Contactează-ne

Prima pagină

O elevă s-a remarcat la Concursul Național de Creație Literară Cezar Petrescu și a fost premiată la Cotroceni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Alessia Maria Șuhania, elevă în clasa a XI-a F la Colegiul „Roman Vodă“, a obținut un prestigios premiu la concursul de creație literară „Dimineața cuvintelor” - Secțiunea Cezar Petrescu ■ ceremonia de premiere a celor mai talentați elevi a avut loc la Palatul Cotroceni ■ toate rezultatele concursului urmează a fi publicate pe pagina de Facebook a Uniunii Scriitorilor în ziua de 1 decembrie, ziua de naștere a scriitorului Cezar Petrescu ■

Colegiul Național „Roman Vodă” (CNRV) a mai repurtat un succes de mare valoare, prin prezența unei eleve la festivitatea de premiere a celor mai talentați copii, care au participat la un concurs de național de creație literară. Conform unei succinte consemnări pe pagina de Facebook a CNRV de miercuri, 29 noiembrie, aflăm:

„La Concursul Național de Creație Literară Cezar Petrescu, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, eleva ȘUHANIA ALESSIA-MARIA din clasa a XI-a F a obținut PREMIUL al II-lea. Festivitatea de premiere a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 29 noiembrie, 2023. Îndrumător, profesor Zăloagă Ana-Maria. Felicitări!”.

Directorul adjunct al CNRV, profesoara Roxana Prisecaru, ne-a spus că Alessia Maria Șuhania este elevă a profesoarei Maria Zăloagă, la o clasă de filologie, participând și în anii anteriori la alte concursuri literare. De pe diploma pe care talentata elevă a primit-o, aflăm că președintele de onoare a acestui concurs a fost scriitoarea Ana Blandiana.

Conform Regulamentului concursului, care-i postat pe pagina de Facebook a Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea Literatură pentru copii, lansat anul acesta de către scriitorul Petru Crăciun, concursul național de creație literară „Dimineața cuvintelor” se adresează elevilor din clasele V-VIII (la Secțiunea Mircea Sântimbreanu) și celor din clasele IX – XII (la Secțiunea Cezar Petrescu).

Elevii au putut participa cu lucrări la subsecțiunile: Proză scurtă (unul sau două texte de câte trei, patru pagini); Poezie (trei poeme); Eseu (unul sau două texte de câte două, trei pagini). Rezultatele obținute de scriitorii în devenire urmează a fi publicate pe site-ul Filialei Uniunii Scriitorilor – Literatură petru copii, în ziua de 1 decembrie, care este și ziua de naștere a scriitorului Cezar Petrescu.

Acesta este legat și de Roman, prin faptul că tatăl său, D.P. Petrescu, a fost laureat al Institutului Național de Agronomie din Paris și profesor de Agronomie și Biologie la Liceul Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, fiind în perioada 1885-1907 și director al acestei unități. Mama scriitorului, Olga Petrescu, s-a născut într-o familie boierească din Bahna. Scriitorul a absolvit două clase din ciclul primar la Școala „Vasile Alecsandri” din Roman, fiind elev al Liceului „Roman Vodă” în anii 1904-1905.

Prozatorul a avut, potrivit informaților biografice din cartea „Pe urmele lui Cezar Petrescu”, scrisă de jurnalista romașcană Cristiana Bortaș, legături puternice cu satul Stejaru (fostă Golani), din comuna Ion Creangă. Cele mai bune lucrări literare ale elevilor au primit premiile I, II și III pentru ambele categorii de vârstă și câte o mențiune. Lucrările premiate urmează a fi publicate pe site-ul filialei și, selectiv, în publicațiile acesteia.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending