Contactează-ne

Actualitate

O fi vreun semn? Nu cad doar podurile, se surpă şi mănăstirile?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Situaţia înregistrată la Mănăstirea Pângăraţi, unde alunecările de teren pun în pericol o serie de clădiri din  incintă, precum şi zidul împrejmuitor, a constituit subiectul unei şedinţe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamţ, care a avut loc miercuri, 26 aprilie.

În rezumat, “măsurile” dispuse se referă la monitorizare şi… eventuală mobilizare dacă se va ajunge la starea de alertă, adică dacă pământul va mai aluneca şi starea chiliilor afectate se va înrăutăţi şi mai mult.

“În urma ședinței de astăzi, 26 aprilie 2023, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost emisă o hotărâre în baza căreia s-a aprobat Programul pentru punerea în siguranţă a obiectivelor, refacerea zonelor afectate şi monitorizarea factorilor de risc natural, ca urmare a alunecărilor de teren din satul Pângărați – Mănăstirea Pângărați.

La începutul lunii februarie 2023 a avut loc activarea unei alunecări de teren pe versantul S-V al amplasamentului, alunecare de teren ce pune în pericol mai multe obiective din cadrul Ansamblului Mănăstirea Pângărați, monument istoric înregistrat în Lista Monumentelor Istorice cod: NT- II-a-10637 (zid de incintă de pe latura S-V, biserica Voievodală „Sf. M. Mc. Dimitrie“, corpuri chilii pe latura N-V și S-V).

Pentru evaluarea situației, prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie mixtă, pentru stabilirea unor măsuri operative, în vederea gestionării cât mai eficiente a situației de urgență generată de alunecările de teren care afectează proprietatea Mănăstirii Pângărați.

În baza constatărilor, comisia a propus un program care prevede monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren de către persoane numite prin decizie de către starețul mănăstirii. De asemenea, s-a stabilit instituirea urmăririi continue a comportării în timp a construcțiilor afectate (urmărire specială), conform recomandărilor specialiștilor”, transmite Prefectura Neamţ.

„Am dispus convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a aproba planul de măsuri necesar ținerii sub control a situației de la Mănăstirea Pângărați. O prevedere se referă la semnalizarea zonei adiacente zidului de incintă prin mesaje de avertizare, precum și interzicerea accesului personalului propriu, de deservire și pelerinilor, prin marcaj cu bandă avertizoare. De asemenea, am dispus interzicerea utilizării corpului de chilii de pe latura N-V, acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare. În perioada următoare se vor pregăti machetele de documente necesare în caz de instituire a stării de alertă, precum şi actualizarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, a Planului de evacuare în situaţii de urgenţă, a Planului de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren. În situaţia constatării/înregistrării de date privind iminenţa unor deplasări semnificative ale maselor de alunecare în zonele afectate, se va proceda, în regim de urgenţă, la instituirea stării de alertă şi la evacuarea persoanelor și bunurilor din zona afectată/expusă pericolului.

Pentru punerea în siguranță a clădirilor și zidului de incintă se impune efectuarea în regim de urgență a demersurilor necesare în scopul realizării lucrărilor de consolidare stabilite prin expertiza tehnică executată“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending