Contactează-ne

Actualitate

Noul contract cadru în Sănătate, încă o necunoscută pentru medicii de familie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în normele metodologice au fost introduse noi servicii medicale pentru medicii de familie, mai ales de prevenție ■ s-a schimbat raportul de plată al serviciilor ■ 35 puncte se acordă pentru fiecare din cei 1.500 pacienți obligatoriu a fi înscriși pe lista unui medic de familie ■ 65 se dau pentru restul servicilor cuprinse în listă, punându-se accent pe prevenție ■

Pe site-ul CNAS  și al CJAS au fost publicate Normele metodologice ale noului Contract cadru din sănătate, care va fi aplicat de la 1 iulie 2023 în domeniul asistenței medicale. Acesta  aduce elemente de noutate în ceea ce privește acordarea asistenței medicale la toate nivelurile.

Astfel, în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive  pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză.

Ar mai fi efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică, etc. Pentru comunicarea rapidă a informațiilor necesare tratării pacienților, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatul analizelor/investigațiilor paraclinice.

Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Famile Neamț, a declarat că  urmează ca până pe 30 iunie să fie semnat noul document, după o planificare prealabilă a medicilor de familie. „Am primit un email, prin care suntem anunțați că, până la 30 iunie 2023 va trebui să semnăm noul document. De altfel marți, 6 iunie și miercuri, 7 iunie, sunt și zile de raportare a servicilor medicale.

Cum au fost aceste zile libere, de 1 iunie și de Rusalii, nu ne-au intrat încă banii în cont pentru serviciile lunii mai. Din păcate, ne confruntăm cu aceeași și aceeași problemă. După atâtea zile de pauză, pe 6 iunie, suprasolicitat fiind, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu mergea decât din doi în doi. Ne-am tot chinuit,  pentru că nu am putut, până la ora 10.00, să acordăm nici o rețetă compensată.

Cât privește noul document, se spune că după semnarea lui vom fi plătiți mai bine. Este însă greu de intuit cum se va proceda și cum vor fi interpretate normele metodologice de aplicare a documentului amintit. Ceea ce știm este faptul că la fondul de asistență medicală primară, medicii nou intrați în sistem sunt plătiți altfel decât cei cu vechime.

Până acum fondurile acordate de CJAS erau 50% pentru plata servicilor efectuate și 50% per/capita, pentru fiecare pacient consultat. În noul contract cadru, din câte știm noi, s-ar fi schimbat raportul acesta, urmând ca de la 1 iunie să se asigure 35% pentru fiecare pacient înscris în listă și diferența de 65% pentru fiecare pacient consultat, în funcție de serviciile acordate”, a declarat dr. Angela Bica.

Modificări substanțiale în sistem

Vicepreședinta Patronatului Medicilor de Famile Neamț spune că la capitolul „Servicii” vor intra și multe de prevenție a cazurilor de îmbolnăvire, ceea ce presupune, în opinia ei, că se vor înjumătăți numărul de consultații, ce pot fi acordate într-o zi (față de 20 consultații/zi în prezent n.r.).

„Dacă vom primi mai mulți sau mai puțini bani vom putea constata, fiecare dintre noi, abia în luna august. Am mai fost informați că se intenționează, pentru optimizarea numărului de consultații, ca pe lista unui medic de familie să existe 1.500 de pacienți.

Nu știu de unde îi vor scoate medici de familie, în condițiile în care numai în județul Neamț există un deficit de 79 medici de medicină primară. Personal, eu am pe listă înscriși 240 de pacienți și la fiecare raportare  CJAS îmi spune că numărul de consultații per/capita a scăzut, fără a mă lămuri de ce”, a adăugat medicul Angela Bica.

A mai precizat că activitatea unui medic de familie este îngreunată de birocrația din sistem, în condițiile în care raportările lunare finale nu pot fi făcute decât noaptea, când merge sistemul electronic. Medicii de familie se plâng și de faptul că veniturile au scăzut dramatic, în condițiile exploziei de prețuri la energie electrică, încălzire, apă/canalizare, contracte de salubritate (deșeuri comune și deșeuri periculoase), plata asistentului medical, etc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending