Contactează-ne

Actualitate

Noul Spital Judeţean prinde finanţare prin PNRR

Știre publicată în urmă cu

în data de

Noul Spital Judeţean, de atâtea ori şi de atâta timp promis nemţenilor, pare a deveni dintr-o iluzie un lucru realizabil.

Vestea bună şi dătătoare de speranţă e că proiectul privind noul spital din Piatra Neamţ a prins lista scurtă a celor 27 de spitale sau secții noi care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la nivel naţional.

Anunţul privind cele 27 de proiecte alese, în baza unor criterii stabilite prin hotărâre de guvern, dintr-o listă cu 49 de investiţii, a fost făcut de ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, miercuri, 11 ianuarie.

La punctul 9 din listă figurează proiectul “Construire sediu nou pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, cu funcţiuni şi tehnologii inovative pentru protejarea climei şi digitalizare”.

Urmează ca lista să fie aprobată prin hotărâre de Guvern, iar cele 27 de proiecte trebuie finalizate până în 2026 pentru a primi banii din PNRR, pentru spitalul din Neamţ fiind vorba despre 200 de milioane de euro.

Vestea cu adevărat bună şi aşteptată de toţi nemţeni vine după o lungă perioadă în care s-a tot discutat şi promis o nouă unitate sanitară în Neamţ, iar subiectul a fost unul care a generat şi numeroase dispute politice.

Ca un scurt istoric, a fost promis mai întâi un nou spital chiar în curtea celui actual, fiind prezentate şi imagini cu noua unitate sanitară, însă ulterior s-a renunţat la proiect.

A apărut un nou proiect, într-o altă locaţie, un teren pus la dispoziţie de primăriile a două comune învecinate cu Piatra Neamţ, care prevedea 800 de paturi. Şi acesta a fost modificat – în principal în sensul că a fost “împărţit” în două etape: prima, o unitate cu 400 de paturi pentru care se dorea a se prinde finanţare prin PNRR, urmând ca apoi să fie găsite alte surse de finanţare pentru restul de paturi. Pe marginea subiectului au început să curgă ironii şi acuze între două tabere ce se formaseră, respectiv susţinătorii lui Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi adversarii săi politici.

În acest context, nu puţini îşi pierduseră speranţa că proiectul va mai prinde vreodată contur. Acum, sunt motive de optimism, odată cu declaraţia ministrului sănătăţii şi cu includerea noului spital pe lista celor finanţate prin PNRR.

Mai rămâne ca acei implicaţi să respecte calendarul impus, mai exact să finalizeze noua unitate sanitară până în 2026, că, după atâţia ani de aşteptare, asta ar mai lipsi: să se piardă banii pentru că nu vor fi finalizate lucrările la timp din cine ştie ce motive… politice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending