Contactează-ne

Actualitate

Oare mai trăiesc ursuleţii chinuiuţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ muncitorii forestieri, care au chinuit patru ursuleţi chiar lângă bârlog, au fost reaudiaţi ■ o ipoteză a anchetei din acest caz nu s-ar confirma ■

Anchetele Poliţiei şi a altor instituţii, care s-au autosesizat după ce în mediul virtual a apărut un film în care se poate vedea cum nişte muncitori forestieri chinuiesc patru pui de urs, scotându-i brutal din bârlog şi aruncându-i în zăpadă, continuă, dar până în acest moment nu este nicio certitudine că cei patru pui ar fi decedat sau trăiesc.

A fost identificat bârlogul în apropierea căruia s-a realizat filmarea cu ursuleţii, fiind vorba de o pădure din judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, în preajmă s-au observat urme de urşi adulţi, dar nici ursoaica şi nici cele patru exemplare de pui nu au fost găsiţi. Legat de ipoteza vehiculată în spaţiul public, că ar fi vorba de un caz care să aibă legătură cu traficul cu pui de urs, Poliţia Harghita a comunicat că nu s-a confirmat nimic în acest sens, iar cei patru muncitori forestieri care au chinuit animalele, identificaţi pe data de 19 febriarie 2021, au fost chemaţi iar la audieri, pentru a se obţine noi date utile dosarului penal întocmit.

„Nu au fost găsiţi ursuleţii. Dacă se ajungea în zona respectivă la o zi-două după ce s-a făcut filmul, poate erau şanse să-i descoperim. Cercetările continuă, sunt tot felul de activităţi care se desfăşoară în acest caz. Ei (forestierii puşi sub acuzare – n.red.) au fost reaudiaţi tocmai pentru a dobândi eventuale date noi. Susţin că nu au scos puii din bârlog, că nu era vorba de aşa ceva şi că iar fi găsit sub nişte crengi“, a declarat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita.

Şi Garda de Mediu Harghita s-a implicat, reprezentanţii instituţiei au ajuns în arealul respectiv efectuând căutări pentru ca, în cazul în care se găseau ce- patru pui de urs, să-i adăpostească provizoriu la Centrul de Reabilitare de la Bălan. În aceste condiţii, se bănuieşte că ursoaica şi puii trăiesc, dar s-au depărtat de locul în care au pătruns „oamenii“.

Alt aspect care frapează în această poveste, este faptul că muncitorii forestieri s-au apropiat dezinvolţi de bârlog, au scos ursuleţii, care ţipau strident de spaimă şi au făcut şi filmul cu pricina, care datează de pe 15 februarie. Ca oameni cu experienţă în lucrul la pădure ştiau cu siguranţă că un astfel de mamifer reacţionează extrem de violent dacă în arealul unde îşi creşte puii apar intruşi.

Zilele trecute, Roxana Ciornei, preşedintele Asociaţiei Casa lui Patrocle, ONG-ul care a făcut public cazul celor patru pui de urşi, a transmis o scrisoare deschisă, intitulată „Nu suntem lumea a treia“, către zece instituţii din România, pentru a afla răspunsuri la câteva întrebări. Scrisoarea cu pricina începe astfel: „Stimaţi Domni, Drama puilor de urşi din judeţul Harghita şi probabil şi din alte judeţe, a ajuns în atenţia lumii întregi!

Suntem siguri că şi dumneavoastră, ca şi noi, consideraţi că este momentul să demonstrăm că astfel de practici sunt cazuri izolate şi sunt pedepsite conform legii pentru a nu se mai repeta, şi sperăm că împreună vom reuşi să stopăm aceste barbarii care se practicau doar în Evul Mediu! ONG-urile nu sunt în concurenţă cu autorităţile, dimpotrivă, suntem de aceeaşi parte a baricadei, noi venim în sprijinul autorităţilor acolo unde nu există suficiente resurse, servicii, fonduri sau specialişti“.

În continuare, preşedinta îşi argumentează demersul: „Având în vedere amploarea pe care a luat-o la nivel naţional şi internaţional subiectul legat de drama urşilor din România (printre ultimele ţări în care mai există animale sălbatice, cu adevărat!) şi faptul că primim multe întrebări din partea unor organizaţii internaţionale, întrebări la care nu avem nici un răspuns clar şi la obiect, vă adresăm rugămintea să ne oferiţi un răspuns public şi oficial care să demonstreze nu doar buna intenţie şi deschiderea autorităţilor cu privire la acţiunile întreprinse, ci şi faptul că ne completăm şi colaborăm pentru aflarea adevărului şi pedepsirea fiecărui act de barbarism“.

Patru erau întrebările, două dintre ele fiind: 1. Am dori să ştim dacă există şanse reale ca făptuitorii acestor cruzimi să plătească pentru acţiunile lor, astfel încât să constituie un exemplu şi un precedent real pentru cei care practică astfel de fapte, fapte care conduc la destabilizarea faunei şi mediului României. 2. Dacă aveţi în plan acţiuni de educare a populaţiei, dar şi de sancţionare a celor care pun în pericol vieţile, dezvoltarea şi chiar existenţa animalelor sălbatice din România cu astfel de fapte?

„În speranţa că apreciaţi faptul că există organizaţii şi voluntari din rândul specialiştilor care pot veni în sprijinul autorităţilor statului şi că veţi face apel la expertiza lor, mulţumim poliţiştilor din cele două judeţe pentru că au considerat că persoanele surprinse au afectat siguranţa puilor de urs, că sunt vinovate de infracţiuni care se constitue în dosar penal“, se mai preciza în petiţie.

Cercetările au fost declanşate după ce joi, 18 februarie 2021, a apărut filmul menţionat în care se vede „comportamentul“ celor patru muncitori, identificaţi ca având domiciliul în Neamţ. Lucrătorii forestieri sunt acuzaţi de rănirea sau schingiuirea animalelor şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Trending