Contactează-ne

Actualitate

O fi sau n-o fi… sclavie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Recent, pe un post TV cu ştaif, un redactor doct şi bine informat îi făcea de-a dreptul idioţi pe cei care îi taxau de sclavi pe muncitorii noştri agricoli care îşi câştigă pâinea peste graniţile scumpei noastre patrii.

Ne-a spus-o pe faţă, cu mânie aproape proletară, fără mască: „Da, sunteţi nişte idioţi!“. Am încremenit. Mi-am tras repede combinezonul de idiot, că nu aveam covizi prin preajmă, şi i-am dat dreptate. Cum îndrăzneam, şi eu şi alţii ca nine, să aruncăm cu noroi în cei care vor să muncească pentru copii şi familie, când sunt plătiţi regeşte şi pot să trimită bani în ţară (40 de miliarde de euro în ultimii zece ani, preciza redactorul) şi câte şi mai câte?

Domnul redactor apela şi la puţină istorie şi conferea o adiere de firesc fenomenului, amintind că după Primul Război Mondial acelaşi lucru îl făceau italienii care veneau şi munceau aici, fiindcă la noi era mai bine decât la ei. Îmi permit să-i completez informaţiile şi să-i spun că nu doar italieni, ci şi franţuji, şi greci, turci şi armeni, ruşi şi lipoveni, tătari şi sârbi şi mulţi alţii au venit şi au rămas pentru totdeauna în România. De nemţi ce să mai spunem, care au avut până în 1940 un cartier întreg în Brăila („Jakobsonstal“). Şi asta pentru noi îi primeam, îi tratam omeneşte şi puteau trăîi după voie. Fiindcă la vremea aceea erau altfel de liberali.

Numai că stimabilul redactor, ori era în solda cuiva (deşi nu se prea potrivea cu orientările postului), ori nu cunoştea sau se făcea că nu cunoaşte semnificaţia noţiunii de sclav. Pur şi simplu. Findcă oamenii devin sclavi, nu fiindcă nişte idioţi îi gratulează cu asemenea vorbă, nu de ocară, ci de compătimire, ci pentru că cei care la care ajung să muncească, în afara ţării, îi transformă în sclavi. Obligaţi să muncească 7 zile din 7, 10-12 ore pe zi, în frig, fără hrană şi condiţii de cazare şi igienă minimale, cum se întâmplă pe sparanghelia doamnei Merkel sau pe câmpurile roditoare ale statelor de rang înalt ale Uniunii Europene, ai căror cetăţeni nu se pretează la asemenea munci înjositoare.

Există în toată povestea asta a sparanghelului (şi a altor culturi) o nuanţă de ipocrizie şi şmecherie publică de joasă speţă: de ce fermierii germani (şi ceilalţi ca ei) cultivă planta asta dacă ştiu că nu au forţă de muncă s-o şi recolteze? De ce? Simplu de răspuns: fiindcă le este mult mai uşor să bată din palme şi să aibă la picioare o masă de sclavi din Est.

Nu ştia domnul redactor că actele de identitate ale acestor sclavi sunt luate imediat după sosire şi se păstrează la argaţii tocmiţi de patron, ca nu cumva să poată părăsi plantaţia? Din calitatea de idiot în care mă aflu, ştiu că, excepţie făcând instituţiile bine determinate, nimeni nu are dreptul, sub aspră pedeapsă, să reţină documentele de identitate ale cuiva.

Într-un cuvânt, muncitorii noştri agricoli devin sclavi fiindcă sunt ademeniţi cu câştiguri bune, cad în capcana promisiunilor şi sunt traşi pe sfoară, păcăliţi sub toate aspectele: condiţii de muncă, de trai şi, mai ales, de plată.

Ce bine i-ar fi stat domnului redactor să urce într-o maşină, cu însemnele postului TV pe parbriz, cu mască pe figură şi cu declaraţia completată şi să ajungă la locul faptelor, să tragă un documentar ca la mama lui. Sau măcar să stea de vorbă, face to face, cu câţiva dintre aceşti cetăţeni de rangul şapte, umiliţi şi trataţi ca fiinţe inferioare, pe câmpurile roditoare ale unor state ale Uniunii Europene. Şi atunci putea să vorbească de adevăraţii sclavi ai secolului XXI şi să departajeze idioţii veritabili de cei ocazionali.

Oare de ce n-a pus pe tapet onorabilul obligativitatea preşedintelui, a statului, guvernului şi parlamentului de a-şi apăra cetăţenii, implicându-se direct în această problemă repetitivă? O tocăm mărunt, de ani şi ani de zile, şi în presa noastră şi în cea germană (care se vrea obiectivă doar din vârful buzelor), fără ca nimic, absolut nimic, să se schimbe. Nimic n-ar fi mai normal ca statul să se implice, cu acorduri şi contracte ferme, între ţări, cu clauze bine stipulate, menite să descurajeze orice abatere de la statutul de muncitor agricol. Nu toţi aceşti oficiali, care nu mai pun geană peste geană de binele cetăţenilor lor, adevăraţii responsabili de umilinţele la care sunt supuşi semenii noştri, preferă să dea mână liberă unor şmecheraşi deştepţi care se îmbogăţesc din exploatarea amărâţilor din Est, sub slogane perimate şi false, gen piaţă liberă, libertate de acţiune şi de deplasare etc., etc. ?

Nu ne-a asigurat preşedintele că trăim într-o ţară liberă? Nici COVID-ul nu mişcă-n front. A dat pe dinafară la ideile totalitariste şi aberaţii naziste din proiectul „Vacanţa Mare“, dar plecările ilegale din Cluj şi Sibiu către Germania, cu încălcarea gravă a ordonanţelor militare, în plină pandemie nu l-au deranjat. Ori, atributul de „militar“ acordat unui document, îl face infailibil. Cu milităria nu te joci, abaterile de la prevederile ei intră sub incidenţa tribunalului militar, adică a curţii marţiale.

Credeţi cumva că faptele de la Cluj. Sibiu şi din alte părţi au fost accidente? Că au fost sistate? Nici vorbă. Domnul premier a mârâit ceva că directorul aeroportului din Cluj ar trebui schimbat dar s-a potolit repede, fiindcă de respectivul nu se poat eatinge nimeni, ba s-a dat undă verde străinilor să vină cu avioanele (culmea, în timpul nopţii!) şi cu autocarele lor speciale şi să iau muncitori din ţară. În vreme de transportatorii noştri, lăsaţi de izbelişte, sunt blocaţi la trecerea frontierelor, protestând în zadar.

Altfel vorbind, pe niciunul dintre diriguitorii noştri nu-l deranjează standardele duble şi dubla măsură instaurate şi practicate cu sârg de Uniunea Europeană şi care ne sunt aplicate. Dimpotrivă, le acceptă cu mâna la chipiu.

Dacă n-aş şti că dau apă la moară moraliştilor şi lătrătorilor de ocazie, aş spune că pandemia asta are şi o parte pozitivă. Lumea pare că s-a trezit şi a realizat că ne deplasăm într-o direcţie greşită şi că a venit momentul s-o schimbăm. Din temelii, de la zero. Cea mai vehiculată idee a ultimelor luni a fost că „lumea nu va ma fi ca până acum“.

Din păcate, sunt semne mai mult decât vizibile că noi nu digerăm asemenea farafastâcuri şi o luăm de la început: ne pleacă muncitorii, noi aducem oameni din Sri-Lanka, vor pleca şi găştile de interlopi, Schengenul e neclintit (aţi mai auzit ceva despre această chestiune capitală?) , aranjamentele din umbră sunt la ordinea zilei şi căpătuiesc o camarilă zi de zi mai potentă şi mai activă, discrepanţele dintre diverşi cetăţeni se accentuează, n-avem efectiv per ce spă punem mâna, nivelul de trai este prăbuşit, trăim din ce în ce mai prost, pe bază de import, ne întrebăm (retoric) dacă statul paralel există, în vreme ce rezervele statului sunt pe terminate şi aşteptăm, ce altceva decât foametea care va să vină, amin.

Şi nu facem nimic, absolut nimic cu cap, cu logică şi cu eficienţă. Politically… no matter!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Actualitate

Taxă prohibitivă la admiterea la INM

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deşi este criză de personal la instanţe şi parchete, CSM a impus o taxă mare la admiterea la INM ■ cuantumul acesteia a fost dublat ■

Judecătoarea Alina Mihaela Niţă, de la Tribunalul Neamţ, recent întoarsă la post după o detaşare de cîteva luni la Roman, apreciază că solicitările Asociaţiei Naţională a Studenţilor la Drept (ANOSOR) Iaşi şi Bucureşti, de modificare a cuantumului taxei de înscriere la admiterea la Institutul Naţional de Magistratură este justificată din punctul său de vedere, în contextual actualei crizei de personal.

„Taxa nu trebuie să descurajeze candidaţii care au o situaţie financiara nefericită. Unicul criteriu de departajare al candidaţilor care doresc să devină magistraţi trebuie să rămînă meritocraţia. În primul rînd, taxa reprezintă mai mult decît dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere în magistratură, 650 RON/candidat. Nu există niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la această sumă, niciun fel de analiză de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

În al doilea rînd, taxa reprezintă mai mult decît salariul minim net lunar din Romaânia la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/lună. Sîntem absolut convinsşi că accesul într-o profesie atît de importantă precum magistratura nu poate să fie condiţionat de nivelul financiar al candidatului, mai ales cînd întreaga filosofie a sistemului ţine de asigurarea unei stabilităţi financiare pentru magistrat şi care să fie parte din independenţa reală a justitiţiei. În al treilea rînd, Plenul CSM nu a prevăzut nicio măsură compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitării acestei taxe absolut exagerate.

Considerăm că este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregătit către funcţiile de judecător sau procuror să poată fi îngreunat de dificultăţile financiare în care se află. Procesul de recrutare a unor magistraţi bine pregătiţi ţine de interesul naţional al României şi, deşi este evident că organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului în profesie pentru tinerii cu situatţii materiale mai putţin fericite. Solicităm Plenului CSM abrogarea Hotărîrii nr. 125/2021 şi stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tînăr absolvent al facultăţilor de Drept din România şi reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxă în situaţii bine justificate“, apreciază şi judecătoarea Alina Niţă.

Acesta de-a lungul detaşării sale la Roman a vorbit despre volumul infernal de muncă al judecătorilor de la instanţa acestui oraş, unde din 11 posturi normate. ocupate efectiv sînt cîteva. „Volumul de muncă al unui judecător influenţează în mod direct durata de soluţionare a unui dosar, pentru că este mult mai uşor să îţi gestionezi şedinţele cu 30-40 de dosare o data la 2 săptămîni şi este foarte greu să le gestionezi pe cele cu 50-60 de dosare săptămînal, repartizate pe un interval de 4-5 luni.

Volumul de muncă al unui judecător determină durata de redactare a unei hotărâri, pentru că activităţile zilnice pe care le face pentru pregătirea şedinţelor săptămînale de judecată îi poate ocupa toate cele 40 de ore lucrătoare din săptămînă. Activităţile pe care le desfăşoară un judecător presupun un efort intelectual intens, iar volumul de muncă al unui judecător care necesită mai mult de opt ore de muncă, cinci zile pe săptămînă, fără a-i permite odihna necesară refacerii capacităţii intelectuale îi va afecta calitatea lucrărilor pe care le face, existînd premisele unor erori nedorite“, este de părere judecătoarea. Conform organigramei Judecătoriei Roman, magistratul Alina Iştoc se află în concediu de maternitate, Alinei Mihaela Niţă i-a încetat detaşarea, iar Alexandra Arseni se află în concediu de creştere a copilului. În activitate este Constantin Chiriluţă şi cu atribuţii de vicepreşedinte, Cristian Bîrjoveanu, Nicoleta Cristina Pavlovici, Robert Valerian Apetrei şi stagiara Raluca Andreea Foitaş, cu atribuţii restrînse.

Citește știrea

Actualitate

De Ziua Ambulanţei, o decoraţie şi mesaje

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Gabriel Roibu, asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis ■ „Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea“, a transmis medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamţ ■

Ziua Naţională a Ambulanţei din România, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 28 iulie a fost şi în acest an prilej de a se organiza diverse manifestări, atît la nivel local, cît şi naţional. Acum două zile, sirenele ambulanţelor au sunat la unison, în toată ţara, la ora 10,00, aşa cum s-a petrecut şi la Piatra Neamţ, parte din personalul instituţiei din oraşul de la poalele culmii Pietricica adunându-se în curte, unde a avut loc un mic ceremonial, o luare de cuvînt aparţinînd managerului serviciului, medic Dorice Albu.

„Cu bucurie şi recunoştinţă marcăm astăzi, 28 iulie 2021, Ziua Naţională a Ambulanţei. Cu acest prilej, doresc să mulţumesc tuturor angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ, pentru dăruire, rapiditate, eficienţă şi atenţia pe care o acordaţi pacienţilor! La mulţi, mulţi ani! Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea, M.G. Dr. Dorice Albu“, precizează managerul Dorice Albu, într-o postare pe contul de Facebook.

Şi Federaţia Sanitas a avut urări, cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei: „Transmitem toată aprecierea, respectul şi toate urările noastre de sănătate şi de mai bine personalului medical şi nemedical care lucrează în Serviciile de Ambulanţă. La mulţi ani, tuturor salvatorilor de vieţi omeneşti, care prin profesionalismul şi dăruirea profesională pot face diferenţa în ceea ce priveşte viaţa celor aflaţi în situaţii critice!“. Sanitas a menţionat şi cîteva date despre istoricul acestui serviciu:

„Ziua Ambulanţei este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima «Salvare» din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Societatea de Salvare din Bucureşti îşi desfăşura activitatea sub deviza «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!». România devenea a treia ţară din Europa în care devenea funcţional un astfel de serviciu“. Miercuri, 45 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe ale ţării au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. La ceremonia din grădina Palatului Cotroceni, au participat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele a acordat Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler pentru 21 de medici şi Medalia Meritul Sanitar clasa a III-a pentru 24 de asistenţi. Decoraţia a fost conferită acestora pentru „profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate de la începutul pandemiei COVID-19 în cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populaţiei“. Printre cei 24 de asistenţi medicali decoraţi de Klaus Iohannis s-a numărat şi Gabriel Roibu, de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ. „Cei care lucrează în serviciile de ambulanţă, aflaţi mereu în prima linie, duc permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Sunteţi salvatorii noştri, oameni incredibili care acţionaţi, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanţe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viaţa semenilor. Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi!“, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

În Neamţ, Ziua Ambulanţei a fost prilej pentru autorităţi să transmită gînduri bune angajaţilor din acest domeniu de activitate. Primarul Daniel Harpa a avut şi el un mesaj, în special pentru membrii echipajelor care deservesc autospecialele sanitare din localitate: „Mulţumiri alese cadrelor de la Serviciul de Ambulanţă Târgu Neamţ (şi celor din judeţ şi din întreaga ţară), pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor omeneşti. Devotamentul, profesionalismul şi acele secunde pe care reuşiţi să le cîştigaţi fac adeseri diferenţa dintre viaţă şi moarte! Sănătate şi Dumnezeu să vă ocrotească în misiunile pe care le desfăşuraţi!“, a transmis primarul.

Citește știrea

Trending