Contactează-ne

Eveniment

Nu doar hoţia ne omoară, şi prostia poate fi fatală. Aparatul de testare… zace

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute am publicat şi comentat o imagine în care un lider politic nemţean căra pe nişte scări un aparat de testare pentru suspecţii de infectare cu COVID 19. Şi am zis că e total nepotrivit, în astfel de momente, să îţi faci astfel imagine, pe post de salahor de ocazie. Că e penibil.

E ca şi cum, într-un război convenţional, un general, în loc să pregătească ofensiva aplecat asupra hărţilor în cortul Statului Major, s-ar fotografia la popotă punînd sare în ciorba infanteriştilor. Şi s-ar aştepta să câştige războiul cu astfel de poze. Unii m-au acuzat că nu înţeleg importanţa gestului, mai ales cu trimitere la achiziţionarea aparatului de testare.

Speram să aibă ei dreptate, dar azi am primit, măcar şi neoficial, un răspuns la întrebarea: Când va fi aparatul operaţional? Răspunsul primit m-a năucit: cel mai optimist termen e de o săptămână şi ceva, cel mai probabil de două săptămâni, cel mai pesimist de trei săptămâni şi.

De ce? Pentru că aparatul trebuie omologat de nişte specialişti de la Bucureşti, la Institutul “Matei Balş“, acolo unde trebuie instruit şi personalul care trebuie să lucreze cu aparatul în cauză. Aşadar, în acest moment, după poze care au invadat Facebook-ul în care am văzut cum era cărat în grabă aparatul pe scări, el stă… şi se umple de praf.

Peste câteva săptămâni poate va putea fi folosit. Şi atunci ce atâta grabă în a ne poza cum ne rupem cârca să-l urcăm pe scări? Tot nu e penibilul evident? Sigur, nu sunt vreun specialist şi nici nu am pozat în aşa ceva, dar întreb în calitate de posesor măcar al unui neuron funcţional: de ce nu a fost trimis personalul la instruire cu ceva timp în urmă dacă tot exista intenţia achiziţionării unui astfel de aparat?

De ce nu am cerut/pregătit proceduri care să permită achiziţionarea unui aparat, ”gata omologat”? Adică, simplu vorbind, de ce nu i-am întrebat pe cei de la Balş care e aparatul agreat de voi, că pe ăla îl cumpărăm şi dăm drumul la testare cât mai repede, nu mai stăm să pierdem timpul cu proceduri birocratice. În timp ce ofertam, cumpăram şi căram agregatul, şcoleam şi personalul. Şi azi făceam deja teste. Aşa? Cu ce ne-am ales?

Nu e normal să mă întreb dacă nu cumva respectivul aparat va rămâne doar o piesă de recuzită într-o scenetă proastă cu nişte politicieni care vânează doar imagine? Banii daţi pe el, apropos poate se face o informare oficială cu suma plătită, să ştie şi prostimea, nu puteau fi folosiţi azi mai degrabă pe echipamente de protecţie şi medicamente, dacă tot va mai sta praful pe el câteva săptămâni?

Sunt întrebări consider mai mult decât legitime. Iar un război se câştigă dacă liderii ştiu cum să folosească optim resursele de care dispun, nu dacă, în plin bombardament inamic, ei îşi cumpără tichie de mărgăritar şi se fotografiază cu ea.

Advertisement








Trending