Contactează-ne

Actualitate

O lume artistică de excepţie gravată pe nişte Hârtii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Hârtia, cea cunoscută în istoria lumii de vreo două mii de ani (descoperită în anul 98, dar utilizată pentru prima oară în China în anul 200 î.H.), îşi trăieşte probabil veacul din urmă.

Oamenii vor fi obligaţi să inventeze altceva în loc. Cărţile, în forma actuală, vor dipărea, conţinutul lor fiind preluat de mijloace electronice de înmagazinare şi păstrare iar noi, cei care am cumpărat toată viaţa numai cărţi, dacă vom avea norocul să mai supravieţuim pe atunci, vom duce dorul unei cărţi cu miros de tipografie, tratând-o, probabil, ca pe un obiect de artizanat.

Se ştie, hârtia a fost de-a lungul timpului utilizată, cu valoare mai mică sau mai mare, în toate împrejurările vieţii, de la bancnotele de mare valoare până la formele de utilizare mai banale precum şerveţelele de masă sau hârtia igienică. A rămas celebru în istoria lumii acel petec de hârtie pe care, la 9 octombrie 1944, Churchill şi Stalin, aflaţi la Conferinţa de la Moscova, au împărţit sferele de influenţă: în România Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influenţă, iar Marea Britanie 10%, în Grecia 10% şi respectiv 90%, în Ungaria şi Iugoslavia câte 50%, în Bulgaria 75% şi respectiv 25%.

Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia, ar fi spus Churchill. Nu, păstraţi-o, ar fi răspuns Stalin. Şi s-a păstrat. Între hârtiile de valoare din biblioteca mea, în care am vreo 7.000 de cărţi, majoritatea cu autografele autorilor, păstrez şi astăzi o colecţie inedită, de autografe, culese într-o perioadă relativ scurtă de timp, 1967-1969.

Eram tînăr, chiar copil aş zice, îmi plăcea să citesc şi să ascult muzică, pasiuni care nu mi-au dispărut nici azi, la cele aproape şapte decenii ale mele. Voi prezenta autografele pe rând, cronologic, neîncercând să refac din memorie momentele acelea istorice pentru mine, ca să nu lungesc intervenţia. Autografele au fost luate fie pe verso-ul unor cărţi poştale ilustrate, fie pe hîrtii simple sau file de caiet. Încă un amănunt: pe vremea aceea mă recomandam deseori Nelu şi nu cu numele meu real, Nicolae.

În unele cazuri, alături de numele unor personalităţi mai puţin cunoscute de către tineri sau de publicul larg, am notat între paranteze calitatea acestora. 1. Pe o filă de caiet, trei autografe din 1967, de la trei actori: „Prietenului Nicolae din Tg. Neamţ – Îţi doresc succes şi noroc, 13 sept. 1968, Virgil Costin“. Alături, semnează şi actorul Al. Blehan; „Cu toată prietenia“ – Ion Lazu (tot actor). 2.

Pe o primă carte poştală din 1967 – patru autografe de la patru mari interpreţi de muzică populară: „Îţi urez mult noroc în viaţă“ – Maria Lătăreţu; „Lui Nelu, un sincer salut de la Benone Sinulescu“; „Din toată inima“ – Aurelia Fătu Răduţu; „Cu multă simpatie“ – Eta Alexandrescu, 19 octombrie 1967. 3. Tot din 1967, pe o carte poştală, trei interpreţi de muzică populară şi un mare dirijor: „Din partea mea şi a cântecelor mele. Sofia Vicoveanca, 29.10.67, Vânători“; „Nelule! Din partea lui Straton, un gând frumos, o amintire, sau poate nici atât. Acelaş“ (Traian Straton); „Cu multă simpatie, pentru Nelu“ – 29.X.67, Valeria Colojoară; „Preţuire îndrăgostitului public din Vânători (Nelu)“ – George Sârbu. Din 1968: o semnătură scumpă pe o carte poştală, „N. Stoe – 68“.

Pentru cine nu ştie, N. Stroe a fost un celebru actor şi regizor de revistă din perioada interbelică ce a făcut cuplu cu actorul Vasile Vasilache. Din 1969, cîteva autografe luate pe file albe: „Pentru Sava Nicolae, în pauza de la «Măria Sa Păcală», cu dragoste şi respect“ – Mureş Covătaru, 7.II.1969 (Mureş Covătaru era autorul piesei de teatru); „Un sincer salut lui Nelu“ – I. (Irina) Loghin, 16.III.1969; „Dăruit cu toată dragostea“ – Elena Merişoreanu, 16.III. 1969; „Lui Nelu, un salut călduros de la Benone Sinulescu“, 16.III. 1969; „Pentru Nelu, cu toată prietenia lui Şerban Cantacuzino. Succes! 1969“ (Prinţul Şerban Cantacuzino (1941-2011) era, pe vremea aceea un tânăr actor).

Toate celelalte autografe prezentate în continuare nu au înscrisă nici o dată calendaristică, dar sunt din aceeaşi perioadă de timp. Artiştii nu au datat autografele iar subsemnatul, din ignoranţă, nu a însemnat zilele în care au fost culese.

Pe o carte poştală ilustrată, două interprete de muzică populară: „Din petalele emoţiei am ales cea mai gingaşă dintre ele şi ţi-o dau în dar cu cîntecele mele“ – Nicoleta Vasilovici; „Nelule, îţi doresc mult succes în viaţă şi tot ceea ce cuprinde cuvântul fericire“ – Genoveva Preda.

Pe altă carte poştală, alte două semnături de la doi interpreţi de muzică uşoară: „Amicului meu“ – Cristian Popescu; Dorin Anastasiu. Pe alte trei cărţi poştale scriu şi semnează: „Lui Nicu, cu simpatie“ – Zizi Şerban (celebră artistă română de teatru şi revistă, Artist Emerit al Republicii Populare Române); „Cu multă plăcere, simpaticului Nelu“ – Florin Anca (cântăreţ de muzică uşoară); „Succes în viaţă!“ – Aurelian Andreescu. Cele din urmă autografe sunt luate pe foi albe, scoase probabil dintr-un carnet de însemnări: „Cu toată dragostea, prietenului Sava Nelu“ – Vlad Dionisie (interpret de muzică populară); „Cu multă simpatie, de la Măria Sa Păcală“ – Constantin Coşa (actor); „Din toată inima“ – Minodora Nemeş (interpretă de muzică populară); „Lui Sava, cu plăcere şi cu dorinţa de a avea succes şi mult noroc în viaţă“ – I. (Ion) Budişteanu (mare interpret de muzică populară şi dirijor celebru); „Cu mult drag“ – Lucreţia Ciobanu.

O lume artistică de excepţie care a rămas gravată pe hârtiile unui copil-adolescent care a avut inspiraţia de a cere de la aceşti mari interpreţi-actori-scriitori o mică semnătură întru neuitare. Când răsfoiesc mica mea colecţie de autografe retrăiesc emoţiile care m-au copleşit la acea vreme când m-am prezentat cu timiditate în faţa acestor personalităţi artistice şi le-am cerut să semneze pe un petec de hârtie. Petec de Hârtie care a căpătat astfel o valoare inestimabilă. Şi nu numai pentru mine.

Nicolae SAVA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending