Contactează-ne

Eveniment

Numai la Piatra Neamț: senzori de monitorizare a calității aerului în țevile de eșapament !?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Stațiile de autobuz inteligente ale primăriei raportează cu senzori neomologați către o platformă online n  Primăria a aflat cu stupoare ce girează ■

Locuitorii din Piatra Neamț au fost recent martorii unei „crize de poluare”, care s-a transformat rapid într-o adevărată isterie colectivă pe rețelele de socializare. Panica a fost declanșată de datele alarmante preluate de o platformă online, ce raporta depășiri masive ale limitelor de poluare în oraș. În timp ce pe Facebook circulau teorii apocaliptice despre deșeuri radioactive la fabrica de ciment Bicaz și pericole ascunse la groapa de gunoi „ecologică” din Gârcina, autoritățile au intrat în alertă maximă.

Prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a demarat o investigație pentru a verifica sursa acestor informații. După o zi plină de telefoane și verificări, adevărul a ieșit la iveală: datele proveneau de la 68 de senzori montați pe stațiile de autobuz din oraș, amplasați strategic – exact lângă țeava de eșapament a autobuzelor.

„Dacă bagi un senzor într-o țeavă de eșapament, ce rezultat credeți că obții?”

Prefectul a clarificat situația, explicând că valorile raportate de platforma respectivă nu au fost recunoscute de niciuna dintre instituțiile oficiale, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Neamț sau Garda de Mediu.

„Cele trei stații omologate au înregistrat într-adevăr depășiri, dar nu într-o frecvență alarmantă. Din 15 depășiri raportate, doar șase s-au confirmat. Isteria a fost generată de o platformă online care colectează date de la senzori neomologați, amplasați pe stațiile de autobuz din Piatra Neamț”, a declarat prefectul Adrian Bourceanu.

Mai mult, prefectul a fost contactat de un jurnalist local care a făcut propriile investigații și i-a confirmat că a verificat pe teren toate „punctele de colectare a datelor” raportate de platformă. Concluzia? Senzorii nu erau răspândiți prin oraș, ci erau toți instalați pe stațiile de autobuz.

„L-am sunat pe domnul Adrian Niță, actualul primar al municipiului Piatra Neamț, care mi-a confirmat că stațiile de autobuz sunt dotate cu astfel de echipamente. Primarul mi-a spus că datele raportate de platforma online nu corespund cu cele furnizate de centrala Primăriei, iar firma care gestionează acești senzori nu are autorizare de la municipalitate”, a adăugat prefectul.

Senzori montați „unde nu trebuie”

Conform specialiștilor consultați de Prefectură, astfel de echipamente nu trebuie amplasate în proximitatea surselor directe de poluare, cum ar fi țevile de eșapament, deoarece rezultatele vor fi evident distorsionate.

„Aceste echipamente trebuie plasate în zone neutre pentru a reflecta o medie reală a calității aerului. Senzorii de pe stațiile de autobuz nu oferă o imagine corectă asupra situației generale”, a explicat prefectul.

APM Neamț a reiterat că singurele măsurători oficiale sunt cele realizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), care include trei stații automate în județ. Valorile înregistrate de acestea sunt publicate zilnic pe platforma oficială calitateaer.ro și respectă toate standardele în vigoare.

Stațiile omologate vs. senzorii „pirat”

  • Stația Neamț 1 (Valea Albă, Piatra Neamț) monitorizează poluarea urbană și poluanți precum PM10, monoxid de carbon (CO) și dioxid de sulf (SO₂).
  • Stația Neamț 2 (Roman) verifică emisiile industriale, iar Stația Neamț 3 (Tașca) monitorizează activitatea fabricii de ciment.
  • Singura platformă omologată pentru raportarea calității aerului este calitateaer.ro.

În perioada noiembrie 2024 – februarie 2025, valorile înregistrate au fost, în general, în limitele legale, cu doar câteva depășiri punctuale, confirmate prin metoda gravimetrică.

Se pare că agitația a trimis lumea către platforma oficială în așa mare număr, încât ieri noapte nu mai arăta nimic decât un pătrățel care comunica liniștitor despre calitatea aerului: ”Nu există alerte active”!

Ce urmează?

Pentru a clarifica definitiv situația, Prefectura s-a consultat cu profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care au expertiză și echipamente de ultimă generație. „Am contactat o profesoară universitară, specialistă în calitatea aerului, și pregătim un proiect împreună. Dacă reușim, vom aduce la Piatra Neamț cei mai buni specialiști din țară”, a declarat Adrian Bourceanu.

În paralel, autoritățile vor continua verificările pentru a identifica cine gestionează platforma neomologată și dacă aceasta respectă legislația.

Așteptăm cu mult interes punctul de vedere al conducerii Primăriei Piatra Neamț.

Până atunci, dragi cititori, fiți siguri că senzorii amplasați „unde nu trebuie” nu sunt un barometru al realității. Monitorizați aerul cu răbdare și încredere în sursele oficiale, nu în cele de lângă țevile de eșapament!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending