Contactează-ne

Actualitate

O întâlnire memorabilă cu scriitorul Mihail Şişkin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Iubesc Hârtia! Acest logo, cu care mă mândresc şi eu alături de o serie de concitadini care s-au exprimat pe această temă în pagini de jurnale sau reviste, a devenit unul definitoriu pentru mine. Am ajuns, de când am auzit pronunţate aceste două cuvinte, să mă întreb dacă e adevărat.

Astfel că, logo-ul a fost pentru mine, înainte de a ajunge o certitudine, o întrebare. Iubesc Hârtia? Făcând apel la memorie, finalul materialului anterior, care conţinea o listă de lecturi personale, suna cam aşa: Cel mai iubit dintre pământeni (Marin Preda), Animale bolnave (Nicolae Breban), Un bărbat pe nume Ove (Fredrik Backman), Cronici de familie (Petru Dumitriu), Eminescu, poem cu poem (Alex Ştefănescu), Ivan Turbincă şi iapa troiană (D.R. Popescu), Biblia pentru furnici, Goarna lui Tuturuz (Ştefan Mitroi), Caractere atipice (Tom Hanks), Plăceri vinovate şi datorii împlinite (Dan C. Mihăilesscu), Istoria albinelor (Maja Lunde).

Şi încă… Acum pot să vă dezvălui următoarele mele lecturi: Scrisorar (Mihail Şîşkin), Luarea Ismailului (Mihail Şîşkin), Părul Venerei (Mihail Şîşkin), Paltonul cu gaică (Mihail Şîşkin). Motivarea o veţi descoperi în rândurile de mai jos.

FILIT, un festival de nivel european

Între 2 şi 6 octombrie anul trecut, la Iaşi a avut loc FILIT, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri, aflat la ediţia a şaptea. În cadrul său, în fiecare seară la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri publicul a putut să se întâlnească cu scriitori importanţi din zilele noastre – María Dueñas, Richard Ford, Mihail Şîşkin şi Mathias Énard.

FILIT a debutat în anul 2013, fiind destinat în principal profesioniştilor din domeniul cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii se află timp de câteva zile în centrul unor evenimente destinate publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu.

Ca să vă daţi seama cam cum e văzută această manifestare, e necesar să fac o scurtă spicuire din părerile invitaţilor celor şapte ediţii: cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT „este deja, la prima sa ediţie, cel mai important festival literar din Europa de Est“, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“. Robert Şerban, organizatorul unui festival omolog la Timişoara, a declarat că FILIT e cel mai bun festival de gen din ţară, iar Mircea Cărtărescu s-a pronunţat: „FILIT e perfect comparabil cu oricare festival adresat traducătorilor din Europa“.

Mihail Şişkin, luptătorul antisistem

Personal, am ales să merg la ediţia curentă la întâlnirea cu cel mai bun scriitor rus de azi – Mihail Şîşkin. În decursul vremii, scriitorul cu pricina a câştigat cele mai importante trei premii ale literaturii care l-au dat pe Puşkin, Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Bulgakov, Akunin: Ruskii Booker, Naţionalnîi Bestseller, Bolşaia Kniga.

Surpriza mea a fost nu doar să cunosc un mare scriitor, ci să- mi dau seama că în faţa publicului venit din întreaga ţară stătea un om cu o personalitate extrem de puternică, cu un standard înalt de valori etice şi morale de la care nu e dispus să renunţe nici măcar când gândirea, ideile i-au fost în contradicţie chiar cu părinţii săi. Mai mult, Mihail Şişkin este personalitatea lumii culturale ruse care se opune pe faţă politicii duse de mulţi ani de zile de conducerea de la Moscova. Evident, din acest motiv el nu poate trăi în ţara sa, stabilindu-şi reşedinţa în Elveţia.

Pe parcursul celor două ore de discuţii, am înţeles că am în faţă un om mâhnit, măcinat sufleteşte de soarta poporului său, unul captiv nu atât fizic, cât mai ales moral. Mărturisea că a fost ultima dată în Rusia în 2014, pentru a primi un alt premiu literar (semn clar că este iubit şi apreciat de conaţionalii care-i citesc opera). S-a întors în Elveţia şi mai trist, pentru că şi-a dat seama, spune el, că situaţia în ţara sa era mai rea decât o percepuse de peste graniţe. Sfârşitul de săptămână petrecut la Iaşi mi-a revelat portretul unui revoluţionar.

Unul modern. Dacă pe vremuri, Che Guevara ducea un război de guerilă cu adversarii săi, astăzi, Mihail Şîşkin duce cu dictatura de la Moscova o luptă a ideilor. Arma sa e cuvântul. Scris şi vorbit. Nu ştiu dacă va da roade această luptă, chiar marele scriitor e sceptic în această privinţă, dar, aşa cum spunea chiar el, „important e ca lumea să ştie, să nu se tacă, să se vorbească atunci când lucrurile nu stau cum ar trebui“.

Cu Şîşkin despre traduceri şi carte tipărită versus carte electronică

În România au apărut trei romane de-ale sale – Scrisorar, Luarea Ismailului şi Părul Venerei – precum şi un volum de nuvele – Paltonul cu gaică. Toate acestea beneficiază de excelentele traduceri ale Antoanetei Olteanu.

Referindu-se la importanţa unui traducător potrivit pentru scrierile sale, Mihail Şîşkin a avut cuvinte frumoase la adresa celei care i-a tradus opera în România, susţinând că Antoaneta Olteanu, prin munca sa, este parte de acum din familia de suflet a scriitorului.

Exemplul opus dat de Şîşkin, al unei traduceri ratate, a fost despre cartea sa Scrisorar din Anglia. Pasaje din carte aveau trei forme diferite de traducere, nici una fiind măcar aproape de ceea ce voia să transmită autorul. „Ar fi ieşit, dacă se mergea pe linia asta,… trei cărţi diferite“, spune scriitorul. Până la urmă, Şîşkin a găsit şi în Insulă un traducător pe măsura operei sale.

Un alt subiect discutat pe scena Naţionalului ieşean a fost oponenţa dintre cartea tipărită şi cea electronică. Încă de la început, ca să fie clar, Mihail Şîşkin s-a plasat de partea cărţii clasice, cea cu foi pe care trebuie să le simţi sub degete atunci când citeşti şi când le întorci, una după alta. Dar, tehnica (bat-o vina!) avansează şi ne forţează pe toţi să o urmăm.

Chiar ea, tehnica nouă, l-a ajutat pe Mihai Şîşkin când, vrând să tipărească în străinătate romanul său Luarea Ismailului, într-o ţară în care nu se vorbea limba rusă, a intrat într-un impas. Concret, într-un capitol trebuiau trecute versurile unui cântec rusesc foarte la modă pe la mijlocul secolului trecut. Dacă în Rusia, simpla tipărire a versurilor era de ajuns pentru a se ajunge la efectul scontat (mizându-se pe popularitatea cântecului, odată lecturate versurile, în mintea cititorului ar fi răsunat şi cântecul), publicul străin nu putea ajunge să simtă efectul urmărit de scriitor.

În acest moment al impasului, însuşi Mihail Şîşkin, cel care nu iubeşte cartea electronică, a venit cu rezolvarea: sublinierea versurilor cu pricina şi introducerea unui link care să facă trimitere către platforma You tube, acolo unde cititorul de orice naţionalitate poate asculta cântecul. Folosind această metodă, la final, cartea tradusă în acea limbă nu a mai fost editată în formă tipărită, ci în formă electronică. S-au discutat mai multe aspecte ce ţin de viaţa unui scriitor. Despre ele, poate cu o altă ocazie.

Mihail Şişkin, biografie pe scurt

S-a născut în 1961 la Moscova şi a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat din capitala Rusiei. După absolvire, a lucrat trei ani pentru o revistă de tineret şi cinci ani ca profesor de germană şi engleză.

Debutul său literar a avut loc în revista Znamia în anul 1993, iar în 1995 s-a mutat în Elveţia, unde a avut ocazia să lucreze ca interpret-traducător şi ca profesor. A experimentat şi funcţia colaborator permanent al publicaţiei Neue Zürcher Zeitung.

În afara premiilor naţionale amintite la început, a fost recompensat şi cu prestigioase premii internaţionale: Premiul Cantonului Zürich (în 2000), Prix Du Meilleur Livre Étranger – secţiunea eseu (în 2005), Premiul Grinzane Cavour (în 2007), Premiul internaţional pentru literatură Haus der Kulturen der Weltîn (2011). Trei dintre romanele lui Şişkin au fost dramatizate şi puse în scenă: Părul Venerei la Atelierul Piotr Fomenko, Luarea Ismailului la Teatrul MOST, iar Scrisorar la Teatrul de Artă Cehov din Moscova, în regia Marinei Brusnikina.

Cu certitudine: IUBESC HARTIA!

Pe drumul de întoarecere de la Iaşi, gândindu-mă la experienţa întâlnirii cu Şîşkin, precum şi la întrebarea care mă bântuie de ceva vreme, mi-am dat seama că, dacă am achiziţionat patru cărţi ale unui scriitor, dacă inima mi-a dat ghes să bat drumul capitalei culturale a Moldovei ca să-l cunosc, dacă abia aştept o nouă traducere a Antoanetei Olteanu din opera Maestrului, atunci e musai şi datorită faptului că IUBESC HARTIA! şi o preţuiesc cu fiecare pagină de ziar, revistă, carte pe care o citesc şi de care ajung să-mi bucur sufletul.

Valentin ANDREI, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 39 de cazuri noi. Naţional – 4.272 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,93 la mia de locuitori ■ în ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost raportate 199 decese ■

Până pe 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

360.934 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 455 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 11.530 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 30.11.2020 (10:00) – 01.12.2020 (10:00) au fost raportate 199 de decese (130 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 51 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 66 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 53 decese la categoria de peste 80 de ani.

178 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 16 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.438. Dintre acestea, 1.259 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.122.192 de teste. Dintre acestea, 14.588 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 9.551 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.037 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 37 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 1 decembrie.

Pe teritoriul României, 45.863 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.186 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.772 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.851 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 661 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 30 noiembrie a.c., 6.653 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.175.080 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914  cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.056 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 11 în Republica Moldova și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Ramona Tofan, o voce feminină pentru Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ramona Tofan candidează, pe poziția a doua, la Camera Deputaților, din partea USRPLUS Neamț.

Ramona s-a născut la Roman și locuiește în Piatra Neamț. A absolvit Academia de Studii Economice la București, s-a întors în Neamț și de atunci lucrează în sistemul bancar. E căsătorită și are o fiică aproape majoră.

În sectorul privat, Ramona a învățat ce înseamnă competență, profesionalism, respect. Iar acum e momentul să întoarcă oamenilor din jur o parte din experiența ei. S-a implicat în politică pentru a schimba modul în care e tratat cetățeanul. Ca să lupte pentru șanse egale pentru toți. Ramona își dorește să fie vocea feminină a Neamțului în Camera Deputaților.

Își dorește aer curat și relaxare pentru seniori, iar Neamțul să devină destinația turistică preferată de români, dar și de străini, de referință pentru zona Moldovei.

Încet, încet actuala conducere a Primăriei și-a uitat scopul, crede Ramona, i-a uitat pe cetățeni. A uitat să facă curățenie pe toate străzile, nu doar în centru, a uitat ca oamenii trebuie să aibă unde să muncească pentru a rămâne aici, a uitat că pietreni nu sunt doar cei favorizați în atribuiri directe și licitații. A uitat să spună ce face în folosul cetățenilor.

Ramona își dorește ca nemțenii să creadă în ea, în colegii ei și-n proiectele lor, să spere că, în cei patru ani de mandat care urmează, viața cetățenilor se va îmbunătăți, vor fi mai sănătoși și vor avea mai multă speranță.

Iar ea știe că un ales trebuie să nu uite nicio clipă că este în slujba cetățenilor, trebuie să aibă ușa deschisă pentru fiecare cetățean și să iubească oamenii.

În Parlament, Ramona se va lupta, la fel ca întreaga echipă din Neamț, pentru autostradă în Moldova. Dar și pentru integrarea școlară a tuturor copiilor și educație remedială pentru elevii cu probleme, pentru o legislație a muncii care să le ofere părinților condiții flexibile de angajare, compatibile cu creșterea copiilor și sprijinirea natalității, inclusiv prin încurajarea deschiderii de centre pentru copii de către companii.

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Avem încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot.

„Comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România (parte a Alianţei electorale „Alianţa USR PLUS”) şi realizat de SC Grupul de Presă ACCENT SRL.  Cod unic de identificare: 11200021″.

Citește știrea

Actualitate

La mulți ani, România! La mulți ani, nemțeni oriunde v-ați afla!

Știre publicată în urmă cu

în data de

La ceas aniversar, marcăm bucuria și entuziasmul înaintașilor noștri care au făcut sacrificii pentru a ne lăsa un stat unit, de care să ne mândrim. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!

Ziua României ne prinde într-un moment greu pentru țara noastră, marcat de o criză pandemică și de efectele ei în plan economic.  Dușmanul invizibil ne-a testat solidaritatea și relația dintre stat și cetățean. Însă, în cele mai multe cazuri, s-a dovedit că unitatea, cea care ne-a fost lăsată ca o moștenire sfântă și pe care o celebrăm astăzi, este soluția pentru a trece peste încercările grele.

Ziua Națională în anul 2020 ne pune față în față cu retrospectiva lecțiilor pe care le-am învățat în acest an dificil, ca stat, ca cetățeni. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru respectarea unor reguli, menite să ne protejeze sănătatea, este și va fi actul de implicare și de dragoste față de cei de lângă noi.

Totodată, prin solidaritate am arătat că putem să depășim o serie de probleme, care păreau de nerezolvat. De aceea, trebuie să fim în continuare solidari pentru a trece peste această perioadă grea și să ne gândim și la ce facem în viitor, pentru țara noastră.

Ne dorim în continuare să dezvoltăm, să ni se întoarcă cei dragi acasă, să trăim cu drag și mândrie în România care ne-a fost lăsată moștenire și pe care o vom lăsa copiilor noștri.

Și pentru că trăim vremuri ”speciale”, echipa PNL Neamț are o provocare pentru fiecare nemțean: Să ne arborăm cu mândrie drapelul în fereastră! Să fie o mărturie și un legământ pentru datoria de cetățean pe care o avem față de țara noastră.

Totodată, ca un exercițiu de încredere pentru viitor duminică, pe 6 decembrie, să mergem la vot! Viitorul unui stat trebuie să fie decis de fiecare dintre noi, să arătăm că ne implicăm și alegem ce este mai bine pentru fiecare, pentru cei din jurul nostru, pentru județul Neamț.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

PNL Neamt

Citește știrea

Trending