Contactează-ne

Actualitate

O fi „diliu”? 5.695 de apeluri la 112

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Serviciul de Transmisiuni Speciale a prezentat statistica pe primele 6 luni ■ 112 a fost sunat de peste 4,8 milioane de ori, 2,6 milioane au fost urgenţe, iar peste 311.000 au fost apeluri abuzive ■ în topul celor abuzive conduce un oltean, cu 9.544 de telefoane, urmat de un ilfovean - 7.573, un vasluian - 6.779 şi un nemţean cu doar... 5.695 ■

Gesturile iresponsabile ale unor oameni, care denotă că civismul le este o noţiune abstactă, oferă consistenţă unei zicale, amară din păcate: „Frumoasă ţară, păcat că-i locuită“.

Aceasta poate fi concluzia trasă după lecturarea unui raport al Serviciului de Transmisiuni Speciale despre situaţia apelurilor date la 112, în primele 6 luni din anul 2020. Astfel, în intervalul amintit, numărul unic de urgenţă a fost format de peste 4,8 milioane de ori, iar dintre situaţiile relatate numai 2,6 milioane au reprezentat urgenţe, iar peste 311.000 (6,47%) au fost apeluri abuzive.

„Cetăţenii au sunat în repetate rânduri în mod abuziv, fără să aibă o urgenţă reală, au făcut glume ori au adus injurii operatorilor, au solicitat informaţii sau au folosit linia de urgenţă în contextul unor evenimente pentru care nu era necesară intervenţia agenţiilor specializate (Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie, Salvamont, etc)“, se arată în comunicatul STS. Într-un nedorit clasament al celor care au apelat abuziv, pe primul loc este o persoană din Olt a sunat de 9.544 de ori, urmat la ceva „distanţă“ de un ilfovean – 7.573, un vasluian – 6.779 şi de un nemţean cu doar… 5.695 de ori.

Despre ce-i îndeamnă să procedeze aşa ar trebui studiat fiecare caz în parte, dar psihologii spun că este vorba de ceva la limita patologicului, dacă nu cumva o depăşeşte, existând frustrări care nu-s îmărtăşite cui trebuie, ci operatoarelor de la 112. Uneori folosindu-se un limbaj obscen şi grobian. STS a dat ca exemplu de apelare abuzivă un cetăţean din Giurgiu, care suna de pe o cartelă prepay şi se recomanda ca fiind „Iulian“.

Iar în două luni, a apelat de peste 1.500 de ori 112, fără a avea vreo urgenţă, dar a fost identificat de către poliţişti şi amendat, astfel că a uitat de prostul obicei. Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 de lei şi până la 200 de ore de activităţi în folosul comunităţii, iar dacă echipele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertă falsă falsă, sancţiunea poate ajunge la 4.000 de lei şi 400 de ore de muncă „patriotică“.

La fel ca în toată ţara, şi prin Neamţ au fost şi mai sunt „hâtri“ care pun mâna pe telefon şi apelează 112 doar pentru a se distra, cel mai mult având de pătimit de pe urma unor astfel de situaţii cadrele de la Serviciul de Ambulanţă. Într-o iarnă, un caz petrecut în comuna Tazlău scotea în evidenţă lipsa de civism sau empatie umană. Un cetătean a sunat la 112 şi a anunţat că un bărbat este cel mai probabil mort prin electrocutare, lângă un stâlp de tensiune.

După ce cadrele de la Ambulanţă au ajuns la pacient, s-a constat că omul nu era decedat, ci doar beat mort, dormind liniştit. Întâmplarea a făcut să cadă lângă stâlp şi de aici confuzia, dar cel care l-a observat putea să facă mai mult pentru consăteanul său, având în vedere că era ger afară. Dintre alte cazuri, iese în evidenţă unul de acum câţiva ani, tot în toiul iernii, pe întuneric şi un ger de peste -20 de grade.

După lăsarea întunericului un bărbat a sunat şi anunţa că în comuna Crăcăoani este nevoie de asistenţă medicală la o gravidă intrată în travaliu. Un echipaj a plecat la drum, cei aproximativ 30 de kilometri faţă de Piatra Neamţ fiind străbătuţi cu greu. La Crăcăoani, cadrele medicale au sunat din nou pe cel care făcuse apelul şi au cerut lămuriri, aflând că gravida ar sta pe o uliţă de la capătul satului, numai că, din cauza zăpezii nu s-a mai putut înainta, autosanitara înpotmolindu-se.

S-a cerut ajutorul unui utilaj de deszăpezire, dar la un alt apel la cel care telefonase, răspunsul a fost „număr nealocat“. Aşa că echipajul a luat-o din poartă-n poartă întrebând de pacientă, având surpriza să constate că persoana indicată era o bătrână de 80 de ani. „Mi s-a părut culmea nesimţirii gestul pe care l-a făcut acel individ. Nu-i posibil să trimiţi pe drumuri, la minus -20 de grade nişte oameni bine intenţionaţi şi să blochezi o maşină doar pentru că cineva se distrează. A fost una dintre cele mai urîte experienţe pe care o poate avea un echipaj de urgenţă care s-a înzăpezit şi a îngheţat din cauza unei glume proaste.

Este revoltător şi trist totodată că se întâmplă aşa ceva“, declara medicul urgentist Letiţia Damoc, şefa Ambulanţei Neamţ. După apariţia cazului în presă, poliţiştii au reuşit să de-a de urma apelantului. A fost sancţionat cu o amendă de 500 de lei, pentru că atât prevedea legea, spunându-le anchetatorilor că era băut când a apelat, fiind la un şpriţ cu doi amici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending