Politica
Inițiativă legislativă în sprijinul medicilor de familie
■ o lege inițiată de un grup de parlamentari liberali vine în sprijinul medicinii de familie ■ o inițiativă legislativă adoptată în Camera Deputaților prevede ca statutul de utilitate publică să fie acordat și punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie ■
Pe fondul lipsei de medici de familie din cauza apropierii vârstei de pensionare a celor care lucrează acum în sistem și a faptului că medici tineri nu vor să lucreze în sistemul de medicină primară, un grup de deputați liberali, printre care și nemțeanul Dan Laurențiu Leoreanu au inițiat o lege de sprijinire a medicinii de familie.
” De multe ori, contactul și apropierea de un medic de familie pot ajuta enorm un pacient în decizia de a solicita investigații suplimentare, de specialitate, într-o anumită problemă de sănătate pe care o întâmpină și pot face diferența între viață și moarte. Oriunde, dar mai ales în mediul rural și în localitățile mici, medicul de familie este esențial pentru sănătatea noastră. Scăderea constantă a cabinetelor de medicină de familie și creșterea numărului de pacienți arondați unui medic de familie sunt două dintre principalele probleme cu care se confruntă medicina de familie din țara noastră. De aceea, am fost bucuros când – urmare a unei inițiative legislative pe care am depus-o împreună cu mai mulți colegi liberali și pe care am adoptat-o în Camera Deputaților – s-a decis ca statutul de utilitate publică să fie acordat și punctelor de lucru ale cabinetelor de medicină de familie”, a consemat pe pagina oficială de Facebook deputatul Dan Laurențiu Leoreanu. Acesta explică și faptul că, din acest moment, autoritățile administrației publice locale pot decide darea în folosință gratuită a spațiilor aflate în proprietatea publică, domeniul public, deși există astfel de proiecte asumate de administrația publică locală pentru a facilita accesul cetățenilor la asistența medicală primară.
”Cu aceasta inițiativă reușim în acest fel să îi susținem pe medicii de familie și venim nu doar în întâmpinarea unei nevoi acute pe care ne-au sesizat-o nouă, parlamentarilor, medici de familie, la fiecare întâlnire, dar îi ajutăm și pe pacienții care calcă în primul rând pragul medicului de familie”, susține deputatul liberal.
Reamintim faptul că județul Neamț se confruntă de câțiva ani cu fenomenul îmbătrânirii medicilor de familie. Conform unei evidențe a Patronatului Medicilor de Familie, în Neamț existau, recent, 250 de medici de familie și 73 de posturi vacante. Dintre ei, 240 de medici erau aproape de vârsta pensionării, 22 aveau între 60 și 65 de ani, iar 66 între 50 și 60 de ani.Conform unui Raport special al Avocatului Poporului, întocmit în 2021 la nivel național 212 localități din mediul rural nu aveau medic de familie și 665 de posturi erau vacante.
-
Actualitate23 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină3 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină5 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic