Contactează-ne

Actualitate

O unitate medicală de top din Moldova: Spitalul Buhuși. „Bolnavul poate fi mama, tata, fratele sau un apropiat și trebuie tratat cu profesionalism și empatie“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pacienții beneficiază de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate și are dotări de top ■ există perspectiva ca o parte din compartimente să fie transformate în secții ale unor spitale din București ■ managerul Constantin Poiană este membru al Comisiei naționale de acreditare a spitalelor ■ principiul după care funcționează unitatea este „Bolnavul poate fi mama, tata, fratele sau un apropiat și trebuie tratat cu profesionalism și empatie“ ■

Puțini pot să creadă că într-un orășel mic, cum e Buhuși, există unul din cele mai performante spitale din zona Moldovei. Situată geografic în județul Bacău, așezarea urbană cu doar vreo 14.600 de locuitori este traversată de Drumul Național 15, care leagă Piatra Neamț de județul vecin. Managerul spitalului, Constantin Poiană, este mândru de unitatea pe care o conduce, una care deservește circa 60.000 de persoane.

„Modenizarea spitalului pe care-l conduc a început în urmă cu 3 ani și jumătate, când unitatea sanitară a luat numele profesorului dr. Eduard Apetrei, personalitate medicală originară din Buhuși, specializat în cardilogie. Important este că, de atunci, am reușit să înființăm 8 specialități noi, în așa fel încât la ora aceasta avem 17 cu paturi și 25 în ambulatoriu integrat.

Vorbim aici de Pediatrie, Medicină Internă, Chirurgie Generală, Ortopedie, Traumatologie, Psihiatrie, Reumatologie, Diabet Zaharat, Nutriție și Boli de Metabolice, Gastroenterologie, Oftalmologie, etc. Suntem extrem de mulțumiți și de faptul că pe specilitatea Oftalmologie, în urmă cu câteva săptămâni, au demarat intervențiile chirurgicale pentru cataractă și transplant de cristalin, operații care se fac doar în clinicile mari din țară.

Deși orașul este unul destul de mic, spitalul nostru deservește, în prezent, 60.000 de locuitori. Numai în primele 6 luni ale anului, 27% dintre pacienți provin din alte județe: Neamț, Constanța, Tulcea, Bistrița Năsăud, Suceava și chiar din București. S-a dovedit că a funcționat perfect realitatea potrivit căreia un pacient mulțumit găsește la noi un spital curat, cu medici și personal empatic, unde nu trebuie să aducă de acasă medicamente. A funcționat în cazul nostru. Toți pacienții din alte județe ne spun că au auzit despre spitalul nostru de la o rudă, un prieten, un cunoscut”.

Acesta este declarația făcută, pentru „Monitorul”, de managerul Constantin Poiană. Nu este medic, dar lucrează în sistemul de sănătate dinainte de evenimentele din decembrie 1989. Știe cu ce se „mănâncă” managementul sanitar, fiind numit, datorită performanțelor manageriale, evaluator  în cadrul Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. În tinerețe, Constantin Poiană a urmat o școală postliceală sanitară, dar facultatea absolvită nu este în domeniul medical.

Adresabilitate de spital județean, dotare cu aparatură de ultimă generație  

Relevante sunt și datele statistice ale acestei unități sanitare. Numai în primele 6 luni ale acestui an, Spitalul Buhuși a raportat 16.969 de internări de zi, 2.648 internări în regim continuu și 14.742 consultații în regim ambulatoriu integrat. În același interval de timp, la Centrul de Primiri Urgențe au fost 12.022 de prezentări pentru consultații.

„La ora la care vorbim, spitalul nostru are adresabilitatea unuia județean. Finațarea vine din contractul pe care-l avem cu Casa Națională de Sănătate. Vă pot spune că, recent, am semnat un nou contract cadru, care pentru noi este extrem de avantajos datorită indicatorilor performanți pe care i-am înregistrat în anii anteriori. Avem finanțare și pe două programe naționale: unul de TBC și un altul pe ATI.

Indicatorii de performanță se referă în primul rând la durata medie de spitalizare, care este sub 6 zile, cu excepția cazurilor grave, ceea ce ne-a permis să primim bani mai mulți ca anul trecut. Pe de altă parte ne avantajează și faptul că rata de ocupare a paturilor este și ea una bună, aproape de media națională, 80%, având posibilitatea de a contracta anul acesta servicii medicale mai diversificate.

Pe de altă parte suntem printre puținele spitale din România care nu are deficit de medici, ba, în cazul a  90% dintre specialități, avem câte 2 până la 5 medici buni, atrași de la facultățile de medicină din Sibiu, Cluj, Iași sau București. Medicii se simt bine la Buhuși, lucru demonstrat de faptul că cât nu pleacă de la noi, cea mai mare satisfacție fiind că pot să-și facă profesia în condiții deosebite”, a mai adăugat managerul Spitalului Orășenesc din Buhuși.

Spune că la acest spital lucrează un foarte bun specialist în Cardiologie, Victor Firăstru, pe care l-au urmat foarte mulți dintre pacienții de la Roman. În ceea ce privește dotarea, unitatea dispune de o moderne aparaturi medicale, de ultimă generație: computer tomograf, RMN, linie de endoscopie sau aparate de anestezie generală. Ministerul Sănătății a asigurat 90% din fonduri, iar Primăria Buhuși și CJ Bacău diferența.

Proiecte implementate, altele urmează

„Cu ajutorul primăriei a fost inițiat și câștigat un proiect european pentru gaze medicale, fiecare pat din spital dispunând de rampă de aer medical și vacum. O altă mare realizare a fost aceea că, în urmă cu un an, am reușit să aducem la spital un proiect prin care am devenit formatori de rezidenți, pe 3 specailități: Boli Infecțioase, Medicină Internă și Farmacie. Din acest an medicii rezindenți fac la noi modulele de specialitate.

De altfel, în perioada următoare intenționăm și transformarea unor compartimente în secții clinice”, a detaliat  managerul Poiană. Unitatea sanitară din Buhuși are în derulare și alte proiecte. Unul vizează reabilitarea și dotarea Ambulatoriului integrat, modernizarea vizând doarea imobilului cu rampe medicale, lifturi pentru persoanele cu dizabilități și o sală de așteptare „prietenoasă“ cu pacienții.

O investiție în derulare este cea de dotare cu aparatură a blocului operator, ceea ce va presupune că unitatea sanitară din Buhuși va avea unul un modern turn laparoscopic, printre puținele din Moldova. Și proiectul de dotare cu aparatură necesară tratării bolnavilor din compartimentul de Balniofizioterapie, în valoare de 80 de miliarde de lei vechi este un motiv de laudă pentru managerul spitalului.

„Zilele acestea am demarat și un proiect de ridicare de la zero a Secției de Boli infecțioase într-o locație nouă, cu circuite noi, într-o clădire nouă. În același timp se va extinde și Centrul de Primiri Urgențe, unde există o adresabilitate de peste o sută de cazuri pe zi. Avem în vedere și modernizarea Blocului operator și a Secției ATI,  deși ele sunt OK și acum.

În premieră, aceste proiecte, ca și cel de digitalizare a actului medical, sunt inițiate de Spitalul Buhuși, având ca parteneri Primăria și CL Buhuși. Spitalul se va dezvolta în continuare pentru că există o bună colaborare între medici și echipa managerială. Atât noi, cât și personalul medical, am realizat că  serviciile pot fi de calitate numai în condițiile în care există o bună colaborare și spitalul funcționează după reguli stricte, respectate atât de personalul medical, cât și de pacienți.

Din ambulatoriul de specialitate pacienții sunt preluați de un asistent medical care-i conduc la alte cabinete, unde se fac restul investigaților”, a mai precizat managerul Constantin Poiană, care mai spune că în unitatea pe care o conduce s-a instalat principiul „Bolnavul poate fi mama, tata, fratele sau un apropiat” și trebuie tratat așa cum își dorește fiecare într-un spital.

„Un spital fără reguli de bun simț nu poate funcționa, pentru că este o unitate sanitară și nu bulevard sau mall“

Unul în care trebuie să funcționeze pe lângă protocoalele medicale și reguli de comportament. „Un spital fără reguli de bun simț nu poate funcționa, pentru că este o unitate sanitară și nu bulevard sau mall. Orele de vizită se respectă cu strictețe, pacienții echipați corespunzător sunt însoțiți la intrarea și ieșirea din cabinete. Regulile sunt cele care trebuie să facă diferența între un spital de top și unul care se mulțumește să fie ceea ce mai înseamnă încă unul de model vechi în România.

Dacă lucrurile nu merg bine, în primul rând este de vină conducerea. Eu sunt primul despre care se știe că am demisia în alb. Cine ține la spital și la locul său de muncă își asumă să lucreze profesionist și responsabil”, a mai spus managerul Constantin Poiană. Spitalul Orășenesc din Buhuși are încadrați 380 de angajați.

Dintre ei, 60 sunt medici care deservesc pacienții ce au la dispoziție 173 de paturi, față de 20 în urmă cu patru ani, ceea ce reprezintă un medic la trei paturi, ca în orice spital de top. În organigrama unității mai există 140 asistente și 100 de înfirmiere. În ceea ce privește infecțiile intraspitalicești, anul trecut, unitatea a raportat 14 infecții cu clostridium dificile, ceea ce este foarte, foarte puțin în comparație cu altele, pentru consum mare de antibiotice, cantitatea de biocide utilizată fiind de 5-6 ori mai mare ca în anii anteriori.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending