Contactează-ne

Actualitate

O lume artistică de excepţie gravată pe nişte Hârtii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Hârtia, cea cunoscută în istoria lumii de vreo două mii de ani (descoperită în anul 98, dar utilizată pentru prima oară în China în anul 200 î.H.), îşi trăieşte probabil veacul din urmă.

Oamenii vor fi obligaţi să inventeze altceva în loc. Cărţile, în forma actuală, vor dipărea, conţinutul lor fiind preluat de mijloace electronice de înmagazinare şi păstrare iar noi, cei care am cumpărat toată viaţa numai cărţi, dacă vom avea norocul să mai supravieţuim pe atunci, vom duce dorul unei cărţi cu miros de tipografie, tratând-o, probabil, ca pe un obiect de artizanat.

Se ştie, hârtia a fost de-a lungul timpului utilizată, cu valoare mai mică sau mai mare, în toate împrejurările vieţii, de la bancnotele de mare valoare până la formele de utilizare mai banale precum şerveţelele de masă sau hârtia igienică. A rămas celebru în istoria lumii acel petec de hârtie pe care, la 9 octombrie 1944, Churchill şi Stalin, aflaţi la Conferinţa de la Moscova, au împărţit sferele de influenţă: în România Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influenţă, iar Marea Britanie 10%, în Grecia 10% şi respectiv 90%, în Ungaria şi Iugoslavia câte 50%, în Bulgaria 75% şi respectiv 25%.

Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia, ar fi spus Churchill. Nu, păstraţi-o, ar fi răspuns Stalin. Şi s-a păstrat. Între hârtiile de valoare din biblioteca mea, în care am vreo 7.000 de cărţi, majoritatea cu autografele autorilor, păstrez şi astăzi o colecţie inedită, de autografe, culese într-o perioadă relativ scurtă de timp, 1967-1969.

Eram tînăr, chiar copil aş zice, îmi plăcea să citesc şi să ascult muzică, pasiuni care nu mi-au dispărut nici azi, la cele aproape şapte decenii ale mele. Voi prezenta autografele pe rând, cronologic, neîncercând să refac din memorie momentele acelea istorice pentru mine, ca să nu lungesc intervenţia. Autografele au fost luate fie pe verso-ul unor cărţi poştale ilustrate, fie pe hîrtii simple sau file de caiet. Încă un amănunt: pe vremea aceea mă recomandam deseori Nelu şi nu cu numele meu real, Nicolae.

În unele cazuri, alături de numele unor personalităţi mai puţin cunoscute de către tineri sau de publicul larg, am notat între paranteze calitatea acestora. 1. Pe o filă de caiet, trei autografe din 1967, de la trei actori: „Prietenului Nicolae din Tg. Neamţ – Îţi doresc succes şi noroc, 13 sept. 1968, Virgil Costin“. Alături, semnează şi actorul Al. Blehan; „Cu toată prietenia“ – Ion Lazu (tot actor). 2.

Pe o primă carte poştală din 1967 – patru autografe de la patru mari interpreţi de muzică populară: „Îţi urez mult noroc în viaţă“ – Maria Lătăreţu; „Lui Nelu, un sincer salut de la Benone Sinulescu“; „Din toată inima“ – Aurelia Fătu Răduţu; „Cu multă simpatie“ – Eta Alexandrescu, 19 octombrie 1967. 3. Tot din 1967, pe o carte poştală, trei interpreţi de muzică populară şi un mare dirijor: „Din partea mea şi a cântecelor mele. Sofia Vicoveanca, 29.10.67, Vânători“; „Nelule! Din partea lui Straton, un gând frumos, o amintire, sau poate nici atât. Acelaş“ (Traian Straton); „Cu multă simpatie, pentru Nelu“ – 29.X.67, Valeria Colojoară; „Preţuire îndrăgostitului public din Vânători (Nelu)“ – George Sârbu. Din 1968: o semnătură scumpă pe o carte poştală, „N. Stoe – 68“.

Pentru cine nu ştie, N. Stroe a fost un celebru actor şi regizor de revistă din perioada interbelică ce a făcut cuplu cu actorul Vasile Vasilache. Din 1969, cîteva autografe luate pe file albe: „Pentru Sava Nicolae, în pauza de la «Măria Sa Păcală», cu dragoste şi respect“ – Mureş Covătaru, 7.II.1969 (Mureş Covătaru era autorul piesei de teatru); „Un sincer salut lui Nelu“ – I. (Irina) Loghin, 16.III.1969; „Dăruit cu toată dragostea“ – Elena Merişoreanu, 16.III. 1969; „Lui Nelu, un salut călduros de la Benone Sinulescu“, 16.III. 1969; „Pentru Nelu, cu toată prietenia lui Şerban Cantacuzino. Succes! 1969“ (Prinţul Şerban Cantacuzino (1941-2011) era, pe vremea aceea un tânăr actor).

Toate celelalte autografe prezentate în continuare nu au înscrisă nici o dată calendaristică, dar sunt din aceeaşi perioadă de timp. Artiştii nu au datat autografele iar subsemnatul, din ignoranţă, nu a însemnat zilele în care au fost culese.

Pe o carte poştală ilustrată, două interprete de muzică populară: „Din petalele emoţiei am ales cea mai gingaşă dintre ele şi ţi-o dau în dar cu cîntecele mele“ – Nicoleta Vasilovici; „Nelule, îţi doresc mult succes în viaţă şi tot ceea ce cuprinde cuvântul fericire“ – Genoveva Preda.

Pe altă carte poştală, alte două semnături de la doi interpreţi de muzică uşoară: „Amicului meu“ – Cristian Popescu; Dorin Anastasiu. Pe alte trei cărţi poştale scriu şi semnează: „Lui Nicu, cu simpatie“ – Zizi Şerban (celebră artistă română de teatru şi revistă, Artist Emerit al Republicii Populare Române); „Cu multă plăcere, simpaticului Nelu“ – Florin Anca (cântăreţ de muzică uşoară); „Succes în viaţă!“ – Aurelian Andreescu. Cele din urmă autografe sunt luate pe foi albe, scoase probabil dintr-un carnet de însemnări: „Cu toată dragostea, prietenului Sava Nelu“ – Vlad Dionisie (interpret de muzică populară); „Cu multă simpatie, de la Măria Sa Păcală“ – Constantin Coşa (actor); „Din toată inima“ – Minodora Nemeş (interpretă de muzică populară); „Lui Sava, cu plăcere şi cu dorinţa de a avea succes şi mult noroc în viaţă“ – I. (Ion) Budişteanu (mare interpret de muzică populară şi dirijor celebru); „Cu mult drag“ – Lucreţia Ciobanu.

O lume artistică de excepţie care a rămas gravată pe hârtiile unui copil-adolescent care a avut inspiraţia de a cere de la aceşti mari interpreţi-actori-scriitori o mică semnătură întru neuitare. Când răsfoiesc mica mea colecţie de autografe retrăiesc emoţiile care m-au copleşit la acea vreme când m-am prezentat cu timiditate în faţa acestor personalităţi artistice şi le-am cerut să semneze pe un petec de hârtie. Petec de Hârtie care a căpătat astfel o valoare inestimabilă. Şi nu numai pentru mine.

Nicolae SAVA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sugar de cinci luni, mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sugar în vârstă de doar cinci luni a decedat în urma unui incendiu izbucnit, luni, 18 ianuarie, la o gospodărie din Băluşeşti, comuna Icuşeşti. Trei copii minori au fost scoşi din casa în flăcări de mama lor, până la sosirea pompierilor. Aceştia au stabilit că incendiul a fost provocat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 14:40, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Bălușești, comuna Icușești.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Pompierii voluntari din cadrul SVSU Icușești au localizat incendiul care s-a manifestat în interiorul unei camere dintr-o locuință, cu degajare mare de fum.

În interiorul camerei erau trei copiii minori. Aceștia au fost evacuați de mama lor până la sosirea forțelor de intervenție.

Forțele de intervenție au găsit la fața locului un sugar de 5 luni în stop cardio-respirator, cu arsuri la nivelul membrelor inferioare. Din păcate, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, medicul de pe ambulanța SMURD declarând decesul. În urma incendiului a ars patul care se afla în imediata apropiere a sobei.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost jarul/scântei căzut din sistemele de încălzire”, au declarat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 33 de cazuri noi. Naţional – 1.509 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,5 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 50 de decese ■

Până pe 18 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 695.153 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

625.449 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.509 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 427 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.271 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.01.2021 (10:00) – 18.01.2021 (10:00) au fost raportate 50 de decese (28 bărbați și 22 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Galați, Maramureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la categoria de peste 80 de ani.

44 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.710. Dintre acestea, 1.084 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.170.357 de teste RT-PCR și 46.176 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.808 teste RT-PCR (4.303 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.505 la cerere) și 3.093 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 36.522 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.406 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 61.762 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 121 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.407 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 17 ianuarie, 5.551 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.309.875 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.440 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.515 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 95 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 136 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Ger straşnic. Unde au fost cele mai mici valori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în noaptea de 16/17 ianuarie, minima a fost în jurul valorii de -16 grade ■ pe Ceahlău, mercurul din termometre a coborît pînă la -20 de grade ■ avertizarea meteo de ger este valabilă pînă pe 20 ianuarie ■

O bună bucată din această iarnă ne-am bucurat de valori termice plăcute, mult peste media perioadei, însă în a doua decadă din ianuarie a venit gerul.

Cea mai rece noapte de pînă acum a fost cea de 16/17 ianuarie, cînd a fost deosebit de frig. Conform informaţiilor publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie, mercurul din termometre a ajuns la -20,6 grade Celsius la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca.

Nici în restul teritoriului nu a fost mai bine şi s-au înregistrat minime de -16,4 grade la Tîrgu Neamţ, -16,1 grade au fost la Roman, iar în reşedinţa de judeţ mercurul din termometre s-a oprit la -13,9 grade. Nici dimineaţa de ieri, 17 ianuarie, nu a fost mai blîndă, iar la ora 10:00 se înregistrau -11grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, la Roman erau -13 grade, iar pe munte erau la acelaşi moment -17 grade.

Cu toate acestea, din cauza vîntului, termpeartura resimţită era cu mult mai coborîtă, iar pietrenii care au ieşit din casă au resimţit, la acelaşi moment, -20 de grade. În restul teritoriului nu au fost modificări termice. De menţionat este faptul că pînă la data de 20 ianuarie rămînem cu informarea meteo de ger.

„În intervalul menţionat vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, la început în nord-vest, nord-est şi centru, apoi şi în celelalte regiuni. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade şi se vor încadra, în general, între -18 şi -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi în estul Transilvaniei, sub -20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade“, conform ANM.

Şi astăzi, 18 ianuarie, va fi deosebit de frig, iar meteorologii anunţă o maximă diurnă de -6 grade, iar peste noapte mercurul din termometre ar trebui să se oprească la -12 grade. De menţionat este faptul că peste zi ne putem aştepta la ceva precipitaţii sub formă de nea. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi pe parcursul zilei de marţi, 19 ianuarie. Va fi cer variabil şi am putea zări şi soarele, la -5 grade.

Minima nocturnă va fi mai coborîtă decît în intervalul precedent şi se anunţă -14 grade. Cu începere de miercuri, 20 ianuarie, vremea schimbă foaia şi se încălzeşte destul de brusc şi nefiresc, astfel că ziua ajungem la o maximă 2 grade şi doar -2 grade vor fi peste noapte. Joi, 21 ianuarie, revedem soarele la 4 grade cu plus, iar minima nocturnă saltă la -2 grade.

Dacă meteorologii nu dau greş şi mai cald va fi pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice de pînă la 6 grade. Şi noaptea scăpăm de temperaturile negative şi minima se opreşte la pragul îngheţului, 0 grade. Cea mai caldă zi va fi însă cea de sîmbătă, 23 ianuarie, cînd meteorologii promit 8 grade în zona noastră, iar după lăsarea întunericului trecem la valori nocturne pozitive, de 2 grade. Duminică, 24 ianuarie, va fi cer variabil cu soare, o maximă de 5 grade şi o minimă de 1 grad.

Citește știrea

Trending