Contactează-ne

Actualitate

„Nunta lui Simion”, între „Nunta Zamfirei” şi „Nunta lui Zelea Codreanu”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Înainte de toate, să fim creştini şi să le urăm însurățeilor „Casă de piatră”.

Sâmbătă, 27 august, la Măciuca de Vâlcea a avut loc un „eveniment politic” , desfăşurat sub semnul nunţii liderului AUR, George Simion.

Însăşi mirele Simion a declarat fără echivoc, că nunta sa este „un act politic”, declaraţie susţinută fără rezerve şi de mireasa Irina.

Pentru acest eveniment politic, George Simion s-a pregătit să primească zece mii de nuntaşi, cărora le-a pus o singură condiţie, să fie toţi îmbrăcaţi în ii tradiţionale.

Evenimentul „Nunta lui Simion” s-a desfăşurat după scenariul scris realizat şi prezentat în direct de către postul de televiziune România TV, care a dat o lovitură de marketing, câştigând câteva puncte de rating.

Tot spectacolul, desfăşurat sub genericul „Nunta lui Simion” a pendulat între a fi un act politic, precum „Nunta lui Zelea Codreanu” şi un act tradiţional, precum „Nunta Zamfirei” a lui George Coşbuc.

Nunta lui Zelea Codreanu a avut loc la Focşani pe 13 iunie 1925, unde au participat  o sută de mii de nuntaşi, pentru care a tipărit invitaţii şi „Afişul nunţii”, în care definea nunta ca „măreaţa sărbătoare a neamului nostru”.

Partidul AUR este perceput a fi de sorginte legionaroidă, fiind asimilat cu partidul lui Zelea. AUR foloseşte idei naţionaliste ce par copiate din „Cărticica legionarului”.

În realitate, nunta lui Simion s-a consumat fără a trăda vreo urmă, cât de vagă, de  antisemitism sau legionarism.

Nunta a fost un riguros produs de marketing politic, care i s-a pus  la dispoziţie lui Simion, de către organizatori. Rolul acestuia a fost să interpreteze conştiincios rolul mirelui. Nunta s-a derulat în limite decente, care caracterizează tradiţionalismul românesc descris de Coşbuc atât de elocvent în „Nunta Zamfirei”.

Coşbuc a publicat „Nunta Zamfirei” în revista Tribuna din 1889, anul morţii lui Eminescu, dovedind astfel că România mai are poeţi de valoare.

„Nunta Zamfirei” este o epopee a vieţii rurale, în care se respectă modelul popular românesc după care se desfăşoară o nuntă.

Nunta lui Simion a fost un arhetip al acestui model tradiţional, ceea ce a fost apreciat de cei de bună credinţă.

Simion a dorit să refacă universul rural românesc din Nunta Zamfirei.

Dacă nunta Zamfirei a avut lor la curţile bogatului împărat Săgeată, iar nunta lui Zelea Codreanu a avut loc la Focșani, nunta lui Simion a avut ca locaţie Măciuca.

La nunta sa, Zelea Codreanu nu a fabulat când a contat pe prezența a o sută de mii de nuntaşi.

În schimb, George Simion a fabulat contând pe prezența a zece mii de nuntaşi din toată ţara.

Că a fabulat, s-a dovedit la numărătoare că nu au fost mai mult de patru mii.

Pentru o nuntă tradiţională românească, patru mii de nuntaşi este mult prea mult. Se poate potrivi doar cu nunta Zamfirei. Pentru nunta lui Codreanu, patru mii de nuntaşi ar fi fost mult prea puţini.

Pentru cei care nu au participat la nuntă sau nu au vizionat spectacolul popular televizat al postului România TV, trebuie spus că George Simion a punctat destul de bine la capitolele organizare şi tradiţie. El a contat pe prezenţa a zece mii de nuntaşi, vrând să arate ţării cât de mare şi de puternic este partidul său AUR.

Au fost doar vreo patru mii, chiar dacă deplasarea nuntaşilor, spre Măciuca era motivată nu numai de convocarea partidului, ci şi de actul turistic, dublat de tradiţiile puse în scenă, inclusiv de multiplele facilităţi oferite mai mult gratis. Mâncarea şi băutura au fost din abundență, oferită pe aleile de grătare, ceaune, proțape şi mese întinse, pe care tronau la loc de cinste cele două tone de brânză trimise de Gigi Becali.

Momentele artistice s-au derulat fără încetare, ţinând treaz interesul şi apetitul nuntaşilor.

Formaţia Phoenix a concertat fără inhibiţii, deşi o armată de talibani au înroşit facebook-ul cu afurisenii la adresa membrilor ei.

Au existat propuneri cretine, ca formaţia să refuze a cânta la nunta lui Simion.

Propuneri la fel de cretine ca acelea făcute ţărilor europene, ca turiştilor ruşi să li se refuze intrarea în ţară.

Din interesul de a include toate ingredientele arhetipale în spectacolul nunţii, George Simion s-a lăsat bărberit chiar şi cu toporul, chiar dacă obrazul era proaspăt ras încă de dimineaţă.

Evenimentul, chiar dacă era politic, a fost declarat reuşit pe ansamblu şi pentru faptul că totul s-a derulat la vedere, nu în culise. George Simion a declarat că, după lista sa, nunta a costat vreo 500 de mii de euro, dintre care vreo 12 mii le-a pus de la el, restul au fost sponsorizări.

Aici ne apropiem de primele versiuni din „Nunta Zamfirei”, pe care nu putem să  nu ni le amintim „E lung pământul, ba e lat, dar ca Săgeata de bogat …”

Pe fundalul crizelor prin care trec românii a fost cam prea mult şi Simion nu a ratat să ne dea cu tifla.

Nunta lui Simion” a furat startul campaniei electorale

          Principalul obiectiv al nunţii sale, după cum nu s-a sfiit să declare Simion, a fost ca acesta să fie un eveniment eminamente politic.

Această intenţie a lui Simion a contrastat flagrant cu ceremonia religioasă, pe care un important sobor de preoţi ortodoxi au ţinut-o în afara bisericii, pe bază de dispensă obţinută de la Patriarhie.

Caracterul politic al evenimentului a fost întărit şi de a doua declaraţie a lui George Simion „îmbetat” de succes, că vrea să candideze în 2024 pentru funcţia de Preşedinte al României.

Cu această declaraţie, făcută pe 27 august 2022, George Simion fură startul campaniei, stârnind o reală nedumerire. De ce aşa devreme, cu doi ani înainte?

O explicaţie ar fi  că Simion mizează pe alegeri anticipate.

Că doar nu vomaveaparte de tot atâtea lansări de astfel de candidaturi, de câţi miri vor realiza nunţi mai aglomerate decât cele tradiţionale.

Un răspuns mai plauzibil la nedumerirea multora, ar fi că steaua lui Simion începuse să pălească pe firmamentul naţional şi acesta a vrut să ne dea un semn că există şi că are planuri mari cu românii.

După ce a activat în Parlament, doar filmând cu telefonul sau luându-se de gât cu ministrul Popescu, George Simion vrea să preia șefia Opoziţiei, pentru a fi singurul care negociază cu Puterea. Dacă vreodată Puterea va fi dispusă să negocieze ceva.

Pentru aceasta, Simion are nevoie de vizibilitate şi cu candidatura lansată vrea să-şi justifice implicarea într-o campanie electorală prematură. O astfel de campanie este permisă doar cu o lună înainte de alegeri.

Totuşi, cu nunta sa, Simion şi-a programat o cursă cu obstacole în campania sa electorală, deoarece a deschis cutia Pandorei a  similitudinilor cu Zelea Codreanu.

Zelea Codreanu a fost un fanatic, dar totodată un model istoric, bun de studiat, dar nu şi de urmat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending