Contactează-ne

Actualitate

O scurtă istorie a încălțămintei pentru femei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Istoria încălțămintei pentru femei este una fascinantă, plină de tot felul de aspecte bizare. Este una care a fost modelată de moda vremurilor din ultimii 100 de ani, cu diverse mișcări politice pe parcurs.

Cu toate acestea, povestea completă se întinde mult mai departe decât secolul al XX-lea. Istoria încălțămintei pentru femei, moda și mișcările politice care i-au dictat schimbările, datează de sute, chiar mii de ani.

În acest articol, explorăm modul în care, când și de ce s-au schimbat stilurile de pantofi de damă de-a lungul timpului și modul în care aceste schimbări au afectat și au fost afectate de lumea din jurul lor.

O istorie a tocurilor înalte

Nu există articole de încălțăminte mai feminine decât tocurile. Au fost mult timp văzute ca o invenție tipic modernă. Cu toate acestea, istoria tocurilor înalte este mai lungă decât ați crede, cu câteva surprize. De exemplu, tocurile înalte nu erau destinate inițial să fie purtate de către femei.

Tocurile înalte au început să apară în Grecia antică, unde actorii purtau pantofi cu platformă (pe atunci înălțați cu lemn sau plută) pentru a reprezenta clasa socială, personajele unei poziții sociale superioare purtând tocuri mai înalte.

Există, de asemenea, urme găsite în Egiptul antic, unde pantofii cu toc înalt găsiți de istorici au fost legați de ceremoniile religioase ale vremii. Nu suntem pe deplin siguri de scopul lor, dar putem presupune că tocurile superioare trebuiau să-l ridice pe purtător mai aproape de zei.

Abia în secolul al XV-lea a început să prindă cont noțiunea tocul înalt „feminin”, primii pantofi notabili fiind „Chopines”. Aceștia au fost purtați pentru prima dată în Veneția în anii 1400 și au fost realizați cu platforme dramatice, pentru a păstra pantofii „adevărați” (care erau, la vremea respectivă, în general confecționați din materiale ușoare, cum ar fi satinul) feriți de noroiul care obișnuia să înfunde străzile.

Platformele s-au transformat încet într-un simbol cultural și decorativ care s-a răspândit în toată Europa, până a ajuns în Anglia și Franța. Acolo, tocul înalt a fost, de fapt, interzis pentru o vreme, deoarece era pantoful favorizat de prostituate. În această perioadă (mijlocul secolului 16-17), tocul înalt a fost ridiculizat și de membrii societății înalte, de comentatori religioși și chiar de marele William Shakespeare.

Abia în 1533 a apărut ideea unei tălpi joase cu toc înalt, datorită nunții regale a Catherinei de Medici, care s-a căsătorit cu ducele de Orleans în timp ce purta „tocuri de călărie”. Cu toate acestea, până în secolul al XIX-lea, tocurile erau încă în mare măsură purtate doar de bărbați aristocrați, cum ar fi Ludovic al XIV-lea al Franței, care (se spune) purta tocuri des pentru a compensa înălțimea sa diminuată.

În epoca victoriană, tocurile moderne au început să prindă contur. Tehnologiile avansate au permis un toc mai blând și mai confortabil, cu accent pe axul curbat pentru a arăta „feminitate și rafinament”. Cu toate acestea, tocurile erau încă destul de impractice.

Tocurile stiletto, extrem de populare în prezent, nu au fost purtate până în 1954. Acest stil de toc a fost inventat de Roger Vivier și a primit un nume care înseamnă, în mod corespunzător, „pumnal subțire” în italiană. În următorii 50 de ani, tocul a mai scăzut în popularitate, dar un lucru este sigur: stilettourile vor deține întotdeauna un loc în inimile (și sufletele) femeilor conștiente de modă.

O istorie a producerii încălțămintei pentru femei

Deși au început ca o invenție practică, pantofii au evoluat, de-a lungul a sute de ani, într-un simbol al statutului și într-o industrie în plină expansiune și este deseori atât despre artă, cât și despre funcționalitate. Pe măsură ce au evoluat, desigur, la fel au făcut-o și materialele și tehnicile care sunt implicate în realizarea lor. Se crede că primii pantofi au fost fabricați din piele învelită, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Prin urmare, într-adevăr, istoria încălțămintei pentru femei datează chiar de atunci.

Cizmăria s-a dezvoltat într-adevăr într-o formă de artă, totuși, în Europa în perioada barocului timpuriu. Materialele folosite reflectau clasa socială a purtătorului (așa cum o făcuseră de secole). De exemplu, oamenii de rând ar fi purtat pantofi din piele, în timp ce aristocrații ar fi purtat modele similare, din lemn.

În acel moment, nu exista o diferență reală între pantofi de damă și pantofi pentru bărbați. Abia în secolul al XV-lea cizmarii au început să experimenteze cu țesături mai moi, cum ar fi mătasea, și abia în secolul al XIX-lea au început să difere pantofii de damă și bărbați (în special în ceea ce privește formele tocului și degetelor). Până în 1850, nu exista nici măcar o diferență între pantofii din stânga și pantofii din dreapta.

Pe măsură ce tehnologia a continuat să se dezvolte în primele câteva decenii ale secolului al XX-lea, procesul de cizmărie a devenit mai simplu, ceea ce le-a permis cizmarilor să experimenteze mai mult cu designul pentru femei, in special pantofi dama.

Pielea întoarsă a devenit un material foarte popular pentru încălțăminte în anii 1950, datorită accesibilității sale și a texturii plăcute, iar tocurile din lemn erau încă alegerea funcțională. De-a lungul istoriei, însă, pielea a rămas unul dintre cele mai dorite materiale pentru încălțăminte pentru femei, datorită flexibilității, durabilității și eleganței rafinate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending