Contactează-ne

Actualitate

Noutăţile noului an şcolar, iată care sînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor fi 168 de zile de şcoală, adică 34 de săptămîni ■ prima sesiune a BAC-ului va începe pe 12 februarie 2019, iar cel „propriu- zis“ pe 3 iunie ■ Evaluarea Naţională începe pe 18 iunie ■ a crescut suma dată în programul Bani de liceu ■ mitropolitul Teofan participă la festivităţile de la Informatică şi Seminarul Veniamin Costache ■

Doar astăzi şi mîine îi despart pe elevii nemţeni de debutul în anul şcolar 2018 – 2019, unul care vine cu destule noutăţi. Debutul pare a nu fi cu probleme la marile unităţi din oraşele judeţului, care dispun de baze materiale solide, în rest administraţiile locale ocupîndu-se de cele necesare în funcţie de buget. De remarcat este faptul că IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucuvinei, va fi în Neamţ la începerea anului şcolar, pe 10 septembrie. Dimineaţă, el va poposi la sediul Inspectoratului Şcolar, unde va susţine o slujbă de binecuvîntare, după care va participa la festivităţile de la două licee. „Împreună cu mitropolitul Teofan, vom participa la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ şi apoi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Vînători Neamţ“, a declarat inspectorul general Elena Laiu. Aşadar, cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni şi vor însuma 168 de zile lucrătoare, adică 34 de săptămîni, semestrul I fiind între 10 septembrie 2018 şi 1 februarie 2019, iar semestrul II între 11 februarie 2019 şi 14 iunie 2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile sînt programate astfel: cea de iarnă, între 22 decembrie 2018 şi 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie 2019, cea de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai, iar cea de vară, din 15 iunie pînă în 15 septembrie 2019. Şcolarii din învăţămîntul primar şi grupele din învăţămîntul preşcolar au vacanţă şi ■ săptămîna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţămîntul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai 2019, iar pentru clasele a VIII-a, pe 7 iunie 2019.

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a XII- a vor susţine proba competenţelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Aceste teste sînt formale, pentru promovarea lor, elevii trebuind doar să se prezinte, îi primind calificative de utilizator mediu, avansat sau experimentat, care nu contează la nota finală. BAC-ul „propriu-zis“ va începe pe 3 iunie 2019 cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmînd ca a doua zi să aibă loc evaluarea competenţelor lingvistice orale în limba maternă. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb e programată pe 2 iulie, iar proba Ec – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed – se va desfăşura pe 4 iulie. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 13 iulie. Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a începe cu proba scrisă la limba şi literatura română, pe 18 iunie 2019, fiind urmată de proba la matematică, pe 20 iunie, iar ultima, limba maternă pentru elevii care au studiat această disciplină este pe 21 iunie. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor.

Sportul, posibil din nou la BAC

La cîţiva an de la eliminarea de la Bacalaureat, o nouă probă ar putea reintrodusă, fiind vorba despre Educaţie Fizică şi Sport. Propunerea a fost înaintată Parlamentului, iar în proiect este invocat faptul că, din anul 2016, unul din trei tineri nu face sport, iar nouă din 10 petrec opt ore pe zi la televizorul, pe internet sau cu jocurile video. „Evaluarea competenţelor motrice formate pe durata învăţămîntului liceal, pentru elevii apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activităţi de educaţie fizică şi sport“, sună definiţia care a fost dată noii probe care se vrea a fi introdusă la examenul de Bacalaureat. Iniţiatorii mai susţin că lipsa sportului omoară la fel de multe persoane ca şi fumatul, unul din 10 decese premature fiind cauzate de sedentarism, potrivit unor studii. „Programa încărcată şi numărul de ore crescut pentru disciplinele teoretice determină elevii şi tinerii să acorde din ce în ce mai mult timp activităţilor de studiu şi foarte puţin sau deloc mişcării şi sportului. Efortul intelectual al elevilor şi studenţilor nu este completat cu activităţi sportive la nivel de unitate de învăţămînt prin care aceştia să îşi pună în mişcare muşchii şi corpul. Elevii şi părinţii acestora sînt mai preocupaţi de disciplinen precum matematica şi limba română şi de multe ori tratează sportul ca pe o activitate inutilă, de unde copiii pleacă murdari, transpiraţi şi obosiţi“, se arată în proiect, potrivit profit.ro. Cel mai probabil, dacă iniţiativa va trece de votul parlamentarilor, proba ar putea fi introdusă la BAC-ul din anul şcolar 2019-2020.

Bani de liceu, mai mulţi

O veste bună vine pentru elevii care provin din familii cu venituri modeste şi care beneficiază de programul Bani de liceu. Ei vor primi, începînd cu acest noul an şcolar, pe toată durata cursurilor, 250 lei lunar, faţă de 180 cît primea pînă acum. „De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 lei la 500 lei, pe membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situaţia economică actuală – salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind stabilit, începînd cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar“, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Prin indexarea cuantumului plafonului de accesare a programului la 500 de lei inclusiv, venit brut maxim per membru de familie, ministerul consideră că numărul beneficiari va creşte semnificativ.

Grave erori în manuale

Înainte de începutul şcolii, un scandal naţional are în centru greşelile care s-au strecurat în trei manuale pentru clasa a VI-a, la Geografie, Biologie şi Istorie. La prima disciplină, dintre greşelile apărute enumerăm: pe o hartă Turnu Măgurele este plasat în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, Marea Moartă este în locul Mării Roşii, Insula Ascension a devenit Asuncion, care e capitala Paraguayului, iar Tasmania a fost botezată Vanuatu. Alte eori – Guyana Franceză este scrisă cu „i“ şi nu cu „y“, la Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Falkand, nu apare Sudanul de Sud, deşi este o ţară independentă din 2011, iar un oraş rusesc, Krasnoyarsk, a fost scris greşit Krasniarsk. În cazul acestui manual s-a luat decizia ca el să fie retipărit şi urmează a se vedea cînd va ajunge în şcoli. În ce priveşte Biologia, sînt două manuale, ambele cu erori, confuzii şi greşeli gramaticale. La o rubrică „Ştiaţi că…?“, la pagina 10, elevilor li se arată că „Vasele de sînge însumează peste 160.000 de kilometri“. Informaţia este contrazisă 7 pagini mai încolo: „Totalitatea vaselor de sînge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km“. Apoi, inima şi ficatul sînt puse greşit în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Elevii mai învaţă că: „Traheile sunt mereu deschise pentru că pereţii lor au o consistenţă tare datorită unei substanţe numită chitină, prezentă şi în unghiile noastre“. Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina. În carte mai apare „Orificul anal“ – în loc de „orificiul anal“. Iată şi un dezacord: „Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă“ (pagina 85), iar ca inexactitate: „Vă puteţi îmbolnăvi de boli ca: viermi intestinali“, la pagina 92. Viermii intestinali nu sunt boli, ci paraziţi care produc boli. Despre Istoria de-a VI-a, profesorul Stan Stoica, autor a mai multe studii şi lucrări consacrate cu precădere istoriei contemporane a României, a consemnat pe pagina sa de Facebook greşelile descoperite. Nume scris greşit: 1. Michelangelo este trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum e corect. Este scris aiurea de cel puţin 7 ori, la paginile 26, 30 şi 31. 2. Trimiteri către hărţi inexistente – la pagina 17, elevii au ca sarcină de lucru: „pe baza hărţii D, de la pagina 14… realizaţi…“. La pagina 14 nu există vreo hartă. 3. Trimiteri către aplicaţii care nu se referă la tema în discuţie – la pagina 18, după ce vorbeşte despre incaşi şi marele Inca, există o trimitere către Aplicaţia 1, pagina 19. Însă aplicaţia 1 de la pagina 19 se referă la Cristofor Columb şi la azteci, nu la incaşi. 4. Cuvinte folosite greşit: La pagina 53, Activitatea 1 D, este folosit greşit cuvântul „investit“, în loc de „învestit“. „Dumnezeu i-a investit pe regi…“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Actualitate

Taxă prohibitivă la admiterea la INM

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deşi este criză de personal la instanţe şi parchete, CSM a impus o taxă mare la admiterea la INM ■ cuantumul acesteia a fost dublat ■

Judecătoarea Alina Mihaela Niţă, de la Tribunalul Neamţ, recent întoarsă la post după o detaşare de cîteva luni la Roman, apreciază că solicitările Asociaţiei Naţională a Studenţilor la Drept (ANOSOR) Iaşi şi Bucureşti, de modificare a cuantumului taxei de înscriere la admiterea la Institutul Naţional de Magistratură este justificată din punctul său de vedere, în contextual actualei crizei de personal.

„Taxa nu trebuie să descurajeze candidaţii care au o situaţie financiara nefericită. Unicul criteriu de departajare al candidaţilor care doresc să devină magistraţi trebuie să rămînă meritocraţia. În primul rînd, taxa reprezintă mai mult decît dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere în magistratură, 650 RON/candidat. Nu există niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la această sumă, niciun fel de analiză de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

În al doilea rînd, taxa reprezintă mai mult decît salariul minim net lunar din Romaânia la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/lună. Sîntem absolut convinsşi că accesul într-o profesie atît de importantă precum magistratura nu poate să fie condiţionat de nivelul financiar al candidatului, mai ales cînd întreaga filosofie a sistemului ţine de asigurarea unei stabilităţi financiare pentru magistrat şi care să fie parte din independenţa reală a justitiţiei. În al treilea rînd, Plenul CSM nu a prevăzut nicio măsură compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitării acestei taxe absolut exagerate.

Considerăm că este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregătit către funcţiile de judecător sau procuror să poată fi îngreunat de dificultăţile financiare în care se află. Procesul de recrutare a unor magistraţi bine pregătiţi ţine de interesul naţional al României şi, deşi este evident că organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului în profesie pentru tinerii cu situatţii materiale mai putţin fericite. Solicităm Plenului CSM abrogarea Hotărîrii nr. 125/2021 şi stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tînăr absolvent al facultăţilor de Drept din România şi reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxă în situaţii bine justificate“, apreciază şi judecătoarea Alina Niţă.

Acesta de-a lungul detaşării sale la Roman a vorbit despre volumul infernal de muncă al judecătorilor de la instanţa acestui oraş, unde din 11 posturi normate. ocupate efectiv sînt cîteva. „Volumul de muncă al unui judecător influenţează în mod direct durata de soluţionare a unui dosar, pentru că este mult mai uşor să îţi gestionezi şedinţele cu 30-40 de dosare o data la 2 săptămîni şi este foarte greu să le gestionezi pe cele cu 50-60 de dosare săptămînal, repartizate pe un interval de 4-5 luni.

Volumul de muncă al unui judecător determină durata de redactare a unei hotărâri, pentru că activităţile zilnice pe care le face pentru pregătirea şedinţelor săptămînale de judecată îi poate ocupa toate cele 40 de ore lucrătoare din săptămînă. Activităţile pe care le desfăşoară un judecător presupun un efort intelectual intens, iar volumul de muncă al unui judecător care necesită mai mult de opt ore de muncă, cinci zile pe săptămînă, fără a-i permite odihna necesară refacerii capacităţii intelectuale îi va afecta calitatea lucrărilor pe care le face, existînd premisele unor erori nedorite“, este de părere judecătoarea. Conform organigramei Judecătoriei Roman, magistratul Alina Iştoc se află în concediu de maternitate, Alinei Mihaela Niţă i-a încetat detaşarea, iar Alexandra Arseni se află în concediu de creştere a copilului. În activitate este Constantin Chiriluţă şi cu atribuţii de vicepreşedinte, Cristian Bîrjoveanu, Nicoleta Cristina Pavlovici, Robert Valerian Apetrei şi stagiara Raluca Andreea Foitaş, cu atribuţii restrînse.

Citește știrea

Actualitate

De Ziua Ambulanţei, o decoraţie şi mesaje

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Gabriel Roibu, asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis ■ „Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea“, a transmis medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamţ ■

Ziua Naţională a Ambulanţei din România, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 28 iulie a fost şi în acest an prilej de a se organiza diverse manifestări, atît la nivel local, cît şi naţional. Acum două zile, sirenele ambulanţelor au sunat la unison, în toată ţara, la ora 10,00, aşa cum s-a petrecut şi la Piatra Neamţ, parte din personalul instituţiei din oraşul de la poalele culmii Pietricica adunându-se în curte, unde a avut loc un mic ceremonial, o luare de cuvînt aparţinînd managerului serviciului, medic Dorice Albu.

„Cu bucurie şi recunoştinţă marcăm astăzi, 28 iulie 2021, Ziua Naţională a Ambulanţei. Cu acest prilej, doresc să mulţumesc tuturor angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ, pentru dăruire, rapiditate, eficienţă şi atenţia pe care o acordaţi pacienţilor! La mulţi, mulţi ani! Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea, M.G. Dr. Dorice Albu“, precizează managerul Dorice Albu, într-o postare pe contul de Facebook.

Şi Federaţia Sanitas a avut urări, cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei: „Transmitem toată aprecierea, respectul şi toate urările noastre de sănătate şi de mai bine personalului medical şi nemedical care lucrează în Serviciile de Ambulanţă. La mulţi ani, tuturor salvatorilor de vieţi omeneşti, care prin profesionalismul şi dăruirea profesională pot face diferenţa în ceea ce priveşte viaţa celor aflaţi în situaţii critice!“. Sanitas a menţionat şi cîteva date despre istoricul acestui serviciu:

„Ziua Ambulanţei este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima «Salvare» din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Societatea de Salvare din Bucureşti îşi desfăşura activitatea sub deviza «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!». România devenea a treia ţară din Europa în care devenea funcţional un astfel de serviciu“. Miercuri, 45 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe ale ţării au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. La ceremonia din grădina Palatului Cotroceni, au participat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele a acordat Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler pentru 21 de medici şi Medalia Meritul Sanitar clasa a III-a pentru 24 de asistenţi. Decoraţia a fost conferită acestora pentru „profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate de la începutul pandemiei COVID-19 în cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populaţiei“. Printre cei 24 de asistenţi medicali decoraţi de Klaus Iohannis s-a numărat şi Gabriel Roibu, de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ. „Cei care lucrează în serviciile de ambulanţă, aflaţi mereu în prima linie, duc permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Sunteţi salvatorii noştri, oameni incredibili care acţionaţi, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanţe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viaţa semenilor. Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi!“, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

În Neamţ, Ziua Ambulanţei a fost prilej pentru autorităţi să transmită gînduri bune angajaţilor din acest domeniu de activitate. Primarul Daniel Harpa a avut şi el un mesaj, în special pentru membrii echipajelor care deservesc autospecialele sanitare din localitate: „Mulţumiri alese cadrelor de la Serviciul de Ambulanţă Târgu Neamţ (şi celor din judeţ şi din întreaga ţară), pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor omeneşti. Devotamentul, profesionalismul şi acele secunde pe care reuşiţi să le cîştigaţi fac adeseri diferenţa dintre viaţă şi moarte! Sănătate şi Dumnezeu să vă ocrotească în misiunile pe care le desfăşuraţi!“, a transmis primarul.

Citește știrea

Trending