Contactează-ne

Prima pagină

UPDATE: Nurofenul, retras de prin farmacii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii Direcţiei de Snătătate Publică realizează mai multe controale în farmacii pentru scoaterea din comerţ a acestui produs ■ în ţara noastră, Nurofenul este cel mai bine vîndut medicament de calmare a durerilor ■

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Neamţ sînt implicaţi, printre alte controale tematice pe care le au în sarcină, şi în acţiunea de retragere din farmacii a produsului Nurofen, unul din cele mai bine vîndute medicamente din România. Acţiunea se derulează în baza unei decizii luate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Unele forme ale acestui medicament se vînd fără prescripţie medicală, respectiv la liber în farmacii. „Este vorba de dispoziţia de scoatere din circulaţie a Nurofenului, medicament pe bază de Paracetamol, care are o absorbţie lentă. Inspectorii direcţilor de sănătate publică din întreaga ţară merg în farmacii şi retrag medicamentuil în baza unor procese verbale. Medicamentele urmează apoi procedura de distrugere prin ardere. În baza procesului nostru verbal farmaciştii scad aceste medicamente din contabilitate“, a precizat doctorul Emanuel Nazaretian, medic la DSP Neamţ, responsabil pe zona Roman. Prima ţară din lume care a interzis folosirea acetor substanţe a fost Australia, unde o instanţă de judecată a obligat compania producătoare să îşi retragă produsele analgezice, după ce a ieşit la iveală că îşi păcăleşte clienţii, firma recunoscînd că vinde produse identice, dar prezentate diferit, sub pretextul că fiecare tratează o durere anume. În România, Nurofenul era cel mai bine vîndut medicament fără prescripţie medicală, cu 4,4 milioane de cutii vîndute într-un an, în valoare totală de 80,5 milioane de lei. Conform informaţiilor publicate de Agenţia Europeană a Medicamentului, riscul cardio- vascular crescut afectează pacienţii care depăşesc o doză de ibuprofen (substanţa de bază conţinută de Nurofen n.red.) mai mare de 2.400 de miligrame pe zi, doza obişnuită la un adult fiind de 200- 400 mg, de trei ori pe zi. Ibuprofenul este un medicament comercializat din anii ’60 sub diferite denumiri precum Advil sau Nurofen, unele forme, în special cele de 200 mg aflîndu-se pînă acum la vînzare liberă, în mai multe ţări europene

Poziția Nurofen referitoare la un articol apărut în data de 7 mai, în ediția online a publicației Monitorul de Neamț

Nurofen atrage atenția că informațiile prezentate în acest articol – http://monitorulneamt.ro/nurofenul-retras-de-prin-farmacii/ – nu sunt corecte. Medicamentele Nurofen comercializate in Romania au la bază substanța activă ibuprofen, și nu paracetamol, așa cum se specifică în articol. În plus, medicamentele Nurofen nu fac obiectul niciunei dispoziții a Direcției de Sănătate Publică de retragere din farmacii, fiind comercializate în continuare în farmaciile din județul Neamț și din toată țara. Articolul face referire la o situație apărută în Australia în anul 2015, când Nurofen a lansat o gamă de medicamente cu ambalaje specifice unui anumit tip de durere, cu intenția de a facilita alegerea unei opțiuni pentru calmarea durerii, în special în magazinele unde se comercializează bunuri de larg consum, în care consultarea unui farmacist nu este posibilă. Intenția noastră nu a fost în niciun moment inducerea în eroare a pacienților din Australia, drept urmare am reacționat imediat, completând cu informații suplimentare etichetele respectivelor medicamente. Acest caz s-a referit doar la Australia și nu a fost aplicabil în alte țări sau regiuni, așadar nici în România. Vă rugăm să faceți imediat toate demersurile necesare pentru a informa publicul larg că medicamentele Nurofen nu sunt implicate în acest cazuri si sunt in continuare disponibile in toate farmaciile din Romania.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ziua şi avaria la reţeaua de apă. S-a spart o conductă care dăinuie tocmai din anul 1912

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ după remedierea avariei din zona Favorit, o nouă defecţiune a apărut pe strada Mihai Eminescu ■ pe 8 august a fost anunţată alta, de mari proporţii, pe Tineretului ■

După ce viceprimarul Radu Samson anunţa că a fost rezolvată avaria din sensul giratoriu de la Favorit şi că romaşcani vor avea apă, iată că, din nou, n-a fost să fie. Luni, 8 august, la prima oră, echipa ApaServ este chemată pe strada Mihai Eminescu, iar la 17,15 se anunţa dispeceratul că din asfaltul de pe Tineretului ţîşneşte apă. Simţind că e „groasă“, la faţa locului a fost primarul Leonard Achiriloaei şi vicele Samson.

„Am ajuns la faţa locului la 17:35, la cîteva minute, după ce a început să tîşnească apă din asfalt. Reprezentanţii companiei vor ajunge şi ei în scurt timp“, anunţa vicele, care, ulterior revine şi cu explicaţii: „Da, iar s-a luat apa. Şi dacă nu începem să schimbăm conducte o să se ia tot mai des“. El explică „paşii“ necesari pentru remedierea unei avarii majore.

„1. Se cheamă echipa de intervenţie din «consemn la domiciliu»; 2 – Se opreşte furnizarea pentru golirea instalaţiei; 3 – Se aduc utilajele la faţa locului şi se deviază traficul rutier; 4 – se sparge asfaltul şi se sapă cu excavatorul (o oră); 5 – se pompează apă din groapă (o oră); 6 – se sapă, manual, pînă la conductă (o oră); 7 – se repară avaria pe conductă, ce poate dura 1 – 3 ore.

8 – se reia furnizarea apei pentru probă; 9 – dacă totul e bine se acoperă groapa; 10 – dacă există probleme se reiau paşii 5, 7 şi 8“, ne explică Radu Samson, care mai spune că în echipa de intervenţie sînt aceiaşi 5 oameni care au program 8 ore pe zi şi care, în afara acestuia, sînt la dispoziţie, non-stop.

„M-am văzut cu ei sîmbătă la Favorit, azi dimineaţă (8.08. n.r.) au intervenit la Şcoala 11, iar în seara asta la ora 20:00 au ajuns pe Tineretului“, spune Radu Samson, ce aruncă şi „bomba“: „Conducta spartă azi (8 august n.r.) e veche de peste 100 de ani. A fost dată în folosinţă în 1912, odată cu turnul de apă de la Autogară. Ultima dată s-a spart la o sută de metri mai sus, anul trecut, în septembrie.

Deşi conducta e atît de veche, asfaltul de deasupra ei e turnat în 2016, în campania electorală. Rămîn la faţa locului pînă mă asigur că dimineaţă avem apă“. Iar Facebook, această moromeţiană „Poiană a lui Iocan“, se umple de invective la adresa „aleşilor“, unele pertinente. Costel Costeluş spune, acuzator:

„Sînt un om de rînd ce plăteşte 8.500 – 9.000 lei impozit. Aş vrea să aflu ce se face cu aceşti bani. Vreau ca atunci cînd ajung acasă să pot face un duş şi să am apă la toaletă. Trebuie neapărat făcut ceva“. Angelica Tăbăcaru, conciliantă, caută o scuză: „Reţeaua este veche, ruginită, cedează, ne îmbolnăveşte şi pe noi şi se sparge cînd nu te aştepţi.

Cei din Primărie, din judeţ, de la primar, a consilieri şi ApaServ trebuie să se întîlnească,să analizeze şi să obţină fonduri europene nerambursabile. Trebuie schimbate conductele, dar şi ţevile din blocuri,care cedează săptămînal“. Mihai Vasilescu e de părere că: „Unii muncesc, alţii se distrează…. Vom avea apă… pînă la următoarea avarie. Am înţeles că urmează Zilele Diasporei, o noua ocazie pentru primarul vasal şi Voievod să petreacă“, spune, ironic, romaşcanul.

Maria Bostan e convinsă că toate aceste pierderi se regăsesc în factura nemţenilor, iar Ştefan Doru aruncă vinovăţia „în cîrca aleşilor hoţi“, afirmaţie care-l deranjează pe viceprimar. „Generalizarea asta cu aleşii care sînt nişte hoţi nu face decît să-i convingă pe unii să nu mai meargă la vot. Dacă cei mai mulţi nu merg la vot, ăia care şi-au angajat tot partidul la Primărie, se bucură că voturile lor sînt suficiente să cîştige primăria în continuare“.

Citește știrea

Actualitate

Fraude în numele Poliţiei, FBI, Europol sau Interpol. Victimele, „acuzate“ că au accesat site-uri pornografice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele au fost anunţate că sînt cercetate penal după ce ar fi accesat site-uri cu caracter sexual explicit, cu minori ■ li se cereau bani, ca amendă, pentru a nu se ajunge la arestarea preventivă ■

Poliţia Română avertizează populaţia asupra unei noi fraude online, în numele instituţiei menţionate, ori în numele FBI, Europol sau Interpol. Pe scurt, infractorii cibernetici au contactat diverse persoane pe care le-au anunţat că sînt cercetate penal după ce ar fi accesat site-uri cu caracter sexual explicit, cu minori.

Victimelor li se cereau diverse sume de bani, cu titlu de amendă, asta pentru a nu se ajunge chiar şi la arestare preventivă. Poliţia Română nu a anunţat cîte victime de acest fel au fost în ţară şi nici sumele care li s-au cerut, ori dacă au fost făcute plăţi deja, de certitudine fiind că au fost mai multe cazuri de fraudă de la început de august 2022.

„În perioada 5 – 8 august 2022, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele şi-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, FBI sau Poliţia Română).

În aceste cazuri, persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sînt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori. Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută ca „government impersonation scams”, instituţiile internaţionale au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei, care pot fi găsite mai jos: https://www.europol.europa.eu/media- press/newsroom/news/beware-of-scams-involving-fake- correspondence-europol.

Altelesînt https://www.interpol.int/en/What-you-can-do/Stay- safe/Beware-of-scams-using-INTERPOL-s-name=:text Have%20you%20received%20an%20email,details%20or%20any %20money%20transfer-https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on- the-internet.

„În situaţia în care primiţi astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online, pe portalul de petiţii al Poliţiei Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online“, mai arată sursa citată.

Citește știrea

Actualitate

Piramida holografică, straniul fenomen care are loc pe Ceahlău în Ziua Schimbării la Faţă, a fost vizibilă şi în acest an

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ turiştii care au fost prezenţi, pe data de 6 august, pe Ceahlău, au fost martorii apariţiei piramidei spaţiale ■ fenomenului i se mai spune şi piramida holografică ■

Sâmbăta trecută, pe data de 6 august, foarte mulţi turişti şi-au dat întâlnire pe crestele Ceahlăului, deoarece ziua are o semnificaţie aparte aici. Unii au plecat în pelerinaj, conduşi fiind de mitropolitul Teofan al Moldovei, deoarece la schitul de lângă cabana Dochia, de Schimbarea la Faţă, este hram, iar alţii pentru a fi prezenţi pe vârful Toaca.

De aici, de la cota 1.904 metri, la răsăritul soarelui, în jurul orei 06.00, se poate observa un straniu fenomen optic care se produce la intensitate maximă doar în această zi: piramida spaţială sau holografică – o fantastică imagine tridimensională. Condiţia este să fie senin. Iar pe 6 august 2022 acest lucru s-a petrecut. Plus că, unora dintre montaniarzi le-a fost dat să vadă altă „ciudăţenie“, care se petrece, din când în când, pe Ceahlău.

A fost vizibil alt fenomenul optic, ce are o explicaţie ştiinţifică. Este vorba despre „Stafia proiectată pe nor“, „Stafia de pe cer“, „Efectul Gloria“, sau „Spectrul Brocken“. El apare şi în alte masive din România. Cât despre piramida holografică, Mihai Marin, din Piatra Neamţ, un pasionat de munte şi fotografie, explica se ce petrece pe 6 august:

„E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“.

În acest an, parte din turiştii care au urcat la Toaca sâmbăta trecută, au putut observa şi „Spectrul Bruken“. Despre acesta se relatează pe unele pagini de socializare, „Tineretul Ordotox“ sau pe „Sam Sara“. Pe aceasta din urmă, care este administrată de o pietreancă, sunt postate fotografii edificatoare şi comentarii:

„Ţi se vede aura colorată“, „Umbra vârfului Toaca şi efectul Gloria, am avut ocazia să le văd toama, ţine mai mult de condiţiile meteo. Frumos“, „Suberb“, „Nu e întâmplător! Mulţumim. Sunt fericită să «văd!»“ (FOTO Sam Sara). Termenul de Spectrul Brocken derivă din germanul Brockengespenst. Poate fi văzut doar în munţi şi îşi ia numele de la vârful din masivul Hartz, Germania.

Spectrul Brocken este umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară.

Adică să fii între soare şi nori sau ceaţă. Picăturile de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate. Cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie. Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.

Citește știrea
AdvertisementTrending