Contactează-ne

Actualitate

Noutăţile noului an şcolar, iată care sînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor fi 168 de zile de şcoală, adică 34 de săptămîni ■ prima sesiune a BAC-ului va începe pe 12 februarie 2019, iar cel „propriu- zis“ pe 3 iunie ■ Evaluarea Naţională începe pe 18 iunie ■ a crescut suma dată în programul Bani de liceu ■ mitropolitul Teofan participă la festivităţile de la Informatică şi Seminarul Veniamin Costache ■

Doar astăzi şi mîine îi despart pe elevii nemţeni de debutul în anul şcolar 2018 – 2019, unul care vine cu destule noutăţi. Debutul pare a nu fi cu probleme la marile unităţi din oraşele judeţului, care dispun de baze materiale solide, în rest administraţiile locale ocupîndu-se de cele necesare în funcţie de buget. De remarcat este faptul că IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucuvinei, va fi în Neamţ la începerea anului şcolar, pe 10 septembrie. Dimineaţă, el va poposi la sediul Inspectoratului Şcolar, unde va susţine o slujbă de binecuvîntare, după care va participa la festivităţile de la două licee. „Împreună cu mitropolitul Teofan, vom participa la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ şi apoi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Vînători Neamţ“, a declarat inspectorul general Elena Laiu. Aşadar, cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni şi vor însuma 168 de zile lucrătoare, adică 34 de săptămîni, semestrul I fiind între 10 septembrie 2018 şi 1 februarie 2019, iar semestrul II între 11 februarie 2019 şi 14 iunie 2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile sînt programate astfel: cea de iarnă, între 22 decembrie 2018 şi 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie 2019, cea de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai, iar cea de vară, din 15 iunie pînă în 15 septembrie 2019. Şcolarii din învăţămîntul primar şi grupele din învăţămîntul preşcolar au vacanţă şi ■ săptămîna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţămîntul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai 2019, iar pentru clasele a VIII-a, pe 7 iunie 2019.

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a XII- a vor susţine proba competenţelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Aceste teste sînt formale, pentru promovarea lor, elevii trebuind doar să se prezinte, îi primind calificative de utilizator mediu, avansat sau experimentat, care nu contează la nota finală. BAC-ul „propriu-zis“ va începe pe 3 iunie 2019 cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmînd ca a doua zi să aibă loc evaluarea competenţelor lingvistice orale în limba maternă. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb e programată pe 2 iulie, iar proba Ec – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed – se va desfăşura pe 4 iulie. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 13 iulie. Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a începe cu proba scrisă la limba şi literatura română, pe 18 iunie 2019, fiind urmată de proba la matematică, pe 20 iunie, iar ultima, limba maternă pentru elevii care au studiat această disciplină este pe 21 iunie. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor.

Sportul, posibil din nou la BAC

La cîţiva an de la eliminarea de la Bacalaureat, o nouă probă ar putea reintrodusă, fiind vorba despre Educaţie Fizică şi Sport. Propunerea a fost înaintată Parlamentului, iar în proiect este invocat faptul că, din anul 2016, unul din trei tineri nu face sport, iar nouă din 10 petrec opt ore pe zi la televizorul, pe internet sau cu jocurile video. „Evaluarea competenţelor motrice formate pe durata învăţămîntului liceal, pentru elevii apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activităţi de educaţie fizică şi sport“, sună definiţia care a fost dată noii probe care se vrea a fi introdusă la examenul de Bacalaureat. Iniţiatorii mai susţin că lipsa sportului omoară la fel de multe persoane ca şi fumatul, unul din 10 decese premature fiind cauzate de sedentarism, potrivit unor studii. „Programa încărcată şi numărul de ore crescut pentru disciplinele teoretice determină elevii şi tinerii să acorde din ce în ce mai mult timp activităţilor de studiu şi foarte puţin sau deloc mişcării şi sportului. Efortul intelectual al elevilor şi studenţilor nu este completat cu activităţi sportive la nivel de unitate de învăţămînt prin care aceştia să îşi pună în mişcare muşchii şi corpul. Elevii şi părinţii acestora sînt mai preocupaţi de disciplinen precum matematica şi limba română şi de multe ori tratează sportul ca pe o activitate inutilă, de unde copiii pleacă murdari, transpiraţi şi obosiţi“, se arată în proiect, potrivit profit.ro. Cel mai probabil, dacă iniţiativa va trece de votul parlamentarilor, proba ar putea fi introdusă la BAC-ul din anul şcolar 2019-2020.

Bani de liceu, mai mulţi

O veste bună vine pentru elevii care provin din familii cu venituri modeste şi care beneficiază de programul Bani de liceu. Ei vor primi, începînd cu acest noul an şcolar, pe toată durata cursurilor, 250 lei lunar, faţă de 180 cît primea pînă acum. „De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 lei la 500 lei, pe membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situaţia economică actuală – salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind stabilit, începînd cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar“, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Prin indexarea cuantumului plafonului de accesare a programului la 500 de lei inclusiv, venit brut maxim per membru de familie, ministerul consideră că numărul beneficiari va creşte semnificativ.

Grave erori în manuale

Înainte de începutul şcolii, un scandal naţional are în centru greşelile care s-au strecurat în trei manuale pentru clasa a VI-a, la Geografie, Biologie şi Istorie. La prima disciplină, dintre greşelile apărute enumerăm: pe o hartă Turnu Măgurele este plasat în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, Marea Moartă este în locul Mării Roşii, Insula Ascension a devenit Asuncion, care e capitala Paraguayului, iar Tasmania a fost botezată Vanuatu. Alte eori – Guyana Franceză este scrisă cu „i“ şi nu cu „y“, la Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Falkand, nu apare Sudanul de Sud, deşi este o ţară independentă din 2011, iar un oraş rusesc, Krasnoyarsk, a fost scris greşit Krasniarsk. În cazul acestui manual s-a luat decizia ca el să fie retipărit şi urmează a se vedea cînd va ajunge în şcoli. În ce priveşte Biologia, sînt două manuale, ambele cu erori, confuzii şi greşeli gramaticale. La o rubrică „Ştiaţi că…?“, la pagina 10, elevilor li se arată că „Vasele de sînge însumează peste 160.000 de kilometri“. Informaţia este contrazisă 7 pagini mai încolo: „Totalitatea vaselor de sînge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km“. Apoi, inima şi ficatul sînt puse greşit în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Elevii mai învaţă că: „Traheile sunt mereu deschise pentru că pereţii lor au o consistenţă tare datorită unei substanţe numită chitină, prezentă şi în unghiile noastre“. Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina. În carte mai apare „Orificul anal“ – în loc de „orificiul anal“. Iată şi un dezacord: „Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă“ (pagina 85), iar ca inexactitate: „Vă puteţi îmbolnăvi de boli ca: viermi intestinali“, la pagina 92. Viermii intestinali nu sunt boli, ci paraziţi care produc boli. Despre Istoria de-a VI-a, profesorul Stan Stoica, autor a mai multe studii şi lucrări consacrate cu precădere istoriei contemporane a României, a consemnat pe pagina sa de Facebook greşelile descoperite. Nume scris greşit: 1. Michelangelo este trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum e corect. Este scris aiurea de cel puţin 7 ori, la paginile 26, 30 şi 31. 2. Trimiteri către hărţi inexistente – la pagina 17, elevii au ca sarcină de lucru: „pe baza hărţii D, de la pagina 14… realizaţi…“. La pagina 14 nu există vreo hartă. 3. Trimiteri către aplicaţii care nu se referă la tema în discuţie – la pagina 18, după ce vorbeşte despre incaşi şi marele Inca, există o trimitere către Aplicaţia 1, pagina 19. Însă aplicaţia 1 de la pagina 19 se referă la Cristofor Columb şi la azteci, nu la incaşi. 4. Cuvinte folosite greşit: La pagina 53, Activitatea 1 D, este folosit greşit cuvântul „investit“, în loc de „învestit“. „Dumnezeu i-a investit pe regi…“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 39 de cazuri noi. Naţional – 4.272 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,93 la mia de locuitori ■ în ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost raportate 199 decese ■

Până pe 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

360.934 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 455 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 11.530 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 30.11.2020 (10:00) – 01.12.2020 (10:00) au fost raportate 199 de decese (130 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 51 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 66 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 53 decese la categoria de peste 80 de ani.

178 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 16 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.438. Dintre acestea, 1.259 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.122.192 de teste. Dintre acestea, 14.588 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 9.551 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.037 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 37 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 1 decembrie.

Pe teritoriul României, 45.863 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.186 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.772 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 63 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.851 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 661 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 30 noiembrie a.c., 6.653 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.175.080 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914  cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.056 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 11 în Republica Moldova și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Ramona Tofan, o voce feminină pentru Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ramona Tofan candidează, pe poziția a doua, la Camera Deputaților, din partea USRPLUS Neamț.

Ramona s-a născut la Roman și locuiește în Piatra Neamț. A absolvit Academia de Studii Economice la București, s-a întors în Neamț și de atunci lucrează în sistemul bancar. E căsătorită și are o fiică aproape majoră.

În sectorul privat, Ramona a învățat ce înseamnă competență, profesionalism, respect. Iar acum e momentul să întoarcă oamenilor din jur o parte din experiența ei. S-a implicat în politică pentru a schimba modul în care e tratat cetățeanul. Ca să lupte pentru șanse egale pentru toți. Ramona își dorește să fie vocea feminină a Neamțului în Camera Deputaților.

Își dorește aer curat și relaxare pentru seniori, iar Neamțul să devină destinația turistică preferată de români, dar și de străini, de referință pentru zona Moldovei.

Încet, încet actuala conducere a Primăriei și-a uitat scopul, crede Ramona, i-a uitat pe cetățeni. A uitat să facă curățenie pe toate străzile, nu doar în centru, a uitat ca oamenii trebuie să aibă unde să muncească pentru a rămâne aici, a uitat că pietreni nu sunt doar cei favorizați în atribuiri directe și licitații. A uitat să spună ce face în folosul cetățenilor.

Ramona își dorește ca nemțenii să creadă în ea, în colegii ei și-n proiectele lor, să spere că, în cei patru ani de mandat care urmează, viața cetățenilor se va îmbunătăți, vor fi mai sănătoși și vor avea mai multă speranță.

Iar ea știe că un ales trebuie să nu uite nicio clipă că este în slujba cetățenilor, trebuie să aibă ușa deschisă pentru fiecare cetățean și să iubească oamenii.

În Parlament, Ramona se va lupta, la fel ca întreaga echipă din Neamț, pentru autostradă în Moldova. Dar și pentru integrarea școlară a tuturor copiilor și educație remedială pentru elevii cu probleme, pentru o legislație a muncii care să le ofere părinților condiții flexibile de angajare, compatibile cu creșterea copiilor și sprijinirea natalității, inclusiv prin încurajarea deschiderii de centre pentru copii de către companii.

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Avem încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot.

„Comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România (parte a Alianţei electorale „Alianţa USR PLUS”) şi realizat de SC Grupul de Presă ACCENT SRL.  Cod unic de identificare: 11200021″.

Citește știrea

Actualitate

La mulți ani, România! La mulți ani, nemțeni oriunde v-ați afla!

Știre publicată în urmă cu

în data de

La ceas aniversar, marcăm bucuria și entuziasmul înaintașilor noștri care au făcut sacrificii pentru a ne lăsa un stat unit, de care să ne mândrim. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!

Ziua României ne prinde într-un moment greu pentru țara noastră, marcat de o criză pandemică și de efectele ei în plan economic.  Dușmanul invizibil ne-a testat solidaritatea și relația dintre stat și cetățean. Însă, în cele mai multe cazuri, s-a dovedit că unitatea, cea care ne-a fost lăsată ca o moștenire sfântă și pe care o celebrăm astăzi, este soluția pentru a trece peste încercările grele.

Ziua Națională în anul 2020 ne pune față în față cu retrospectiva lecțiilor pe care le-am învățat în acest an dificil, ca stat, ca cetățeni. Responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru respectarea unor reguli, menite să ne protejeze sănătatea, este și va fi actul de implicare și de dragoste față de cei de lângă noi.

Totodată, prin solidaritate am arătat că putem să depășim o serie de probleme, care păreau de nerezolvat. De aceea, trebuie să fim în continuare solidari pentru a trece peste această perioadă grea și să ne gândim și la ce facem în viitor, pentru țara noastră.

Ne dorim în continuare să dezvoltăm, să ni se întoarcă cei dragi acasă, să trăim cu drag și mândrie în România care ne-a fost lăsată moștenire și pe care o vom lăsa copiilor noștri.

Și pentru că trăim vremuri ”speciale”, echipa PNL Neamț are o provocare pentru fiecare nemțean: Să ne arborăm cu mândrie drapelul în fereastră! Să fie o mărturie și un legământ pentru datoria de cetățean pe care o avem față de țara noastră.

Totodată, ca un exercițiu de încredere pentru viitor duminică, pe 6 decembrie, să mergem la vot! Viitorul unui stat trebuie să fie decis de fiecare dintre noi, să arătăm că ne implicăm și alegem ce este mai bine pentru fiecare, pentru cei din jurul nostru, pentru județul Neamț.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

PNL Neamt

Citește știrea

Trending