la mai bine de un deceniu de cînd nu a mai avut contact cu rudele. Mai exact, sora bărbatului s-a adresat oamenilor legii pe 18 noiembrie 2009 şi a reclamat faptul că fratele de 32 de ani, din Piatra Neamţ, ar fi plecat de acasă în toamna ui 1997, la cules struguri la o fermă in Vrancea, iar de atunci nu mai ştie nimic de el. Sînt 23 de ani de cînd bărbatul nu a mai dat nici un semn de viaţă.

Poate unul din cele mai mediatizate cazuri de dispariţie de minori, la nivel naţional, a fost cel de la Caracal, din vara anului trecut, cînd două adolescente au fost ucise de un maniac, una dintre ele putînd fi salvată dacă poliţiştii acţionau la timp.

Se înfiinţează şi Poliţia de Siguranţă Şcolară

Conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ apreciază intenţia Ministerului Afacerilor Interne de a înfiinţa, începînd cu debutul noului an şcolar 2020-2021, de a înfiinţa o nouă structură, specializată în asigurarea transpunerii noului plan naţional de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi pentru prevenirea delicvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţămînt.

La acestă structură urmează a fi angajaţi sau detaşaţi, la nivelul întregii ţări, nu mai puţin de 266 poliţişti. Informaţia a fost dată tot de secretarul de stat, din MAI, Bogdan Despescu, la o recentă conferinţă de presă. „Am aflat cu satisfacţie despre decizia luată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne de a se înfiinţa o structură în cadrul IGPR, denumită Poliţia Siguranţă Şcolară, care va avea un rol deosebit , în condiţiile în care după o perioadă grea pe care şcoala a traversat-o în timpul pandemiei, elevii se vor întoarce în bănci, începînd cu 14 septembrie.

În opinia noastră o asemenea structură este foarte importantă pentru că ea va avea specific asigurarea siguranţei elevilor şi cadrelor didactice în spaţiul şcolar, acesta fiind un obiectiv major atît al nostru, al celor care lucrăm în domeniul educaţiei, cît şi al partenerilor noştri educaţionali, de la nivelul comunităţilor.

Reprezentanţii MAI au anunţat că în această structură urmează a lucra, la nivelul întregii ţări, 266 de poliţişti a căror prezenţă o vom simţi în perimetrul unităţilor şi în Neamţ. Rolul acestor poliţişti este în primul rînd acela de a face muncă de prevenţie în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri, violenţei juvenile şi traficului de persoane. E clar că pe viitor poliţiştii vor fi mai prezenţi în viaţa şcolii, evitîndu-se apariţia unor disfuncţionalităţi majore în mediul şcolar“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare încă din noiembrie 2019, actul normativ interzicînd orice comportament deviant, unul care constă în violenţă psihologică asupra unui elev sau profesor. Inspectorul Obreja a mai anunţat că la nivelul insttuţiei şi la consiliilor de administraţie ale unităţilor se va trece, în perioada imediat următoare, la revizuirea planurilor de pază în şcoli.

De menţionat faptul că în majoritatea şcolilor există fie pază umană, fie pază asigurată de sisteme de supraveghere video. Dar mai există şcoli mai mici, în care din cauza lipsei resurselor financiare locale elevii nu sînt supravegheaţi decît de profesorii de serviciu.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending