Contactează-ne

Actualitate

O fi sau n-o fi… sclavie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Recent, pe un post TV cu ştaif, un redactor doct şi bine informat îi făcea de-a dreptul idioţi pe cei care îi taxau de sclavi pe muncitorii noştri agricoli care îşi câştigă pâinea peste graniţile scumpei noastre patrii.

Ne-a spus-o pe faţă, cu mânie aproape proletară, fără mască: „Da, sunteţi nişte idioţi!“. Am încremenit. Mi-am tras repede combinezonul de idiot, că nu aveam covizi prin preajmă, şi i-am dat dreptate. Cum îndrăzneam, şi eu şi alţii ca nine, să aruncăm cu noroi în cei care vor să muncească pentru copii şi familie, când sunt plătiţi regeşte şi pot să trimită bani în ţară (40 de miliarde de euro în ultimii zece ani, preciza redactorul) şi câte şi mai câte?

Domnul redactor apela şi la puţină istorie şi conferea o adiere de firesc fenomenului, amintind că după Primul Război Mondial acelaşi lucru îl făceau italienii care veneau şi munceau aici, fiindcă la noi era mai bine decât la ei. Îmi permit să-i completez informaţiile şi să-i spun că nu doar italieni, ci şi franţuji, şi greci, turci şi armeni, ruşi şi lipoveni, tătari şi sârbi şi mulţi alţii au venit şi au rămas pentru totdeauna în România. De nemţi ce să mai spunem, care au avut până în 1940 un cartier întreg în Brăila („Jakobsonstal“). Şi asta pentru noi îi primeam, îi tratam omeneşte şi puteau trăîi după voie. Fiindcă la vremea aceea erau altfel de liberali.

Numai că stimabilul redactor, ori era în solda cuiva (deşi nu se prea potrivea cu orientările postului), ori nu cunoştea sau se făcea că nu cunoaşte semnificaţia noţiunii de sclav. Pur şi simplu. Findcă oamenii devin sclavi, nu fiindcă nişte idioţi îi gratulează cu asemenea vorbă, nu de ocară, ci de compătimire, ci pentru că cei care la care ajung să muncească, în afara ţării, îi transformă în sclavi. Obligaţi să muncească 7 zile din 7, 10-12 ore pe zi, în frig, fără hrană şi condiţii de cazare şi igienă minimale, cum se întâmplă pe sparanghelia doamnei Merkel sau pe câmpurile roditoare ale statelor de rang înalt ale Uniunii Europene, ai căror cetăţeni nu se pretează la asemenea munci înjositoare.

Există în toată povestea asta a sparanghelului (şi a altor culturi) o nuanţă de ipocrizie şi şmecherie publică de joasă speţă: de ce fermierii germani (şi ceilalţi ca ei) cultivă planta asta dacă ştiu că nu au forţă de muncă s-o şi recolteze? De ce? Simplu de răspuns: fiindcă le este mult mai uşor să bată din palme şi să aibă la picioare o masă de sclavi din Est.

Nu ştia domnul redactor că actele de identitate ale acestor sclavi sunt luate imediat după sosire şi se păstrează la argaţii tocmiţi de patron, ca nu cumva să poată părăsi plantaţia? Din calitatea de idiot în care mă aflu, ştiu că, excepţie făcând instituţiile bine determinate, nimeni nu are dreptul, sub aspră pedeapsă, să reţină documentele de identitate ale cuiva.

Într-un cuvânt, muncitorii noştri agricoli devin sclavi fiindcă sunt ademeniţi cu câştiguri bune, cad în capcana promisiunilor şi sunt traşi pe sfoară, păcăliţi sub toate aspectele: condiţii de muncă, de trai şi, mai ales, de plată.

Ce bine i-ar fi stat domnului redactor să urce într-o maşină, cu însemnele postului TV pe parbriz, cu mască pe figură şi cu declaraţia completată şi să ajungă la locul faptelor, să tragă un documentar ca la mama lui. Sau măcar să stea de vorbă, face to face, cu câţiva dintre aceşti cetăţeni de rangul şapte, umiliţi şi trataţi ca fiinţe inferioare, pe câmpurile roditoare ale unor state ale Uniunii Europene. Şi atunci putea să vorbească de adevăraţii sclavi ai secolului XXI şi să departajeze idioţii veritabili de cei ocazionali.

Oare de ce n-a pus pe tapet onorabilul obligativitatea preşedintelui, a statului, guvernului şi parlamentului de a-şi apăra cetăţenii, implicându-se direct în această problemă repetitivă? O tocăm mărunt, de ani şi ani de zile, şi în presa noastră şi în cea germană (care se vrea obiectivă doar din vârful buzelor), fără ca nimic, absolut nimic, să se schimbe. Nimic n-ar fi mai normal ca statul să se implice, cu acorduri şi contracte ferme, între ţări, cu clauze bine stipulate, menite să descurajeze orice abatere de la statutul de muncitor agricol. Nu toţi aceşti oficiali, care nu mai pun geană peste geană de binele cetăţenilor lor, adevăraţii responsabili de umilinţele la care sunt supuşi semenii noştri, preferă să dea mână liberă unor şmecheraşi deştepţi care se îmbogăţesc din exploatarea amărâţilor din Est, sub slogane perimate şi false, gen piaţă liberă, libertate de acţiune şi de deplasare etc., etc. ?

Nu ne-a asigurat preşedintele că trăim într-o ţară liberă? Nici COVID-ul nu mişcă-n front. A dat pe dinafară la ideile totalitariste şi aberaţii naziste din proiectul „Vacanţa Mare“, dar plecările ilegale din Cluj şi Sibiu către Germania, cu încălcarea gravă a ordonanţelor militare, în plină pandemie nu l-au deranjat. Ori, atributul de „militar“ acordat unui document, îl face infailibil. Cu milităria nu te joci, abaterile de la prevederile ei intră sub incidenţa tribunalului militar, adică a curţii marţiale.

Credeţi cumva că faptele de la Cluj. Sibiu şi din alte părţi au fost accidente? Că au fost sistate? Nici vorbă. Domnul premier a mârâit ceva că directorul aeroportului din Cluj ar trebui schimbat dar s-a potolit repede, fiindcă de respectivul nu se poat eatinge nimeni, ba s-a dat undă verde străinilor să vină cu avioanele (culmea, în timpul nopţii!) şi cu autocarele lor speciale şi să iau muncitori din ţară. În vreme de transportatorii noştri, lăsaţi de izbelişte, sunt blocaţi la trecerea frontierelor, protestând în zadar.

Altfel vorbind, pe niciunul dintre diriguitorii noştri nu-l deranjează standardele duble şi dubla măsură instaurate şi practicate cu sârg de Uniunea Europeană şi care ne sunt aplicate. Dimpotrivă, le acceptă cu mâna la chipiu.

Dacă n-aş şti că dau apă la moară moraliştilor şi lătrătorilor de ocazie, aş spune că pandemia asta are şi o parte pozitivă. Lumea pare că s-a trezit şi a realizat că ne deplasăm într-o direcţie greşită şi că a venit momentul s-o schimbăm. Din temelii, de la zero. Cea mai vehiculată idee a ultimelor luni a fost că „lumea nu va ma fi ca până acum“.

Din păcate, sunt semne mai mult decât vizibile că noi nu digerăm asemenea farafastâcuri şi o luăm de la început: ne pleacă muncitorii, noi aducem oameni din Sri-Lanka, vor pleca şi găştile de interlopi, Schengenul e neclintit (aţi mai auzit ceva despre această chestiune capitală?) , aranjamentele din umbră sunt la ordinea zilei şi căpătuiesc o camarilă zi de zi mai potentă şi mai activă, discrepanţele dintre diverşi cetăţeni se accentuează, n-avem efectiv per ce spă punem mâna, nivelul de trai este prăbuşit, trăim din ce în ce mai prost, pe bază de import, ne întrebăm (retoric) dacă statul paralel există, în vreme ce rezervele statului sunt pe terminate şi aşteptăm, ce altceva decât foametea care va să vină, amin.

Şi nu facem nimic, absolut nimic cu cap, cu logică şi cu eficienţă. Politically… no matter!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending