Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Nu mai este presedinte

Știre publicată în urmă cu

în data de

• instanta de la Tribunalul Neamt a respins actiunea formulatã de ex-presedintele CJ, care cerea anularea ordinului prefectului prin care a fost suspendat din functie • „voi face recurs la Curtea de Apel Bacãu“, a afirmat Dan Vasile Constantin • „nu putem fi ipocriti si sã spunem cã nu ne bucurãm“, declarã Gheorghe Stefan • „în luna martie, în sedinta ordinarã, vom discuta despre alegeri pentru un nou presedinte al CJ Neamt“, a afirmat Vlad Marcoci •

Instanta de contencios administrativ de la Tribunalul Neamt a hotãrît, ieri, cã ordinul emis de prefectul Toader Mocanu la sfîrsitul lunii ianuarie pentru suspendarea din functie a lui Dan Vasile Constantin, ex-presedintele Consiliului Judetean, este legal. Adicã CJ Neamt a rãmas fãrã sef, motivul fiind o situatie de incompatibilitate a oficialului care a ocupat o functie publicã, desi era administrator la o firmã privatã. „Se respinge actiunea formulatã de reclamantul Dan Vasile Constantin în contradictoriu cu prefectul de Neamt. Recursul se poate înainta în termen de 5 zile de la pronuntarea sentintei“, au fost cuvintele magistratului Nicolae Topliceanu, presedintele completului de judecatã în aceastã cauzã. Ca parte direct implicatã în acest proces, Dan Vasile Constantin, care este si presedintele PSD Neamt, a declarat cã nu comenteazã decizia instantei: „Nu comentez decizia enuntatã si o respect. Voi face recurs la Curtea de Apel Bacãu“. Avînd în vedere cã aceastã sentintã va lãsa pentru încã o perioadã Consiliul Judetean Neamt fãrã presedinte ales, am solicitat si cîteva pãreri de la cîtiva oameni politici, majoritatea abtinîndu-se de la comentarii. Nici prefectul nu a dorit sã divagheze prea mult pe marginea subiectului. „Asta demonstreazã cã ordinul pe care l-am emis este corect. Astept sã fie stabilit si termenul procesului de la Bacãu“, a mentionat Toader Mocanu. Deputatul PSD Ioan Munteanu a mentionat cã nu vrea sã facã nici un fel de comentariu asupra deciziei instantei si cã urmeazã recursul care ar putea avea o altã finalitate. Singurul care s-a pronuntat critic, dar la justitie în general si nu la cazul particular de la Piatra Neamt, a fost deputatul PSD Ioan Bivolaru: „Am foarte mari rezerve în ceea ce priveste obiectivitatea actului de justitie. Imaginea pe care si-a creat-o sistemul judiciar în România este una de exces de obedientã fatã de sistemul politic. Simplul fapt cã în apãrarea prefectului a pledat chiar seful politic al acestuia, Valeriu Stoica, spune multe. Vrem sau nu, prefectul rãmîne un membru al PNL. Consider cã este necesar sã se consume si cel de-al doilea pas de atacare a solutiei. Cînd voi avea convingerea cã justitia si-a pãstrat legãtura pe ochi, atunci voi avea încredere în deciziile sale“.

Alegeri la sefia CJ, în martie Vlad Marcoci, consilier judetean din partea PNL a mentionat cã forul condus pînã acum o lunã de Dan Vasile Constantin va continua sã functioneze ca si pînã acum. „Nu vor fi sedinte extraordinare de alegeri“ a mentionat consilierul PNL. Cu toate acestea, a declarat cã în sedinta ordinarã din luna martie se va dezbate aceastã chestiune si „probabil cã se vor organiza alegeri pentru un nou presedinte al Consiliului Judetean Neamt“. De departe cel mai sincer dintre toti cei chestionati a fost Gheorghe Stefan, presedintele PNL Neamt: „Nu putem fi ipocriti si sã spunem cã nu ne bucurãm de aceastã solutie datã. Ea reflectã o realitate“, a afirmat Gheorghe Stefan. Reamintim cã primul si ultimul termen al procesului a avut loc joi, la Piatra Neamt, cînd a avut loc confruntarea între avocatii care reprezintã cele douã pãrti. Acestia au fost Alexandru Ciobanu de la cabinetul senatorului Antonie Iorgovan si Cristina Flenchea – de la cabinetul senatorului romascan Ioan Chelaru, pentru oficialul pesedist, si Valeriu Stoica, pentru prefect. Cei doi apãrãtori ai presedintelui Constantin au sustinut în pledoariile lor cã motivul emiterii ordinului de suspendare este unul politic, mai exact al amestecul politicului în treburile administrative. „Este o practicã acest gen de ordin. Este inadmisibil ca, la aproape doi ani de la alegeri, în loc sã se lase loc administratiei sã îsi facã treaba, politicul intervine din ce în ce mai mult. Era timpul ca politicul sã înceteze sã se exprime, chiar si la nivel local, indiferent cã este vorba despre prefecti, consilieri, presedinti“, a afirmat avocatul Ciobanu, care a cerut reprezentantului Guvernului în teritoriu sã revoce ordinul abuziv flagrant. De partea cealatã, expozeul lui Valeriu Stoica a fost mai scurt, afirmînd cã decizia prefectului este normalã si legalã. „Orice referire la interese politice nu are ce cãuta în acest cadru. Nu prefectul, ci presa localã a fãcut dezvãluiri privind existenta unor functii incompatibile cu calitatea de presedinte de CJ. Prefectul, ca autoritate publicã localã, nu putea sã ignore ceea ce mass-media a dezvãluit si, dacã si-ar fi îngropat capul în nisip, ar fi fost culpabil“. În replicã, Alexandru Ciobanu a conchis cã Dan Constantin este victima unei rãfuieli politice, subliniind cã si prefectul Toader Mocanu s-a aflat si se aflã în situatie de incompatibilitate. Mai amintim cã un alt termen, tot în cadrul unui proces asemãnãtor, între Valericã Frãtilã si prefectul de Neamt se va desfãsura pe data de 2 martie. Si în acest caz, ex-vicepresedintele CJ Valericã Frãtilã, considerat incompatibil, a atacat ordinul emis si a solicitat suspendarea acestuia ca fiind nefondat. Un aspect comun între cele douã cazuri este cã sînt judecate de magistratul Nicolae Topliceanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending