Contactează-ne

Actualitate

Noul Statut al elevului. Ce sancțiuni sunt prevăzute în caz de culpă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ principalele prevederi vizează stoparea absenteismului școlar ■ elevii vor avea dreptul la a beneficia de planuri individualizate de învățare ■ se stabilesc și sancțiunile cazul abaterilor de la Regulamentul școlar ■ acestea pot fi: observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor, etc ■

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică noul Regulament de funcționare a unităților de învățământ din România și Statutul elevilor, cu scopul de a le pune în acord cu noua Lege a educației. Pe site-ul MEN apar și principalele modificări ale Statutului elevilor care prevăd menținerea interdicției în privința folosirii telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații, în timpul orelor, cu excepția utilizării în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.

Pentru corelare cu art. 106 (7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, se introduce prevederea conform căreia nerespectarea interdicției menționate anterior poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității.

Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale sunt autorizați să le folosească. O altă modificare vizează introducerea dreptului elevilor de a beneficia de planuri individualizate de învățare și de o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară.

Se încearcă prin noul Statut al elevului introducerea prevederii conform căreia, pentru cei din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 40 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.

Menținerea prevederii conform căreia este interzisă folosirea absenței ca mijloc de coerciție este o altă prevedere a Statutului elevului. Introducerea, pentru punerea în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a sancțiunilor: observație individuală; mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul.

Se mai prevede mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii.

Mai este prevăzută exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal. Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale. A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile.

În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare. Forma integrală a Regulamentului de funcționare a unităților școlare din învățământul preuniversitar și Statutul elevului, documente supuse consultării publice este disponibilă pe site-ul Ministerului Educației.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending