Contactează-ne

Prima pagină

Noul Statut al elevilor, un document care stârnește contradicții. Telefoanele la ore și izolarea „turbulenților”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la 1 septembrie ■ statutul reglementează drepturile și îndatoririle elevului ■ fiecare unitate va trebui să transpună prevederile în propriul regulament școlar ■ sancțiuni pentru folosirea mobilelor și izolarea copiilor în caz de abateri disciplinare sunt dezaprobate ■ „Ne aflăm în fața unui act normativ prin care se caută metode pentru diminuarea amplorii pe care au luat-o în școli o serie de abateri disciplinare”, apreciază psihologul Elena Chelmuș ■

La începutul acestei săptămâni, după dezbateri aprinse, pro și contra unor măsuri, iată că Statutul Elevilor, respectiv ordinul Ministrului Educației nr.5707, din 1 august 2024, în varianta sa definitivă, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, act normativ care urmează a intra în vigoare oficial din data de 1 septembrie 2024, când începe și noul an școlar 2024-2025.

Așa cum s-a dorit, noul statut este un document care reglementează drepturile și îndatoririle elevului din învățământul preuniversitar. Acesta cuprinde mai multe capitole, detaliind fiecare situație în care se poate regăsi, la un moment dat, un elev. Așa cum era și normal, atenția s-a îndreptat în special spre capitolul ”Sancțiuni”,  măsurile punitive fiind comentate de specialiști cât actul normativ a stat în dezbatere publică și după.

Despre conținutul statutului am stat de vorbă cu Elena Chelmuș, psihoterapeut și psiholog la Liceul cu Program Sportiv din Roman, care se ocupă de consilierea celor 1.000 de elevi ai unităților din subordinea acestei școli coordonatoare, ce cuprinde clase de învățământ preșcolar, școlar, liceal, club sportiv. Aceasta apreciază că decidenții din educație au simțit nevoia să adapteze noul act schimbărilor semnificative apărute în școala românească în ultimii ani.

Mai ales a celor care țin de amploarea pe care au luat-o la nivel școlar o serie de situații; absenteism, folosirea telefoanelor mobile, indisciplina gravă la ore, bullying, etc. „Ne aflăm în fața unui act normativ prin care se caută metode pentru diminuarea amplorii pe care au luat-o în școli o serie de abateri disciplinare. Dacă este să ne referim la folosirea telefonului mobil, e știut că folosirea lui va fi interzisă, pe viitor, la orele de curs, în afara situațiilor în care profesorul se folosește la clasă de acesta.

Vedem că se caută soluția de diminuare a tendinței elevilor ca și în timpul orelor de curs să interacționeze pe rețelele de socializare sau să intre pe diferite jocuri. Din punct de vedere al psihologului cred că, așa cum se întâmplă de obicei, pedeapsa întărește comportamentul. Am credința că toți cei care lucrează în educație ar trebui să facă eforturi pentru a descoperi ce anume lipsește acestor elevi, care în timpul orelor se refugiază pe rețelele de socializare.

Se spune că unii elevi au devenit dependenți de aceste device-uri, deși dependența are o definiție mult mai restrânsă. De regulă, elevii folosesc în timpul orelor telefoane mobile pentru a-și căuta o activitate pentru că cele pe care la fac în acel moment nu le plac. Aici trebuie ca toate cadrele didactice să lucreze pentru a găsi soluții de a transforma ora de curs în ceva de care elevul să fie interesat, nu neapărat să-i placă ceea ce profesorul predă la acel curs. Pe de altă parte părinții, acasă, ar trebui să le facă copiilor lor un program de folosire a telefonului mobil, mai ales la cei de vârstă școlară foarte mică.

Copiii trebuie antrenați în activități care să le placă, nu dintre cele impuse”, este de părere psihologul Elena Chelmuș. Nerespectarea interdicției cu privire la telefoane „poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, se precizează în actul normativ.

Măsura izolării, pentru ca un elev să se calmeze, inspirată din sistemul american

Cea mai controversată sancțiune din Statutului Elevului se referă la ceea ce public s-a numit a fi „cameră de detenție”, după modelul importat din SUA, prevedere care în opinia multora nu poate fi copiată în România. „În cazul elevilor care în timpul orelor de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activități în școală, în timpul orei respective.

Se face sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitate, stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru, etc. În această situație părintele sau reprezentantul legal al elevului va fi informat, în scris, prin mijloace de informare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe speciale sunt preluați pentru a desfășura activitatea cu personal specializat” (art.2 Sancțiuni).

În ceea ce privește un asemenea loc, numit de unii comentatori drept „spațiu de detenție” psihologul Elena Chelmuș crede că se va apela la această pedeapsă de izolare doar în cazul unor abateri severe. „Un astfel de spațiu s-ar fi putut numi oricum, nu neapărat sală de detenție. E vorba din punct de vedere psihologic de o sală așa numită <<DETENTION  SPACE>> (spațiu de detenție, destinat pentru a lua o anumită pauză, de la o anumită activitate.

Există în psihologie o asemenea metodă ca în cazul în care lucrurile nu mai pot fi controlate, dintr-un anumit punct de vedere, în momentul unui conflict de exemplu, care riscă să degenereze, trebuie luată o asemenea pauză, pentru ca persoana să se liniștească, pentru un sfert de oră sau mai mult, ca apoi aceasta să se întoarcă calmată. Ar fi trebuit găsită o metodă adaptată specificului școlii românești și nu copiată din alte sisteme, care nu corespund culturii noastre educaționale.

Este clar că în asemenea situații elevul respectiv nu are interes să rămână la ore și vrea o asemenea pauză. În fapt toate aceste lucruri se reduc la lipsa de motivație a elevului de a rămâne la acea oră. Problema este că așa cum se petrec lucrurile în școala românească, din ultimii ani, foarte puțini elevi din categoria grav indisciplinați se vor supune unei asemenea măsuri. Și atunci ce face cadrul didactic respectiv ca să-l scoată din clasă?

Pe de altă parte, nu s-a ținut cont de criza de personal auxiliar din școlile românești, dar și de criza de spațiu, de lipsa de pregătire psihopedagogică a unui astfel de personal, etc. Se sugerează ca aceste camere să fie amenajate în sălile de lectură ale bibliotecii, fără a se ține seama, că, de regulă, în aceste spații se organizaeză tot felul de activități educative”, este de părere psihologul Elean Chelmuș.

Consideră că, dincolo de toate discuțiile din spațiul public, esența momentului pe care-l parcurge școala românească în zilele noastre e aceea de a găsi motivație pentru fiecare elev de a fi educat.  Ministrul Ligia Deca, în urma criticilor specialiștilor, a precizat, pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”. De altfel, trebuie spus că urmează ca fiecare școală se preia prevederea statutului în propriul regulament de funcționare.

Vor mai exista și alte impedimente în aplicarea sancțiunii, mai ales în mediul rural, unde nu toți părinții dispun de adrese de e-mail prin care să fie anunțați de școală despre izolarea copilului. Pe de altă parte, vor fi probleme de asigurare a unor spații sigure de păstrare a telefoanelor mobile pentru a fi ferite de furturi, ținând cont de faptul că în școala românească nu mai există elev fără telefon mobil sau orice altfel de situații mai mult sau mai puțin așteptate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending